RUSSISK REFORM POLITIK FRA 1985 TIL 1998

Af Allan Loumann Lissau d. 7. februar 1998.

Denne artikel omhandler russisk reformpolitik fra 1985 til 1998.

I marts 1985 blev Gorbatjov valgt til general sekretær i det kommunistiske parti. Sovjetunionen var under Bresnev langsomt gået i stå. Stilstandsperioden kaldes denne tid. Bresnev afløstes hurtigt af to ligeså gamle mænd Andropov og Tjenenko. De forsvandt dog hurtigt, som følge af alderdom.

Gorbatjov var yderst bevidst om at der skulle ske forandringer i det sovjetiske samfund, hvis det skulle overleve. Han iværksatte derfor forskellige reformer under slagorderne Perestojka (omskrukturering) og glasnost (åbenhed). Men det blev ikke nogen nem opgave. Hans mål var at skabe et overlevelsesdygtigt Sovjetunionen, men de blev begyndelsen til dens kollaps. Det gik rimeligt godt med at foretage en demokratisering af Sovjetunionen. Det blev tilladt, at sige sin mening. Men med Perestrjoka, de økonomiske reformer, gik det yderst skidt.

De økonomiske reformer betød mulighed for privat ejendomsret, ansættelse af privat ejendomsret og lignende tiltag. Men den økonomiske vækst kom ikke.

De nye muligheder for at ytringsfrihed og religionsfrihed kom sig også til udtryk i republikkerne. En lang række frigørelses bevægelser bla. i Baltikum, begyndte at arbejde. Dette førte til Lithauns frigørelse i 1990.

En reaktion fra gammel kommunisterne kom i August 1991. De forsøgte sig med et godt gammeldag kup. Men det kom for sent; Sovjetunionen var allerede på vej til at blive splittet. De opnåede ingen støtte til kuppet og måtte hurtigt opgive. Kuppet blev faktisk en medvirkende faktor til opløsningen. Jeltzin opnåede herved sit politiske gennembrud, da han gik på barrikaderne og opfordrede til modstand. Gorbatjovs popularitet lå på dette tidspunkt på det absolutte nulpunkt. Resultater af reformerne var udeblevet efter 5 år. Befolkningens tålmodighed var opbrugt.

Et par måneder senere samme år, i dec. 1991, var det definitivt forbi med Sovjetunionen. Sovjetunionen opløste sig selv og blev til en sammeslutning af 11 stater. Boris Jeltzin blev den nye præsident i Rusland.

I starten af 1992 indførtes for alvor det kapitalistiske system i Rusland. Bogstaveligt talt fra den ene dag til den anden. Omlægningen blev foretaget under ledelse af Jegor Gaidar. Omlægningen var en hård pille at sluge. Kraftig inflation hærgede Rusland. Senere samme år blev den kraftigt upopulære Gaidar fyret.

Jeltzin udpegede derefter Viktor Tjernomyrdin til minister præsident. Udnævnelsen blev først betragtet som et tilbagesalg for reformerne, men betød i praksis mere en bremse på reformerne.

I April 1993 foretog man en afstemning vedrørende reformpolitiken. Man stemte for eller imod yderligere reformer. Jeltzin vandt folkeafstemningen om støtte til reformpolitiken. Der er dog fortsat stor uenighed mellem folkekongressen og præsidenten vedrørende reformerne.

I oktober 1993 forsøgtes et nyt kupforsøg. Denne gang var det vicepræsident Alesander Rutskoj og parlamentsformand Ruslan Kaspulatov. De besatte det hvide hus og forlangte Jeltzin afsat. Men Jeltzin gav ordre til bombardering og angreb på det hvide hus. Kupmagerne overgav sig til sidst og blev arresteret.

Senere samme år; i december 1993 foretog man det første frie parlaments valg. Ultra-nationalisten Sirinovskij fik hver 4 stemme, og viste mange russeres utilfredshed med forholdene. Samtidigt vedtog parlamentet en ny forfatning, som gav præsidenten udvidede beføjelser.

Samtidigt sendte Jeltzin hæren til Tjetjenien, som havde erklæret sig uafhængigt af Rusland. En fra starten yderst upopulær krig, som hurtigt udviklede sig til en meget ydmygende affære med store menneskelige tab.

Parlamentsvalget i 1995 gav et overvældende flertal til kommunisterne. Igen klarede Jetzins støtter sig svagt ved valget. Kommunist lederen Sjuganov fremstod pludselig en seriøs modstander ved det kommende præsidentvalg i 1996.

Ved præsidentvalget i Juli 1996 vandt Jeltzin første runde over Sjuganov og Alexander Lebed. Jetzin overtalte Lebed til at støtte ham ved anden runde mod at blive indlemmet i den kommende regering. Lebed tog imod tilbudet. Jeltzin vandt herefter anden runde af valget og udnævnte Lebed til sikkerhed-rådgiver.

Jeltzin sendte herefter Lebed til Tjetjenien for at stoppe krigen, som udviklede sig yderst dårligt. Lebed stoppede herefter hurtig krigen efter forhandlinger med ledende oprørere.

Kort tid efter hjemkomsten blev Lebed dog fyret som sikkerhedsrådgiver. Han blev ofret som syndebuk for de indrømmelser, der var givet i forbindelse med fredslutningen. Officielt blev han beskyldt for samarbejdsvanskeligheder, og afskediget for åben skærm af Jeltzin.

I denne periode var Jeltzin sjældent i Kreml. Han var meget syg og tydeligt akoholiseret. Han fik foretaget en femdobbelt bypass operation. Operationen var vellykket, men svækkede kraftigt tiltroen til hans evner. Dette medførte kraftige magtkampe i Moskva.

Efter at være kommet nogenlunde til hægterne igen foretog Jeltzin kraftige udrensninger i regeringen. Gamle folk blev fyret og erstattet af yngre reformministre. Nye folk som 1. vice ministerpræsident Tjubajs og 1. vice ministerpræsident Boris Nemtsov.

I Juni 1997 underskrev Jeltzin en aftale med NATO betegnet som partnerskab for fred. Han foretog ligeledes rejser til bla. Sverige. Igen viste Boris Jeltzin tydelige helbredsmæssige svaghedstegn.

I februar 1998 annoncerede Boris Jeltzin at han ikke stiller op til næste valg i år 2000. Han udtalte sig ikke direkte om, hvem han ønsker skal overtage præsidentposten. Men det antages at Viktor Tjernomyrdin er hans favorit.