Bellacasa.dk © 2009                    

 

Fanøkringle

 

En lækker og nem dej at arbejde med.

 


250 g smør

5 dl mælk

50 g gær

2 spsk sukker

1/4 tsk salt

750 g hvedemel

 

Fyld:

250 g smør

250 g sukker

3 spsk kanel

 

Pensling og drys:

1 æg til pensling

1 vanillestang

1 dl sukker

 

Smelt smørret ved svag varme i en gryde. Opvarm mælken i det smeltede smør til det er fingervarmt. Opløs gæren i blandingen.

 

Tilsæt sukker, salt og mel. Ælt dejen til den er glat og smidig. Lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter.

 

Ælt igen dejen igennem og rul den ud til en firkant, der er ca. 1 cm tyk.

 

Fyld:

Skær smørret i tynde skiver med en ostehøvl og fordel skiverne ud over dejen.

Drys herefter med sukker og kanel. Fold kanterne ind hele vejen rundt for at holde på fyldet. Luk dejsiderne sammen over midten på den lange led (ligesom man lukker en bog).

Lad kringlen efterhæve i 30 minutter.

 

Pensl kringlen med æg. Bland sukker med kornene fra en vanillestang og dys det over kringlen.

 

Bag kringlen ved 190 grader i ca. 35 minutter til kringlen er sprød og gylden. Lad kringlen afkøle på en bagerist.

 

 

 

OBS   Rækker til en kæmpestor kringle eller 3 stænger.

 

Tip  Lav kringlen med æblefyld om efteråret, når madæblerne er fremme:

 

Ta' 1,5 kg Belle Boscoop æbler, 1 dl vand, 1½ -2 dl sukker, 1 stang vanille.

Æblerne koges til grød (med vand, sukker og vanille) og afkøles.

Dejen rulles ud og der lægges lidt smør på den. Æblegrøden lægges oven på dejen. Kanterne pensles med æggehvide og foldes sammen. Lad kringlen efterhæve. Pensl kringlen med æg og drys med perlesukker og evt. hakkede mandler. Bages midt i en varm ovn ved 220 grader i 25 minutter.