onsdag den 13. januar 2010

Fuglefodring

Af biolog Anders Aasberg Pedersen

Vinteren er kommet til Danmark, sne og is dækker land og vand, og det er netop nu, det er særligt svært at være fugl. Den naturlige føde der var tilgængelig, er begravet under tykke snedyner, og der er ifølge DMI ikke udsigt til tøvejr lige om hjørnet. De fleste fugle kan godt klare kuldegraderne, hvis bare de har rigelig adgang til føde.

En dompap soler sig på foderbrættet


Hvor meget spiser fuglene?

En typisk småfugl har dagligt behov for en fodermængde på ca. 1/3 af sin kropsvægt. En af de hyppige gæster på foderbrættet er grønirisken. En voksen grønirisk vejer omkring 30 g, den har altså behov for ca. 10 g føde om dagen. For solsorten, der vejer omkring 100 g vil behovet være ca. 33 g om dagen. Hvis foderbrættet dagligt besøges af 30 småfugle, og 10 drosselfugle vil fødebehovet altså være: 10 g x 30 + 33 g x 10 = 630 g. Besøges foderpladsen også af større fugle som duer, skovskader, fasaner og måske også egern, kan føde behovet let snige sig op på flere kilo om dagen. Dertil kommer at foderbrættet altid har langt flere faste gæster end et øjebliksbillede kan fortælle. Nogle fugle kommer spredt hen over hele dagen, andre som f.eks. rødhals og solsort findes ofte talrigest på pladsen om morgenen lige før daggry. Det samlede antal besøgende fugle kan sagtens snige sig op på et halvhundrede stykker om dagen, selvom man måske kun ser 10-20 fugle af gangen på foderbrættet.

Vælg det rigtige foder!

Desværre findes der rigtig meget fuglefoder på markedet, der slet ikke er velegnet til fodring af småfugle. De billige blandinger indeholder ofte store mængder kerner af hvede, byg og majs. Sådanne blandinger tiltrækker først og fremmest større fugle som skader, krager, duer og fasaner. Blandt småfuglene er det kun spurvefugle som f.eks. gråspurv, der også kan bruge denne blanding.

Klar til fodring med solsikke, vildtfugleblanding, æbler og fedt

Brød og andre madrester fra husholdningen bør helt undgås, da det er de færreste fugle, der har glæde af dette, rotter og måger derimod tiltrækkes af disse rester. Det er altså vigtigt at vælge en foderblanding med masse af frø som solsikke- og hampefrø og jordnødder. Ofte betaler det sig at købe fuglefrø i det lokale grovvarecenter eller i en frøhandel, hvor man selv kan vælge mellem flere forskellige frøblandinger, og typisk spare rigtig mange penge ved at købe en 25 kg sæk i stedet for en lille pose på et kg.

Det fede foder!

Fedt indeholder meget energi pr. vægtenhed ( hvad mange af os bitterligt har måttet sande her efter julen). For fuglene er fedt ikke et problem, det er derimod en luksus, der kan hjælpe dem gennem en kold vinter med livet i behold. Det høje energiindhold i fedtet betyder, at fuglene ikke behøver at bruge alle de lyse timer på at søge føde. Det giver dem mere overskud til at være opmærksomme på potentielle rovdyr, samt at rense og pleje deres fjerdragt så den bedre kan modstå kuldegraderne. Specielt mejserne er glade for fedtet, men også solsort, stær og rødhals, tager gerne for sig.

En solsort og en spætmejse mæsker sig i fedt

Mejsekugler består af forskellige fedtstoffer blandet med frø og kerner, og fås i næsten alle dagligvarebutikker. Desværre er kvaliteten af mejsekugler meget svingende. Mine egne erfaringer er blandede. Nogen gange er de stenhårde, andre gange så porøse at de nærmest smuldre og desværre også nogle gange harske. Jeg har selv oplevet, at fuglene ikke vil røre kuglerne, selv om det var det eneste, der var tilbage. Det er en god ide at hænge mejsekugler ud, men tjek kvaliteten inden du køber en hel kasse. Anvend eventuelt et mejsekuglehus til at holde styr på kuglerne. Du kan også vælge at fodre med fedt for sig og kerner for sig. Så kan fuglene selv blande føden i det rette forhold. Rent svinefedt, som pakken på billedet, kan fås overalt og koster ikke meget. Det gode ved svinefedt er, at der ikke er tilsat salt eller smagsstoffer, som det desværre er tilfældet i mange margarine produkter fremstillet af vegetabilske olier. Plantefedt er lige så godt, men vær opmærksom på saltindholdet.

Halemejser forsyner sig på mejsekuglen

Frugt er godt, også for fuglene.

Mange fugle får normalt store dele af deres energibehov dækket gennem bær og frugter, som nu ligger begravet under sneen. Derfor er det en god ide at supplere med æbler, når fuglene fodres. Det gør ikke noget at æblerne har rådne pletter, er over sidste salgsdato eller har været frosne. Fuglene er ikke kræsne, og energiindholdet er det samme, og det er det, der tæller.

Trængsel under foderbrættet. Solsorten kræver megen plads, så spred æblerne lidt

Vælg det rigtige foderhus

Jo større foderhuset er jo bedre. Er der for lidt plads på foderbrættet vil fuglene bruge megen energi på interne stridigheder. Er der plads til to foderhuse er dette klart den bedste løsning. Så har du også mulighed for at differentiere din fodring, så der f.eks. fodres med solsikkefrø og fedt på det ene bræt (mejsebrættet) og vildtfugleblanding på det andet foderbræt (spurvebrættet). Det er vigtigt at foderhuset placeres et par meter fra buske og lignende, hvor katte kan ligge på lur. Samtidig er det dog også vigtigt, at der ikke er for stor afstand til buske, så småfuglene har mulighed for at søge skjul, hvis spurvehøgen skulle kigge forbi. Opsætning af fuglekasser i nærheden af foderhuset er også en stor hjælp for småfuglene, der ofte bruger fuglekasserne til overnatning i de kolde vintermåneder. Her kan adskillige mejser sagtens klumpe sig sammen i en enkelt fuglekasse i ly for kulden, katte og mår.

Følger du de ovenstående råd vil fuglenes overlevelseschancer mangedobles, og der vil hurtigt komme mange flere fugle i din have. Husk at fortsætte fodringen når først du er startet, specielt i de kolde perioder.


God fornøjelse med fodringen!
Mvh Anders



14 kommentarer:

  1. Hej Anders.
    Vi nyder din nye blog, rigtig dejligt med så meget kontant viden, på så saglig og godt fundament.Glæder os til at følge den.
    De to fuglevenner.

    SvarSlet
  2. Har været meget i tvivl om kvaliteten af de mejsekugler der faldbydes. Alletiders med rent svinefedt,fuglene er meget glade for kostforandringen.

    Mvh Vestjyden

    SvarSlet
  3. Hej.

    Er der plads og tid til et spørgsmål Anders? Fik et kort glimt af et par fugle under foderbrættet igår, måske endpibere, kan det passe?

    Bedste hilsener Pedersen.

    SvarSlet
  4. Engpibere lyder usansynligt, men det er ikke umuligt. Engpiberen er hovedsagelig en trækfugl, der overvintre i syd og vest europa. Den ses dog også i Danmark i vinterhalvåret, specielt i milde vintre.

    Anders

    SvarSlet
  5. Det kan måske være en gulspurv hun?

    SvarSlet
  6. Som bekendt er forårets store sanger solsorten, og de nære slægtninge i drossel familien truet af den fortsatte vinter med snedække.En del byggemarkeder og foderstoffirmaer har iår udvidet vildtfugle sortimentet med meget billige æbler.
    Et godt supplement til den daglige fodring.

    SvarSlet
  7. Kan tilføje at man sagtens kan få en aftale med sin dagligvarebutik om at hente kasserede æbler.

    Mvh Vestjyden

    SvarSlet
  8. Det er en rigtig god ide at fodre med æbler, og er man først gået i gang, rygtes det hurtigt i nabolaget. Solsorterne synes nærmest umættelige, og pludselig kan man opleve at haven er fuld af sjaggere. Så går det virkelig stærkt. Jeg har selv observeret i min egen have, at sjaggerne er lidt mere agressive, jager solsorterne væg, spiser alle æblerne, og så på farten igen. Af og til er der dog også et par sjaggere, der beslutter sig for at blive ved foderbrættet i længere perioder, specielt når det er så koldt som nu, og føden er så begrænset. Prøv eventuelt også at spørge på Gartnergården efter kasserede æbler.

    SvarSlet
  9. hej Anders
    tillykke med din fine blok.
    Jeg købte et foderhus af dig, som både mennesker og fugle er glade for. Dine foderråd har jeg fulgt og alle blir mætte -og alle har plads.
    -og gør de nu osse det??? og hvem blir klemt???
    Store flokke af skovduer er søgt ind til byen,og nu ligner haven en duepark - mejser, solsorte kan ikke komme til hverken under eller på foderbrættet,da duerne nu har "besat" haven.
    Har du et råd - en opdeling -fodertricks- eller hva´ved jeg???????

    Hilsen en "dueven"

    SvarSlet
  10. Hej Anders.
    Var inde på shoppen og opdagede du har din egen blog - Vi vil gerne spørge :
    Vi har købt stærekasser hos dig sidste år.
    Det lykkedes godt med indflyttere og udflyttere - hvilket er en fornøjelse at følge.
    Nu blir det snart stæresæson igen.
    Skal man rense stærekasserne indvendigt eller gør fuglene det selv?

    SvarSlet
  11. Stærekasserne behøver i udgangspunktet ikke at blive renset, da stærene selv gør hovedrent inden de flytter ind. Dvs. de fleste gør... Jeg har oplevet at nogle kasser bliver tømt hvert år, mens andre bliver mere og mere proppede. Måske finder nogle stære den gamle indretning af kasserne passende, og kan derfor spare både tid og kræfter, ved ikke at smide ud og fylde op igen. Der er dog en hage ved denne strategi, nemlig risikoen for parasitisme. Der findes mange parasitter, der overvintre i de gamle reder, både lopper, lus og tæger af forskellig slags. Det kan gå ud over ungernes overlevelses chancer, hvis paresittrykket er for højt. Heldigvis har vinteren i år, med de lave kuldegrader, taget livet af de fleste parasitter i de gamle reder. Vil man være på den sikre side, er det en god ide at se kasserne efter hvert år, og tømme dem helt for gammelt redemateriale. Er kasserne skruet ind i levende træer, kan man ved samme lejlighed løsne skruerne en omgang, så der er plads til træets tykkelsesvækst. Det overordnede svar må være: Det er en god ide at se kasserne efter, men ikke strengt nødvendigt.

    Mvh Anders

    SvarSlet
  12. Hej "dueven"
    Jeg har ikke haft så massivt et "dueproblem som dig, men dog været irriteret på ringduerne i vores have når de belejrede foderpladsen. Fandt så ud af at fodre dem med byg et andet sted i haven, hvilket de åbenbart syntes bedre om.
    Nu nyder vi faktisk deres besøg, og glæder os til forårets kurmageri.

    Mvh Vestjyden.

    SvarSlet
  13. Har fundet ud af at solsorte eksler havregrød med rosiner i. jeg laver en stor grydefuld hver dag, og hele kvarterets solsorte holder til her. Det er da en billig spise! Jeg deler det op i mindre portioner, så flere får glæde af det.
    Mvh fugle-elskeren

    SvarSlet
  14. Vi har et stykke af et nedløbsrør med indgang i begge ender og huller i den side der hænger ned, her er fuglefrø rosiner og fedt, det hægnger mellem 2 træer forbundet med langt ståltråd.
    I år forsvinder alt undtagen rosiner, hurtigere end vi kan følge med. Da det er i vort sommerhus kan vi ikke holde øje med foderet.
    ? hvem SPISER!!
    Med venlig hilsen Lis

    SvarSlet