Vigtige talspersoner

I forlængelse af vores indlæg ”Der er brug for en samfundsmæssig holdningsændring” vil vi i dette indlæg diskutere, hvordan forskellige aktører kan påvirke udbredelsen af fibernet. Det giver os samtidig mulighed for at vende et primærfokus i vores speciale, nemlig hvordan forskellige aktører påvirker denne proces. Med proces mener vi her udrulningen af fibernet, men også samfundets forståelse af teknologien og de omkringliggende aspekter. Hvilken opfattelse har samfundet af fibernettets betydning for eksempelvis vækst, økonomi, velfærd, arbejde, privatliv? Det er væsentligt at undersøge, ikke mindst hvem og hvordan samfundet påvirkes til at interessere sig i en bestemt retning. Om udrulningen af et landsdækkende fibernet bliver succesfuld eller ej, afhænger i høj grad af, hvor dygtige en lang række aktører er til at forhandle de interesser, som fordrer en gunstig udvikling og dermed påvirke befolkningen, virksomheder, politikere osv. til at arbejde mod et fælles mål.

Vi har i vores speciale valgt Aktør Netværks Teori (ANT) som den bærende teoretiske ramme. ANT er en sociologisk teori, der har fokus på, hvordan videnskab og teknologi er vævet sammen med samfundet. ANT peger på, at den måde vi forstår verden, hvordan vi for eksempel opfatter en teknologi, ikke er fastlåst eller prædefineret. Det er i stedet resultatet af konstante forhandlinger af forskellige aktørers interesser, der foregår i netværk af aktører, som kan være både menneskelige og ikke-menneskelige.

Et nærværende eksempel på sådanne succesfulde forhandlinger er, hvordan Apples iPhone er blevet hvermandseje på bare fem år efter, at den blev introduceret i 2007. Det er let at forfalde til tanken om, at iPhonen blev en succes, fordi den er godt designet og er let at bruge, men som ANT påpeger, er disse karaktertræk ikke givet på forhånd. At iPhonen eksempelvis bliver anset for at have et lækkert design er derimod det stabile resultat, der står tilbage efter en lang række af forhandlinger om, hvad godt design i en smartphone er.

ANT peger med andre ord på, at for at forstå en teknologi, er det nødvendigt at forstå, at alt det, vi forstår ved teknologien, er det endelige resultat af en lang og indviklet proces – en proces vi nødvendigvis må tage med som forskere.

Det er altså denne proces, vi mener, er essentiel for at forstå fibernettet. Hvad der gør lige præcis fibernet til en virkelig interessant teknologi er samtidig, at forhandlingerne om fibernet stadig er i gang. Der er altså endnu ikke fremkommet en fælles, stabil forståelse af, hvad fibernet er. Vi kan således pege på samfundspotentialer ved fibernet, som vi har nævnt i tidligere indlæg, men før forhandlingen af disse udsagn er stabiliseret, kan de ikke opfattes som rigtige eller forkerte. Et væsentligt element i disse forhandlinger er aktører, der er udpeget af andre aktører til at varetage deres interesser og derved bliver talsperson. Talspersoner er berettiget til a

t tale på vegne af andre og repræsentere deres interesser, hvorigennem talspersonernes ord får større styrke. Vi har gennem vores empiriindsamling fået fornøjelsen af at tale med Thomas Woldiderich chef konsulent ved Dansk Energi, Jes Jessen Asnæs tilflytter og frontmand for udrulning af fiber på Asnæs og Simon Simonsen projektleder i Vejen kommune. De tre personer er hver især udpeget som talspersoner i deres organisationer. Talspersonernes rolle er at forhandle interesser for de aktører de taler på vegne af, hvilket de primært gør på tre niveauer.


Regionalt niveau
Nationalt niveau
Den første af de tre talspersoner er Dansk Energi repræsenteret af Thomas Woldiderich. Dansk Energi er en brancheorganisation, der varetager energiselskabernes interesser på forskellige områder, herunder udbredelsen af fibernet i Danmark.

Dansk Energi er en vigtig aktør på makroniveau, og organisationen taler energiselskabernes sag og repræsenterer dem derfor som talsperson. Organisationen arbejder på en national udbredelse af fibernet, gennem både nationale, regionale og lokale interesse forhandlinger. Organisationen søger at påvirke embedsværket, det politiske system og skabe mediebevågenhed på området, alt sammen med det formål at skabe gode rammevilkår for energiselskaberne.

Den anden talsperson er Simon Simonsen som taler på vejende ag Vejen kommune og region Syd og Sønderjylland. Simon og Vejen kommune har i høj grad opnået at blive en forgangskommune, når det kommer til udbredelsen af fibernet. Kommunens og Simons arbejde med at sikre vilkåret for et kommunalt/regionalt dækkende fibernet har således resulteret i, at Syd og Sønderjylland i dag har den største dækning af fibernet i Danmark. Som first mover på området er Vejen kommune blevet en inspirationskilde og et vigtigt argument i udrulningen andre steder i landet.

Lokalt niveau
Den tredje og sidste talsperson vi har talt med, er Jes Jessen der som tilflytter til Asnæs og med erfaring indenfor telebranchen har påtaget sig, at tale for Asnæs borgerforening i forhåbning om at få fibernet til Asnæs. Asnæs borgerforening, med Jes Jessen i spidsen, arbejder for på lokalt plan at få udrullet fibernettet, da Asnæs oplever en meget svingende kvalitet og hastighed på det kobbernet der forsyner dem med internet i dag. I dag er Asnæs så langt, at de i samarbejde med SEAS-NVE påbegyndes nedgravning af fiberkabler allerede i år. Borgerforeningen er forankret i det lokale område men arbejder samtidig for at udvikle en generel model for, hvordan SEAS, i fremtiden kan indgå lignende samarbejder med andre borgerforeninger.

Disse talspersoner er essentielle for fibernetudrulningens succes, da kaos vil opstå, hvis alle forsøger at tale, og talestrømmen derved ville blive en uforståelig støj. Det ville tilsvarende være svært, for ikke at sige umuligt, at blive enige om teknologi, lovgivning, finansiering, prioritering m.fl.. Den anden vej rundt er talspersonerne afgørende for om, og hvordan samfundet vælger at tage de nye muligheder i brug. For først når den brede befolkning interesse er vagt, vil fibernet få dens potentielle position i samfundet. Det er derfor nødvendigt, at flere af de aktører der kan se potentialet i fibernet tager et ansvar og byder ind i de igangværende forhandlinger, hvis det stabile resultat af forhandlingerne om fibernet skal pege på teknologien som nødvendig for det danske samfund. De tre talspersoner vi her har fremhævet opererer som sagt på forskellige niveauer i samfundet, og det er vigtigt at holde sig for øje, at det er nødvendigt med aktører på alle niveauer i det danske samfund. At de befinder sig på et givent niveau betyder dog ikke, at de ikke også er med i forhandlinger på andre niveauer. Ingen aktør eller talsperson er for lille og vi bør derfor ikke negligere talspersoner, hverken på mikroniveau eller makroniveau. En enkelt ildsjæl kan således påvirke det nationale niveau og Dansk Energi kan være med til at bane vejen for fibernet på det lokale plan.