|
Fester er altid forskellige
Pas på med at lave festen afvigende
eller anderledes end det folk forventer.
Fester der afviger fra det traditionelle, og det folk kender, kan ende
med at gæsterne bliver utrygge eller forvirrede, hvis de ikke ved, hvad
der skal ske, eller hvor langt man er kommet i festen.
Jeg har oplevet at man for at spare tid,
har valgt at desserten skal spises sammen med kaffen. Det fungerer ikke
i praksis. Middagen bliver underligt amputeret og nogle brænder måske
inde med en sang, et festligt indslag eller en udefrakommende
underholder. Serveringspersonalet og køkkenet er nok ligeglade, men det
går ud over stemningen, og det er ikke meningen.
Det gode gamle koncept fungerer, og gør
at folk er trygge og hurtigt kommer i en god stemning.
Gæsterne ved så nogenlunde, hvad der skal ske, hvornår der kan holdes
tale, hvornår der kommer sange, hvornår der bliver serveret/skænket/holdt
tale/ryddet af osv.
Hvis der er noget, der afviger meget, fra det de kender eller
forventer, kan de blive utrygge, og så bliver stemningen som regel ret
underlig.
Folk der er utrygge bliver stille, og
snakker ikke så meget sammen, eller også kan de gå hen og blive for
fulde for hurtigt, og det er jo aldrig en succes.
Stemning skal bygges langsomt op. Det
nytter ikke at starte aftenen med stemningen helt oppe under loftet, for
så kan det kun gå én vej…….
Det er også dumt at drikke sine gæster
fulde, inden de skal til bords.
Pas derfor på med at lave en alt for stærk velkomstdrink.
Spiritus på tom mave er aldrig godt.
Starttidspunktet
Bestil altid musikeren til at være klar på
samme tidspunkt som gæsterne er inviteret til! - og ikke senere!!!
Gæsterne får en dårlig start på aftenen
og et dårligt indtryk af arrangementet, hvis det første de møder er en
musiker, der er på vej ind med instrumenter, og derfor slet ikke har tid
til at snakke med gæster, om det der skal foregå.
Gæsterne kan jo ikke se, at værten/arrangøren har bestilt musikeren til
at begynde senere end det normale.
Derfor kan de få indtrykket af, at musikeren kommer for sent.
Jeg ankommer så vidt muligt i meget god
tid, og selvom jeg er færdig med at stille grejet op 30 - 45 minutter
før jeg skal spille, betyder det ikke, at jeg ikke laver noget.
Jeg :
- har god tid til at reparere en ledning eller skifte en pære
- snakker med folks gæster om sangene og evt. anden underholdning,
- giver gode råd og vejledning.
- snakker med værtsparret om festens forløb,
- aftaler med personalet hvordan "køreplanen er.... " osv.
- snakker med kromand, kok, og øvrigt personale for at finde ud af
hvordan de
ønsker maden/festen afviklet.
- snakker med en evt. toastmaster.
- finder ud af hvordan lokalet virker. (Lysdæmper, udsugning, lyd,
vinduer der evt. skal åbnes senere)
- snakker med en evt. fotograf/videomand om forløbet og samarbejdet.
- beroliger værten og værtinden, de kan være nervøse eller stressede. Det
er helt normalt.
- laver lidt sjov/small-talk med gæsterne.
- virker ikke stresset!
- giver såvel værtspar + gæster og personale et indtryk af, at jeg kan
lide at være der, er glad og veloplagt, og glæder mig til at være med
til at gøre festen til noget særligt.
- TAGER DIN FEST MEGET ALVORLIGT, og er
imødekommende hvis der er noget jeg kan
hjælpe med musikalsk osv.
Alt det ovenstående er det, der giver personale/gæster/værtspar
tryghed, så de kan slappe af og holde fest
og
samarbejde med musikeren i stedet for at modarbejde (bevidst eller
ubevidst).
Har man snakket sammen i fred og ro inden gæsterne vælter ind, så kender
man lidt til hinanden, hvilket er et rigtig godt og meget vigtigt
udgangspunkt for en vellykket fest.
Hvis værten/arrangøren "tvinger"
musikeren i gang før den aftalte tid, stjæler han jo ikke kun tid fra
musikeren, han stjæler også alt det ovenstående fra sig selv.
Bordopstillingen
Bordopstillingen
betyder meget. Det flotteste bord, "en 4-længet gård" med alle deltagere
langs bordets yderside, er stemningsmæssigt en katastrofe, for der er
ingen genbo at tale med. De der sidder over for én, sidder så langt væk,
at man kun kan vinke til dem.
Man kan kun tale med sine to naboer, og selv om de er dejlige mennesker,
kan det godt være svært at holde samtalen i gang. Taler man med den ene,
vender man ryggen til den anden!
Et E-formet bord er
ikke så tosset, for der har værtsparret nogen ved midtergrenen, som de
kan tale med. (Vælg nogen, som I selv har det hyggeligt med).
Et U-formet bord
lader værtsparret sidde mutters alene, mens gæsterne ved de to lange
borde har hinanden at hygge sig med. Hvorfor sidde og kun kigge på
hinanden ved ens egen fest? Man kan evt. placere gæster over for
værtsparret ved hovedbordet, og så fungerer det udmærket.
Store runde borde
giver mulighed for en meget smuk opdækning, men igen er der langt til
dem på den anden side af bordet. Er lokalet bare lidt rungende, er det
uhyre svært at høre, hvad der bliver sagt af genboen, selv når musikken
spiller dæmpet. Mindre runde borde fungerer fint.
Samtalen går bedst
ved forholdsvis smalle borde med 8 til 20 gæster ved hvert. Bordene
kan stilles i sildebensmønster, diagonalt i lokalet som et stort kryds,
i vifteform ud fra musikken eller hvordan det nu passer til lokalet. I
sildebensmønster har værtsparret mulighed for at lave deres helt eget
2-personers bord, som de kan flytte rundt mellem de forskellige
bordender i sildebens bordopstillingen. Det gør at værtsparret kan rejse
rundt mellem de forskellige sildeben, og få snakket med gæsterne der
sidder ved de andre borde under middagen. Sjovt, hyggeligt og det
fungerer.
Borddekorationen bliver måske ikke helt så flot og overdådig ved smalle
borde, men her kan folk tale
sammen, da alle har mindst 5 personer inden for hørevidde.
Bliv i
lokalet
Det er en god idé at samles i et andet
lokale, end det man skal spise i, men derefter bør man blive i lokalet
hvor der spises og danses, lige bortset fra de 15-20 minutter hvor
serverings- personalet flytter bordene, der kan det være rart at
strække ben og få lidt frisk luft.
At servere kaffen efter middagen i et
andet lokale end det lokale man skal danse i gør, at den første ½ time
af dansen bliver en noget underlig tynd start på dansen.
Folk er faldet godt i snak, og de rejser sig ikke alle sammen på én gang
for at danse. Musikeren og de gæster der er gået i gang med at danse,
vil føle sig ret ensomme hvis det kun er et fåtal af gæsterne, der er
kommet ind i lokalet hvor der danses. Derfor går de måske igen ind til
dem, der drikker kaffe. Det kan godt blive en "ond cirkel."
Det ødelægger mere end det gavner når
værten siger :”Begynd bare at spille, for så kommer folk…!”
HUSK det er levende musik, og det
fungerer!
Der er altså en mening også med
rækkefølgen i de numre der spilles.
Man spiser jo heller ikke alle
kartoflerne inden kødet kommer på bordet……!
Det kan ikke lade sig gøre at underholde
folk man ikke kan se, derfor er det en umulig opgave for musikeren at få
”kickstartet” dansen, hvis det ikke er muligt at få fat i/kontakt med
alle gæster på én gang.
Rygning:
Rygning er desværre forbudt inden døre, og det er virkelig noget der kan
splitte en fest.
Rygere SKAL ryge imellem retterne, og de går ud og ryger, selv i
regnvejr!
Sådan er det bare, og intet kan få dem til at lade være med det i
festligt lag, men med lidt behændighed kan det lade sig gøre at få det
til at fungere også i praksis.
Hvis man lægger rigeligt med små rygepauser ind i middagsforløbet, så
kan det blive en god og sjov oplevelse for alle, også for dem der IKKE
ryger.
Det forholder sig nemlig sådan, at hvis 4 personer i et selskab på ca.
60 personer går ud for at ryge, så er der ca. 19 personer, der går med ud
for at snakke med dem....!
Det er jo selvsagt ikke særlig hensigtsmæssigt, for det standser jo ALT
i hele festen. Der kan ikke serveres, synges, holdes taler, laves sjove
indslag og lignende når der mangler folk hist og pist. Det er heller
ikke rart for en evt. taler, at der kommer en folkevandring igennem
lokalet, imens der bliver holdt en tale.
Der kan også ske det, at rygerne med deres følge kikker ind for at se,
om der sker noget i salen, og det gør der jo ikke, fordi alle venter på
rygerne, og så går rygerne ud igen og ryger videre, imens
serveringspersonalet står og venter på, at rygerne med deres følge
kommer ind - så er der startet en ond cirkel, hvor alle venter på
hinanden.
MEN: Hvis man overlader det til musikeren og personalet i samarbejde, at
lægge små rygeafdelinger ind i festens forløb, så er problemet løst.
Det fungerer med succes, og det kan varmt anbefales. Også til selskaber
hvor der ikke er rygere tilstede.
Hvis man f.eks. lige strækker benene i 4 minutter, hver gang de snavsede
tallerkner skal fjernes fra bordene, så er det en fordel for alle.
FORDI: Når de snavsede tallerkner fra henholdsvis forret og hovedret
skal fjernes, så skal gæsterne ikke "bruges" ved bordet. Der er ingen
sange, taler eller festlige indslag imens der bliver ryddet af. Faktisk
sidder gæsterne og er lidt i vejen, for dem der skal rydde af.
Hvis man lader musikeren og personalet arbejde sammen om at lægge
rygepauser ind på strategiske steder, så kører det elegant og let, og
alle har jo godt af lige at strække ben i 4 minutter. Alle bliver meget
mere friske og får måske lige snakket med nogen, der sidder længere væk.
Ovenstående kræver at det bliver styret så folk kommer ind igen ret
hurtigt, selv på en varm sommerdag hvor det kan være meget varmt både
inde og ude.
Festen foregår i festlokalet og ikke udenfor! Hvis folk står udenfor,
deltager de jo ikke i festen.
I samarbejde med serveringspersonalet assisterer jeg meget gerne med at
lave passende, elegante og festlige rygepauser - også for ikkerygere.
Flyt bordene
efter middagen
At flytte bordene efter middagen så de
bliver til kaffeborde gør, at det automatisk bliver lettere at få folk
til at blande sig og få snakken i gang.
Ofte har middagen varet adskillige timer, og det kan være rart at snakke
med andre gæster end dem, der sidder lige omkring, hvor man selv sidder.
Ved at flytte bordene opnår man, at man
næsten per automatik skifter sin nabo, bord-dame eller bord-herre ud. Den
plads man sad på eksisterer jo ikke mere, og så sætter man sig hos andre,
man gerne vil snakke med.
Hvis man ikke flytter bordene, vil folk
helt automatisk sætte sig
på den samme plads igen, og så får man ikke folk blandet.
Der er ingen der sætter sig på en andens plads.
OG HUSK: Det er ikke festens længde, der
er afgørende for om festen er god.
Giv festen den tid den skal have, men træk den ikke unødigt ud.
Server natmaden inden festen begynder at "tabe pusten".
Natmaden bør være det sidste, for når natmaden er serveret, går folk
hjem (også selv om de siger noget andet.....!)
Efter natmaden er festen slut. Sådan er det bare.
Spørg endelig
hvis der er noget du/I er i tvivl om.
Jeg hjælper meget gerne med gode råd og vejledning. Også under
festen…..!
|
|
Klar og veloplagt
Fotokunst
Bastrup
Lange borde er gode, hvis der skal være plads til
mange mennesker
E-form
Runde borde
"Sildebens opstilling"
"Stjerneform"
Skarpt modlys en sommerdag
|
|