Tre gode råd til, hvordan du bliver bedre til at give slip

Slip kroppen og dig selv fri

Det er sundt ikke altid at være i kontrol. Ny bog om at give slip viser vejen.

Glem alt om selvkontrol. Sluk din iPhone, træk vejret dybt, rigtig dybt. Fokusér på udåndingen og prøv at mærke, hvordan det er muligt at give slip på kroppen og tankerne.

I en ny bog “Kunsten at give slip” giver kropsterapeuten Bengt Valentino Andersen sammen med livsfilosoffen Carsten Graff et indblik i, hvad det vil sige at give slip. Hvordan vi kan løsne lidt på de stramme tøjler, som mange af os går rundt og holder os selv i fast i.

“Det moderne menneske mangler ilt og trænger til at give sig selv lidt mere fri ved slippe kontrollen mere,” siger Bent Valentino Andersen.

Gennem 30 år har han arbejdet med Body Self Development System – Body sds. Et behandlings- og træningsystem, der arbejder med kroppen som en helhed, fysisk og mentalt. Med fokus på at smidiggøre kroppens led og ved hjælp af forskellige massage – og åndedrætsteknikker. Samtaleterapi indgår også.

Flere former for kontrol

“Undersøger man kroppen, vil man opdage, at mennesker, der spænder i maven eller over lænden ofte har svært ved at give slip,” siger Bengt Valentino Andersen og forklarer, at der er flere typer kontrol. Den hensigtsmæssige kontrol er den, mennesket benytter for at overleve i det moderne samfund.

Ifølge kropsterapeuten er den form for kontrol bygget op omkring, hvordan vi som mennesker opfatter hinanden og lever sammen. Det er for at kunne indordne os i en moderne kultur, at den kontrol kan være nødvendig.

Men udover den hensigtsmæssige kontrol, som vi benytter for at overleve, er der også, hvad Bengt Valentino Andersen betegner som den uhensigtsmæssige kontrol.

“Den form for kontrol kan betyde, at vi synes, det kan være svært at leve optimalt og at trække vejret rigtigt. Samlet kan man sige, at det er vigtigt at lære at leve med kontrol, men at bruge den fornuftigt. Og det gør man bedst ved at træne sig selv i at slippe den uhensigtsmæssige kontrol.”

Det handler om at få noget ro på sig selv, så vi kan give slip, lyder det. 

“Hvis vi hele tiden er i stram kontrol, belaster det vores mave-tarmsystem, så de indre organer konstant er i et stressberedskab,” siger Bengt Valentino Andersen.

Også mentalt er der noget at arbejde med. Ifølge kropsterapeuten sidder mange af os fast i en følelse, som er gået hen og er blevet styrende. Den følelse kan være med til at bremse os i at give slip.

“Vi sidder fast i følelsen og kan ikke komme ud af den. Men jo mere kendskab, vi har til, hvilken følelse, det handler om, jo bedre er muligheden for at forstå den. Se på følelsen som en ven i stedet for som en modstander  – og ros den. Også selv om det kan være en hård følelse” siger Bengt Valentino Andersen.

Tre gode råd til, hvordan du bliver bedre til at give slip:

1) Træn din vejrtrækning

Det er sagt før, mange gange før. Men din vejrtrækning er meget vigtigere for dit fysiske- og mentale velbefindende, end du tror. Træn den. Træk vejret dybt hele vejen ned igennem korppen. Hold fokus på din udånding – og giv så slip på alt det, der har hobet sig op i din krop og dine tanker.

2) Erkend, hvad der er din rigtige identitet

Vores iPhone, indbakke og Facebookprofil er ikke vores identitet. Det er redskaber til at kommunikere med andre. Og en voldsom stressfaktor på alle måder. Erkend én gang for alle, at det ikke er din identitet og aldrig skal være det. Slip redskaberne indimellem og øv dig i den gode vejrtrækning.

3) Ros den følelse, du ikke kan komme fri af

Hvis du har en følelse, du føler dig fastlåst i, men ikke kan komme ud af og som er mere styrende, end du bryder dig om, så blive ven med den. Det nytter ikke at gøre den til din modstander, det forsvinder den ikke af. Tværtimod. På den måde kan kan du lære at leve med den ved at lære den bedre at kende – og en dag er den måske forsvundet, uden du har opdaget det, ved at du har givet slip. 

Husk at give slip i ferien

Drop de store forventninger til, hvor fantastisk ferien skal være. Risikoen for at blive skuffet er alt for stor. Lær i stedet at give slip og vær opmærksom på dig selv. Ny bog om kunsten at give slip og vende tilbage til sin autenticitet.

Endelig sommerferie. Tid til at være sammen, tid til nærvær, tid til alt det, som døgnets 24 timer ikke kan rumme til hverdag. Men stressen lurer lige om hjørnet, også selv om det er ferie. For kan dét at have fri sammen i nogle uger leve op til forventningerne om at slappe af med familien på den måde, vi drømmer om, har glædet os til og håbet på?

“De fleste mennesker er på flugt fra nogle intime følelser, og flygter derfor ind i deres arbejdsliv. At tage arbejdet fra dem er det samme som at fjerne deres skjulested. Derfor er der en risiko for, at vi bliver ramt af frustration og forvirring, når vi pludselig har fri i lidt længere tid. Både i forhold til os selv og til de mennesker, vi opfatter, at vi er tættest på,” siger forfatteren og livsfilosoffen Carsten Graff.

Tilbage til autenticiteten

Sammen med kropsterapeuten Bengt Valentino Andersen har Carsten Graff skrevet bogen: “Kunsten at give slip,” der netop er udkommet.

Budskabet er, at vi skal turde slippe kontrollen lidt mere med alt det, vi så gerne vil have kontrol med. Også i ferien. For når først vi giver slip, vil vi være meget tættere på noget af dét, vi så gerne vil. For eksempel det ægte nærvær med familien i sommerferien.

Carsten Graff forklarer, at det er at vende tilbage til sig selv, når man først tør give slip. Tilbage til det menneske, man i virkeligheden er, når alle roller er pillet af og facaden fjernet.

“Vi har alle sammen en autenticitet. Dér, hvor vi er ægte og ikke lader som om, vi er det ene eller det andet. Det kan godt være, vi tror, vi er os selv, helt os selv, men langt de fleste har bygget nogle roller op, også i forhold til vores nærmeste relationer, som vi måske ikke er bevidste om.  Når vi har fri i længere tid, er der “risiko” for at vi automatisk kommer lidt tættere på os selv, og det kan være angstfyldt for nogle mennesker at opleve,” siger Carsten Graff.

Urealistiske forventninger

“Hvis man så samtidig har nogle forventninger om, at ferietid er tid til nærvær, kærlighed og åbenhed i familien, og det så ikke lykkes på den måde, man troede, så kommer frustrationerne.”

Ifølge Carsten Graff har mange en forestilling om, at vi skal være sammen med vores nærmeste på et dybere plan i ferien. Men det er ikke sikkert, at vores nærmeste kan leve op til vores forventninger.

“Måske er man slet ikke så tæt på hinanden, som man tror, og det er lettere at skjule i en travl hverdag, end når man holder ferie sammen. For nogle er det alt andet end en behagelig erkendelse. Samtidig er det urealistisk at tro, at man løse ret meget i en ferie. Mange af de større problemer, man måske pludselig får øje på, ligger som regel ret langt tilbage og kræver nogle større og mere vidtgående løsninger end dem, der kan klares på 14 dage i en sommerferie.”

Her er Carsten Graffs 3 gode råd til, hvordan du bliver bedre til at give slip i ferien:

1) Træk dig tilbage og find noget alene-tid

Lad være med krampagtigt at holde fast i en forventning om, at familien skal være sammen det meste af tiden i ferien. Træk dig tilbage indimellem og skab et rum for dig selv, hvor du ikke lader dig forstyrre. Et rum, hvor du ikke føler dig tvunget til at være med i et fælleskab 24 timer i døgnet.

Man har lov til at være egoist, også i ferien. Ikke bare for sin egen skyld, men også for familiens. Mal et billede, gå en tur, hop på cyklen eller skriv noget, du har haft lyst til at skrive længe. Ikke alle har lige let ved at være alene, men der kan komme meget godt ud af at prøve.

2) Hold op med at håbe og ønske

Hold op med at ønske og håbe. Vær i stedet opmærksom på alt det, der opstår, når I sammen i ferien i stedet for det, du håber på vil opstå. Det kan være med til at løsne grebet og neddrosle forventningerne. Og allerede her er man et skridt nærmere kunsten at give slip. Når vi ønsker og stræber efter, at noget bestemt skal ske, for eksempel nærværet, så sker det ikke.

Gå en tur ned til stranden. Uden forventninger til, hvor fantastisk strandturen skal være. Vær spontan og grib nogle af de situationer, der uventet opstår og få noget ud af dem. Også alle dem, der ikke foregår på stranden.

3) Tid til store tanker

Brug noget af den tid, du har for dig selv i ferien til at tænke over det liv, du gerne vil have.  Ferien er også tid til de store tanker, men ikke til at løse problemerne her og nu. Tænk over dit liv på den lange bane og vær ikke bange for, at det kan tage flere år at nå derhen. Find ud af med dig selv, hvad det er, du gerne vil. Ikke hvad din familie eller dine nærmeste gerne vil eller forventer af dig.

One Response to Tre gode råd til, hvordan du bliver bedre til at give slip

  1. Pingback: Kunsten at give slip | Mit krearum [min kreativitet]

Skriv en kommentar