Det er måske din tur til at lave mad til fællesspisning. Eller forældrene kommer på besøg for første gang og skal overbevises om deres afkoms levedygtighed udenfor hjemmet. Eller hende den søde pige fra studiet kigger ud på besøg. Du har brug for et eller andet, der lige giver det ekstra pift, der viser du har styr på sagerne.
Enten snyder du og køber færdigting eller også knokler du 3 timer med indkøb og tilberedning af lækkerier.
Bag et brød.
Stop! Spring ikke videre! Du får ikke dej på fingrene, det kræver næsten ingen arbejdsindsats og opvasken er minimal!
Where's the catch? Jo, brødet skal hæve 4 timer, så det kræver at du er i stand til at planlægge så langt ud i fremtiden.
Den samlede mængde opvask er: En stor skål, en røreske og en pensel (kan erstattes med lidt køkkenrulle). Plus et målebæger, hvis du ikke har en vægt. Ingen dej på fingrene, ingen mel på bordet. Prøv det, prøv det.
Brødet er selvfølgelig bedst nybagt, men det er abolut værd at spise to dage efter, hvis det opbevares i en plasticpose. Opkriften kommer oprindeligt fra Per Fischer, som kaldte det Brød fra Provence.
Rør 25 g gær og 1½ spiseskefuld salt ud i 8 dl lunkent vand i den store skål. Lad være med at bruge mere end de 25 g - brødet bliver ikke bedre af det, men kommer tværtimod til at smage af gær. Rør 1 kg hvedemel i. Rør rundt indtil al melet er opsuget af dejen. Lad røreskeen blive siddende i dejen, så kan den genbruges når dejen skal ud af skålen.
Tag et viskestykke og gennemvæd det under vandhanen. Vrid viskestykket og læg det over skålen. Et vådt viskestykke holder på dejens fugtighed og klistrer ikke til dejen.
Lad dejen hæve et lunt sted i fire timer. Alternativt kan den hæve et mindre lunt sted natten over. Det virker ikke at bruge 50 g gær og lade det hæve to timer: Det er langtidshævningen der gør brødet lækkert.
Varm ovnen op til 250°C. Læg bagepapir på en bageplade. Vent med at gøre mere til ovnen har nået de 250°C: De næste trin skal ske rimelig tjept, for at undgå at brødet falder sammen.
Hæld forsigtigt dejen ud på bagepladen. Ja, den skal ligne splat. Drys groft salt over. Stik rosmarin kviste i eller drys oregano eller timian over. Høvl pladen ind i ovnen, nederste rille. Lad brødet bage i 20 min.
Efter de 20 min. stilles ovnen på 220°C og brødet tages ud. Lad evt. ovnlågen stå lidt åben, så temperaturen kan falde til de 220°C. Brug penslen eller lidt køkkenrulle til at fordele olivenolie ud over brødets overflade. Sæt brødet ind i ovnen igen, denne gang på midterste rille. Lad det bage 10 min. Overfladen skal være temmelig mørk.
Toke Eskildsen
3. marts 2005