Udskriv siden

www.afro-art.dk - moderne afrikansk kunst

- af Frede Hansen
- fodnoter af Jørgen Olsen.

Afrikansk Kunstgalleri

Nordjylland og Afrika får et nyt galleri: www.afro-art.dk - et web-galleri med ca. 100 malerier og lidt keramik.

Ideen bag galleriet er, at " trade is better than aid to fight against poverty in Africa."(1)

Men når det ikke er landbrugsvarer eller andet, men netop kunst, jeg kaster mig over som den, der har etableret det nye galleri, så er det fordi, jeg har en vis forstand på kunst.

Min interesse for netop afrikansk kunst opstod, da jeg i 2001 ved et tilfælde mødte keramikeren Bruno Sserunkuuma på Makerere University i Kampala(2). Jeg havde da været i Uganda nogle gange og undret mig over, at næsten al keramik i Uganda var uglaseret og altså teknisk set på et lavt niveau. Sserunkuumas keramik var ikke kun glaseret, men dekoreret med fantastiske motiver, der ikke lod nogen i tvivl om, at her var tale om kunst, som forenede høj kvalitet med afrikansk design.

Eksempel på Sserunkuumas keramikkunst.

Jeg var så betaget af keramikken, at jeg spontant sagde til Bruno Sserunkuuma, at jeg ville arrangere en kunstudstilling med ham som hovedudstiller i Danmark. Og det lykkedes! I oktober 2003 slog Dronninglund Kunstcenter dørene op for en ugandisk kunstudstilling.

Takket være et legat fra Danidas Oplysningsbevilling har jeg siden været i stand til at besøge kunstnere i Uganda og dygtiggøre mig inden for området.

Selv om malerkunsten er relativ ung i Afrika, så er kvaliteten i top. Det har i høj grad været europæere, der har villet lære afrikanerne at male, men europæerne har opmuntret afrikanerne til at holde fast i det afrikanske, selv om teknikken var ny.

Margaret Trowell, der startede "School of fine and industrial Art"(3) i Kampala for ca. 50 år siden, opmuntrede således ugandiske kunstnere til at overføre fortællingen til lærredet. Og det gælder for både Sserunkuumas keramik og mange kunstmalere, at de fortæller en historie på leret eller lærredet.

Men det er en fortælling med anonyme personer. I vores individualistiske kultur har vi tidligere brugt maleriet til at afbilde enkeltindivider - det gør de rige og kendte fortsat: Statsministre og medlemmer af kongehuset bliver afbildet af dygtige kunstnere. I Afrika er man kollektive væsener og ikke individualister - så mennesker i kunsten repræsenterer "kvinder", "mænd", "landsbybeboere" eller "medlemmer af en bestemt stamme".

Når jeg her skal fortælle noget om afrikansk kunst, så er jeg nødt til at forenkle virkeligheden. For virkeligheden er naturligvis mangfoldig. Og en meget anerkendt kunstner som Serge Aubert Martial fra Senegal maler helt abstrakte billeder.

"Årlig tilbagevenden nr. 2"
af Serge Aubert Martial, Congo/Senegal.

De fleste af galleriets billeder kan man kun se på Internettet, men keramikken af Bruno Sserunkuuma fra Uganda og ca. 15 malerier vil i den kommende tid blive udstillet forskellige steder i Nordjylland.

Der afholdes fernisering og reception i anledning af galleriets åbning lørdag den 1. december kl. 11 på Brønderslev Bibliotek. Inden da har der dog været en lille generalprøve i Nibe. Til januar vil udstillingen kunne ses i Kulturhuset i Hjallerup, og efter påske kan den ses i Merkur Bank på Bispensgade i Aalborg.

Banana Mama af Sam Kimemia fra Kenya.

Den moderne kunst i Afrika er næsten kun kommet over fødselsprocessen. Det giver en masse ungdommelig kraft og dynamik. Jeg er overbevist om, at man om 100 år vil se på mange af nutidens afrikanske kunstnere som man i Danmark ser på Skagens-malerne.

Jeg er glad for at kunne præsentere et bredt udvalg af kunstnere - fra Uganda, Nigeria, Tanzania, Kenya og Senegal. På hjemmesiden www.afro-art.dk kan man altid læse, hvor der aktuelt er en lille udstilling.
-------

Tag på kunstskole i Uganda

I august 2008 tilbyder jeg en måned på kunstskole i Uganda i samarbejde med en af kunstnerne, Maria Kasule Kizito. Skolen er nyopført og ligger mellem Kampala og Entebbe. Det er nogle af Ugandas dygtigste kunstlærere, som skal undervise på skolen - de underviser alle på universitetet i Kampala.

Det koster 21.000 kr. at blive elev i en måned. Prisen dækker rejse, ophold, undervisning, en safaritur, galleribesøg og spisning på restauranter i Kampala. Man skal selv betale sine materialer. Der stilles ikke krav om særlige forudsætninger.

------- I november 2008 arrangerer jeg en studietur til Uganda under overskriften

Uganda - et u-land, men hvorfor?

Begge ture beskrives på hjemmesiden www.uganda.dk
-------

Frede Hansen, Thorup Hedevej 3 9330 Dronninglund tlf. 98 85 71 88 mobil 28 81 57 73 helleogfrede@post.tele.dk www.fredehansen.dk
www.uganda.dk
www.afro-art.dk

*******************

Noter:
1: Handel er bedre end bistand til at bekæmpe Afrikas fattigdom.
2: Ugandas hovedstad.
3: Skolen for fin og industriel kunst.