Plovmanden

Danmarks mest berømte seddel er uden tvivl den såkaldte ”Plovmand”. Det er en 500 kr. seddel, hvorpå der er en tegning af en mand der pløjer sin mark. Her er historien bag sedlen, og den indebærer naturligvis en del slægtshistorie.

Den 1. plovmand fra 1913 tegnet af Gerhard Heilmann. Plovmanden er Ernst Boock, og hestene hedder Hertha og Asta.

Heilmann, Gerhard
Han var maler og tegner, født 1859 og død i 1946.
Han stod bag seddelserien fra 1913, og den var i anvendelse frem til pengeombytningen i 1945. Den mest kendte seddel i serien, 500-kronesedlen fik kælenavnet en "plovmand" efter tegningen på sedlen.
Heilmanns karakteristiske skønvirkestil - den danske udgave af jugend/art nouveau - genfindes i møntforslag fra 1907. Samtlige Gerhard Heilmanns møntforslag vises i Jørgen Sømod: Mønterne Fortæller, 1977. I 1895 skrev Gerhard Heilmann: "Slægten Heilmann”. Gerhard Heilmann er mest kendt for sine fugletegninger og fuglebøger, og han var en ivrig amatør-ornitolog.

 

Ernst Boock

Han blev født omkring 1880, og døde  den 3. november 1960 i Silkeborg.

Familien Boock er indvandret fra Nordtyskland omkring år 1874. Ernst forældre gik i tjeneste hos Baron Rosenkrantz på godset Sophiendal ved Venge. I 1907 tog han plads hos proprietær HeilmannTammerup Hovedgård nær Ejer Baunehøj, og skæbnen ville, at nevøen tegneren Gerhard Heilmann aflagde sin fædrene gård et besøg. Han havde tænkt sig at deltage i den konkurrence, som Nationalbanken netop havne udskrevet om en ny 500-krone seddel. Da han så Ernst bag sit forspand på marken, greb han sin blyant og tegneblok, og han vandt konkurrencen, og det blev så til den berømte plovmand, som blev brugt helt frem til 1963, hvor den blev afløst af den nye Plovmand (se nedenfor). Det var den eneste pengeseddel, som overlevede pengeombytningen i 1945. Ernst fik 5 kr. for ulejligheden!

 

Ernst udførte et stort arbejde indenfor Slagteriarbejdernes Fagforening. Han var ansat som arbejder ved Silkeborgs Andels Svineslagteri.

 

 

Sønnen Rolf Boock og hans kone Dyveke, Ernst Boock og sønnen Heinrich Boochs kone Judith.

Fotograf: Heinrich Boock

 

Familierelationen

Opstillingen viser, hvordan vi er i familie med Ernst Boock:

 

                     Hans Svendsen

Lars Peter Hansen              Maren Hansen

Maren Elisabeth Petersen      Elisabeth Hansen  gift med Ernst Boock

Else Marie Jørgensen            Rolf og Heinrich Boock                  

Arne Bjørn Jørgensen                                  

Claus Bjørn Jørgensen                                

 

Elisabeth Hansen er kusine til Claus Bjørn Jørgensens oldemor Maren Elisabeth. Elisabeth Hansen var ikke nogen helt almindelig landbokvinde. Hun var en af de første aktive i kvindebevægelsen, og hun holdt taler på Himmelbjerget, som en af de første kvinder.

 

Elisabeth Dreier Hansen

 

Claus var i en periode ansat i Nationalbanken, og da han ved en rundvisning fik forevist den gamle berømte seddel Plovmanden, var de meget overrasket over, at han kunne berette, at han var i familie med plovmanden.

 

Ernst Boocks søn Rolf er fætter til Claus farmor Else, og han var ven med Håkon, som senere blev gift med Elses kusine Rigmor. Da Rigmor glædestrålende fortalte Else, at hun havde truffet en rigtig flot fyr, så blev hun meget forbavset over at høre, at Else allerede havde kendt  Håkon i flere år via sin fætter Rolf.

 

                  

Den nye Plovmand

Det er tegneren Ib Andersen, der stod for afløseren til den gamle Plovmand seddel. Hans historie med motivet til sedlen er stor set ligesom med den gamle seddel, idet han kom forbi "Birkedal" en efterårsdag i 1959, og siddende på ladet af sin jeep tegnede han bondemanden Peter Jørgensen, der pløjede sin mark. Han havde i modsætning til Ernst kun én hest for ploven.

Det blev en stor oplevelse for Peter Jørgensen, for Danmarks Nationalbank anvendte motivet på 500 kr. sedlen, og den var i omløb fra 1964 til 1974. Han blev inviteret ind i trykkeriet for at se, hvordan hans billede blev fremstillet, og han fik højtideligt overrakt et eksemplar af 500 kr. sedlen til erindring. Det var lige 100x gange mere end hvad Ernst fik.
 
På egnen omkring Store Fælled kaldte folk ikke sedlen for "en plovmand" – nej, her hed den naturligvis "en Peter Jørn". Og Peter Jørgensens tilnavn var da også "Plovmanden".

 

Peter Jørgensen er så vidt vides ikke i familie med os på trods af efternavnet!