Blog Image

Hæld nye tanker på tanken 2012

Egmont Højskolen uge 26

Denne blog har jeg tænkt som dagbogs noter fra højskole sommer kursus 25.juni - 1.juli 2012. Formålet er at give andre inspiration og dele mine egne oplevelser og minder. Det er mit 3.højskoleophold, men det bliver sikkert ikke det sidste.
Link til Jens' delte fotoalbum for sommerkurser 2010-2016.

1.juli 2012

Dagbog Posted on søn, juli 01, 2012 08:57

Søndag, hjemrejsedagen, først skyer og nogle tordenbyger senere sol, 17-19 C, 3 m/s (v), 1.010 hPa

Stod op 8.30 og skrev dagbogen, mens far på badeværelset. Suk – det er altid trist at skulle sige farvel. Men det hører jo med…Rigtig mange har aftalt at komme næste år i uge 26.

Jeg kiggede billeder inden jeg gik i seng, spændende. Kasper havde lagt 460 billeder ud til os. Min pc havde dog problemer med virtuelle hukommelse, hvilket jeg også selv har lige nu. Håber med ny energi at min hjerne igen kan blive frisk. Skulle gerne ramme de rigtige motorveje hjemad.

smiley Farvel og tak for denne gang. Håber at I har haft lidt glæde af at besøge min blog og facebook sider.



30.juni 2012

Dagbog Posted on lør, juni 30, 2012 07:30

Lørdag, 6.dagen. Go’morgen. Ugen er desværre gået galt for hurtigt. Vi skal lige have et kig på vejret. Solen skinner jo fra morgenkvisten. “Nogen sol, men i dagens løb også enkelte byger. Temperaturen op mellem 20 og 22 grader og let til jævn sydvestlig vind, som i aften drejer til syd og sydøst”

Først morgenmad, mange nu med sommerbeklædning. smiley

Morgensamling kl. 9,15. Sang 187 “Noget om helte” Halfdan Rasmussen. Livet er en morgengave.

Kasper fortalte i sit morgenoplæg om Lone Andersens “moppedreng” på 5 bøger “både og” Vi er universet der har erkendt sig selv. Alle penduler svinger lige nu. Om miljø, menneskets historie og sammenlignet med det enkelte menneskets liv. Det vi er i gang med nu er oprør (teenager) som menneskets historie. Vi skal til at bevæge os som voksen. Herefter ordet til Mette:

Mette Thorndal. Livets fortællinger.

Mettes kompetencer: Har arbejdet med livshistorier i mange år. Uddannet cand.mag i historie og formidling. Efteruddannelse i coaching i ledelse og har brugt det professionelt i forbindelse med at coache og undervise andre, der gerne vil skrive deres egen livshistorie.

At fortælle din livshistorie handler ikke om at skrive et referat af dit liv. Det handler om at finde frem til det, der betyder noget for dig. Livshistoriens opgave er at give mening og retning. Du skal altså ikke være hverken specielt ulykkelig eller lykkelig, ung eller gammel for at gå ind i livshistoriernes univers. Nysgerrighed og åbenhed er den bedste oppakning på turen.

Vi fik et inspirerende foredrag om at skrive livshistorie. Dagens ambitiøse program var: 1) Hvorfor er din livshistorie vigtig? 2) Hvordan kommer du i gang med din livshistorie? 3) Hvordan formidler du din livshistorie? 4) Nu gør du det!

Alle har en unik historie, der kan fortælles. Bidrage med den lille fortælling i det store. Sammen danner den fællesmængden som en samlet historie.

Den personlige erindring, du vælger, troværdighed, finde den røde tråd, mening og retning. Se fortiden med nutidens briller. Herefter fik vi eksempler på livshistorier.

En øvelse i identitet, hvor vi skulle fortælles sidemanden om vores identitet på 2 min. Livshistorier binder familier sammen med livshistorier. Refleksion er vigtig til livshistorien. Efter pausen gik vi i gang med selve værktøjskassen. Hvordan kommer du i gang? Vi fik udleveret et notat med gode spørgsmål til at komme videre. Talte om erindringsfremkaldelse. Det kunne være musikken i dit liv, dufte, rejser, fotos mm.

Husk at strukturere fra fødsel til i dag med en livslinje med milepæle. Forhindringer, chancer, første gang jeg gjorde, største sejre. Zoom ind og fold ud. Kreative skriveteknikker: skriv dig tom, in media res, dialog, show don’t tell, vær konkret, brug sanserne, karakter udvikling.

Udgiv dit materiale på forlag eller andre måder, som det skrevne ord, video, blog, billeder, diktafon. Kl. 12,10 sluttede det, da frokosten var klar. Ellers kunne Mette sikkert have blevet ved meget længere endnu.

Der var egentlig meget spændende og det er nu op til os selv at starte med at fastholde vores livshistorier. Vi fik værktøjskassen – tak for det!

Efter frokosten kunne vi aflevere billeder fra cam til Kaspar, der ville oprette et album på nettet. Links hertil kommer senere.

Kl. 14 kørte naturholdet til Gyllingnæs Gods. Den yngste af herredets herregårde oprettet i 1801 af englænderen John Smith. Godset, som tidligere havde betydelige skovarealer, er i løbet af sin 200-årige historie blevet handlet flere gange. Senest i 1995, hvor den er blevet købt af fabrikant Troels Holck Poulsen. Herregården er lukket for offentligheden.

Hans havde fået lov til at vi kunne tage til skovkanten og lidt ind i skoven. Vi kørte ad mindre grusveje præcis 4,7 km. Noget af en rystetur. Men vi kom alle frem og nåede en lille eng, hvor vi kunne holde. Det begyndte at stænke, så regntøjet blev fundet frem. Afsted til skoven, hvor vi ikke måtte sige en lyd, da der var jægere i området og vildtet måtte ikke skræmmes. Vi nåede et fint monument, en gammel eg, med krogede grene og hul lidt længere oppe. Egen var over 365 år gammel, måske 1.000 år? Synet af træet er ikke offentligt, så det var en unik oplevelse. Her fortalte Hans os eventyret om “Det gamle egetræs sidste Drøm” af H.C Andersen. Læs selv eventyret her:

Det blev fint vejr igen og fik kaffen ved bilerne. Her fortalte Hans om stæreflokke, der blev til sort sol. Om atomkraftværket på Gyllingnæs, der blev forpurret af demonstranter for 30 år siden. Godt at det ikke blev til noget. Den flotte natur ville være ødelagt totalt. Vi fik tilslut historien fra Michigan med stort vogntog med den ene række reoler efter den anden. Her solgte man skvalderkål til bunddække. Natursyn kan være forskellig. Så nogle steder ukrudtsplante andre steder brugsplante. Vi må være åben for andre muligheder hele tiden og være omstillingsparate.

Kørte hjem kl. 16.30 , så vi kunne nå receptionen med kunstværker og farmor madlavningskurset med smagsprøver. Det var flot og fint. Mange deltog.

Festmiddag kl. 18.30. Lakseterrin, dampet laks, røget laks i skiver, peberrodscreme. Rygeost, salat og brød. Hovedret: Stegt kalveculotte, kartofler, trøffelsauce, grønne asparges, bagt tomat, seleri frit., salat. Dessert: Citrontærte m/jordbær.

Bettina og Kasper har planer om at fortsætte sommerkurset i uge 26 i 2013! Hurra. Bifald til muskelbundtet. Tal til hjælpelærerne. Det praktiske: morgenmad søndag 8-12. Ude af værelserne kl. 10. Sengetøj ude på gangene. Nøgler til værelser kan lægge i kurv i baren eller i kontorets forhal med skiltet “nøgler”. Husk at udfylde evalueringsskemaerne og aflevere dem i kassen.

Husorkester “Mig og Anja” spillede og sang, både under middagen og til dans efterfølgende.

Sang 314 Danmark nu blunder den lyse nat. Erik havde ordet. Poul fra sejlerholdet takkede og håbede på flere deltagere næste år. Sang 321 Du danske sommer. Ejvind talte og havde et par gode sange, som han sang solo. Flot. Sang 289 Fo-aj-le-di-små-blomster-dæ-dow-æ-til-i-år. Sang 426 Vem kan sejla förutan vind?

Far og jeg forlod det festlige lag kl. 23, mens orkestret stadig var i fuld gang med populære dansenumre.

Tak for et rigtig godt sommerkursus på Egmont Højskole her i uge 26 – 2012. See you next year.

smiley



29.juni 2012

Dagbog Posted on fre, juni 29, 2012 07:30

Fredag, 5.dagen. God morgen. Først vejrudsigten, der byder på nogle udfordringer for sejler- og naturholdet:smiley

Mest skyet med regn- og tordenbyger sydvest fra, der stedvis kan blive kraftige. I løbet af dagen klarer det en overgang op med lidt eller nogen sol, men der kan fortsat kommer byger hist og her. Temperatur mellem 19 og 24 og jævn til hård sydøstlig vind, der i løbet af dagen drejer mod syd og sydvest og bliver let til frisk. Fra sidst på eftermiddagen og i aften igen byger flere steder, der stedvis kan blive kraftige og med torden. Temperaturen falder til omkring 15 grader og vinden bliver svag til frisk fra syd og sydvest.

Nu får vi vist brug for søstøvler, poncho, regnslag, regnbukser, paraply, gummi og olietøj mm. Bemærk at der nu er 7 der synes godt om facebook gruppen “nyetanker”. Tak for det, der er endnu plads til par stykker mere…..

Efter morgenmad er vi klar til formiddagens indlæg fra Bente Scavenius med Skagens malerne.

Først sang 201 Danskerne findes i mange modeller. Med verset “Lad os tale om det frit, lære hvor vi står, blive tvivl og kulde kvit, skabe gyldenår”

Bettina, der havde fin sommerkjole på, som kontrast til det meget grå formiddagsvejr med regn og torden, kom til mikrofonen og talte om solidaritet som det grundlæggende. “Husk at se til siden” naboen og ikke færdselsregel. Morfaren, der var socialdemokrat og hvor solidaritets følelsen var vigtig. I 1999 kom Bettina til højskolen og fra starten var solidaritetstanken her også vigtig, med værdigrundlaget: Myndighed, værdighed og solidaritet. Der blev talt om vanskeligheden med solidaritet med mange mennesker, det var nok nemmere med færre, men det kan stadig oprettes bl. a. med introduktionen af nye elever. Vi så et indslag fra adventuregruppen og billede med højskolens studenter. Flot

Herefter præsenterede Ole Lauth Bente Scavenius, der havde speciale om kunstkritik. Vi fik et meget medrivende foredrag om Skagens malerne fra 1870’erne. Om Anna og Michael Anker, P.S Krøyer, Viggo Johansen og Drachmann. Carl Madsen som kunstkritiker, der formidlede kontakten meget vigtigt som formidling mellem kunsterne og publikum. Kunstnerne brugte meget lyset i deres kunstværker.

Vi så en del lysbilleder med kunstværkerne, hvor Bente forklarede kort om hvert billede. Kunsten var sikkert at begrænse sig, så det ikke tog for lang tid.

Efter en kort pause, var der mulighed for at stille spørgsmål til Bente. Det var der rigtig mange, der gjorde. Vi kom langt omkring med mange spændende elementer.

Frokost kl. 12. Herefter workshops. Naturholdet til Fru Møllers Mølleri. Bjergagervej 35, Odder.

Vi kørte i 6 biler til Bjergagerhougaard, hvor vi mødtes ved flaget. Bodil tog imod os og vi samledes i laden med mølleriet og sigten til mel. Bodil talte om at industrien fratager produktets egenskaber før det når forbrugerne. Det ville hun gerne være med til at lave om, så optimal næringsindhold og smag fremmes. De høster korn fra egne marker, maler det og forarbejder melet, kun med holdbarhed max 2 mdr. Når brødet er bagt (efter langtidshævning) er smagsoplevelse ligeså stor som når “fuglene synger” fortalte hun.

Der stod en langsom gående stenkværn (“stenene” et af kursets temaer) og forskellige sigter mellem 200 my til 500 my, så melet kan få den rette finhed, men stadig sådan at både skaller og kim bevares. Bodil kom også ind på bageteknikker med langsom hævning op til 1 døgn. Gærmængden er afgørende . Jo mere gær jo mere tørt brød får man ud af det. Dejen ved langtidshævning indeholder megen kuldioxid og er varm. Pas på ikke at slå for meget i dejen, fik vi at vide. De anvendte forskellige kornsorter: rug, hvede, urhvede, darumhvede, spjælt, ølandshvede. De to sidste er fine til allergiker, idet sammensætningen af gluten er fin.

Landbruget var ikke økologisk, men der blev kun brugt lige den mængde svampemiddel og ukrudtsbekæmpelse, der var nødvendig. Tager ikke afstand for den økologiske tanke, men der skulle bruges så meget dyregødning (kvælstof) for at få den rette kvalitet på kornet, at det faktisk var umulig. Samt der skulle køre meget med traktor for at radrense markstykkerne for ukrudt. Det er vel ikke økologi, mente hun. Men man kan da lære noget af tankerne ved økologi, idet der blev sået sennepsfrø på markerne efter høst, så der bliver samlet kvælstof samt forhindrer at jorden udvaskes. Vi fik at vide at hvid raps kunne anvendes for at forhindre glimmerbøssen (skadedyrsinsekt) i at angribe, idet den elsker gule rapsmarker, men ikke går i den hvide. Der bliver simpelthen sået en gul raps rand rundt om den hvide, så glimmerbøssen bliver på det gule område. Cool.

På gården har de smågrise gående ude i indhegning (grise ude giver fedtmarmorering og mere smag fortalte Elin til Bodil og hun var enig). Af dyr var der også en fåreflok på 50 moderfår og en del lam. Bodil havde den klare holdning at vi burde spise mere brød end kød. Vi er begyndt at spise meget mere kød end tidligere. I stedet for 5 frikadeller var det sikkert nok med to. Nu ved jeg ikke hvilken størrelse frikadeller, hun tænkte på smiley

Gårdbutikken har snart 5 år jubilæum og der er en sideløbende restaurant samt kaffebutik tilknyttet. Bodil sluttede nu af med sætningen “Gør noget, der gør en glad” Herefter handlede nogle i gårdbutikken og Chulumenda Farm Coffee shoppen med kaffe fra Zambia. Andre besigtige dyreholdet, grisene, får og lam.

Vi kørte til højskolen for at få kaffen ude i solgården. Her gik nogle at de indkøbte kager fra gårdbutikken rundt som smagsprøver. De smagte himmelsk, tak for kage.

På værelset var der kommet en stor gedehams ind. Vi skyndte os at åbne begge vinduer, så den kunne komme ud igen.

Aftensmad: Pandestegte oksestrimler m/ hvidløg, lime, løg, ris med ananas, gulerødder og peberfrugt, salat og hjemmebagt brød.

Friaften, men der kunne ses en film fra Lillesalen. Ellers kage fra kl. 20.30 i spisesalen. En hel del var forsamlet og hyggede sig nogle timer.

smiley



28.juni 2012

Dagbog Posted on tors, juni 28, 2012 07:22

Torsdag, 4.dagen, først vejrudsigten, som lyder meget tiltalende.

Det bliver tørt med en del sol, men først på dagen stedvis noget skyet. I løbet af eftermiddagen bliver det lidt mere skyet fra sydvest. Temperatur op mellem 18 og 22 grader, og svag til let vind omkring vest, som drejer til syd og sydøst.

Efter morgenmaden samledes vi i lillesalen. Sang 127 “I see trees of green”. Kasper indledte USA dagen med at fortælle om 5 emner: astronomi, miljø, informationsteknologi, USA og The Beatles. Vi så solen tidligt om morgenen den 6. juni, hvor Venus sås som en skygge på solfladen. Det var et billede som Kasper selv havde taget. Et billede af jorden taget i 1972 udefra rummet. The blue marvel menes at sætte gang i miljøtanken. Jorden er en skrøbelig størrelse. Om Tor Nørretranders bog ” Grønt lys” beskriver strømme (energikilder sol/vind) og ikke bruge jordens depoter som kul, olie og gas. Sjovt at leve grønt. Klimakrisen udfordrer vores verdensbillede og tvinger os til at se os selv i et nyt lys. Kasper fortalte om hans ophold i USA og ud på et skiv, hvor man tydeligt kunne se stjernehimlen. Derfra over til ungdomsoprør og Beatles, hvor vi hørte sangen “because”. Der blev tid til endnu en Beatles sang “here comes the sun”

Herefter Mads Fuglede med historien om hvordan amerikanerne blev så amerikanske. USA en anderledes nation. Starten med Thomas Jefferson, der var hovedmand bagved uafhængighedserklæringen 4.juli 1774 med idé om den amerikanske drøm, der gav identitet. Dialogen mellem idé og virkelighed. Alle var skabt lige og havde samme muligheder. Den amerikanske drøm om at genføde sig selv som menneske.

Mads fortalte om den amerikanske drøm med Obak Obama III, samt far og bedstefar, der hed Obak Obama II og I. Familien kom fra Kenya med fattige forhold, hvor Obak Obama havde en drøm om at komme til USA, som faderen ikke delte.

Bogen fra Aksel Sandemose “En flygtning krydser sit spor” fortalte herefter Mads levende om.

En anden politiker, John McCain, der kæmpede for sin drøm, selv om han var blevet udsat for voldsom tortur i Vietnam i 5 år. Han ville ikke løslades før det var hans tur.

Retten til at bære skydevåben fik vi at vide, skyldes at enhver kunne forsvare sin drøm mod korrupte tyranner, der sidder på magten. Herefter 20 min pause til kl. 11,10 hvor der kunne stilles spørgsmål.

Sarah Palin, de tavses talerør, fik vi en meget interessant analyse om.

Global bølge om de rige bliver mere rige og de fattige dårligere, sagde Mads at lighed betyder ikke at fordele ressourcerne ligeligt. Men lighed betød lige muligheder. Mulighed for at klatre opad. Når du kommer til USA skriver du under på at du i 7 år ikke må ligge til byrde, men du får arbejde. Alle er velkommen, hvis du kan betale for vedkommende. Ingen ydelser, find et bedre job for at få dem herover. Det er lettere at komme til USA hvis du kan bevise at du har været arbejdsgiver for mindst 2 i gennem noget tid.

Om somalier, der modtager ydelser i Europa. Dens slags er utænkeligt i USA. Her arbejder de (knokler). Deres indkomst er større end gennemsnitsindkomst i USA for en arbejder. I Europa er der intet incitament for at bestille noget, da man blot kan modtage ydelser. Vil dermed være tilfreds med at være underklasse, hvilket er en meget dårlig løsning. Her kunne Europa lære noget af at tænke “amerikansk”.

Vi fik noget mere at vide om Jefferson og om myter.

Spurgt om handicappede havde nemt ved at klare sig i USA. Jo , faktisk bedre, da tanken om ligestillings opfyldelse, kræver mange lifte og ramper overalt. Økonomisk er der også god hjælp at få. Kun personer, der ikke gider at arbejde ser man skævt til. Sidst et spørgsmål om økonomi, den amerikanske boligboble, der bristede. Rammer især arbejderklassen (blue-collar), der ikke lige kan tage et arbejde andre steder. De har ingen steder at flytte hen. Brancher med økonomisk fremgang er energi (her kræves arbejdskraft med evner, funktionær eller white-collar) og landbrug (stadig mindre beskæftigede). Blue collar er heltene i USA, så det er lidt af en katastrofe at så mange arbejdere ikke har jobs og hjem.

Frokost kl. 12. Elin vise os, hvordan hun gik med rollator ved hjælp af lange elastikker. Selv trappetrin kunne kun forcere. Super.

Te huset er åbent kl. 14 til tee party på amerikansk med marshmallows og popcorn, cookies, cheesecake mm samt konkurrencer. Der kom mange, så ekstra borde var nødvendig. God stemning og der blevet slået søm i, gynget og hygget.

Jeg sagde i spøg at som spejder havde vi redningsreb til øvelser. Det er en ganske fornøjelig sport, og det kan få praktisk betydning, at man kan det, f.eks. ved bjergning og ved is ulykker. Redningsrebet er en flettet line af nylon, hamp eller bomuld. Som kastevægt anbringes i den ene ende af rebet en hesteknude, en abehånd, eller er læderpose med sand i eller hagl.

Der blev fundet noget reb frem og bandt en plastic sodavandsflaske på som vægt. Jeg kastede med rebet nogle gange og teknikken kunne jeg stadig, men kastet blev ikke så præcist som jeg kunne som spejder. I min begejstring glemte jeg at benytte stokken, hvilket kræver megen balance og kræfter. Jeg måtte da også “betale regningen” senere med voldsom træthedsfornemmelser. Der blev også bundet diverse knob. Jeg kunne stadig huske at binde et tyrkisk sækkebånds knob.

Der kom en lastbil med studenter fra Odder Gymnasium, der gjorde holdt og fik sig en forfriskning. Det var Bettina og Kaspers student med studenterholdet, der kom på besøg. De morede sig gevaldigt og nogle af dem sprang resolut i bølgerne. De havde alle fine hvide badebukser på smiley

Vi forlod te-huset ved 16 tiden og slappede af hver især. Jeg havde fået 15 billeder fra Leif Rasmussen til opload på facebook gruppen, hvilket jeg fik klaret inden aftensmaden.

Middag, grill: Amerikansk burgere (bøf), ølmarmoreret nakkefilet, grillpølser, kartoffel salat m/creme, fraiche dressing, pestro, majskolbe, cæsarsalat, salatbord og hjemmebagt brød

Jeg fik en opfordring fra Bettina om at gøre lidt reklame for bloggen og læse lidt op. Det gjorde jeg selvfølgelig og valgte det muntre indlæg fra i torsdag eftermiddag.

Kl 19.30 var turen kommet til linedanser Benny Ray. Han fortalte om linedansen kom fra USA til England og dernæst til Europa. Herfra videre til asien. Bølgen måske ikke så stor længere. Der er 2 grene, den traditionelle og nye bølge (alt mulig musik kan der danses til).

Nu kom lidt danseundervisning for 12 modige frivillige. Dans til Jette Torp: “I feel lucky”. Benny fortalte om sin dans og hvordan det startede. En rammende bemærkning er god at tænke på:

Fælles interesser giver nye venner

Til slut en ny undervisning af de frivillige. Denne gang kom der flere samt en kørestolsbruger. Efter undervisning blev der danset til Njync: “Just Got Paid”. Efter dansen blev der givet stor applaus til Benny og danserne.

Herefter kaffe, ost og rødvin før det var go’nat.



27.juni 2012

Dagbog Posted on ons, juni 27, 2012 06:38

Onsdag, op kl. 6.30. Tørt vejr og nogen eller en del sol. Temperatur op mellem 16 og 20 grader grader, og jævn til hård vind fra vest og nordvest, der aftager i dagens løb.

Se det ser jo godt ud til turen til Tunø.

Afsted kl. 7.30, vi nåede lige at får morgenmaden. Vi var 21, nogle gående, andre på crosser (fem), kørestole (fem), toiletstativ samt trækvogn til forplejningen. Afgang fra Hou færgehavn kl. 8.00. Vi kom ombord via passagerrampen, ikke megen plads i opholdsstuen, men det gik. Scootere placeret i mellemgangen. 1 times overfart.

Tunø en fredet ø i 1965. 4 km lang og 1,5 km bred. Omkreds langs vandresti er 7 km. Øen gik fra landbrugs ø til turistø og festivalø. Tidligere havde man kvægdrift og bl. a. dyrkning af porrer, hvilket krævede meget kvælstof, der omdannes til nitritter, hvilket var farligt for miljøet, så øen måtte opgive at fortsætte landbrugsdrift i større omgang. Der er 120 faste Tunø boere, 60 helårshuse og 120 sommerhuse. Hensigten er at bevare Tunøs identitet som en fredelig landbrugs ø med afvekslende og særpræget natur, samt at bevare den som et dejligt fristed også for de gæster, der foretrækker fred og afstresning.

Til festivalen kommer 1.500 gæster og 1.000 hjælpere, så det er en stor organisatorisk opgave på øen. Festivalen afholdes i den første uge af juli, så vi kunne se at der var ved at blive linet op til arrangementet.

Tunø navnet menes at stamme fra 2 tvillingøer, som øen tidligere var delt op i. Øen er hævet og i dag er skilleområdet kaldet “sumpen”. En anden teori er at navnet opstår fra svulme (bakkerne),

Vi skulle ud på en 2.5 km tur før frokost og ligeså lang tilbage ad et andet stisystem. Først igennem den lille landsby, med kirke, kro, købmand og skole, samt en masse små turiststeder. Kirketårnet fungerer som fyrtårn. Vi fulgte kirkestien ud i sumpen og til skoven ud til stranden på øst siden.

Hans fortalte om en biologisk seværdighed, nemlig den arktiske fugl Teister (lille sort fugl med hvidt spejl), der yngler i skrænterne. Vi kom desværre ikke hertil, da området nærmest var utilgængelig for kørestolsbrugere. Tidligere var det en sjælden fugl, men ikke så meget mere. På øen er der 55 par efter sidste optælling. I DK menes der at være 1.100. Mest omkring Frederikshavn og Hirsholmene.

Vi hørte gransanger i skoven, munk og svaler fløj konstant rundt. Planten tordenskræppe fik vi at se og høre om. Tordenskræppe hængte man tidligere op ved stråtag for at beskytte mod brand (rent overtro). Roden som vi lugtede til blev brugt som pestilens urt. Desværre var tordenskræpperne, rød hestehov, brutalt blevet mejet ned fra vejkanten, men vi fik den at se længere henne.

En anden plante midt i den grønne rabat hed vejbred, da dens klæbrige frø satte sig fast i menneskets sko og dermed kun blev udbredt her. Hans fortalte om bistader, vi kom forbi. Det skal blive en af hans kommende lidenskaber (som Hans sagde var biavlere tit bindegale). Det var de eneste bistader på Tunø, så vidt vides, men der må ikke holdes andre bier end disse.

Ved elleve tiden nåede vi stranden. Hans viste og fortalte om sten, han havde fundet på stranden. Granit (størknet magma). Sandsten (lagret i hav), under højt tryk og temperaturer omdannes og æltes. Vi fik eksempler på flint, der var påvirket organisk bl. a. med kiselsvampe. En meget særlig sten med rhombeporfyr, konglomerat i uensartet materiale med sammensat feltspat fiskede Hans frem.  Senere da vi skulle køre videre tog jeg den 1 kg tunge sten i al ubemærkethed på min scooter som souvenir?  Hmm – må man egentlig “snupse” en sten med sig? – vist ikke. Fra naturen må man kun medtage, hvad der kan være i ens hat.

Det klarede fint op, vi spiste frokost på et fint læ sted med sol. Der blev også tid til hvil, før vi drog videre ad strandstien. Til tider gik det noget skråt og meget ujævnt, men det lykkedes os alle at komme igennem. Ja, moder natur er ikke altid lige tilgængelig. Hans fortalte om blå munke (rigtig blå). Af andre blå sorter findes blå hat og djævelens spyd. En salttålende plante som engelsk græs fik vi at se. Den vokser også langs motorveje (saltholding jord). Om fugle der er udpræget vagtsomme og hvordan de kunne fanges med håndkraft. Her fortalte Hans om Lofoten, hvor man fangede ørne med de bare næver. De blev lokket til med ådsler og snor i. Fangeren sad under en sten og ventede. Først kom ravnene og nappede til ådslerne. Nu kredsene ørnen oppe og ravnene fortrak. Ørnen kom ned og guffede og lagde ikke mærke til at ådslet langsomt blev trukket hen til fangeren, der med et snuptag tog ørnen og knækkede nakken på den. Han kunne nu fortsætte jagten på flere ørne med det samme ådsel. Smart ikke. De bedste jægere kunne fange 10 ørne på en dag.

Vi fik lidt mere at vide om Vorsøe, om skarven og andre fugle, som nogle kan lide andre betragter dem som skadedyr. Solen bragede frem og der blev lige pludselig meget varmt. Vi kørte til købmand og nogle fik en forfriskning der. Til sidst ned til havnen og fik kaffe. Færgen ( radisen som den populært bliver kaldt) havde afgang kl. 16.40. Der var em masse gods der blev læsset af til festivalen. Utroligt at så meget kunne stuves sammen. Det var det faste færgepersonale, der måtte klare opgaverne, så de havde travlt før afgang.

Færgen i havn på Hou kl. 17.40 og vi var på højskolen 10 min senere.

På turen manglede Karen Margrethe strøm på sin kørestol, men havde lånt en el-scooter, som vist ikke var så behagelig for hende. Elin gik også batteri tom på sin kørestol, men den kunne skubbes manuelt. Jeg tilbød at fragte det tunge batteri til skolen på mit trinbræt.

Ellers en rigtig god og hyggelig ekskursion til Tunø.smiley

Middag: Pandestegt kulmule, nye kartofler m/ persille, sennep, purløgssovs. Bagt rabarberkompot, salat og brød.

Ingen historiefortællinger til denne aften, men der vise semifinale fra EM på storskærm med Spanien – Portugal i lille salen fra kl. 21,30. Kaffe, ost og rødvin kan medbringes.



26.juni 2012

Dagbog Posted on tirs, juni 26, 2012 08:12

Tirsdag, 2.dag, først vejrudsigten: Tørt, og først skyet, men i løbet af dagen klarer det op fra nord og nordøst med en del sol. Temperatur op mellem 17 og 20 grader. Let til frisk vind fra vest, som i løbet af eftermiddagen tiltager til jævn til hård vind.

Ellers en god nats søvn, dog larmede metal kunstværket udenfor, så jeg måtte lukke vinduet, der ellers stod på klem. Håber på mere stille vejr i ugen, hvor metalpladerne ikke hamrer mod hinanden.

Afsted til morgenmad, klar til dagens udfordringer.smiley

Sang 314 “Danmark, nu blunder den lyse nat”. Bettina, hvad kommer af alderen? Erfaring, mødet med andre mennesker, glæden ved naturen, føle sig som lille brik og stor inden i. Præsentation af Claus Hagen Petersen Hverdagslivet i 1950’erne.

Nye konjunkturer, politisk stabilitet, man blev ved sig parti, kærnevælgere, ikke flyttet mange mandater dengang. Ny grundlov, Soc. Demokratiet og retsforbundet med Dr. Starke “Tak for at jeg måtte komme ind i Deres stue” Rationeringer (upopulært) om velfærdsstaten, økonomisk velkonsolideret, DK slap billigt ud af krigen. Marchall hjælp satte gang i Vesteuropa. Liberalisering af handel, hvor DK kom ind i EFTA (der hvor England var med). Vi havde billig energi, ingen kiggede rigtigt på benzinstanderne. Vi havde stor arbejdskraft, bl. a. kom kvinderne nu mere med i arbejdsmarkedet. Stor vækst i 60erne. Vækstraten var størst i 1969 med det såkaldte skattefrie år med skat året bagud til forud.

20% beskæftiget i landbrug i 1950 og 1 % i dag. Men i dag kan landbruget føde 24 mio mennesker.

Vi er “på” hele tiden i dag, det var nærmest utænkeligt før. Familien betød meget (kernefamilie). Claus fortalte om vask (husmoderen heldagsjob) om andre dagligdags ting i 1950erne. Hele DK fik den samme oplevelser med monopolet Statsradiofoni. Om solidaritet (fællesskab i fagforening). Danmarks Radio sendte om udsendelser, der var dannende og oplysende. Kun referere til aviser med Pressens Radioavis helt frem til 1965. Efterhånden blev det mere bredt med sport, giro 413 og rock og pop, men det holdt hårdt. Udsendelser om Kongehuset blev også taget op, hvor Claus også fik et job med at fortælle om de historiske værker i København i 1990, hvor dronningen fyldte 50 år.

Efter pausen var der tid til spørgsmål, om radio Merkur, de glade 60er, der nok ikke var så glade endda. Om sociologien: kulturel kapital (f.x. foredrag mm), social kapital (netværk). Kulturelt kapital mente C. at bl. a. nydanske havde svært ved. Claus fortalte om folkepensionen indført i 1957, hvor alle havde ret til. Den universelle velfærdsmodel bliver der pillet ved nu, idet der er opgør mod denne model. Bl. a. med børne-tilskud og andet.

Claus Hagen Petersen sluttede kl. 11.45 og ønskede os fortsat god højskoleophold.

Frokost kl 12, med diverse både koldt og varm, bl. a. tarteletter. Havde desværre ikke appetit til at smage det hele. Håber det kan nås i ugens løb. Fint vejr nu med sol, men stadig ikke varmt.

Starter workshops. Naturholdet skal i biler til Stensballe og mødes på P-pladsen præcis kl 14, hvor der er afgang. Vi kørte i 7 kassebiler, først til Odder, dernæst til Ørting og Hundslund. igennem Søvind og før Haldrup drej th og 100 m til venstre under vejbroen til P-plads. Alle tog nu natur stien, der krydsede Haldrup Å. Her viste Hans os lægeplanter: lægekulsukker (sårhelende) samt baldrian (sved drivende middel).

Naturstien Husodde-Søvind
Den smukke natursti fra Husodde til Søvind, der starter ved Sundet, er delvist en del af den tidligere jernbane til Silkeborg.

Videre i Stensballe Skov (lang tur for de gående) hvor vi drejede mod Vorsø ved Horsens Fjord. Desværre havde det regnet meget, så det var nærmest opblødt. Dårlige forhold for scootere og kørestole. Jeg stod dog af min scooter og gik ned til vandet. Det var flot. Tilbage til rasteplads med bord og bænk, hvor vi fik kaffen kl. 16. Hans holdt her sin introduktions besked til os. Fortalte fra sin bog ” Mellem himmel og jord” Spændende at høre om tidsperspektivet med universets skabelse, solen og jorden, samt hvornår solen ville brænde ud. Du kan sikkert låne bogen på biblioteket. Her er en lille smagsprøve:

Vi fik at vide om hvordan Horsens fjord blev skabt af isen, samt at Østjylland stadig hæver sig nogle cm på 100 år på bekostning af Vestjylland, der sænker sig. Det er tyngden fra is tiden, der menes at være årsagen. Hans fortalte om krum odder, hvor der kan dannes strandsøer med senere afsnøring til strandsøer. Den biologiske kraft vil herefter skabe jord områder.

Vi sluttede kl. 16.40 hvor vi kørte hjem til højskolen igen. Det var da en forrygende god start, men en stroppetur for de lidt dårligt gående.

Middag kl. 18: Unghanebryst i karry, m/sukkerærter, rødløg, asp, forårsløg, broccoli, bacon, spinatpasta, salat og hjemmebagt brød

Tilbud fra Ole Lauth om at vi kunne besigtige byggeriet med svømmehallen, hvilket en hel del udnyttede. Først fik vi via plancherne et overordnet vue over byggeplanerne. Et projekt til over 112 mio kr. startede for 2 år siden. Forventet indvielse 1.11.2012. Vi drog derefter ud i hallen, hvor vi så de mange kvadratmeter hal og 2 bevægelige vægge, så der hurtigt kunne bygges scene, ændre hallen til to mm, Der var planlagt et billede på 20 m langt og 4 m højt, der skulle hænge der. En multifunktionær hal, audiovisuel rum og vandtræning. Vi så elevator gulve og diverse faciliteter for svømmehallen. Til sidt ud til selve svømmehallen og tårnet med rutsjebane ned til bassin. Flot og stort bliver det. Kl. 19.30 sluttede det, Nu var der mulighed for at tage en tur til Hou ned til havnen. Det var der flere, der gjorde. Vi bl. a. Højskolens flåde af skibe, der var pænt linet op i havnen.

Kl. 21 fik vi kaffe og kage. Nogle rødvin og ost, Nu blev det sengetid for nogle, idet naturholdet skal tidlig op og på tur til Tunø. Afgang allerede kl. 8.00 onsdag morgen.

Go’nat smiley



25.juni 2012

Dagbog Posted on man, juni 25, 2012 10:38

Mandag, overskyet, 13-15 C, 80%, 7 m/s (v), 1.001 hPa

smiley denne smiley håber jeg bliver brug for.

Bilen er pakket og klar til turen. I papirerne så jeg først i går at heldagsturen for naturholdet går til Tunø. Det kræver meget mere tøj og overvejelser om regn mm. Øen er bilfri, så det er med scooter og kørestole vi skal rundt. Jeg venter nu blot på Anselm, så vi kan få startet og drage mod vest.

Håber brobizz er blevet korrekt opdateret, da jeg har skiftet visa kort.

Da vi kom til Slagelse opdagede jeg at min pengepung med kørekort manglede. Ringede hjem til Elise og hun fortalte at den havde jeg glemt. Derfor retur til Jyderup endnu engang og en times forsinkelse. Det gik fint over Storebælt, brobizzen virkede. Efter 1 stop ved rastepladsen ved Storebælt på Fyn videre med mange kraftige regnbyger. Nåede frem til Højskolen kl. 15.45. Der var mange vi kendte og det var hyggelige gensyn. Vi fik nøgle til orange 47.

Parkering omme bagved, som vi plejer. Ejvind parkerede ved siden af. Desværre løb hans bil videre, da han stod ud. Ejvind forsøgte at nå bilen, men faldt på asfalten. Det kunne have gået virkelig galt, hvis hans bil havde kørt ham over. Bilen fortsatte ned i Rasmus bil, men der skete vist ingen synlige skader på materiel. Uha for en oplevelse. Man sidder som tilskuer og kan intet gøre.

Efter udpakning lykkedes det fint at komme på internet til Ipad, men min bærbare acer drillede. Jeg fik god hjælp af Mads, der stillede DSN koden korrekt.

Aftensmad kl. 18. Langtidsstegt porchetta, ovnstegte kartofler, whiskey sovs, salat og hjemmebagt brød

Prolog med aftenens program. Mødes kl 19.30 i velkomstgrupper. Naturholdet mødes kl.19.00 med Hans, da der er nogle praktiske info. Naturholdet program tirsdag 14-17 Stensballe, onsdag 7.30 – 17.40 Tunø, fredag 14-17 fru Møllers Mølleri, lørdag 14- 17 Gyllingnæs aftensamling kl. 19.30 Jacob spiller hele ugen: 321 du danske sommer.. Præsentation af Betina, Kasper og Morten (lederteamet) . Der er mødepligt til programmerne for at få tilskud. program: line dans, onsdag aften muligvis rundvisning i svømmehals byggeriet. Lørdag aften en fra samme fantastiske orkester, som sidste år, jeg mener det var Plagiat Trio. I år “Mig og Anja”

Vi sang 89 “Er lyset for de lærde blot”… V blev delt op i 8 hold til en omgang jeopardy. Svar hvem, hvad og hvorfor…. kategorier: Egmont højskolen, stedsans, virkeligheds verden, muskelsvindsfond, det skrevne ord. Det var hold 7, der vandt med 800 pts , der gav 2 fl. rødvin til bordet. Sluttede med kaffe, ost og rødvin.

smileygod start …
.



Tunø

Info Posted on man, juni 25, 2012 00:57

Naturholdet skal endelig til Tunø på onsdag:

Den bilfri ø i Kattegat, nordvest for Samsø, med knap 120 fastboende sjæle.

Heldigvis er Tunø festivalen udsat til næste uge, så vi har “øen” for os selv.

TUNØ SKAL IKKE FORKLARES – TUNØ SKAL OPLEVES

Vi glæder os allerede meget…….



Næste »