lørdag den 30. april 2011

Forårsbrød med ramsløg

Helt og aldeles uventet kom jeg i går til RAMSLØG. De meget omtalte ramsløg, som er med på den meget moderne nordiske noma-madbølge. Jeg ved ikke hvor de findes i Aalborg området, og jeg troede egentlig kun de kunne trives i skoven, men der troede jeg åbenbart forkert. Hver fredag er der grønsagsmarked her i Aalborg Nord, og pludselig der -  midt på torvet -  stod så den flinke lokale markedshandler og råbte højt om de ramsløg han åbenbart dyrker og sælger. I posen med ramsløgene og hjem på cyklen, hvor jeg bagte dejlige brød med ramsløg og hvidløgsalt. De blev spist på terrassen, med spidskålstzatziki og kyllling.







Forårsbrød med ramsløg

3,5 dl lunken vand
25 g gær
½ tsk salt
1 tsk sukker
10 "blade" ramsløg
1 dl yoghurt
2 dl solsikkekerner
2 dl fuldkornshvedemel
8-9 dl hvedemel
hvidløgsalt

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt, sukker, fint hakket ramsløg, solsikkekerne og yoghurt. Rør rundt, og ælt melet i, til dejen bliver glat og smidig. Lad dejen hæve i 30 min. Form 9-10 boller og lad dem igen hæve 15 min. Pensl med mælk og drys med hvidløgssalt. Bag dem ved 180 grader i ca 25 min. 

torsdag den 28. april 2011

Tortilla Lasagne

Da jeg var i sommerhus i sidste uge, lavede jeg denne sjove og hurtige tortilla lasagne. Den kan varmt anbefales. Opskriften fandt jeg i " Brug låget når du griller" fra 2002,  som var sommerhusets samling af opskrifter. Saucen til denne lasagne, er mere "tør" end en alm. lasagnesauce, da tortillaerne ikke suger så meget væde som lasagneplader normalvis gør.      






Tortilla Lasagne

500 g oksekød
100 g bacon
1 dåse hakkede tomater
70 g tomatpure
2 groftrevne gulerødder
1 finthakket løg
1 bundt persille
1 dl vand
1 spsk Hønsebouillon
1 -2 spsk basilikum
5-6 Tortilla
200 g revet mozzarellaost ( jeg brugte parmesan)
3 dl karolines grundsauce ( jeg lavede en beschamelsauce på slum)

Brun bacon af i en gryde. Tilsæt kødet og brun det godt af. Tilsæt grønsager og lad det stege under omrøring i  nogle minutter. Resten af ingredienserne tilsættes og lad saucen simre i 15-20 min.
I et smurt ildfast fad lægges en tortilla. Herefter følger kødsauce og bechamel. Fortsæt lagvis og afslut med en tortilla på toppen, et tyndt lag bechamel og drys med ost.
Bag den i ovnen ved 180 grader i ca. 25 min. 

onsdag den 27. april 2011

Rabarbertrifili

Disse små daaarliiings, kunne jeg uden problemer leve af  i dagevis. De blev lavet til gæsterne i påsken, af rabarbar fra haven. En skøn forårsdessert, som kun bliver bedre af at trække et par timer på køl. 




Rabarbertrifli

6-7 pers.

1 pose makroner
500 g rabarber, skåret i 2 cm stykker
300 g jordbær
100 sukker
4 past. æggeblommer
5 dl fløde
3 spsk sukker
1 spsk vaniljesukker

Hæld rabarber og jordbær i en gryde, sammen med 100 gram sukker. Lad det koge langsomt op. og lad det koge ved svag varme 5 min. Tag gryden af varmen og blend det. Lad det afkøle.
Pisk fløden til en let skum. Pisk æggeblommer og 3 spsk sukker, til det bliver luftigt og hvidt. Vend flødeskum i æggeblandingen sammen med lidt vaniljesukker. Stil cremen på køl, til den skal bruges.
Knus makronerne.

Tag 6-7 portionsglas. Læg bærene i bunden, derefter makroner og crem. Gentag til der er to lag af hver slags. Server den med det samme, eller lad den trække en time eller to.

søndag den 24. april 2011

Hawaii og Bounty

- Så er min familie og jeg hjemme igen, efter en tiltrængt afslapningsferie i sommerhus ved vesterhavet, eller nærmere bestemt her



Og når man nu befinder sig i Cold Hawaii, fandt jeg det passende at fortsætte det eksotiske tema og lave sweet bountymuffins. Jeg tilsatte ½ dl kokosmel, for at give dem lidt mere smag. Tilsæt evt. 1 hel dl, hvis du er vild med kokos.   



 


Bountymuffins

Ca 14 stk.

3 æg

3 dl. mælk
1/2 dl. citronsaft
et nip salt
ca. 300 g. mel
1/2 tsk. natron
½ spsk. bagepulver
½ - 1 dl kokos
150 g. sukker
75 g. smeltet smør
1 stor reven gulerod
ca. 120 g  Bounty i små stykker ( 4 små Bounty)

Pisk æg, mælk, citron saft og salt sammen. Bland mel,kokos, natron, bagepulver og sukker og rør det i ægge massen. tilsæt smør, gulerod og chokoladebar og rør dejen sammen. fyld muffinsforme 2/3 del. op med dejen og bages ved 150 grader C i 15-20 minutter.

lørdag den 16. april 2011

Polenta, pinjekerner, rosiner, bacon og mørbrad

En super hyggelig italiensk inspireret middagsret. Begynd i lidt god tid, da polentaen lige skal køles af, før den skal steges.

Opskriften er fra kogebogen til højre for dig.

Rigtig rigtig god påske til alle herfra...





Polenta

3-4 pers.

200 g lyn polenta
6 dl kogende vand
1 dl olivenolie
2 spsk timian
Olie til stegning.

Kom polentaen i det kogende vand, og rør godt rundt til det bobler. Tag den af varmen, rør olie, timian, s+p i, og hæld den i en rugbrødsform beklædt med bagepapir. Lad den stå til den er kold. Kan holde sig i køleskab i 3-4 dage.


Mørbradbøffer med bacon, rosiner og pinjekerner.

1 mørbrad skåret til bøffer.
1 pakke bacon i skiver
100 g lyse rosiner
1 spsk rosmarin
50 g pinjekerner
Olie til stegning

Steg bacon til de er sprøde og gyldne. Tag dem af panden. Steg mørbradbøfferne på panden og drys dem med rosmarin. De skal stege ca 10 min. Tag dem af panden, når de er stegt. Steg derefter rosiner og pinjekerne i et par min. Tilsæt derefter bacon.
Samtidig skæres polentaen i ca 1 cm tykke skiver, og de skal steges på panden i et par min, på begge sider.
Anret bøfferne ovenpå polentaen og drys med rosiner, bacon og pinjekerner.
Server evt en salat til.











onsdag den 13. april 2011

Forårskage med lime

IIIhh, hvor har jeg glædet mig til at kunne bage denne her dejlige forårskage med lime og hvid chokolade. Nå, men det kunne jeg jo så endelig her i weekenden, hvor foråret så sandelig kom på besøg. En gæst som har været længe ventet. Kagen blev bare super - dupper god, den kan jeg virkelig anbefale. Specielt hvis man er til kager der er friske i smagen. Toppingen er helt klart prikken over i-et, så undlad den ikke. I den originale opskrift skal toppingen laves med flødeost, jeg har dog brugt mascarpone. Opskriften er fra reklamebogen " Den store bagebog 3 - året rundt" fra Amo.


Vær opmærksom på at kagen, når den er afkølet en smule, skal hældes over med en limelage, som bevirker et kagen bliver meget klistret. Vær derfor forsigtig når kagen skal ud af formen, det var jeg nemlig ikke, og det betød at noget af det øverste fine lag af kagen blev revet/faldt af. Heldigvis kunne det dækkes af toppingen,  men smagen af limelagen forsvandt jo altså.





Forårskage med lime og hvid chokolade

8-10 pers.

250 g hvedemel
125 g smør
1 tsk vanilliesukker
4 æg
200 g sukker
Revet skal af to øko lime
2½ tsk bagepulver
1 dl mælk
100 g hvid chokolade
50 g hasselnødder (undlod jeg)

Smelt smørret, og lad det køle af. Pisk æg, sukker og vanilliesukker skummende. Rør smørret og derefter limeskallen i.  Bland mel og bagepulver og rør det skiftevis i med mælken. Hak chokoladen og nødderne groft, og vend dem i dejen og hæld den i en springform. Bag den i 40-45 min ved 180 grader.
Mens kagen bager laves

Limelage

Saft af 2 lime
50 g sukker

Limesaft og sukker koges op i 2-3 min. Lad kagen afkøle i 10 min, og hæld lagen over kagen.

Topping

200 g flødeost naturel  eller mascarpone
50 g flormelis
Saft og reven skal af en øko lime

Rør alle ingredienserne til toppingen sammen, så den bliver blød og fordel den over den kolde kage.

tirsdag den 12. april 2011

Mandler med hvid chokolade og gæt en gang

Lakrids selvfølgelig.

Hvid chokolade TJEK  (Er i skabet, efter lørdagens kage som jeg blogger om i morgen)

Mandler TJEK (Er i skabet, da der var økologiske mandler i goodiebag(en). Mandlerne er fra Helios)

Lakridspulver TJEK (Er i skabet, fordi lakridspulver i mit køkken, efterhånden er kategorisret som en basis-lagervarer)




Opskriften på herligheden, af en snack, er fra en meget indbydende blog  Mettes mad mm. Mandlerne kunne måske nok ha´ været lidt mere æstetisk smukke, men nu er jeg ikke altid udstyret med så meget tålmodighed, så jeg indrømmer gerne at mandlerne ikke blev dyppet i chokoladen en efter en, men nærmere 10 efter 10 (eller måske lidt mere).
Lav dem lige, ik ?     



Mandler med hvid chokolade og lakrids

100 g mandler med skal
100 g hvid chokolade
lakridspulver ( mængde efter smag)

Forvarm ovnen til 180 grader, og varm mandlerne i ca 8-9 min.
Smelt chokoladen, og dyp mandlerne heri. Lad mandlerne køle godt af i køleskabet. Drys dem med lakrids, igennem en sigte.. Og spis !


mandag den 11. april 2011

Samosa med grønsagsfyld

Serveret med en tomatsalat. Opskriften er fra min ynglingskogebog her i april, nemlig Trine Hahnemann "365 hverdagsretter." Lad dem køle godt af, for fyldet forbliver varmt længe efter de er kommet ud af ovnen.





Samosa med grønsagfyld

1 courgette i tern
10 kogte kartofler  i tern (Jeg brugte 3 store bagekartofler + 3 gulerødder)
4 spsk græsk yoghurt
2 spsk olie
1 tsk chiliflager
1 tsk spidskommen

6 ark filodej
75 g smeltet smør
s+p

Kom olien på en pande, tilsæt tern af courgette og krydderierne. Steg dem godt og lad dem simre lidt i 7-8 min. Tilsæt kartoflerne (og gulerødder)  og varm den godt igennem. Sluk for varmen, og vend yoghurt i, og smag til med salt og peber.
Pensl et ark filodej med smør og læg et andet ark filodej over. Skær arkene i 3 lange baner, læg 2 spsk fyld for enden af filodejen, og fold dejen skråt over til en trekant. fold den igen lige over og dernæst skråt igen. Gentag til det ikke er mere dej. Pensl lukningen med smør. Til sidst pensles hele samosaen.
Bag dem ved 180  grader, til de bliver gyldne.

Tomatsalaten er lavet på slum af cherrytomater, frisk purløg, frisk basilikum, olivenolie og lidt hvidvinseddike.

Server samosaerne til kylling eller en hakkebøf, hvis der skal kød til.




søndag den 10. april 2011

Hønsevelouté med hanebryst og jordskokkechips

Det er ikke blevet til meget madlavning i den forgangene uge.Vores boligrenovering er trukket ud i køkkenet, og som en konsekvens af det, har det ikke været muligt at lave mad. Men i fredags var der et lille slip, og det blev straks udnyttet til at lave hønsevelouté med rodfrugter, en bornholmer hane og havens sidste jordskokker blev brugt til friturestegte jordskokkechips. Det hele blev en lækker rustik fredags middag. Hanen blev lavet i en stegepose. Det har jeg aldrig prøvet før, hvorfor ved jeg ikke. Resultatet blev fremragende, kødet blev utrolig saftigt og ekstra mørt. Den fik fem kvarter ved 180 grader, og den blev fyldt med persille, før den kom i ovnen.     





Hønsevelouté med rodfrugter

4 pers.

50 g smør
50 g mel
½ l god hønsebouillon
3/4 dl fløde
1½ æggeblomme
sukker
eddike eller citronsaft

½ knoldselleri skåret i små tern
3 gulerødder i små tern
½ fints snittet skalotteløg
½  dl fint snittet persille ( jeg brugte en hel dl )


Kog knoldselleri og gulerødder møre. Hæld dem derefter i en sigte, så alt vand kan løbe fra.
Derefter smelt smørret i en gryde ved middel varme, tilsæt mel, og rør det godt sammen til en bolle. Tilsæt hønsebouillon, og kog det godt igennem under omrøring, så der opnåes en tyk konsistens.
Tag gryden af varmen. Rør piskefløde og æggeblommer sammen i en skål. Tag lidt af den varme opbagte sovs og hæld den over i flødeblandingen. Hæld nu blandingen tilbage i gryden, og kog saucen op under konstant piskning. Smag den til med eddike, sukker, salt og peber. Til sidst vendes rodfrugter, løg og persille i saucen, smag den igen til.




Jordskokkechips 

3 store jordskokker
Olie til fritering

Skær jordskokkerne i meget tynde skiver. Varm olien op i en gryde. Tjek evt. med et riskorn, når det syder omkring kornet er olien klar. Friter skiver af jordskokker, indtil de bliver gyldne.Tag dem op af olien, med en hulske, og læg dem på et stykke fedtsugende papir. Drys dem med salt.


fredag den 8. april 2011

Yoghurtis med lakrids og "Grove løjer"





"Grove løjer" af Anne Ravn, fik jeg tilsendt i sidste uge. Den kan købes i Coops butikker, da den er lavet i et samarbejde med FDB, til ca 80 kr. På facebook siden "vi skal spise" havde jeg upload(ed) et billede af min aftensmad, som et led i en lille konkurrence. Det var derfor, jeg fik tilsendt bogen.

Bogens formål er at give hele familien en sundere livsstil. Der gives tip til hvordan det kan lade sig gøre at få plads til både grove grønsager, hjemmebagt brød, hyggesnacks og familiemotion i en travl hverdag.
Den bevæger sig også bl.a. ind på emner som hygiejne, basis lager af madvarer, bålmad, madpakken, grønsager og hyggemad. Trods de gode intentioner, må jeg dog sige at det ikke på nogen måde, er en bog der tiltaler mig. Det er en bog som vil for meget, på for få sider, hvilket betyder at der er meget få opskrifter i den, og emnerne skøjtes der hurtigt over. Selve layoutet er utrolig rodet. Teksten står spredt hist og her. Det gør den måske i et forsøg på at gøre bogen "moderne", men for mig betyder det at jeg mister lysten til at læse i den. Og til sidst synes jeg ikke rigtig der er noget nyt under solen i dens indhold. Øv øv.

Fra en af de få opskrifter i bogen har jeg  lavet denne her herlige yoghurtis med lakrids. Den er lavet på græsk yoghurt, og det gør den mere cremet, end hvis den laves på alm. yoghurt. Når jeg plejer at lave yoghurtis, vender jeg bare alt yoghurten i tilsidst, men i denne her opskrift skal halvdelen af yoghurten piskes i (med el-pisker)  sammen med sukkeret, og det havde faktisk en ganske positiv effekt på konsistensen. Jeg synes den blev ekstra cremet af det.  Lakridsen kan udskiftes med nødder, bær eller chokolade.





Yoghurtis med lakrids

3 spsk past. æggehvider
140 g sukker
½ l græsk yoghurt 2% ( jeg brugte 10% )
2 tsk knust engelsk lakrids
Lakrids til pynt.

Pisk æggehviderne stive i en skål. Pisk sukkeret i lidt efter lidt. Tilsæt halvdelen af yoghurten, og pisk til sukkeret er opløst. Vend resten af yoghurten og lakridspulveret i.
Frys den i 4-6 timer. Tag den op ca. 20 min. for anvendelse.



















tirsdag den 5. april 2011

Stenbiderrogn i avokadocreme

Denne tirsdag aften blev forretten på et af mine herrehold, Stenbiderrogn i avokadocreme. En kalorielet og frisk forret, der også kan bruges som en let frokost. Der er jo sæson for stenbiderrogn, så der er NU de skal i spil. Jeg købte dem friske hos fiskehandleren, og jeg fik dem uden hinder, så vi ikke skulle bruge tid på at fjerne dem først.  



Stenbiderrogn i avokadocreme


4-5 pers.

2 store tomater
½ agurk
1 lille løg
1 avokado
1 dl syrnet fløde 6%
100 g stenbiderrogn, frisk eller på glas
salt og peber
 1 skiver groft hvedebrød, 50 g, pr person

Skær et kryds i toppen af tomaterne, dyp dem i kogende vand, ca 1 min, og flå dem. Skær tomatkødet og agurk i små tern og hak løget fint. Mos avokadoen, bland den med syrnet fløde og tilsæt de øvrige ingredienser. Smag cremen til med salt og peber og servér den med ristet brød.

søndag den 3. april 2011

Tandoorikylling med raita og stegte ris




Igen fra min nye ynglingskogebog "365 hverdagsretter" af Trine Hahnemann. Super enkel at lave og en virkelig smagfuld ret, med indisk tandoori. Hvis du ønsker en forholdvis kraftig smag af tandoori, så passer mængden af krydderiet som angivet i opskriften, ellers halver til kun 1 spsk. i stedet for 2. 





Tabdoorikylling

2. pers.

2 kyllingebryst i mundrette stykker
2 dl yoghurt naturel
2 spsk tandooripulver

Rør yoghurt sammen med tandoori, vend kyllingestykkerne i, og lad dem trække i 2 timer.  Læg derefter kyllingestykkerne med yoghurten i et ildfastfad, og steg dem i ovnen ved 200 grader i 20-25 min.

Raita

2,5 dl græsk yoghurt
2 spsk frisk fint hakket mynte ( jeg brugte persille)
½ agurk i små tern.
1 tomat uden kerner i tern ( jeg brugte 6 cherrytomater)
1 gulerod i små tern (Troede vi havde gulerødder, som vi altid har. Det havde vi så ikke, undlod dem derfor ) 
Evt. 1 fed hvidløg

Alle ingredineser til raita røres sammen, og smages til med hvidløg, s+p. Lad den gerne trække et par timer.

Stegte ris

1 fint hakket løg
1 spsk spidskommen
3 dl ris
5 dl vand

Kom olie i en gryde, tilsæt løg og spidskommen. Lad det karmellisere lidt. Lad det gerne blive lidt brunt. Tilsæt ris og rør godt. Hæld vand ved, og lad risene smire i ca 10-12 min, til vandet er væk. Tag dem af varmen  og lad dem trække i gryden under låg i 10-15 min.    


fredag den 1. april 2011

Pie og 365 hverdagsretter






Med courgetter, og gulerodstzatziki. Opskriften er fra, min nye ynglingskogebog, Trine Hahneman "365 hverdagsretter" - En herlig kogebog, med en dejlig samling af lækre opskrifter på hverdagsmad, som kan laves på en rimelig tid. Det eneste minus ved denne kogebog er at nogle opskrifterne er lidt "tynde" i det, og derfor kræver ekstra tilbehør og så indeholder den ingen desserter ! - Men her i April bliver den nu alligevel min ynglingsssss.    



Pie

1 løg i tern
2 fed fint hakket hvidløg
2 courgetter i tern ( eller 1 + 1 aubergine)
2 tsk. stødt spidskommen
1 fint hakket rød chili (kan udelades)
2 spsk. olie
500 g hakket oksekød
4 spsk. koncentreret tomatpure
400 g kartofler i tynde skiver
400 g jordskokker i skiver ( jeg brugte kun kartofler)
olie til at pensle med

Sauter Løg, hvidløg, courgette og krydderier i olie i 5 min. Grønsagerne skal blive glasklare. Tilsæt kød, og vend det godt rundt. Rør tomatpure i, og lad det simre i 15 min. Tag et ildfastfad. Smør det. Læg et lag kartofler og skokker i bunden. fordel kødfyldet hen over, og læg resten af skokkerne/kartoflerne taglagt, over kødet. Pensl med olie og drys med s+p. Kom fadet i ovnen ved 180 grader i 60 min.

Gulerodstzatziki

Denne har jeg lavet på slum af revne gulerødder, græsk yoghurt, hvidløg og lidt citron.