Sorø Friskole, 6. april 1998 

Referat af den stiftende generalforsamling for Sorø Friskole, d. 18. marts 1998, afholdt i Sorø Medborgerhus. 
 
Dagsorden. 
 
1.Velkomst
2.Valg af ordstyrer og referent.
3.Status: hvor langt er vi kommet?
4.Stiftende generalforsamling.
5.Valg af bestyrelse.
6.Dannelse af arbejdsgrupper.
7.Eventuelt.
 
1 og 2. 
 
Inger Lerstrup bød velkommen. Til ordstyrer valgtes Jens Wamsler og til referent valgtes Marianne Møller.
 
I mødet deltog 26 medlemmer af Sorø Friskoles støtteforening. Forældre til alle børn som er tilmeldt til skolestart i 1998, var repræsenteret.
 
3. Status 
 
Indskrevne børn og medlemstal 
Marianne Møller orienterede om status for indskrevne børn, fordeling på årgange og støtteforeningens medlemstal. Der er pt.. 27 indskrevne børn, hvoraf 14 kan starte i skole aug.. 98. Disse 14 fordeler sig således: 9 børn til bh-klasse, 4 børn til l. klasse og 1 barn til 2 klasse. Der er 6 børn indskrevet til skolestart august 99. Medregnes endnu ikke tilmeldte mindre søskende, er tallet oppe på 35 børn. Støtteforeningen tæller nu 35 medlemmer, heraf 24 familier med indskrevne børn og 9 sympatiserende medlemmer. Udover de 14 er der enkelte børn til 3. klasse og 1 barn til 5. klasse, som har udtrykt ønske om at starte, under forudsætning af en tilstrækkelig stor gruppe. Dvs.. at vi skal kunne ansætte en ekstra lærer, hvilket kræver mindst 8 børn.
 
Bygninger 
Søren Vedel orienterede forsamlingen om forhandlingerne med Stiftelsen Sorø Akademi som ejer Kristiansminde og Københavns Universitet som lejer bygningerne af Stiftelsen. Kbh.. Universitet vil fremleje bygningerne til Sorø Friskole. Den endelige lejekontrakt er endnu ikke udformet, men alle 3 parter er enige om det væsentlige, og lejekontraktens endelige udformning er blot en formalitet. Skolen kan disponere over stuehusets underetage, skolelængen og evt.. toiletter i sengefløjen hvis det bliver nødvendigt. Forældrene får tilladelse til at køre ind til Kristiansminde, under forudsætning af at vi overholder reglerne om ikke at køre videre gennem skoven strengt.
Vi kan færdes i skoven efter samme regler som publikum i øvrigt, eller søge tilladelse til anden aktivitet i særlige tilfælde. Til huset hører store udenomsarealer som vi kan bruge: haven og et dejligt krat. Et særlig følsomt område af botanisk interesse i nærheden af huset vil blive indhegnet.
Huslejen er ikke fastsat, men der er ikke tvivl om en aftale der passer til skolens økonomi. Et mindre, endnu ikke fastsat, antal dage om året vil universitetet disponere over bygningerne og skolen må lægge sine aktiviteter andre steder. Universitet har en pedel, som kommer en gang om ugen, og det vil han fortsat gøre. Til gengæld vil vi stå for rengøringen. Der skal søges om zonetilladelse i amtet for skoledrift i bygningerne, men der er ingen problemer i dette, da der allerede er skoledrift fra Universitetets side.
 
Ansættelse af personale 
Inger Lerstrup orienterede om stillingsannoncen, der er sat i "Folkeskolen" og "Børn og Unge" i denne uge. Der er ansøgningsfrist d. 30.3. og ansættelsessamtaler vedr.. lederstillingen starter d. 1.4. Inger Lerstrup opfordrede forsamlingen til at pege på eventuelle kandidater og ikke holde sig tilbage med oplysninger og synspunkter.
 
Budget 
Søren Vedel orienterede om budgettet. Der forventes et underskud for 1. år, men det er almindeligt for nystartede privatskoler og det indhentes sædvanligvis i løbet af de første par år. Der er lavet flere budgetudkast for forskellige børnetal det første år, som viser at det kan lade sig gøre at starte med de nuværende 14 børn (underskud ca.. 300.000 det 1. år). Der er taget udgangspunkt i et børnetal på 18/30/45 for de første 3 år. Vi forventer, at det er realistisk, at forvente en tilgang på 18-20 børn til august 98. Budgettet er lagt an på, at vi ansætter 3 personer på fuld tid, 2 lærere og 1 pædagog. Administrationen kan spares ved frivilligt arbejde i bestyrelsen. Der ansættes personale til rengøringen, da der skal være ordentligt rent i hverdagen og tingene skal være i orden op til weekenden, hvor universitet (af og til) skal bruge lokalerne. Hovedrengøring 2 gange årligt foreslås udført af forældrene for at spare penge.
I skolens budget er personaleudgifterne den helt store post. Der er ikke afsat midler til kurser det første år, men 2000-3000 kr. om året pr. ansat de følgende år.
Der er afsat penge i budgettet til gæstelærere. Det første år kun 20 timer å 500 kr.. Dette timetal kan diskuteres. Desuden er der budgetteret med finansiering af renter til anlægsudgifter. Underskuddet første år forventes at være på 130.000 kr.. ved 18 børn. Der forventes balance det 2. år. Det planlægges at spare op til "dårlige tider" samt til nye bygninger, når skolen engang vokser ud af Kristiansminde.
 
Spørgsmål fra forsamlingen til budgettet 
 
Kenth Poulsen havde 4 spørgsmål (a-d).
a) Om der var lavet en 0-punkts beregning. Søren Vedel svarede nej, det er et "must" at der ansættes 3 personer fra starten.
b) En indvending til kursusbudgettet, som han mente var alt for lavt. Der bør være afsat kursusmidler fra 1. år. Det er vigtigt med inspiration og hjælp til kriser. Hvis det sociale liv i skolen falder fra hinanden, går det galt. Så hellere lade økonomien skrante. Det blev foreslået at afsætte 10-20.000 kr. pr. ansat. Det er også et vigtigt signal at sende til ansøgere til stillingerInger Lerstrup gjorde opmærksom på, at der er god hjælp at hente fra Lilleskolernes Sammenslutning. De yder råd og vejledning både forebyggende og i krisesituationer. Søren Vedel noterede forslaget om et væsentligt øget kursusbudget.
c) Kenth Poulsen ville høre om der er nogen som har tilbudt at administrere skolen. Søren Vedel svarede, at han gerne forestod administrationen under forudsætning af, at en anden meldte sig som kasserer.
d) Kenth Poulsen spurgte til forholdet mellem anlægsudgiften og underskuddet 1. år og om hvordan gælden kan afvikles.
 
Søren Vedel svarede at anlægsbudgettet vil ligge et sted mellem 150-200.000 kr.. der skal lægges til driftsunderskuddet det første år. Der vil i tiden op til december 98 akkumuleres en gæld på 0,5 million kr.. Senest i december udbetales statens tilskud til skolen. Tilskuddet fastsættes efter det antal elever som går i skolen den 5/9-98. Søren Vedel svarede at gælden vil kunne afvikles i løbet af fa' år, når vi får flere elever.
 
Poul Erik Pedersen spurgte hvorledes der hæftes for gælden, hvis det skulle gå så galt, at skolen måtte nedlægges. Søren Vedel svarede, at ingen hæfter personligt for gælden, hverken skolens stiftere eller forældrene.
 
Pædagogik 
Inger Lerstrup sagde, at vi har informeret om skolens pædagogik på en række møder. Der arbejdes ikke videre med dette, før de mennesker som skal udforme ideerne er ansat.
 
4. Stiftende generalforsamling 
 
Herefter gik vi over til den stiftende generalforsamling. Søren Vedel uddelte et udkast til vedtægter og gennemgik det i detaljer. Undervisningsministeriet har en række krav til vedtægog har udformet et sæt standardvedtægter. Vedtægtsudkastet for Sorø Friskole er udarbejdet i overensstemmelse med standardvedtægterne, men med nogle tilføjelser: Bl.a.. er forældrekredsens rolle, rettigheder og pligter indskrevet. Ligeledes er skolens idegrundlag beskrevet. Ved at gøre idegrundlaget til en del af vedtægterne, kræves der en grundig diskussion i forældrekredsen, før man i fremtiden evt.. vil ved dette.
Ved gennemgangen af § 6 vedr.. bestyrelsens opgaver, blev der fra forsamlingen stillet spørgsmålstegn vedrørende lederens rolle i bestyrelsesarbejdet. Det blev fra flere deltageres side pointeret, at det er vigtigt at skolens leder har en klart defineret og central rolle i bestyrelsesarbejdet. Herefter blev der indføjet i vedtægterne § 6.1: "Skolens leder deltager i bestyrelsesmøderne".
Ved gennemgang af § 6 afsnit 3. pegede et medlem af forsamlingen på, at udover skolens leder bør der være deltagelse af en medarbejder i ansættelsesudvalget. Herefter blev der indføjet i vedtægternes § 6.3.: "Ansættelsesudvalget består af lederen, én eller flere medarbejdere samt et eller flere bestyrelsesmedlemmer".
Der var herudover ikke flere forslag til ændringer af vedtægterne. Stiftelsesdokumentet for Sorø Friskole var herefter klar til underskrift.
 
5. Valg af bestyrelse. 
 
Der skulle vælges en bestyrelse på 5-7 medlemmer samt 3 suppleanter. Initiativgruppens 6 medlemmer opstillede samlet til bestyrelsen: Inger Lerstrup, Jens Wamsler, Søren Vedel, Arne Bendorff; Michael Torp og Marianne Møller. Alle 6 blev godkendt af forsamlingen. Derudover tilkendegav Patrick Castillo, Brigitte Reitz-Kümler, Lisbeth Neel Andersen, Peter Mensink og Peter Tønnesen, at de ønskede at opstille. Da der således opstillede 1 mere end der var plads til, valgte man at ændre reglerne for bestyrelsens sammensætning til 5-7 medlemmer og 2-4 suppleanter, og således gik kabalen op.
Patrick Castillo blev medlem af bestyrelsen, Brigitte Reitz-Kümler 1. suppleant, Lisbeth Andersen 2. suppl.., Peter Mensink 3. suppl. og Peter Tønnesen 4 suppleant, efter opstillingsrækkefølge.
Bestyrelsen konstituerer sig på første bestyrelsesmøde.
 
6. Dannelse af arbejdsgrupper. 
 
Herefter blev der nedsat arbejdsgrupper. I arbejdsgrupperne deltager et bestyrelsesmedlem.
 
PR: Michael Torp, Poul Redsted Jensen, Poul Erik Pedersen, Brigitte Reitz-Kumler.
Inventar: Marianne Møller, Hanne Algreen, Heidi Hansen, Conny Christoffersen.
Teknologi: Søren Vedel, Pernille Bechmann og Morten Hesselberg Larsen.
Fonde: Jens Wamsler, Peter Tønnesen
Fester og arrangementer : Arne Bendorff, Heidi Hansen og Lisbeth Neel Andersen.
Køkken og madplaner: Arne Bendorff, Dorte Andersen, Stine Møller. Tina Castillo opfordres til at deltage. Hun var ikke tilstede.
 
Alle grupperne aftalte første mødedato. Der udarbejdes en fælles telefonliste for arbejdsgrupperne. Grupperne er åbne for interesserede, som ikke kunne være tilstede på generalforsamlingen.
 
+7. Evt.. 
Henrik Mathiesen foreslog at opfordre forældrene til at bidrage med speciel faglig viden til undervisningen. Der kan oprettes en vidensbank, som lærerne kan trække på efter behov. Der vil blive sendt en blanket ud til forældrene på et senere tidspunkt.
 
Kenneth Andersen oplyste, at han har et rengøringsfirma og vil gerne tilbyde assistance.
 
Inger Lerstrup takkede for fremmødet og glædede sig over, at så mange havde lyst til at deltage i det videre arbejde både i bestyrelsen og arbejdsgrupperne.

For referatets rigtighed (underskrevet af)

Jens Wamsler            Marianne Møller
 Ordstyrer                 Referent

OCR-Scanning af original dokument april 04 (P. Tønnesen)

Fil:Dokumenter/SGF98.htm