Langtidshævet speltbrød
 

 

7,5 dl koldt vand
5 g gær
1½ spsk. salt
450 g hvedemel
450 g sigtet speltmel *)
2 spsk. olivenolie

I en god dyb skål røres vand, gær og salt sammen. Olien hældes i, og melet tilsættes under omrøring. Skålen dækkes med film og stilles køligt 6-12 timer **). Dejen skal være hævet til ca. dobbelt størrelse, blank og med krateragtige luftbobler i overfladen. Inden man forgriber sig på dejen, opvarmes ovnen til 250 grader.

Med en spatel løsnes den nu flydende, men alligevel sammenhængende, dej i siderne af skålen og hældes ud på en bageplade eller bradepande med bagepapir, som straks sættes i den glohede ovn.

Brødet bages 15 min. ved denne temperatur, derefter skrues der ned på 200 grader, og brødet bages færdigt i 25 min. Afkøles på rist.


Brødet kan også bages kun med hvedemel (900 g) -  så skal der ikke olie i.

Eksperimenter evt. selv med at iblande andre melsorter end spelt.

 *)  Det hedder ”sigtet speltmel”. Man kan også få noget der bare hedder ”speltmel”, men det er groft (som grahamsmel), og kan også bruges, hvis man ønsker et lidt grovere brød.

 **)  Hvis det passer ens planer godt med for eksempel en hævetid på 20-25 timer, kan dejen sættes til hævning i køleskab; derved vil den hæve langsommere, og resultatet vil blive endnu bedre.