Dybbøl Mølle

 

Dybbøl Mølle er måske det mest kendte danske nationale mindesmærke, og er for mange danske blevet et symbol for udholdenhed, tålmodighed og genrejsningsvilje.

 

Møllen grundlægges.

 

Møllen historie går tilbage til den 27.maj 1741 hvor grundstykket til møllen blev købt, i 1744 stør møllen færdig, men allerede i 1745 sælges den til Brødrene Valentin og Lorens Claussen.

Efter Valentins død drev Lorens Claussen den ældre møllen videre indtil hans død i 1775. En sten som endnu står til højre for indkørslen og bærer hans initialer L.C., og årstallet 1779 må være sat af sønnen Lorenz Claussen den yngre, der som 21-årig overtog møllen.

 

Lorenz Claussen havde en stærk trang til at eksperimentere og finde på mølletekniske forbedringer. I 1782 deltog han i en priskonkurrence, som det kongelige landhusholdnings-selskab havde udskrevet. Han vandt guldmedalje og 100 rigsdaler for en afhandling om, hvorledes en mel -, malt -, og grynmølle kunne præstere det bedst mulige, uanset om den var drevet af vind, vand eller heste. Afhandlingen var skrevet på tysk og havde som motto ”Hil fædrelandet og den som elsker det”. Senere udgav han også en ”hypotese” om, hvordan man kunne få et kompas til at fungere i polaregne, og under englandskrigen eksperimenterede han med brandraketter og opfandt en metode til at styre luftballoner. På et tidspunkt mellem 1789 og 1800 brænder møllen efter et lynnedslag. Englandskrigene medfører en økonomisk krise, der fører til at Lorenz Claussen i 1810 må forlade Dybbøl, som en ruineret mand.

 

Heinrich Bahne Quaade

 

Efter en temmelig omskiftelig tilværelse i et halvandethundrede år bliver møllen i 1832 købt af Heinrich Bahne Quaade for 3.280 rigsdaler. Det fortælles, at den ukendte Quaade blev bedt om at stille sikkerhed for købet. Han bad nogle om at hente en stor kiste, og idet Møller Quaade åbnede kisten skulle han havde sagt: ”Her, mine herrer, har de min sikkerhed!”.

Kisten var fuld af skinnende sølvmønter, og købesummen betales kontant. Quaade var gift med Kathrine Nielsen fra Kettingskov

 

Under de slesvigske krige.

 

En datter af Heinrich Bahne Quaade og Kathrine Nielsen – Margrethe Sofie – blev i 1837 gift

med møllersvend Jørgen Hansen fra Kegnæs.

Det er ham der siden er blevet kaldt ” Soldaternes ven”, og han kom til at opleve begge krige på møllen. Under treårskrigen blev møllen benyttet som udkigspost. Den 13. april 1849 medfører voldsomme kampe mellem danske styrker og sachsiske forbundstropper, at møllen – der på det tidspunkt var af træ – blev lagt i aske.

Quaade led betydelige økonomiske tab, men han kom ikke i betragtning ved uddelingen af de indsamlede midler til fordel for de civile krigsramte.

 

Efter krigen 1848 – 51 opførte Quaade en moderne Hollandsk vindmølle af sten. Ved hans død i 1860 overgik møllen til svigersønnen Jørgen Hansen. Der skulle dog gå kun 4 år, inden der igen var kamp omkring møllen. Under kampene om Dybbølstillingen i krigen 1864 blev møllen, der nu lå mellem de nye danske skanser 4 og 5, igen benytte som udkigspost og signalstation. Møllerfamilien, der var kendt og velset overalt, måtte den 17.marts forlade Dybbøl Banke som de sidste civile. Det var ganske enkelt blevet for farligt at opholde sig på møllen, som flere gange var blevet ramt af preussiske granater. Den 10.april kl 3.45 om eftermiddagen blev møllen beskudt fra et preussisk 12 punds-batteri på Broagerland, og der gik ild i møllehatten og de vingestumper, der var tilbage. Samme dag havde Møllerfamilien stået på en høj ovre på Als, og set møllehatten og vingerne langsomt falde sammen. Jørgen Hansen kunne ikke holde tårerne tilbage, dels på grund af krigen og dels fordi hans arbejdsplads og hjem var ødelagt. Nogle uger senere var de tilbage på Dybbøl, hvor ødelæggelserne var kolossale. Møllen blev genopbygget, men med store tab for Jørgen Hansen, der kun fik 2/5 dele af den takserede krigsskade. Jørgen Hansen blev efter krigen hædret som dannebrogsmand, fordi han som ”soldatens ven” sammen med sin hustru utallige gange bragte danske soldater hjælp og lindring. Ved parrets guldbryllup modtog de fra de gamle veteraner over hele landet, et stort sølvdrikkehorn, som anerkendelse for, hvad de havde været for soldaterne i krigens onde tid.

 

I den tyske tid

 

I 1873 overdrog Jørgen Hansen møllen til sin søn Gerhard Hansen. For at sikre den minderige mølle på danske hænder, afstod Gerhard Hansen i 1895 møllen til et selskab. Gerhard Hansen fortsatte nu som forpagter til sin død i 1904. Herefter fortsatte sønnen Christian Hansen driften frem til sin død i 1911. I 1920 overdrager De Danske soldaterforeningers fælles-udvalg møllen til en selvejende institution. Enken og hendes datter efter Gerhard Hansen får livsvarigt fribolig i stuehuset. Fra 1911 – 1919 forpagtes møllen af Frands Muusmann

 

Efter genforeningen.

 

Fra 1919 – 1934 forpagtedes møllen af Hans Refshauge, og 1934 – 1947 af dennes søn Carl Refshauge og siden 1947 af forpagter Henry Nielsen.

 

Møllen brændte for fjerde gang natten til den 27. og 28.maj i 1935 i en periode, da nazisterne ofte provokerede og truede grænsen. Brandårsagen blev aldrig opklaret, men man formodede, at det var som følge af en kortslutning. Den 2. juli 1936 indviedes møllen på ny. Under besættelsen blev møllen skånet, så den forsat kunne male ” Danmarks hvede, Danmarks rug”.

( Helge Frode fra “ En rejselysten flåde”)

 

Møllen har fuldt inventar og er funktionsdygtig. Den bruges som museumsmølle, er et af Danmarks mest kendte nationale symboler og besøges af ca. 50.000 mennesker hvert år. I møllen og kornmagasinet er der indrette 4 udstillinger: Møllens historie, Mølledrift, Betydningen af et nationalt symbol, og krigergrave og mindesmærker.

 

I 1922 udlåntes fra Tøjhusmuseet fire kanoner, der alle havde deltaget i de slesvigske krige.

Kanonerne er nu restaureret og opstillet sydvest for flagmasten.

 

I 1967 dør Margrethe Hansen. Hun var oldebarn af møller Quaade, og slægten har således haft bopæl på møllen i 136 år fra 1832 – 1967.

 

I 1982 overtager Frede Petersen forpagtningen efter Henry Nielsen. Mølleriet ophører i 1990.

 

Ultimo 2004 ophører Frede Petersen som møller på Dybbøl Mølle, og han var dermed den sidste aktive møller.

 

1st Marts 2005 flytter Mari-Ann Rasmussen 31 år gammel ind på Dybbøl Mølle.

 

I 2005 kommer Dybbøl Mølle ind under Sønderborg Slot.