Årbøger

Den nye årbog er blevet udgivet først i oktober 2010

Vi er ved at indskanne mere end 100 årgange af Hardsyssels Årbog,
der vil blive bragt på hjemmesiden efterhånden med de ældste først.
Du kan søge på forfatter, titel eller stikord i alle årgange her.


Hardsyssels Ã…rbog 2010

Medlemspris: 160,00 kr. – Bogladepris: 170,00 kr. Dertil lægges forsendelse  Bestil den nye Ã¥rbog nu

Hardsyssels Årbog, årg. 2010 – nr. 103 i serien – kommer nu i handelen. Det er ”Historisk Samfund for Ringkøbing Amt”, der er udgiver. Den brede dækning af området forsøges hvert år opfyldt – således også i år med ni spændende artikler, der berører store dele af det tidligere amts område – alle med vidt forskelligt indhold.

Lidt om indholdet: 

Estrid Bay – tidl. forfatter til tre andre artikler i årbogen om Vandborg sogn – har på grundig vis afdækket pastor Nøragers liv og levned i Ferring og Vandborg i 1805-1821. Det er en beretning om en fattig københavners tilværelse som sognepræst i det yderste Vestjylland sammen med sin kone og syv børn. Et ynkeligt liv befordret af en efterhånden voksende trang til at slukke tørsten gav præsten skudsmålet ”sjudsket og forfalden” i Wibergs præstehistorie. På den tid købte sognepræsten præstegården af sin forgænger, hvilket skulle vise sig at blive fatalt for pastor Nørager, der kunne bruge alle midler til vedligehold, hvilket førte til henstand og gældsplageri gennem hele familiens tilværelse.

”Bedstes gang i Lidenlund” – en humoristisk og varm artikel af Hans-Jørgen Frederiksen Mortensen, der beskriver ”Bedste i Bredgade” – Mathilde Mortensens liv og levned, kendt fra Henning Gantriis` humoristiske tegninger om livet i Lemvig. Mathilde Mortensen, der i øvrigt er forfatterens bedstemor, er den elskelige gamle dame, der sidder i sin kurvestol og nøje følger med i alt, hvad der rører sig på gaden gennem gadespejlet. Hun er i Gantriis` tegneserie kendt som byens førende nyhedsformidler. Hans-Jørgen Frederiksen Mortensen skriver om sin barndom og ungdom i Lemvig med mange spændende iagttagelser om livet i ”Lemhwol”. Artiklen er illustreret med mange af Gantriis` meget humoristiske tegninger.

Journalist Annette Sand og tidl. chefredaktør Kristian Sand, Ringkøbing, har skrevet en særdeles læseværdig artikel om mennesket Bøgner og Bøgner-sagen. Om den legendariske overlærer og skoleinspektør på Ringkøbing skole, der har gjort notater og nedskrevet sin viden om begivenhederne i Ringkøbing under 2. verdenskrig – et værk, der bragte sindene i kog i forbindelse med offentliggørelsen, som først måtte ske efter den 9. april år 2000. Bøgner var i sin tilværelse i Ringkøbing en markant personlighed både som skolemand, lokalpolitiker, historiker og modstandsmand.

Lærer Jon Høgh fra Tim har skrevet en interessant artikel om Steen Steensen Blicher og Hardsyssel, belyst gennem novellerne Hosekræmmeren, Marie – en erindring fra Vesterhavet – og Fjorten Dage i Jylland. Forfatteren skriver i sin indledning: ”At vi endnu i vor tid kan læse og diskutere Steen Steensen Blichers digtning viser vel mere end noget andet, at han er en ikke blot aktuel, men også en stor digter.” Dette belyses på glimrende vis med Jon Høghs behandling af emnet. Han skriver således et sted i artiklen: ”Er Hardsyssel helt ude ved Vesterhavet dog ikke på en gang både smuk og frygtelig!”

Den tidligere leder af Lemvig Museum: Ellen Damgaard har skrevet artiklen ”Manden i stenen” – om mindesten og skulpturer på Bovbjerg. Forfatteren skriver bl.a.: ”De hvidkalkede kirketårne, det røde fyrtårn, mindestenene og skulpturerne på Bovbjerg udgør en menneskeskabt målestok i et storslået og dramatisk landskab. Men erindringen om menneskers liv fastholdes i stenene, hvad enten de sidder i kirkens mur, i fyrtårnets fundament, er rejst som mindesten eller formet af kunstnere. Manden i stenen sender tankerne på vandring.” Årbogens omslag viser Bovbjerg fyr, som er absolut et besøg værd, men læs først artiklen i bogen!

Desuden rummer årbogen følgende artikler: ”En italiener med Kibæk i sit hjerte”. En beretning om mange forskellige tilfældigheder og om lokalhistorie med rødder i Italien, skrevet af Erik Degn, ”Dagligliv i ledvogterhuset” af Ole Edvard Mogensen, ”Kaj Munk i det midtjyske” af Jens Fjelde samt ”Offerfundet i Ejsing” af Klaus Ebbesen.

Medlemspris: 160 kr. – Bogladepris: 170 kr.

Historisk Samfund for Ringkøbing Amt har netop fået nyt logo, som er designet af grafiker Jens Aage Eriksen, Sevel. Ses gengivet på brevhovedet samt inde i bogen.

Evt. henv. vedr. bogens indhold til redaktøren for årbogen: Jens G. Johannesen, Birkevej 11, 7830 Vinderup, tlf. 97441393.