Moskus-anden

Lille mor med 24 ællinger.

 

Bemærk. Vi har skåret væsentligt ned på moskusænderne, og har nu kun et enkelt par tilbage. De kan lige klare forsyningerne til vores eget køkken.

Moskusanden er et meget afbalanceret dyr, med et fredeligt gemyt, undtaget i parringstiden, hvor hannerne naturligvis slås om parringsretten.

Vi startede med den hvide race, men fandt hurtigt ud af, at hvis vi avlede den "sorte" ind, så blev ænderne større og mere kødfulde. Så i dag har vi kun blandinger gående, og det giver nogle store og meget flotte fugle.

Når ællingerne klækkes, bliver mor og børn anbragt i en særlig stald, hvor de kan gå med varmelamper og rigeligt foder og vand. Når de er ca. 1 -1½ måned gamle, begynder de at få fuldt udviklede fjer, og så er det på tide at lukke dem ud i vores "kravlegård", der er et ca. 300 m2 stort område, med græs.

Efter fugleinfluenzaens ankomst til Danmark, overholder vi naturligvis de restriktioner, der pålægges os fra myndighedernes side.

Det er nu igen tilladt at have ænderne gående frit, men vi har alligevel skåret antallet ned til et minimum, således at vi kan have dem gående indendørs, dersom dette måtte blive besluttet på et eller andet tidspunkt.

Vi er jo heller ikke 25 år gamle længere, og der er da noget arbejde med både opvæksten, pasningen og sidst slagtningen af dem.

Den er altså levende, og billedet er fra tiden før fugleinfluenzaen

 

Når anden er ca. 6½ måneder gammel er den slagteklar.

 

Moskusanden er kendetegnet ved, at være meget kødfuld, og samtidig fedtfattig. Populært sagt, bliver hele anden ovenpå stegeristen, i modsætning til andre ænder, der afgiver meget fedt til bradepanden, og derpå nærmest er "stel og betræk".

 

Hunnerne har en slagtet og renset vægt på ca. 1,5 - 2,0 kg, hvilket er rigeligt til 3 - 4 personer.

Hannerne ligger på ca. 2,3 - 3,7 kg, og dækker behovet for 5 - 7 personer.

 

Stegning: Da anden er meget fedtfattig, anbefales det, at lægge den i en stegepose eller et ildfast fad, sådan at stegeskyen bevares.  Steges de som langtidsstegning og/eller uden stegepose eller lukket fad, vil anden blive tør og virke sej.

Stegetiden for hunnerne er ca. 2 - 2½ time, og for hannerne ca. 2½ - 3 ¼ time. (Begge i varmluftovn ved ca. 185˚. Ved alm. ovn ca. 200˚.)

Tag anden ud af stegeposen eller tag låget af det ildfaste fad de sidste 15 minutter, husk brystet opad, og lad den stege videre medens sovsen laves. Herpå skal den ud af ovnen, og hvile i ca. 15 minutter inden den skæres ud.

Mange bruger Weber-grill til anden, hvilket efter sigende skulle være ekstremt godt. Her er stegetiden ca. 110 minutter for en af de mellemstore "drenge" på ca. 2,5 kg.

Husk at lade være med at linde på låget i stegetiden, da dette forlænger den tid der skal bruges.

God appetit.

retur til start