Fester er altid forskellige

Pas på med at lave festen afvigende eller anderledes end det folk forventer.
Fester der afviger fra det traditionelle, og det folk kender, kan ende med at gæsterne bliver utrygge eller forvirrede, hvis de ikke ved, hvad der skal ske, eller hvor langt man er kommet i festen.  

Jeg har oplevet at man for at spare tid, har valgt at desserten skal spises sammen med kaffen. Det fungerer ikke i praksis. Middagen bliver underligt amputeret og nogle brænder måske inde med en sang, et festligt indslag eller en udefrakommende underholder. Serveringspersonalet og køkkenet er nok ligeglade, men det går ud over stemningen, og det er ikke meningen.

Det gode gamle koncept fungerer, og gør at folk er trygge og hurtigt kommer i en god stemning.
Gæsterne ved så nogenlunde, hvad der skal ske, hvornår der kan holdes tale, hvornår der kommer sange, hvornår der bliver serveret/skænket/holdt tale/ryddet af osv.

Hvis der er noget, der afviger meget, fra det de kender eller
forventer, kan de blive utrygge, og så bliver stemningen som regel ret underlig.  

Folk der er utrygge bliver stille, og snakker ikke så meget sammen, eller også kan de gå hen og blive for fulde for hurtigt, og det er jo aldrig en succes.

Stemning skal bygges langsomt op. Det nytter ikke at starte aftenen med stemningen helt oppe under loftet, for så kan det kun gå én vej…….

Det er også dumt at drikke sine gæster fulde, inden de skal til bords.
Pas derfor på med at lave en alt for stærk velkomstdrink.
Spiritus på tom mave er aldrig godt.

Starttidspunktet

Bestil altid musikeren til at være klar på samme tidspunkt som gæsterne er inviteret til! - og ikke senere!!!

Gæsterne får en dårlig start på aftenen og et dårligt indtryk af arrangementet, hvis det første de møder er en musiker, der er på vej ind med instrumenter, og derfor slet ikke har tid til at snakke med gæster, om det der skal foregå.
Gæsterne kan jo ikke se, at værten/arrangøren har bestilt musikeren til at begynde senere end det normale. Derfor kan de få indtrykket af, at musikeren kommer for sent.

Jeg ankommer så vidt muligt i meget god tid, og selvom jeg er færdig med at stille grejet op 30 - 45 minutter før jeg skal spille, betyder det ikke, at jeg ikke laver noget.

Jeg :
- har god tid til at reparere en ledning eller skifte en pære
- snakker med folks gæster om sangene og evt. anden underholdning,
- giver gode råd og vejledning.
- snakker med værtsparret om festens forløb,
- aftaler med personalet hvordan "køreplanen er.... " osv.
- snakker med kromand, kok, og øvrigt personale for at finde ud af hvordan de
 ønsker maden/festen afviklet.
- snakker med en evt. toastmaster.
- finder ud af hvordan lokalet virker. (Lysdæmper, udsugning, lyd, vinduer der evt. skal åbnes    senere)
- snakker med en evt. fotograf/videomand om forløbet og samarbejdet.
- beroliger værten og værtinden, de kan være nervøse eller stressede. Det er helt normalt.
- laver lidt sjov/small-talk med gæsterne.
- virker ikke stresset!
- giver såvel værtspar + gæster og personale et indtryk af, at jeg kan lide at være der, er glad og veloplagt, og glæder mig til at være med til at gøre festen til noget særligt.

- TAGER DIN FEST MEGET ALVORLIGT, og er imødekommende hvis der er noget jeg   kan hjælpe med musikalsk osv.

Alt det ovenstående er det, der giver personale/gæster/værtspar tryghed, så de kan slappe af og holde fest
og samarbejde med musikeren i stedet for at modarbejde (bevidst eller ubevidst).

Har man snakket sammen i fred og ro inden gæsterne vælter ind, så kender man lidt til hinanden, hvilket er et rigtig godt og meget vigtigt udgangspunkt for en vellykket fest.

Hvis værten/arrangøren "tvinger" musikeren i gang før den aftalte tid, stjæler han jo ikke kun tid fra musikeren, han stjæler også alt det ovenstående fra sig selv.  

Bordopstillingen

 

Bordopstillingen betyder meget. Det flotteste bord, "en 4-længet gård" med alle deltagere langs bordets yderside, er stemningsmæssigt en katastrofe, for der er ingen genbo at tale med. De der sidder over for én, sidder så langt væk, at man kun kan vinke til dem.
Man kan kun tale med sine to naboer, og selv om de er dejlige mennesker, kan det godt være svært at holde samtalen i gang. Taler man med den ene, vender man ryggen til den anden!

Et E-formet bord er ikke så tosset, for der har værtsparret nogen ved midtergrenen, som de kan tale med. (Vælg nogen, som I selv har det hyggeligt med).

Et U-formet bord lader værtsparret sidde mutters alene, mens gæsterne ved de to lange borde har hinanden at hygge sig med. Hvorfor sidde og kun kigge på hinanden ved ens egen fest? Man kan evt. placere gæster over for værtsparret ved hovedbordet, og så fungerer det udmærket.

Store runde borde giver mulighed for en meget smuk opdækning, men igen er der langt til dem på den anden side af bordet. Er lokalet bare lidt rungende, er det uhyre svært at høre, hvad der bliver sagt af genboen, selv når musikken spiller dæmpet. Mindre runde borde fungerer fint.

Samtalen går bedst ved forholdsvis smalle borde med 8 til 20 gæster ved hvert. Bordene kan stilles i sildebensmønster, diagonalt i lokalet som et stort kryds, i vifteform ud fra musikken eller hvordan det nu passer til lokalet. I sildebensmønster har værtsparret mulighed for at lave deres helt eget 2-personers bord, som de kan flytte rundt mellem de forskellige bordender i sildebens bordopstillingen. Det gør at værtsparret kan rejse rundt mellem de forskellige sildeben, og få snakket med gæsterne der sidder ved de andre borde under middagen. Sjovt, hyggeligt og det fungerer.
Borddekorationen bliver måske ikke helt så flot og overdådig ved smalle borde, men her kan folk tale sammen, da alle har mindst 5 personer inden for hørevidde.

 

Bliv i lokalet

Det er en god idé at samles i et andet lokale, end det man skal spise i, men derefter bør man blive i lokalet hvor der spises og danses, lige bortset fra de 15-20 minutter hvor serverings- personalet flytter bordene, der kan det være rart at strække ben og få lidt frisk luft.

At servere kaffen efter middagen i et andet lokale end det lokale man skal danse i gør, at den første ½  time af dansen bliver en noget underlig tynd start på dansen.
Folk er faldet godt i snak, og de rejser sig ikke alle sammen på én gang for at danse. Musikeren og de gæster der er gået i gang med at danse, vil føle sig ret ensomme hvis det kun er et fåtal af gæsterne, der er kommet ind i lokalet hvor der danses. Derfor går de måske igen ind til dem, der drikker kaffe. Det kan godt blive en "ond cirkel."

Det ødelægger mere end det gavner når værten siger :”Begynd bare at spille, for så kommer folk…!”

HUSK det er levende musik, og det fungerer!

Der er altså en mening også med rækkefølgen i de numre der spilles.

Man spiser jo heller ikke alle kartoflerne inden kødet kommer på bordet……!

Det kan ikke lade sig gøre at underholde folk man ikke kan se, derfor er det en umulig opgave for musikeren at få ”kickstartet” dansen, hvis det ikke er muligt at få fat i/kontakt med alle gæster på én gang. 

Rygning:

Rygning er desværre forbudt inden døre, og det er virkelig noget der kan splitte en fest.
Rygere SKAL ryge imellem retterne, og de går ud og ryger, selv i regnvejr!
Sådan er det bare, og intet kan få dem til at lade være med det i festligt lag, men med lidt behændighed kan det lade sig gøre at få det til at fungere også i praksis.
Hvis man lægger rigeligt med små rygepauser ind i middagsforløbet, så kan det blive en god og sjov oplevelse for alle, også for dem der IKKE ryger.
Det forholder sig nemlig sådan, at hvis 4 personer i et selskab på ca. 60 personer går ud for at ryge, så er der ca. 19 personer, der går med ud for at snakke med dem....!

Det er jo selvsagt ikke særlig hensigtsmæssigt, for det standser jo ALT i hele festen. Der kan ikke serveres, synges, holdes taler, laves sjove indslag og lignende når der mangler folk hist og pist. Det er heller ikke rart for en evt. taler, at der kommer en folkevandring igennem lokalet, imens der bliver holdt en tale.
Der kan også ske det, at rygerne med deres følge kikker ind for at se, om der sker noget i salen, og det gør der jo ikke, fordi alle venter på rygerne, og så går rygerne ud igen og ryger videre, imens serveringspersonalet står og venter på, at rygerne med deres følge kommer ind - så er der startet en ond cirkel, hvor alle venter på hinanden.

MEN: Hvis man overlader det til musikeren og personalet i samarbejde, at lægge små rygeafdelinger ind i festens forløb, så er problemet løst.
Det fungerer med succes, og det kan varmt anbefales. Også til selskaber hvor der ikke er rygere tilstede.
Hvis man f.eks. lige strækker benene i 4 minutter, hver gang de snavsede tallerkner skal fjernes fra bordene, så er det en fordel for alle.
FORDI: Når de snavsede tallerkner fra henholdsvis forret og hovedret skal fjernes, så skal gæsterne ikke "bruges" ved bordet. Der er ingen sange, taler eller festlige indslag imens der bliver ryddet af.  Faktisk sidder gæsterne og er lidt i vejen, for dem der skal rydde af.
Hvis man lader musikeren og personalet arbejde sammen om at lægge rygepauser ind på strategiske steder, så kører det elegant og let, og alle har jo godt af lige at strække ben i 4 minutter. Alle bliver meget mere friske og får måske lige snakket med nogen, der sidder længere væk.

Ovenstående kræver at det bliver styret så folk kommer ind igen ret hurtigt, selv på en varm sommerdag hvor det kan være meget varmt både inde og ude.

Festen foregår i festlokalet og ikke udenfor! Hvis folk står udenfor, deltager de jo ikke i festen.

I samarbejde med serveringspersonalet assisterer jeg meget gerne med at lave passende, elegante og festlige rygepauser - også for ikkerygere.
 

Flyt bordene efter middagen

At flytte bordene efter middagen så de bliver til kaffeborde gør, at det automatisk bliver lettere at få folk til at blande sig og få snakken i gang.
Ofte har middagen varet adskillige timer, og det kan være rart at snakke med andre gæster end dem, der sidder lige omkring, hvor man selv sidder.

Ved at flytte bordene opnår man, at man næsten per automatik skifter sin nabo, bord-dame eller bord-herre ud. Den plads man sad på eksisterer jo ikke mere, og så sætter man sig hos andre, man gerne vil snakke med. 

Hvis man ikke flytter bordene, vil folk helt automatisk sætte sig på den samme plads igen, og så får man ikke folk blandet. Der er ingen der sætter sig på en andens plads.

OG HUSK: Det er ikke festens længde, der er afgørende for om festen er god.
Giv festen den tid den skal have, men træk den ikke unødigt ud.
Server natmaden inden festen begynder at "tabe pusten".
Natmaden bør være det sidste, for når natmaden er serveret, går folk hjem (også selv om de siger noget andet.....!)
Efter natmaden er festen slut. Sådan er det bare.

Spørg endelig hvis der er noget du/I er i tvivl om.
Jeg hjælper meget gerne med gode råd og vejledning. Også under festen…..!

 

 



 


Klar og veloplagt
 

 


Fotokunst
 


Bastrup
 


Lange borde er gode, hvis der skal være plads til mange mennesker


E-form


Runde borde


"Sildebens opstilling"


"Stjerneform"

 


Skarpt modlys en sommerdag