Dukkah er en mellemøstlig nødde- og krydderiblanding, der traditionelt bruges som dip til brød og olie. Er også meget velegnet som dip til grønsagsstave, som krydderi i yoghurtdip, og som drys på salater, supper eller dampede grønsager – tænk på det som mellemøstens svar på pesto. Det kan også bruges som en let krydder-panering til kød og fisk og andet – fx bliver stegt torskerogn forrygende paneret med dukkah.
Blanding #2
- 2 ss hasselnøddekerner
- ½ ss hel spidskommen
- 1 ss korianderfrø
- ½-1 ts hel sort peber
- 2 ss sesamfrø
- ½-1 ts salt
- ¼ ts st. kanel
- ¼ ts st. allehånde
- ¼ ts st. nellike
- ½ ts tørret mynte
Rist hasselnødderne i ovnen ved 200 C (eller evt. på en pande) i 10 min. Tag dem ud og læg dem straks på et viskestykke og gnid skallerne af med klædet.
Rist sesamfrøene på en pande og hæld dem i en lille skål. Rist derefter de hele krydderier på panden, og lige før du tager dem af, blandes de stødte krydderier i og der røres rundt mens de varmer i et ½ min. Derefter hældes blandingen sammen med sesamfrøene.
Blandingen, inkl. skal nu knuses i fx en minihakkker – eller en morter, hvis det skal være autentisk. Opbevares tørt i en lukket beholder. Kan kun holde sig så længe som olien i nødderne kan klare inden den bliver harsk (når de bliver ristet burde de kunne holde et stykke tid).
Blanding #1 – med inspiration fra Meyer
- ½ ss hel spidskommen
- 1 ss korianderfrø
- 1 ts hel sort peber
- 2 ss sesamfrø
- 2 ss hasselnøddekerner (med lidt top på skeen)
- 1 drys chili flager
- 1 ts salt
- ¼ ts st. kanel
- ½ ts tørret mynte
Prøv også mandler, kokos, fennikelfrø, …