fredag den 31. december 2010

Sangiovanni og chocolate chip cupcake

Først vil jeg ønske alle et rigtigt, rigtigt, rigtigt godt nytår !

Personligt, er jeg nu lidt ked af at vi skal sige farvel til 2010, fordi det har været et helt fantastisk skønt år, hvor der er sket rigtig meget godt for min familie, og jeg selv inklusiv. Det har også været et hårdt år, som har budt på en stor boligrenovering, hvilket har kostet bunkevis af timer, hårdt arbejde, frustrationer og medfølgende rudekuverter. Men selv om vi ikke er helt færdige endnu, har det heldigvis været der hele værd. Jeg håber inderligt at 2011 vil blive endnu et godt år, det tror jeg i hvert fald på at det gør !

Nok om det.

I år skal jeg ikke selv lave mad til nytår. Vi og gode venner skal have mad fra Sangiovanni, en slow food restaurant i Aalborg. Jeg håber menuen lever op til mine forventninger. Menuen er som følger              

Forret:

Skalstegt middelhavstun marineret med urter, hertil cremet suppe af porre og jordskokker tilsmagt med trøffel og sprøde croutons

Hovedret:
Velmodnet oksemørbrad toppet med tapanade af svampe. Hertil kraftig sauce af frisk rosmarin, dagens grønt fra Torvet i Parma og kartoffel ”lasagne”

Dessert:
SanGiovannis mørke og rige chokoladekage toppet med mousse af hvidchokolade, hertil syltede julefrugter og hjemmelavet italiensk pistacieis

Også nok om det.

I skal selvfølgelig ikke snydes for en lille opskrift. For nogle måneder siden købte jeg denne her - Cupcakes af Cheryl Lindblad.



Desværre har jeg først nu fået tid til at lave noget derfra. Den indeholder rigtig mange anderledes forslag til lækre cupkages, plus 12 forskellige glasuropskrifter, så den skal jeg nok for lavet flere cupcakes efter. Den første der sprang mig i øjnene var denne Chocolate chip cupcake, som er lavet med en blanding af mørk og lys chokolade. Jeg ved ikke hvordan kagen smager når den er kold, for alle kagerne blev spist før de nåede dertil - men lune var de utroligt lækre, med de flydende chokoladestykker. Jeg har ikke lavet pynt, da jeg synes kagen "bærer" sig selv. Den er her serveret med syrlig creme fraiche.



Chocolate chip cupcakes

12 stk
4,5 dl hvedemel
1,5 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
125 g blødt smør
2,5 dl muscovadosukker
2 æg
1,5 dl mælk
50 gram flødechokolade, hakket groft  ( jeg brugte 75 gram )
50 gram mærk chokolade, hakket groft ( jeg brugte 75 gram )

Tænd ovnen på 175 grader. Bland hvedemel, bagepulver, vaniljesukker i en skål. Kom smør og sukker i en anden, og pisk det hvidt. Pisk æggene i et ad gangen. Rør derefter skiftevis melblanding, chokoladestykker og mælk i. Fordel blandingen i muffinsforme. Bages i ca 20 min, eller til kagerne føles faste på overfladen.


Igen rigtig godt nytår til jer alle !
 



torsdag den 30. december 2010

Meunierstegt torsk med sauce fraiche og bouillon kartofler

I går fik jeg lavet bloggens nye 2011 layout. Hvis du vil skrive en kommentar, skal man stadig klikke på selve indlægget, før kommentarboksen kommer frem. Den kommer frem nederst under indlægget. Så er det på plads. Det er næsten nytår, og derfor har jeg lavet meunierstegt torsk med sauce fraiche. Meunierstegt, lyder fint, men det betyder faktisk bare fisk der er vendt i rug- grahams eller hvedemel, lige inden den steges. Det giver fisken en lækker sprød skorpe. Simpelt. Sauce fraiche, vil jeg kalde fiskens bearnaise sauce, da smagen og tilberedningen er meget lig bearnaise. I denne her udgave skal der tilsættes flåede tomater og urter, hvilket gør den lidt mere fyldig. Jeg har valgt at lave bouillonkartofler som tilbehør. Der kunne også suppleres med dampet spinat. Opskriften på saucen kommer fra Magasinet Mad !. Link findes under  linklisten.      




Sauce fraiche

4 pers.

2 tomater
1 skalotteløg
1 håndfuld persille
1 håndfuld basilikum
75 koldt smør
2-3 spsk citron eller limesaft
4 æggeblommer, jeg brugte past. æggeblommer.
4 spsk cremefraiche 38%

Skindet flåes af tomaterne, ved at koge tomaterne et øjeblik, til skindet begynder at løsne sig. Læg dem derefter i kold vand. Lad dem køle af et øjeblik, og pil skindet af med en lille urte kniv. Halver tomaterne og pil kernerne ud. Hak derefter tomaterne i fine tern.
Pil løget, og hak det fint. Hak persille og basilikum. Skær smørret i små stykker.
Bland æggeblommer og cremefraiche i en gryde. Sæt gryden på middelvarme, og pisk godt (det er vigtigt! - ellers vil saucen klumpe ). Æggeblandingen skal blive tyk og skummende. Saucen må ikke koge, men den må gerne blive 70 grader. Når saucen er blevet godt tyk, piskes smørret i. Til sidst tilsættes tomater, løg, urter og den smages til med citronsaft, salt og peber. Serveres med det samme ! 


Bouillonkartofler

Bagekartofler eller store kartofler ( mængde efter ønske )
1/2 - 1 l bouillon
salt
peber
smør
olie

Skræl kartoflerne og skær dem i store firkanter. Læg dem i en gryde og dæk dem med en kraftig bouillon. Tilsær lidt salt og peber. Lad dem simrer til de er møre. Lad dem køle lidt af, og steg dem gyldne på en pande i smør og olie.

Meunerestegt torsk

Vend fisken i rugmel, grahamsmel eller alm. mel lige før panden er klar. Steg dem i olie og smør, til de er gyldenbrune på begge sider.

tirsdag den 28. december 2010

Pandekager med laks og peberrodscreme

Pandekager er som regel et hit hos de fleste, det gælder også i min familie. Jeg laver dem derfor ofte, med forskelligt fyld. Madpandekagerne laver jeg gerne med boghvede, hvor jeg skifter alm. hvedemel ud med boghvede. Jeg synes, det gør pandekagerne mere nøddeagtige i smagen. Fyldet til pandekagerne her er røget laks med perberrodscreme. I stedet for pandekager, kan fyldet fint bruges sammen med butterdejsmedaljoner ( små runde medaljoner udstikkes af en plade butterdej, og bages til de bliver gyldne) - og på den måde blive til en let forret.


Pandekager

 ( 6-8 stk. )

3 dl hvedemel / boghvedemel
4 dl mælk
2 æg
1/2 tsk salt
30 g smeltet smør

Pisk alle ingredienserne sammen til en dej. Lad den hvile 10 min, og bag derefter pandekagerne på en varm pande.

Peberrodscreme

4 spsk kvark
1 dl fløde
1 spsk revet peberrod ( peberrod er kraftig i smagen ! )
En håndfuld hakket dild eller persille
salt 

100-150 g laks

Pisk fløden til en let skum. Tilsæt kvark, peberrod, urter og smag cremen til med salt og evt. mere peberrod. Smør cremen på pandekagerne, og læg laks i skiver ovenpå. Rul pandekagen sammen, og server den sammen med salat, og lidt ekstra creme. 

mandag den 27. december 2010

Græsk Brød

Så er det blevet mellemjul, eller bagjul eller hvad disse dejlige afslappende dage kan kaldes. I det lille koekken, har der været julefred, men jeg har da fået bagt lidt brød. Et syrligt græsk brød, bagt på kærnemælk. Et godt madbrød, da det er så syrligt.


 Græsk brød

4 dl kærnemælk
20 g gær
1 spsk salt
3 spsk olie
ca 500 g hvedemel

Lun kærnemælken og rør gæren ud i den lune mælk. Tilsæt olie og salt. Rør mel i lidt efter lidt. Ælt dejen godt igennem, og lad det hæve 45-60 min. Form brødet, jeg laver det altid rundt. Sigt et tyndt lag mel over brødet, bag det ca 40 min. ved 180 grader.

torsdag den 23. december 2010

Julekys med marcipanbund


Det lille koekken ønsker alle en god jul, med herlige homemade julekys. Opskriften er fra http://www.odense-marcipan.dk./ De er ret nemme at lave. Lav evt. små mini-kys af marengsen, for der er meget af den. Jeg var ikke så omhyggelig med af få marengsen helt ud til kanten af marcipanbunden, da jeg havde en ide om, at marengsen ville flyde en anelse ud, når de skulle bages i ovnen igen. Marengsen "gik" dog ingen steder, så næste gang jeg laver dem, vil jeg udfylde hele bunden med marengs, det vil gøre dem noget kønnere. Brug evt. en blød silikone pensel til at pensle chokoladen på med.    


Julekys med marcipanbund










30 stk.  ( Lav evt. kun 1/3 af portionen )

500 g  Ren Rå Marcipan
300 g sukker
1 dl vand
150 g past. æggehvider
250 g Mørk Overtræk chokolade


Ren Rå Marcipan skæres i 30 skiver, lægges på bagepapir og bages ved 180 °C i 5–8 min.
Til guf tager du 300 g sukker og 1 dl vand koges op. Lad det yderligere koger i 2 min. 150 g past. æggehvider piskes let og sukkerlagen tilsættes langsomt. Guf piskes stift med en håndmikser ved middel hastighed i mindst 15 min. Guffet skal være helt stift og fast.
Guffet sprøjtes på marcipan-bundene med en plastikpose, og flødebollerne bages i ca. 5 min. ved 180 °C, så de får en fast overflade. Når de får en fast overflade er det nemmere at pensle chokoladen på.
Efter afkøling pensles/dyppes flødebollerne med smeltet mørk overtræk.
Tips: Kan holde sig frisk i 4-5 dage ved opbevaring ved 8-12 grader

onsdag den 22. december 2010

Honningtoppe

Meningen var, at jeg denne jul ville lave en rigtig honningkage. Problemet er bare, at jeg ikke er kommet i gang med at få lavet dejen, det skulle jeg sådan set ha´gjort for 4 uger siden. En honningkagedej, skal gerne hvile i ca. 4 uger. Nødløsningen har så været at bage Honningtoppe, som kan bages med det samme. Mine forventninger var ikke så  høje, men de overraskede mig ganske positivt, de smager godt af honning, de er velkrydret og citronen giver en smule friskhed. Konklusionen må være at de hurtige honningtoppe godt kan gøre det ud, for en rigtig honningkage !


Honningtoppe

ca. 12 stk.

125 g honning
100 g mørkt farin
75 g smør
1 æg
1 dl mælk
250 hvedemel
1 tsk bagepulver
1/2 tsk kanel
1/4 tsk ingefær
1/2 tsk stødte nelliker
reven skal af 1 økologisk citron
evt. 50 gram valnødder


Varm honning, farin og smør ved svag varme. Lad bandingen blive lunken. Pisk ægget sammen med mælken, og rør det i. Bland mel, bagepulver, krydderier, citronskal og evt hakkede valnødder. Kom det i og rør dejen ensartet. Fordel dejen i små muffins-eller aluforme. Bages ved 175 grader i 15-20 min.
De kan spises som de er, eller pyntes med citronglasur. ( 2 dl flormelis røres med 2,5 tsk citronsaft, til glasuren er glat, hvorpå det smøres på kagerne)
  

mandag den 20. december 2010

Lidt klassisk til kagedåsen 4

Kan I/du huske denne her ?




En hjemkundskabsbog, der flittigt blev brugt i 80erne. Og jeg bruger den faktisk stadig, til en ting. Jeg bager hvert år helt klassiske brunkagefigurer efter denne bog.



Kagefigurer

1 dl farin
1 dl sirup
75 g smør
1/2 tsk ingefær
1 1/2 tsk kanel
1/4 tsk nelliker
1 tsk natron
1/2 æg
ca 5 dl mel

Farin, sirup og smør smeltes sammen ved svag varme. Gryden tages fra varmen, krydderier og natron røres i.
Står til den er lunken. Æg og mel røres i. Mel lidt efter lidt, så dejen ikke bliver for stiv. Æltes og hviler køligt i en time. Dejen rules ud i 1/2 cm tykkelse og udstik figurer med kageforme. Lægges på pladen og bages i 8  min ved 200 grader. Pynt med glasur.

Sofa-mad med Nigella

Lige nu læser jeg i "Mad med Nigella" af Nigella Lawson. Det er fra Nigella jeg har sjålet udtrykket sofa-mad, og det er også fra hendes bog jeg har forsøgt at lave   "Mozzarella in Carrozza". En italiensk stegt mozzarella-sandwich. Det er lidt en blanding mellem en toast, sandwich og en pizza - og man kan jo, som forfatteren selv foreslår, lave den lidt mere pizza-agtig, ved at smøre tomatsauce på brødets inderside.
Jeg ved ikke om det er sofamad, jeg synes mere de egner sig, eller er sjove at lave til en formiddagsbrunch. De er lidt rustikke i det, så jeg tror det er de færreste, der kan spise mere end en.
Men lækre er de.





Mozzaralla in carrozza

3 stk

6 skriver toast uden skorpe.
1 kugle mozzarella (  75 g ) - Skåret i skiver og derpå i strimler.
1,25 dl sødmælk
3 store spsk mel, jeg brugte durum.
1 sammenpisket æg
s+p
olie til stegning - jeg brugte olie + lidt smør

Lav sandwicher af brød og mozzarella. Pres kanterne godt sammen med fingrene. Hæld mælk i en skål, mel i en anden og sammenpisket æg + s+ p i en tredje. Varm olie og smør på en pande. Når panden er varm, vendes sandwicherne hurtigt i mælk, mel og tilsidst æg. Steges ved middelvarme. Lad dem dryppe af på køkkenrulle. Skær dem midt over og " stop dem i hovedet" Citat Nigella Lawson.

lørdag den 18. december 2010

Lidt guld til kagedåsen 3

Denne her pakke ...




Har jeg brugt til disse her





Sjove og sprøde guldkornskager. Dejen kan være lidt svær at røre, så jeg måtte bruge hænderne til at ælte guldkornene ind i dejen. De er lidt skrøbelige indtil de er helt kolde, så de skal behandles lidt nænsomt, mens de er varme. Guldkornskagerne er et sikkert hit her i huset, så det er ikke sikkert de holder helt til jul, selvom der kan bages 4-5 plader af denne portion. Sæt dem med god afstand på pladen.


Guldkornskager

250 g smør
300 g sukker
2 æg
2 tsk bagepulver
5 kopper guldkorn
250 g mel
Lidt vanilje sukker ( 1-2 spsk)

Smør og sukker røres godt sammen. Derefter  røres æggene i et ad gangen. bagepulver, vaniljesukker, mel røres i - og tilsidst blandes guldkorn i dejen. Form runde kugler med en teske, og sæt dem med god afstand på en bageplade. Bages ved 200 grader i ca 7-8 min, til de er gyldne.

Whiskeyyyy..

I går lavede jeg en lille deal med min mand, han grillede kylling i haven, og jeg ville så lave sovs til. Whiskeysovs ala jensens, bare bedre ! Den er så nem at lave, at det simpelthen ikke kan betale sig at købe den færdig. Smør, fløde, tomatpuré, timian og selvfølgelig et skvat whiskey. En gryde og en grydeske, samt 8 - 10 min - så er den hjemme. Smag den grundigt til, øg evt. mængden af timian. Den kan godt tåle meget timian. Måske skal der også mere whiskey i, end jeg har angivet. Det er jo en smagssag, hvor meget whiskeyen skal smage igennem.



Whiskey-sovs

Til ca. 4 personer.


100 g. smør.
70 g. tomatpuré.
2- 3 spsk. Timian el. rosmarin.
salt.
Lidt sukker- ca 1/2 tsk..
Lidt peber.
2 spsk. Whiskey.
2,5 dl. fløde.

1. Smør og tomatpuré smeltes i en gryde.

2. Timian, salt, sukker og peber tilsættes og simrer lidt.
3. Whiskey tilsættes og simrer under omrøring, i et par min.
4. Fløden tilsættes og det hele koger i 2 minutter under omrøring.
5. Saucen smages grundigt til.

torsdag den 16. december 2010

Lækre konfektbanditter på frahovedetilpen

Jeg er ikke den store konfektmager, men det er der heldigvis andre der er. Prøv lige at se disse dejlige konfektbanditter, som er lavet af AB der blogger på frahovedtilpen. Link til bloggen er under billedet.
Jeg har kaldt dem banditter, fordi de vist ikke er helt uskyldige.
 De er da lige til at hapse. Haps.



http://frahovedetilpen.blogspot.com/2010/12/irish-balls-drunken-sandwiches.html

Lidt til kagedåsen 2

Enkle sprøde appelsinsmåkager. En "frisk" småkage, hvis en småkage ellers kan betegnes som frisk. Dejen kan drille lidt når den rulles ud, så jeg havde den i køleskabet i 2 timer, før den var til at arbejde med. Appelsinskal kan udskiftes med citronskal.


Sprøde appelsinsmåkager

2 økologiske appelsiner
225 gram smør
275 gram hvedemel
100 gram sukker
1 knsp fint salt
2 små æg

Riv appelsinskallen fint. Smuldr smør og mel grynet. Tilsæt appelsinskal, sukker, æg og ælt dejen sammen. Lad den hvile køligt. Gerne 1-2 timer. Rul dejen tyndt ud, og udstik kagerne med en form eller et glas.
kagerne bages i 8 min ved 200 grader, til de er gyldne og sprøde. Lad dem køle af på en bagerist.

onsdag den 15. december 2010

Fuldkornsspaghetti med laksesovs

Er en hverdagsret, jeg holder vældig meget af at lave med jævne mellemrum. Retten får en let røget smag fra laksen og syrlighed fra hvidvinseddiken og citronen. Denne ret har kun en fejl, man kommer nemt til at spise for meget !  



Til 2 personer.


1 porrer eller et stort løg.
250 g champignon
100 g røget laks
1 ½ spsk olie
4 tsk tomatpuré
1 spsk hvidvins eddike
1 dl fløde
1,5 dl vand
evt.
2 dl suppehorn
Citronsaft

1. Rens porrer/løg og champignon. Skær begge dele i skiver. Skær laks i tynde strimler.
2. Opvarm olie i en gryde. Steg grønsagerne i ca 5 min. Tilsæt tomatpuré, vand og eddike. Kog i 5-8 min.
3. Kog spaghetti/suppehorn.
4. Tilsæt fløde, laks og kogt suppehorn.( Eller server sovsen til fuldkornspaghetti). Smag til med citron, salt og peber.

"Mor, kagen smager lidt af rugbrød"

Nogle gange kan man/jeg godt gå hen og blive lidt skuffet, over en opskrift man/jeg faktisk havde en god fornemmelse omkring. Skuffet blev jeg i hvert fald over disse her cola-muffins. Ja, du læste cola-muffins. Måske lyder det også mærkeligt med cola i en kage - Men jeg, som meget gerne drikker et glas cola, kunne godt se det dejlige ved en cola-kage. I virkelighedens verden udeblev det dejlige dog. Kagen smagte ikke det mindste af cola, den blev klæg og tung, trods fin bagetid. Den blev ikke engang sød i smagen. Da min søn på 6 år smagte de små muffins udbrød han "Mor, kagen smager lidt af rugbrød".
Det bliver måske en ommer på et senere tidspunkt, hvis jeg falder over en anden opskrift. Øv.



tirsdag den 14. december 2010

Lidt snyd

Er det her, for det er ikke mig der har taget billedet, og det er heller ikke mig der har lavet risdesserten. Billedet og desserten er taget og lavet af et par flinke mænd, fra et af mine madhold på Semnarieskolen i Aalborg. De har givet mig lov til at bruge billedet her på bloggen. Og ser det ikke godt ud ?




Det er et forfriskende bud, på en anderledes risalamande, som er lavet med mascarpone og citronskal. Istedet for kirsebærsovs er risdesserten toppet med en tyk jordbærsovs, der står sig godt med citronen.
Opskriften kommer fra en kogebog af Morten (Kok) Nielsen, som hedder "Shark Food" - Den har jeg omtalt tidligere. Begynd i god tid.

Til 4 pers.

125 g grødris
8 dl mælk
65 g rørsukker
1 vaniljestang
3 dl mascarpone
Citronskal fra 1 citron
2 dl jordbær
3 spsk flormelis
4 spsk sukker
1/2 dl citronsaft.


Mælk koges op med rørsukker og vaniljemarv tilsættes ris og koges op i mælken. Koges ved svag varme 1-2 timer, til en færdig risengrød. Afkøl risen til den er helt kold.
Pisk mascarpone med revet citronskal og flormelis til en fast creme, som vendes med de afkølede ris.
Dette anrettes i et glas og pyntes med pure af jordbær, der er lunet i en gryde med sukker og citronsaft, og derefter blendet. Hvis du ønsker en tyk jordbærsovs, så hæld noget af saften fra, før du blender det, så kan man altid tilsætte mere saft bagefter.

lørdag den 11. december 2010

30 min i ovnen

Lidt let, grønt og nemt på en lørdag i december, er passende, efter en dejlig uge med juleafslutninger på mine madhold og bytur med gode veninder.   


Laks svøbt i bacon med bagte grønsager, honningbagte rødløg og rucolapesto 




Rucolapesto

30 g mandler
En stor håndfuld rucola
4 spsk persille
1/2 dl olie
2 spsk frisk citronsaft
1 lille tsk hvidløgsalt
evt. salt

Blend alle ingredienserne til en tyk pesto. Smag den grundigt til med citron og hvidløgsalt. Lad den trække i køleskab i 30 min.


Bagte grønsager  ( til 2 pers. )

Her brugte jeg 125 g champignon, 1 grøn peber og 10 store økologiske cherrytomater. Vendt i olie, og bagt i ovn ca 30. min ved 200 grader

Honningbagte rødløg  (til 2 pers )

2 rødløg skåret i både. Vendt i 1 spsk olie og 1 spsk flydende honning. Bagt i ovn i  30 min ved 200 grader.

Laks svøbt i bacon  (til 2 pers. )

2 laksefileter
4 skiver bacon

Sno 2 skiver bacon om et stykke laks, og læg dem i et fad. Bag dem i ovn ved 200 grader i 20-25 min.

torsdag den 9. december 2010

Lidt til kagedåsen 1

Så er det vist tid til at få fyldt lidt i de gamle kagedåser.



I dag har jeg så lavet disse her skønne skønne Vancouverkager, som jeg næsten ikke kan få armene ned over. De smager super godt. De bliver fint sprøde udenpå, samtidig med at de er bløde indeni. De er lavet med havregryn og kokosmel, hvilket gør at der også er lidt "bid" i dem. De hæver meget, så sæt dem med god afstand på bagepladen. Opskriften er fra Gyldendals Bagebog af Sigrid Fugl.





Vancouverkager

125 g smør
125 g sukker
75 g kokosmel
100 g farin
100 g hvedemel
75 g havregryn
1 stort æg
1/2 tsk natron
2 tsk vanilliesukker
1/2 tsk salt


Rør smør og sukker smidigt. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Form dejen til kuger ( som en valnød) og sæt dem på en plade med bagepapir. Tryk kagerne let flade med en gaffel dyppet i vand, Bages på næst øverste rille i forvarmet ovn ved 200 grader i 10-12 min. Afkøles på bagerist og opbevares i kagedåse.

onsdag den 8. december 2010

Kalkun serveret med dryp af barbecue sauce

Krydderkartofler og rød coleslaw. Rød colesalw fordi det er jul, og fordi den passer godt sammen med den sur/søde barbecue sauce. Kalkunbryst er jo fedtfattigt og et reelt stykke kød, men det kan nemt blive tørt og kedeligt, hvis det ikke marineres godt, og steges ordenlig. Normalt har jeg nok været tilbøjelig til at stege brystet lidt for længe, det har jeg nu prøvet at ændre. Igår fik jeg et saftigt stykke kalkun, ved at stege kalkunen ved 180 grader i ca 35-40 min, til centrumtemperaturen er 78. Derefter lod jeg den hvile i 10 min under folie, så centrumtemperaturen kom op på 83. Jeg marinerede kalkunen i olie og grillkrydderi fra santa maria, og lod den trække 3-4 timer. Jeg "efter-marinerede" kalkunen i barbecue saucen, efter kalkunen havde fået 20 min i ovenen. Slutresultatet blev et dejligt stykke mørt og saftigt kalkunbryst.

Barbecue sauce 

100 gram farin
1 dl hvidvinseddike
1 finthakket løg
2 spsk dijon sennep
1 fed hakket hvidløg
2 spsk akaciehonning

Kom alle ingredienser i en gryde, og giv det er opkog. Lad det derefter simre ved lav varme i 25-30 min, indtil det bliver lidt tykkere. Lad det køle af.
Saucen kan bruges til både at marinere kalkunen i, og som sauce til kødet og kartofler. Det er en kraftig sauce, så brug den i dryp.


Rød coleslaw

2 pers.

250 gram fint snittet rødkål
2-3 revne gulerødder
3 spsk drænet yoghurt 10 %
2 spsk mayonnaise
1 tsk hvidvinseddike
lidt sukker
salt

Bland Yoghurt, mayonnaise, hvidvinseddike og sukker. Smag dressingen til, den må gerne være syrlig. Bland grønsagerne i dressingen, vend godt. Lad den trække i køleskab. Gerne 1 time.

Krydderkartoflerne er små kartofler, jeg har vendt i en blanding af olie, paprika, estragon og oregano. Bagt i ovn ved 180 grader i 40 min.



mandag den 6. december 2010

Broccoli-penne

Mit forhold til broccoli er en smule ambivalent. På den ene side er det jo en god og sund grønsag, som vi vel ikke kan få for meget af. På den anden side er jeg ikke helt så vild med smagen af broccoli, så derfor kan jeg godt li´opskrifter der maskerer broccolien en smule, som i denne pastaret. Pastaen vendes i en slags "broccolipesto", som foruden broccoli laves med citron, persille, hvidløg, mandler og sambal oelek. Sambal oelek er en stærk chili-pasta. Hvis man ikke er til den stærke sambal oelek, kan den sagtens undværes. Den giver dog retten en skarp kant, som klæder den godt. Broccolipestoen kan også bruges uden pasta ,til fx at smøre på brød eller som dip, til andre grønsager.



Her er retten tilsat ekstra saabal oelek.


Broccoli-penne

til 2 pers.

400 g. broccoli.
½ - 1 fed hvidløg.
1 stor håndfuld persille.
150- 200 g. pasta penne.
40 g. hakkede mandler.
1-2 spsk. citron saft.
1 spsk. olie.
¼ - ½ spsk. Sambal Oelek.
Salt
Peber



Kog broccolien al dente i vand med salt under låg i ca. 8 minutter.

Pil og hak imens hvidløget. Skyl persillen, dup den tør, pluk bladene af stilkene og hak dem groft. Kog penne- pastaen efter anvisningen på pakken i rigeligt vand med salt i ca. 8 minutter, til den er al dente, hæld den i en sigte og lad den dryppe af. Gem ca. 4-6 spsk. af kogevandet.
Hæld vandet fra broccolien, hæld koldt vand over den og læg ca. 1/3 af broccolien (de små buketter) til side. Purér resten til en homogen, tyktflydende sauce med hvidløg, persille, mandler, citron saft lidt vand fra pastaen og olie. Krydr saucen med salt og evt. Sambal Oelek.
Bland den meget tykke sauce med pastaen og broccolibuketterne.

lørdag den 4. december 2010

Hos bageren

- Der var ikke mere flormelis i skabet, så glasuren må I selv tænke jer til.







Som barn, var noget af det bedste jeg kunne få hos bageren, et helt enkelt chokoladehorn, med massere af god chokolade indeni. Det bedste min dreng kan få er kanelsnegle. I går fredag, bagte jeg så begge dele. Jeg lavede en grunddej, og bagte chokoladehorn af den ene halvdel, og kanelsnegle af den anden. Egentlig, er jeg ikke ret god til at bage kanelsnegle, de bliver ofte alt for tørre og tunge - men så var det jeg så Blomsterberg på tv, og hun lavede kanelsnegle i sådan nogle runde metalforme ( kan ikke huske hvad de hedder ) Det gør hun dels for at beholde den runde form, men også for -  hvad jeg synes er vigtigst, holde på remoncen, så sneglene forbliver fugtige og lækre, bløde og sprøde. Jeg var lidt skeptisk, men jeg fulgte alligevel hendes råd, og placerede min kanelsnegle i runde aluforme, da jeg ikke har de runde metalforme.


OG rådet virkede ! De blev klart de bedste kanelsnegle, jeg har bagt. På engang sprøde og svampede som kanelsnegle skal være. Hvis du ikke har en form til kanelsneglene, men gerne vil undgå at de åbner sig når du bager dem, så husk at bukke enden af sneglen ( se billede ) neden under selve sneglen, når du lægger dem på bagepladen. Så åbner de sig ikke.,





Grunddej

20 g gær
4 spsk vand
2 dl mælk
1 spsk sukker
1/2 tsk salt
40 g smør
1 spsk olie
ca 6 dl hvedemel


Fyld til chokoladehorn
75 g groft hakket mørk chokolade ( brugte toms 57 % )

Remonce til snegle
ca 40 gram blødt smør
2 spsk kanel
3-4 spsk sukker

Mængderne til fyldet skal dobles op, hvis du kun laver kanelsnegle/horn af dejen.


Rør gæren ud i lunken vand og mælk. Tilsæt sukker, salt, lunet smør og rør melet i lidt efter lidt, til dejen slipper. Rul dejen ud til en rund plade (horn) til en firkant (kanelsnegle). Del den runde plade i 8 trekanter, drys godt med chokolade på midten af trekanten, og rul den sammen fra den brede ende. Slut med spidsen underst.
Rør fyldet til sneglene godt sammen. Smør fyldet på firkanten til sneglene, rul den sammen og skær den ud til snegle. Tryk dem lidt, så de bliver flade.
Pensl med et sammenpisket æg.
Bages ved 180 grader i 15 min.

fredag den 3. december 2010

En Muffin-maker !

Ja, ja - Måske er det mig der er langsom, det er det helt sikkert ! - Men jeg har lige opdaget denne her maskine. Tænker som bare, hvad bliver det næste ?


torsdag den 2. december 2010

Jule-tapas

Det er den 2. dec, og nu det første indlæg om julemad. Da jeg, de næste par uger, skal afholde juleafslutning med mine madhold, forsøger jeg i tiden at lave lidt anderledes julemad, så igår fik jeg lavet kanelmarineret andebryst med  fyldte bagte æbler. Æblerne blev rigtig lækre. De er, et ret flot og anderledes indslag på julebordet, synes jeg. De kanelmarinerede andebryster, kunne jeg ikke selv vurdere, da jeg ikke tåler for meget kanel. Men min smagsdommer ( min mand) godkendte dem i stor stil. Det er dog ikke noget man kan spise meget af, da kanelen er ret fremtræden i smagen, så retten vil fungere fint som en slags "jule-tapas", sammen med andre små retter.








Kanel marineret andebryster med fyldte bagte æbler

Lav en marinade af 1 spsk kanel, 2 spsk olie, 2 spsk flydende honning plus salt og peber.
Læg andebrystet i marinaden, lad det trække 2-3 timer. ( jeg bruger altid fryseposer når jeg marinere kød, det er nemt. )




Steg brystet ved middel varme i ti min. Vend dem ofte, så de ikke bliver for mørke.Læg dem derefter i et fad og lad dem stege videre i en forvarmet ovn i ca 15 min. Lad dem trække under folie i 5 min. Skær brystet tyndt ud.



Bagte æbler

4 æbler
125 g mozzarella eller feta. ( jeg brugte mozzarella)
20 mandler eller hasselnødder.
En stor håndfuld persille
4 tørrede figner

Skær toppen af æblerne, og udhul æblet for kernehuset. Brug toppen af æblet, og skær det i tern.  Hak mandler, ost, persille og fingner groft. Bland det hele, med æbleternene, i en skål. Drys med salt og peber. Fyld æblerne med fyldet. Bag dem i ovnen (180 g) i ca 30 min, til de er bløde.





onsdag den 1. december 2010

Yoghurtparfait med hindbær

Så er der kommet lidt jul på bloggen, det må man godt, nu det er den første december. Der er dog ikke gået jul i mit indlæg endnu, tværtimod - For jeg er egentlig ude i en sommerspise, en skøn skøn sommerspise.
Yogurtparfait med hindbær. Frisk og let, uden for meget fedt. Jeg har ofte lavet yoghurtis, men har aldrig rigtig fundet opskriften. Resultatet er altid blevet en lidt for "vandet" udgave af en is, som gerne skulle blive mere blød. I denne har udgave skal der bruges drænet yoghurt, og det er måske det, der gør den så meget bedre, end den jeg plejer at lave med alm. yoghurt. Husk at tage den ud i god tid, før den skal bruges ! Gerne 15 min.

Et friskt pust til 1 december..


Yoghurtparfait med hindbær










300 g hindbær ( friske eller frosne )
75 g rørsukker
4 past. æggebæommer
25 gram flormelis
1 stor spsk vaniliesukker
250 g drænnet yoghurt 10 %


Jeg brugte frosne hindbær, lod dem tø op, og hældte dem over med kogende vand.
Blend bærrene med rørsukker, vend derefter pureen med yoghurt. Pisk æggeblommerne med vaniljesukker og flormelis.Vend det hele sammen, og frys det i portionsforme. De skal fryse min. 4 timer.
Server evt. med friske bær.


Jeg brugte børnevenlige plastic-glas til børnene samt folieforme, så jeg kunne få dem ud og servere dem på tallerken også.