Kogeblog

onsdag den 9. juli 2008

Andebryst a la Thai

500 g andebryst
2 spsk. Olie
1 stilk citrongræs
1 hakket skalotteløg
2 fed hakket hvidløg
1 spsk. Fiskesovs
1 spsk. Soya
chili efter smag og chiliens styrke
2 tsk. Sukker
Marinade
4 spsk. Soya
4 spsk. Tør sherry eller risvin
2 tsk. ristet sesamolie
1 spsk. Majsmel
1 spsk. Fiskesovs
1 spsk. Revet galangorod eller ingefær

Tilbehør
Sukkerærter
Ægnudler

Skær skindet af andebrystet. Kødet skæres i tynde skiver og lægges i
en skål. Marinaden piskes sammen og hældes over, og de marineres i
mindst 1 time. Steg kødet i wok 2-3 minutter og tag det op. Knus
citrongræs og steg det med skalotte- og hvidløg i wokken. Tilsæt de
øvrige ingredienser og steg kort. Kom kødet tilbage i wokken og bland
omhyggeligt, smag til og server med ægnudler og sukkerærter.

Pullao ris

4 dl basmati ris
6 dl vand
2 stjerneanis
½ tsk fennikkel frø
½ tsk spidskommen
5 cm kanelstang
1 kardemomme
4 nelliker
2 laurbærblade
2 spsk malet mandel
2 spsk olie

Svits krydderierne, tilsæt mandler, tilsæt ris, svits kortvarigt,
tilsæt vand kog i 12 min. Rør rundt. Lad stå i 10 min.

søndag den 6. juli 2008

Hyldeblomstdrik

40 hyldeblomstklaser
1 kg sukker (evt. 800g + 200 g farin)
1 l vand
2 spsk citronsyre
2 citroner (øko eller i al fald usprøjtede)

Hyldeblomsterne rystes fri for de værste urenheder - klip evt. stilke med bladlus fra. De skal ikke skylles - så ryger smagen.
Skræl citronerne med en kartoffelskræller (det hvide af skallen er bittert) og pres saften af citronerne.
Kog citronskal, citronsaft, vand og sukker til en lage (til alt sukker er opløst), tilsæt citronsyre. Læg blomsterne i en skål eller krukke som er egnet til varme og køleskab. Hæld lagen over, og lad saften trække i køleskab 3-7 dage. Sigt fyldet fra og gem saften; enten på frost (det bliver en grødet is som er nem at dosere når der skal laves saft) eller på flasker (husk en hysterisk hygiejne, eller atamon). Fyldet kan blendes til marmelade - evt. med lidt saft og geleringsmiddel.
Drikkes alene - fortyndet 1:4, hældes over jordbær koncentreret, steg en kylling med hyldeblomst, løg og hvidløg, eller.....

Pavlova med rabarber

2-3 rabarberstilke
1 spsk. sukker

4-5 æggehvider
250 g sukker
Et nip salt
2 tsk. maizena
1 tsk. æbleeddike

3 dl piskefløde

2-3 rabarberstilke skæres i 3-4 cm bidder, drysset med 1 spsk. sukker og stilles i ovnen 20 min. ved 180 grader

Pisk æggehvider til de stivner let, tilsæt sukker og salt lidt efter lidt. Når det kan stå selv piskes maizena og eddike i. Ovnen forvarmes til 180 grade. Marengsmassen smøres ud som marengsbund (22 cm) og bages 1 time og 15 min ved 150 grader. Bunden efterlades i ovnen til den er helt kold.

Fløden piskes til skum. Pavlova anrettes med marnegsbund, rabarber og flødeskum.
(Erik Mørk Politiken 6/7/08)

Bagte peberfrugter

Portionsanretning:
1 peberfrugt
5-10 tomater
Hvidløg
Sardeller

Peberfrugten halveres, tomater flås og skæres i både. Hvidløgsskiver og sardelfillet stikkes ind mellem tomaterne. Dryppes evt. med olivenolie eller sardel olie, og drysses med frisk krydderurt - f.eks. timian. Bages 45 min. v. 180 grader.
(Erik Mørk Politiken 6/7/08)

tirsdag den 1. juli 2008

Pan Bagna sandwich

2 baguettes
75 g sorte oliven
4 store modne tomater
1 glas anjsoser
125 g artiskokbunde i olie
Kapers (med stilk)
Olivenolie
Hvidløg
Rødvinseddike
Salt og peber

Udsten oliven, skær tomater, oliven, artiskokker i skiver. Del brødene i to halvdele og flæk dem. Gnid brødkrummen med hvidløg (evt. mikrokogt i 40 sek. for at dæmpe smagen). Dryp brødet med eddike og olie, og evt. væde fra kapers, ansjoser m.v.. Fordel fyldet på brødet og pak sandwichen stramt i bagepapir/sølvpapir. Den skal trække og blive svampet.

Mælkebøttesaft

250 gram nyudsprungne mælkebøttehoveder
Seks citroner
1½ kilo sukker
Kogende vand
Pluk en håndfuld nyudsprungne mælkebøttehoveder (cirka 250 gram)
Skær stænglerne fra og skyld hovederne godt
Hæld fire liter kogende vand over hovederne
Tilsæt seks citroner i skiver
Lad saften trække under låg natten over
Si saften fra og kog den op med 1½ kilo sukker
Hæld saften på rene flasker med låg