Langtidshævet speltbrød | |
7,5 dl koldt vand I en god dyb skål røres vand, gær og salt sammen. Olien hældes i, og melet tilsættes under omrøring. Skålen dækkes med film og stilles køligt 6-12 timer **). Dejen skal være hævet til ca. dobbelt størrelse, blank og med krateragtige luftbobler i overfladen. Inden man forgriber sig på dejen, opvarmes ovnen til 250 grader. Med en spatel løsnes den nu flydende, men alligevel sammenhængende, dej i siderne af skålen og hældes ud på en bageplade eller bradepande med bagepapir, som straks sættes i den glohede ovn. Brødet bages 15 min. ved denne temperatur, derefter skrues der ned på 200 grader, og brødet bages færdigt i 25 min. Afkøles på rist. Brødet kan også bages kun med hvedemel (900 g) - så skal der ikke olie i. Eksperimenter evt. selv med at iblande andre melsorter end spelt. *) Det hedder ”sigtet speltmel”. Man kan også få noget der bare hedder ”speltmel”, men det er groft (som grahamsmel), og kan også bruges, hvis man ønsker et lidt grovere brød. **) Hvis det passer ens planer godt med for eksempel en hævetid på 20-25 timer, kan dejen sættes til hævning i køleskab; derved vil den hæve langsommere, og resultatet vil blive endnu bedre. |