Huset i Busene

sommerhus – have – Møn – ture – renovering

5. maj 2023
by Klaus
0 comments

Terrasse v 2.0

Terrassen var noget af det første vi lavede, dengang vi overtog huset. I år var den blevet så mør, at familien insisterede på, at brædderne skulle udskiftes. Man fik splinter i fødderne og nogle brædder var decideret rådne.

I 2013 lavede vi den første terrasse i lærketræ på trykimprægnerede regler. Så godt 9 år fik vi ud af den. Vi havde valgt ikke at behandle den. Det kunne måske have forlænget dens liv. Til gengæld har vi nu brænde nok til den næste vinter 🙂

Et af problemerne med den var, at efterhånden som tiden gik, svandt træet lidt i størrelse. Det fik skruerne, som ellers var undersænket, til at begynde at stritte op – og det var ubehageligt at gå på. I starten kunne jeg efterspænde, men efter lidt tid knækkede skruerne ofte når jeg forsøgte, så det opgav jeg. Efterhånden som lærketræsbrædderne blev ældre, fik de også tendens til at splintre og jeg har ikke tal på, hvor mange splinter jeg har pillet ud af fødder.

Denne gang valgte vi i stedet at købe varmebehandlet fyr. Det skulle i følge tømmerhandelen være “stort set” lige så godt som trykimprægneret. Det bliver spændende at se, hvor længe det holder.

Vi købte også særlige skruer og tilhørende værktøj, som kører skruerne ned i kanten af brættet. Det var lidt dyrt, men resultatet ser ret godt ud, nu når skruerne næsten ikke kan ses.

Nu spekulerer vi lidt på, hvad der egentlig er mest bære dygtigt. Hvis vi smører træbeskyttelse på, holder det jo nok længere, men vi kan ikke bruge det i brændekomfuret bagefter – det skal bortskaffes til deponi. Men til gengæld med den kortere levetid følger der jo også en større miljøbelastning, når der skal fældes, transporteres og varmebehandles en gang nye brædder.

9. september 2020
by Ina
3 Comments

En grøn septemberkrans med ellekogler

Ellekoglerne er endnu grønne her i september, og de er rigtig fine i en krans. Der er elletræer lige i nærheden af sommerhuset, så koglerne er nemme at få fat i. De sidder flere stykker sammen på en forgrenet stilk, og det er vigtigt at få stilken med, når kransen skal bindes.

Det bliver en tung krans, så selve kransen skal være af halm, meget tyk ståltråd/hegnstråd eller andet der kan holde formen. Her har jeg brugt en frisk hasselgren, som jeg har bøjet til en krans, og bundet sammen med vindseltråd. Koglegrenene samles som små buketter og bindes på kransen med vindseltråd.

Der færdige krans på køkkendøren…

Men kort tid efter flyttede den ind i gangen ved siden sommerhatten. Det er september og endnu varmt, så hatten er stadig i brug. Koglerne bliver efterhånden brune, og til den tid passer den fint som en vinterkrans.

2. august 2020
by Ina
0 comments

Sommer og solbær

Efter en vejrmæssig lidt blandet sommerferie bød weekenden på et par skønne sommerdage, som vi har nydt på terrassen og i haven. Solbærene er modne, og den gamle busk leverer stadig super lækre solbær.

Jeg har plantet et par aflæggere af busken ved siden af, men de har det hårdt. Rådyrene gnider sine gevirer mod dem og spise bladene, så de bliver jævnlig sat langt tilbage i væksten. Jeg har lidt halvhjertet sat hegn rundt om dem. Nu skal jeg have sat det ordentlig fast, så rådyrsvandalismen kan stoppes imens buskene vokser sig store. For den store busk klarer det uden problemer.

I går plukkede jeg 2 kilo solbær og lod mindst lige så mange sidde tilbage. Dem kan fuglene eller andre gæster i Huset spise. Det kan også være, at jeg plukker flere næste gang, jeg kommer. Vi spiser meget marmelade, så det skal nok blive afsat.

De blev syltet med rørsukker og citronsaft og hældt på diverse genbrugsglas. I dag fik jeg kreeret labels af mønstret papir fra gemmerne, og hvidt papir til at skrive teksten på. Jeg har brugt limstift, og det plejer at holde fint. Labels er praktiske, fordi lige om lidt begynder brombærsæsonen, og så skal de også syltes og på glas. De har nogenlunde samme farve, så det kan være svært at skelne indholdet i marmeladeglasene fra hinanden.

Lige til sidst et billede af solbærsnitterne, som sønnen frembragte for et par uger siden til byfesten for et par uger siden. Det var det sidste glas solbærmarmelade fra sidste års høst, der blev brugt til formålet. De laves på samme måde som hindbærsnitter, bare med solbærmarmelade, og de smager skønt.