RSS

Dukkah

11 nov

Dukkah er en mellemøstlig nødde- og krydderiblanding, der traditionelt bruges som dip til brød og olie. Er også meget velegnet som dip til grønsagsstave, som krydderi i yoghurtdip, og som drys på salater, supper eller dampede grønsager – tænk på det som mellemøstens svar på pesto. Det kan også bruges som en let krydder-panering til kød og fisk og andet – fx bliver stegt torskerogn forrygende paneret med dukkah.

Blanding #2

  • 2 ss hasselnøddekerner
  • ½ ss hel spidskommen
  • 1 ss korianderfrø
  • ½-1 ts hel sort peber
  • 2 ss sesamfrø
  • ½-1 ts salt
  • ¼ ts st. kanel
  • ¼ ts st. allehånde
  • ¼ ts st. nellike
  • ½ ts tørret mynte

Rist hasselnødderne i ovnen ved 200 C (eller evt. på en pande) i 10 min. Tag dem ud og læg dem straks på et viskestykke og gnid skallerne af med klædet.

Rist sesamfrøene på en pande og hæld dem i en lille skål. Rist derefter de hele krydderier på panden, og lige før du tager dem af, blandes de stødte krydderier i og der røres rundt mens de varmer i et ½ min. Derefter hældes blandingen sammen med sesamfrøene.

Blandingen, inkl.  skal nu knuses i fx en minihakkker – eller en morter, hvis det skal være autentisk. Opbevares tørt i en lukket beholder. Kan kun holde sig så længe som olien i nødderne kan klare inden den bliver harsk (når de bliver ristet burde de kunne holde et stykke tid).

Blanding #1 – med inspiration fra Meyer

  • ½ ss hel spidskommen
  • 1 ss korianderfrø
  • 1 ts hel sort peber
  • 2 ss sesamfrø
  • 2 ss hasselnøddekerner (med lidt top på skeen)
  • 1 drys chili flager
  • 1 ts salt
  • ¼ ts st. kanel
  • ½ ts tørret mynte

Prøv også mandler, kokos, fennikelfrø, …

 

Skriv en kommentar