Ålen - Myter og udforskning

Johannes Schmidt og udforskningen af ålen
Ålens udvikling - fra leptocephal til blankål
Ålen i folkemedicin, overtro og ordsprog
 


Johannes Schmidt og udforskningen af ålen

Ålen har altid været gådefuld. Den ligner en slange, men er en fisk. Ålen er slimet, og med det blotte øje kan man ikke se dens skæl. Den har ry som ligæder, og nordmænd, færinger og islændinge afholder sig fra at spise denne mistænkelige skabning.

Fra Lademanns Dyreleksikon, Bd. 18, p. 56 ff.
I oldtiden troede zoologiens fader, grækeren Aristoteles, at ålen spontant kom fra "Jordens indvolde". Romeren Plinius mente, at åleunger kom fra dele af den voksne ål, som var blevet krabet af på klippestykker. Så sent som i forrige århundrede mente man, at en lille sølvbille var ophav til ålen.

Meget klogere blev man ikke før 1896, hvor italienerne Grassi og Calandruccio fangede to små ca. 2 cm lange pilebladslignende larver (leptocephaler), som overhovedet ikke ligner ål. De to larver blev anbragt i et akvarium. Her sank de til bunds og forvandlede sig til to meget små ål, på omkring. 8 mm . Hermed havde de bevist, at den lille fisk Leptocephalen i Messinastrædet var yngel af den almindelige ål. Det var derfor nærliggende at tro, at ålen ynglede i Middelhavet.

I 1904 gjorde den danske havforsker Johs. Schmidt de første fund af ålelarver i Atlanterhavet ved Færøerne. Gennem de næste 20 år lagde Schmidt grunden til meget af, hvad vi i dag ved om ålens livscyklus.

Vi ved at ålen gyder i Sargassohavet, og larverne driver med Golfstrømmen til Europa og Nordafrika. Her forvandles de til glasål, og fordeler sig langs kyster eller trækker op i ferske vande. Efter en tid udvikles de glasklare ål til gulål. Det er det længste stadium i ålens liv. Efter 5-12 år er gulålene blevet kønsmodne, og starter nu som blankål deres næsten 7000 km lange vandring tilbage til Sargassohavet.

(kort indsættes her)
Kort over det nordlige Atlanterhav

Ålelarver er fundet i det prikkede område. Kurverne viser grænsen for larver af vedkommende længde i millimeter.

Ålen yngler i det tættest prikkede område i midten, hvor man har fundet ålelarver på 5-7 millimeter. Larverne spredes herfra med strømmen. Pilene viser strømmens retning og styrke.

I det skraverede område langs vesteuropas kyster, forvandler hovdparten af ålelarverne sig til glasål.

Glasålene fordeler sig her langs kyster eller trækker op i ferske vande. Flest i de kyststrækninger, der er markeret med sort

Efter en tid udvikles de glasklare ål til gulål. Det er det længste stadium i ålens liv.

Efter 5-12 år er gulålene blevet kønsmodne, og starter nu som blankål deres næsten 7000 km lange vandring tilbage til Sargassohavet.

Hvordan ålen finder vej er stadig en gåde ligesom man hverken har fundet kønsmodne gydefærdige ål eller åleæg i Sargassohavet eller noget andet sted i Verden. Eksperimentelt er det dog lykkedes at gøre blankål kønsmodne med en hormonbehandling i fangenskab, men endnu er der ikke basis for kunstig udklækning og avl. Derimod kan glasål indfanges og opfodres i såkaldte ålefarme.

Fra bogen:
H. Blegvad red. Fiskeriet i Danmark Bd. 1 p 541

 



Ål der snor sig i en vejespand.


Johannes Schmidt (1877-1933)

Mag.scient. i biologi 1898, Dr. phil. 1903. Arbejdede oprindelig som botaniker, men kom under udarbejdelsen af sin disputats om mangroveskoven og ved planktonstudier ind på studiet af havbiologi.

Blev i 1903 assistent ved Kommissionen for Havundersøgelser og ledede fra 1909 Fiskeriundersøgelserne i det nordlige Atlanterhav. Var fra 1910 desuden leder af Carlsberg Labaratoriums fysiologiske afdeling.

Schmidts navn er først og fremmest knyttet til de af ham ledede Dana-ekspeditioner og til opdagelsen af ålens ynglepladser.

Johannes Schmidt og udforskningen af ålen

Hen under aftenen den 22. maj 1904 havde man på havunder-søgelsesskibet "Thor" lige afsluttet det sidste træk efter torskeyngel. Skibet lå på en position nordvest for Færøerne. Blandt de fisk, der var kommet med i trækket, fandt man en ålelarve. En 7,5 centimeter lang, flad og glasklar leptocephal. Det var første gang ålelarver var observeret ude i Atlanten, og fundet opildnede Johannes Schmidt til at fosøge at finde ålens yngleplads.

Først mente Schmidt at ålens gydeplads måtte findes på kontinentalskråningen ud mod Atlanterhavet. I de følgende år indsamlede han flere hundrede ålelarver hele vejen fra Færøerne til Biscayabugten. Men ingen åleæg. Måske skulle ålens gydeplads i stedet findes i Middelhavet, én teori italienere Grassi og Calanduccio havde fremsat i 1890’erne.

Efter flere togter kunne Schmidt dog konstatere at det ikke var muligt at finde spædlarver af ål i Middelhavet. Samtidig lagde han mærke til at larverne var mindre jo længere vest på i Middelhavet han kom. Ålens yngleplads måtte derfor findes i Atlanten.

I tilsammen 18 år gennemførte Johannes Schmidt en storstilet eftersøgning af ålens gydeplads. Han fandt aldrig åleæg, men det lykkedes ham dog at indkredse ålens omtrentlige gydeplads i den vestlige del af Atlanten, i Sargassohavet. Johannes Schmidt mente at det tog ca. 3 år for de spæde ålelarver at krydse Atlanterhavet.

Schmidts meget store undersøgelsesmateriale er senere blevet computerbearbejdet af den danske åleforsker Jan Boëtius. Han har vist, at ålelarverne kun er mellem 12 og 15 måneder undervejs fra Sargasso-havet til de europæiske kyster.


Ålens udvikling - fra leptocephal til blankål

Ålen ligner ikke andre fisk. Dens oprindelse har givet anledning til mange forestillinger. Man mente, at den opstod af åleslim, af jordens indre, eller af hestehår. Andre troede, at den fødte levende unger. Denne forestilling var baseret på, at man undertiden fangede voksne ål fulde af ormelignende dyr. I 1680 aflivede italieneren Francessco Redi denne teori. Han påviste, at den formodede yngel var involdsorme. Samtidig gjorde han en anden vigtig iagttagelse: Om foråret vandrer de små glasål op af vandløbene, og om efteråret vandrer de voksne ål i store mængder mod havet. Ålen måtte derfor formere sig i havet. Blot var man forundret over ålens mangel på kønsorganer.

Siden slutningen af 1700-tallet havde man kendt en lille fladtrykt og pilebladsformet fisk. Den engelske naturforsker Thomas Pennent gav fisken det latinske navn "Leptocephalus brevirostris". Man regnede den for at være en særlig fiskeart, der ikke ændrede udseende. I 1896 fangede de italienske forskere Grassi og Calanduccio to leptocephaler i Messinastrædet. De blev anbragt i et akvarium, og til deres store for-undring udviklede de to fisk sig til små ål, såkaldte glasål.

På samme tid mente man, at der eksisterede flere ålearter i Europa. Gulål, blankål, spidshovedet ål og bredhovedet ål. I 1894 påviste den danske biolog C. G. Johs. Petersen at gulål er de opvoksende ål der senere forvandler sig til blankål. Om gulålen bliver spidssnudet eller bredsnudet afhænger af hvad den æder.

De spidssnudede åls føde består mest af smådyr, mens de bredsnudede tager større byttedyr, især fisk. Når gulålen mister sin gule farve på bugen, holder op med at tage føde til sig og omdannes til blankål, forsvinder forskellen i hovedform.


Ålen i folkemedicin, overtro og ordsprog

På samme måde som ålens oprindelse har givet anledning til mange forestillinger har ålen også sat sit præg på folkemedicin, overtro, talemåder og ordsprog. Og det er ikke helt tilfældigt, for ålen adskiller sig ikke bare fra andre fisk ved sit udseende, men også ved sin adfærd og evne til at klare sig under specielle omstændigheder. Ingen andre fisk kan f.eks. gå over land som ålen, der gerne snor sig gennem fugtigt græs, for at nå et vandløb. Ålens gæller er nemlig meget små, og ålen kan delvis ånde gennem huden.

Ålen er samtidig meget sejlivet og bliver ved med at sno sig, selv efter at man har stukket den ihjel. Åleblodet er giftigt. Skærer man sig i fingeren, når man renser ål og får frisk åleblod i såret, kan man få en voldsom forgiftning. Det kan give kraftig hovedpine fulgt af kvalme og opkastninger. Det er heldigvis noget der sker sjældent. Hvad der er nok så alvorligt, er blodets virkning, hvis friskt åleblod skulle sprøjte i øjet. På øjets membran giver det en virkning, som var det ætsende og fremkalder en betændelsestilstand, der kan vare i flere døgn. Iflg. Frank Jensen, Naturhistorisk Museum, Århus

Ålens slim, der hjælper den til at undgå udtørring når den kravler over land, indeholder også stoffer som nogle mennesker er allergiske overfor, hvis man får slimen i et åbent sår.

Overtro:
Spiste man en ål, der uskadt havde passeret gennem en storks tarm, blev man så let, at det føltes som man svævede.

Hvis en ålestanger fik en ål på jernet ved første hug, kunne han lige så godt vende hjem. Udbyttet den dag blev ringe.

Efterårets eller vinterens første ål måtte ikke sælges. Den skulle man selv spise, ellers fik man det år uheld med fangsten. Bed fiskeren hovedet af den første ål, blev han "Ålekonge", og ålene ville altid søge ham.

En ål kan leve så længe, at den bliver en hval.

Folkemedicin:
Saften af askeblade blandet med ålefedt og saften af myreæg stiller øresmerter.

Fersk ål spises mod forstoppelse.

I hjem hvor konen led meget af hovedpine (migræne) havde man altid nogle åleskind hængende, som opblødt i lunkent vand og vredet op blev svøbt om hovedet; man sagde at det trak i huden og var elektrisk ligesom katteskind.

Åleblod blandet med krysemyntevand drikkes for kolik.

Åleskind kunne lægges på led eller ben med krampe.

En dranker fik afsky for spiritus, hvis han drak vin hvori en ål havde løbet sig ihjel.

Ordsprog og talemåder:
Den som er bidt af en hugorm, er bange for en ål.

"Endnu mere ål," sagde skarven, da den slugte ålen for tredje gang.

Der er aldrig så lille en ål, at den ikke ønsker, at den var en hval.

Ægteskabet er som en åleruse, de der er ude vil ind, og de der inde vil ud.

Man skal stege ål, som man leder fruer i by (langsomt), men sild som man jager skøger af by (hurtigt).
Det er ikke nemt at holde en ål ved halen.



Greve Museum, Fiskerne i Mosede Havn og Mosedeskolen i Greve, 1996. PageMaster: Alex Jankowski, 8. klasse, Mosedeskolen. januar 05, 1997.


 Til forside fiskeri

Kystarkiv.dk