mandag den 12. oktober 2009

Crackers


Her har du lige en super nem og lækker opskrift på rå og sunde crackers. Den fungerer bedst hvis du er den heldige indehaver af en dehydrator.

3 dl gyldne hørfrø (Helsekost), i blødlagt i vand natten over

5 Soltørrede tomater

1 Snackpeber eller rød peberfrugt

1 tsk Himalayasalt

½ tsk Oregano

½ tsk Timian

1 lille løg

Olivenolie eller palmeolie

Vand

Det hele blendes i en kraftig blender til en dejagtig konsistens. Tilsæt vand for at få det til at glide lettere.

Spred dejen ud på en plade med bagepapir og dehydrer i en dehydrator eller ved laveste interval i varmluftsovn med ovnlågen på klem i 5-10 timer (efter tykkelse og konsistens)

Når man dehydrerer brød i stedet for at bage det, bevarer man alle næringsstoffer intakte og skaber ingen kemiske substanser som ved almindelig bagning– og man bevarer enzymerne i maden som er nødvendige for at vi kan optage næringsstoffer. En dehydrator fungerer som en slags ovn, bare ved meget lave temperaturer hvor den fjerner vand fra brødet og efterlader det sprødt og knasende.

2 kommentarer:

  1. Hej Caroline,
    nu har du lige lagt en opskrift på crackers ud - så nu hører jeg lige dig, hvad du mener omkring et emne, som jeg selv går og spekulerer lidt over.
    Har lavet crackers et par gange, fordi det er så vildt rart at have med på farten/arbejde etc. MEN jeg laver dem og spiser dem med en lidt dårlig fornemmelse.
    For idet man har blendet hørfrøene, gør man alle de flerumættede fedtsyrer i hørfrøene tilgængelig for ilt = oxidation. Når man så lægger dem i dehydratoren i timevis med en lind strøm af luft, ja så er alle fedtsyrerne mere eller mindre ødelagte, når man sætter tænderne i dem. Og så er de slet ikke så sunde, som man gik og bildte sig selv ind :-(
    Crackers er nærmest "standard" i raw food kogebøger, men derfor er de jo ikke nødvendigvis sunde! Jeg ville SÅ gerne selv tro, at de var sunde, for hvor smager de godt! Og de kan jo varieres i det uendelige. Men jeg har som sagt denne store tvivl omkring fedtsyrerne i hørfrøene, der gør, at jeg holder mig tilbage med at lave dem.

    Hilsen Hanne

    SvarSlet
  2. Kære Hanne - det er et super godt spørgsmål -og tak fordi du skriver det. Jeg tænkte faktisk på det for længe siden og fandt på en redigeret version, som jeg havde glemt alt om!
    Godt du minder mig om det.
    Jeg blender faktisk først alle indgredienser -på nær hørfrø. Dem rører jeg i "tomat/krydderi-massen" tilsidst. Så er hørførene hele og de er dermed beskyttet mod iltning.

    SvarSlet