tirsdag den 29. januar 2008

Kulturarv og digitalisering

Det er vigtigt at gemme originalerne

I disse digitaliseringstider tror mange, at blot noget bliver digitaliseret og fx gemt på en cd-rom eller en dvd, så er det sikret for eftertiden.

Udtryk som "digital kvalitet" er med til at forplumre begrebsopfattelsen. Digital lagring er metode til til arkivering af nogle data (tekst, billeder, lyd osv.), men er ikke udtryk for kvaliteten, fx med hensyn til opløsning af gengivelse af billeder. En analog lagring giver i nogle tilfælde en meget bedre kvalitet, hvis råmaterialerne er i orden. Fx er 150 år gamle fotografier, der er opbevaret under optimale formål, af en kvalitet, der overgår dagens digitale produkter fra et nutidigt godt digitalkamera. De moderne apparater giver til gengæld en økonomisk og teknisk mulighed for at lege og vælge de bedste resultater ud på forbavsende kort tid.

I en fin reportage i lørdagsudgaven af Kristeligt Dagblad under overskriften "Filmen ligger langt ude i skoven" skildres, hvordan Det Danske Filminstitut i nedlagte NATO-bunkere flere meter under jorden opbevarer 23.000 filmspoler fra perioden 1896-1950. Der nævnes ret chokerende, at svenskerne har brændt alle deres gamle film, efter at de er blevet digitaliseret på dvd. Men teknikken udvikles stadig - og de bedste kopier fremstilles stadig efter det originale materiale.

En computer af Lego-klodser

Vidste du det?

I går mandag den 28. januar var det 50 år siden, at Lego-klodsen blev født (patentdatoen). Da der var legoklodser i de første hjemmebyggede Google-computere var Google-logoet skiftet for én dag. Larry Page og Sergey Brin byggede i 1996 et tårn af Duplo til serverne for at teste den PageRank-algoritme, der er grundlaget for søgemaskinen. Serverne havde en størrelse på 4 GB, hvilket den gang var vildt imponerende.

fredag den 25. januar 2008

43 ting - og 43 personer?


Mærkelig side på nettet

Der findes flere sider om 23 ting på nettet. Men der findes også en side om 43 ting - og 43 personer - og 43 steder.

Jeg synes ikke man kan kalde Satan for en person.

Blekingegadebanden - fortsættelse 3

Filmen The Weather Underground fra 2003 vises i biografen Filmstationen kl. 20. (Kilde: Politiken, "I byen").


Dokumentarfilmen 'The Weather Underground' fra 2003

Peter Øvig Knudsen var selv medlem af KAP

I dagens udgave af avisen Information findes der en artikel om forfatteren og journalisten Peter Øvig Knudsen. Under overskriften "Venstreekstremisten, der vovede det ene øje" afsløres, at forfatteren i sin ungdom var medlem af det maoistiske Kommunistisk Arbejderparti (KAP) i lighed med de bandemedlemmer, som han beskriver i sine bøger om Blekingegadebanden. For at give et glimt fra tiden dengang kommer her et citat fra artiklen:
Til koncerten spiller Kliche iført Mao-uniformer deres hit om kinesiske militskvinder, der 'elsker uniformer, ikke silkestoffer'. Forsanger Lars Hug messer et digt af Mao igen og igen, 'folket og kun folket er drivkraften i skabelsen af verdenshistorien', og stemningen blandt publikum er præget af ekstase og fuldskab. Midt i nummeret kommer et bandmedlem iklædt beskyttelsesudstyr ind på scenen med en vinkelsliber og begynder at save i mikrofonstativerne, gnisterne står ned over publikum fra den mørke scene, lydmuren, som bandet udsender er massiv. Det er præcis som 'partikammeraterne', der arbejder i olietankerne på Flydedokken i de store skibe nede på havnen, føler Øvig og hans kammerater.

I øvrigt ser jeg, at der i aften er mulighed for at se en gratis film om USA's Blekingegade-bande. Det har jeg ikke mulighed for. Jeg sidder på biblioteket i Slagelse, har aftenvagt på 1. sal, næsten uden lånere p.t.

Nummeret Militskvinder findes på LP'en fra 1979 Pærepunk (med Anker Jørgensen og Poul Schlüter på coveret) og findes også på Kliches LP fra 1980 Supertanker.



torsdag den 24. januar 2008

Verden lige nu













Så kan man måske spekulere over, om det er virkelighedens verden, man oplever på tv-skærmen - og hvor meget man selv kan bestemme, eller om Anders Fogh Rasmussen bestemmer på dine vegne.

Kilde til skærmbilleder: kortlink.dk/4rdv/

Tekst, billeder, lyd, video osv. på nettet

Hvordan ser internettet ud?

filtyper på nettetSiden 2005 har den danske del af internettet været omfattet af pligtafleveringsloven. I 2006 gjorde Netarkivet status over den danske del i en rapport, hvorfra diagrammet her er hentet. Citat fra rapporten:
Mest overraskende er det nok, at JPGbilleder ligger som topscorer. Vi tolker dette som et vidnesbyrd om, at digitalkameraer efterhånden er blevet ret almindelige, og at danskerne i stadigt stigende grad lægger det private fotoalbum ud på den offentlige del af internettet. Stikprøver har vist, at vi fra en del netsteder har hentet private fotoalbums med 1000vis af billeder, flere af disse albums med billeder i endog meget høj opløsning.

En anden mindre overraskelse har det været, at PDFfiler ligger på 3.pladsen med antal Mbytes. Det er et klart tegn på, at PDFfiler i 2005 er langt det mest foretrukne format til publicering af dokumenter (bortset fra dokumenter i HTMLformat).

Målt i antal er det ikke overraskende HTMLfiler der er langt de mest udbredte – over 50 %. Derefter kommer de 2 mest udbredte billedformater, JPG og GIF. Sammenlagt dækker de 3 filtyper over mere end 97 % af antallet af objekter, men altså kun 52 % af mængden målt i Mbytes.
Målt i antal er det også klart, at PDF er langt mere udbredt end Microsoft Word idet der er mere end 8 gange så mange PDFfiler end Wordfiler.

Også publicering af videoklip på internettet ser ud til at være en stadigt mere almindelig praksis. Således har den første tværsnitshøstning indsamlet mere end 88.000 videoklip.

Gad vide om denne blog og mine kollegers mange blogge havner i Det Kongelige Biblioteks internetarkiv, som p.t. ligger på computere, som kaldes "klostermaskiner", idet kun forskere efter forudgående ansøgning har adgang til netarkivet. Persondatalovgivningen er meget restriktiv på dette område. Næsten mere restriktiv end arkivlovgivningen.

tirsdag den 22. januar 2008

Kold afvisning fra Windows

Hjælp - Hvad skal jeg gøre?

Din virtuelle hukommelse er for lille

Windows - Den minimale virtuelle hukommelse er for lille. Systemet har næsten ikke mere virtuel hukommelse. Windows øger størrelsen på sidefilen til den virtuelle hukommelse. Under denne proces kan anmodningen om hukommelse til visse programmer blive afvist. Der er yderligere oplysninger i Hjælp.

mandag den 21. januar 2008

Vinterblomster

Eranthis

Der har længe været erantis i haven

Jeg har ikke noget kamera ved hånden. Så i stedet bringer jeg en tegning.

Du kan læse om erantis bl.a. her: http://gartneriet.dk/leksikon/plante/8/

Der er nu ellers masser af fotografier, der kan benyttes frit på nettet. Her er en Google-søgning: http://www.google.dk/search?q=Eranthis%5fhyemalis%2ejpg

Skilte i herdagen

Al urenlighed forbydes her

Renlighed er en dyd ...



Picasa billedbehandlingsprogram

Kilde: Affotografering af skilt i Den Gamle By i Århus

Billede fra Zoologisk Have


To bjørne nyder sommervarmen

2 bjørneunger fotograferet sommeren 2007
Find billedbehandlingsprogrammet Picasa

søndag den 20. januar 2008

Nyt kapitel om Blekingegadebanden

Den sidste vagt

Jyllands-Posten har i dag søndag den 20. januar 2008 følgende forsidehistorie:
Blekingegade-banden dræbte Tom Behnkes kammerat fra politiskolen: - Vi huggede om patruljen
Den konservative folketingspolitiker Tom Behnke fortæller om, hvordan han oplevede sin vagt på politistationen i Nyrupsgade fredag den 3. november 1988. Det var almindeligt, at politieleverne var på patruljetur i 2 timers-moduler fra klokken 23. De unge politielever var sammen med ældre kolleger 2 og 2. Kim Behnke og Jesper Egtved Hansen trak lod om, hvem der lagde ud og dermed skulle patruljere klokken 23-01 og 03-05. Jesper tabte - og klokken 5.15 blev han ulykkeligvis skudt af en røverne med et oversavet jagtgevær.

Kim Behnke er stadig berørt af episoden - drabet burde være undgået.

fredag den 18. januar 2008

Debat om bibliotekernes rolle

Mord på biblioteket

I Randers Amtsavis er der et indlæg den 13. januar 2008 med ovenstående overskrift. Det er ikke en omtale af Agatha Christies kriminalroman (som hedder Liget i biblioteket), men et indlæg i tidens debat om bibliotekernes nye virkelighed. Som ikke er uden bøger, bestemt ikke. Men med mange flere muligheder end tidligere. Og med større fokus på brugernes behov og ønsker. Citat fra artiklen:

Men biblioteket skal hverken fungere på bogsælgernes eller forfatternes betingelser, men i stedet på brugernes. Bogen bør dog fortsat have særstatus på bibliotekerne, fordi bogen er »urmediet«, som andre medier trækker på. Men udviklingen på det digitale område må naturligvis afspejles også i bibliotekernes virkelighed.
Citatet stammer fra amtsavisen.dk - og min opmærksomhed på artiklen fra et nyhedsbrev fra Randers Bibliotek.

torsdag den 17. januar 2008

Uvelkomne gæster

Spam i Gmail

Spam

Man skal vogte sig for at bruge sit rigtige navn! Der er ondsindede væsener, der skanner alt, hvad der ligner en e-mailadresse.

Farvel Hit-Booster, BlogBlaster, FeedBlaster, Santos courier, MichaelTaylor og hvad I ellers kalder jer! I er ikke velkomne hos mig.

Det er dog en trøst, at Gmail-programmet automatisk lægger disse mails i en særlig spam-mappe.

Lysere tider på vej og godt vejr igen

Sommervejret 2007

Dagen er tiltaget med 44 minutter ...

Og det gode vejr er på vej. Frederiksberg Bibliotek har i et nyhedsbrev i dag deres bud på sommervejret.
Jeg tror helt bestemt, at de har snydt. Det er vejret fra 2007. Ellers har de i hvert fald ansat nogle gode metereologer, der pludselig kan få temperaturerne op på 27 grader i Slagelse!
Den gode metode er ellers at ligge på bedetæppet (hele natten) og bede om godt vejr.
Eller hvis man er heldig: synge ligesom Ib Schønberg om mariehønen.

Billedet stammer fra nyhedsbrevet - og tv-værten er fra TV2 (han skjuler nemlig ikke Bornholm).

En ond drøm


Klokken er 3:53 og De er anholdt!

Jeg tilstår: Billedet er tyvstjålet fra et eller andet sted på Flickr

onsdag den 16. januar 2008

Hvordan ser kannibaler ud?

Spis mennesker ...

På bibliotekets mur finder jeg følgende grimme og tankevækkende grafitti:


Spis mennesker (grim grafitti fra Slagelse Bibliotek)
På børnebiblioteket falder mine øjne på bogen:


Humoristisk beskrivelse i tekst og tegninger af de parasitter, der lever på og i mennesker og dyr, fx skovflåter, lus, lopper, mider, indvoldsorme, plasmodier og snyltefluer
Det er tankevækkende læsning ...

Men jeg fandt ud af, hvordan kannibaler ser ud.

Foto: Bibliotekarfinn (ikke Kaffenissen, som har billedet i egen version) efter ukendt ophavsmand/ophavskvinde samt indskanning af bogforside

Billeder fra Sorø

Hentet fra Flickr ...




Det er en smart facilitet at kunne finde billeder i Flickr fra sin hjemegn. Hvis det er indekseret korrekt (geotagged), for ellers finder man dem ikke. Men hvad med ophavsretten?

Fotografier stammer fra Flickr - taget af Claus Kunckel , Anders Christian Sivebæk og Pillum (hvem det så er)

tirsdag den 15. januar 2008

Flora - i farver

Hvor mange hedder Flora?

Har du tænkt over, hvor mange danskere du deler navn med?

Danmarks Statistik har på deres hjemmeside en udmærket facilitet, hvor man kan tjekke om man har en navnebror eller navnesøster. Eller når man skal navngive sit barn og vil sikre sig, at barnet får et sjældent navn eller et hvert fald et navn, som ikke er alt for almindeligt.

I søndags var jeg til barnedåb (igen, se 6. januar). Det var sidste søndag efter Hellig 3 Konger. Det var også første søndag efter Helllig 3 Konger. Det var med andre ord både første og sidste søndag efter Hellig 3 Konger. Det foregik i Sankt Andreas Kirke i København.

Barnets navn var - fik jeg senere at vide - inspireret af en botaniktur for oldebørn, arrangeret af BedsteOlde. Hun kom til at hedde Flora. Et ikke helt almindeligt navn. Men et navn, som nogle navneforskere spår bliver et af tidens modenavne.


Flora - graf over navnets hyppighed
Der er 225 kvinder med fornavnet Flora pr. 1.1.2008, en stigning på 27 på 1 år. Første forekomst i nyere tid er fra 1992. En netsøgning afslører, at der findes en blomstermaler Flora Christensen fra det 19. århundrede.

Kilde for skærmbillede og graf: http://www.dst.dk/Statistik/Navne/HvorMange.aspx og http://www.dst.dk/Statistik/Navne/Baro.aspx

Læs også: Et gæt på de næste modenavne. http://navneforskning.ku.dk/nyhedsliste/populaere_fornavne/

søndag den 13. januar 2008

Gravsten for forhenværende hundeejer

Her hviler ejeren til den hund, der sked en lort, hvori jeg gled!


Her hviler ejeren til den hund, der sked en lort, hvori jeg gled!

Alle ved hvordan en hundelort ser ud, så her billedet af en gravsten.

Ak ja!

Det er faktisk en god ide at fjerne hundens efterladenskaber!

Foto: © Jytte Munch 2007

fredag den 11. januar 2008

del.icio.us

del.icio.us

Indlæg følger ...

Ja sådan står der, når man ikke lige har tid til skrive ...
Jeg har fået installeret bjælken, så jeg let kan gemme links - så de er til at finde frem igen, på en hvilken som helst internetcomputer. Det er en stor gevinst at kunne putte emneord (tags) på, det er meget bedre system end mapperne i "Foretrukne", især for de links, der bruges i flere forskellige sammenhænge. Det er også fint at kunne vælge mellem hvilke link, jeg ønsker at dele med andre, og hvilke jeg vil holde for mig selv. Det sidste ikke for at holde noget hemmeligt, men nogle links er måske bare midlertidige, tilfældige eller skæve. Nogle links vil jeg måske bare overvåge - eller bruge i en ganske kort periode. De allermest brugte kan jeg næsten udenad, men dem jeg bruger af og til er måske de mest nyttige.

Det forhold, at man kan se, hvor mange andre, der har lavet de samme link, siger egentlig ikke så meget. Det er ligesom, at de allermest læste bøger ikke nødvendigvis er dem, som jeg også ønsker at læse.
(Og hvilke bøger jeg ønsker at købe til mine egne reoler er en hel anden historie).

Cavlingprisen

Peter Øvig Knudsen

Blekingegadebanden 1 - forside

Cavlingprisen går i år til forfatteren og journalisten Peter Øvig Knudsen, hvis sidste bøger om Blekingegadebanden har vakt opsigt - både blandt det brede publikum og hos magthaverne (politikerne). Sådan begrunder Cavlingkomitten sit valg:

Bøgerne om Blekingegadebanden er et stykke perspektiveret og velfortalt nutidsarkæologi ... De to bøger er præget af journalistisk overblik, detaljerigdom og akkuratesse

Kilde: http://politiken.dk/kultur/article455674.ece

Efter min mening kunne man godt kalde det årets bog!


Blekingegadebanden 2 - forside
Endnu engang viser Øvig Knudsen sit talent for at docere stoffet, så det både er historisk lødigt og brandspændende. Historien om Blekingegadebandens formative år er pakket ind i en rammefortælling om gruppens anholdelse i 1989, og det er lykkedes ham at få et af bandemedlemmerne, ’Stemmen’, til at dele sine tanker om datidens aktioner – stærkt anonymiseret og på helt generelt niveau, forstås. Den egentlige historie, der interesserer Øvig Knudsen, er radikaliseringens betingelser. Spørgsmålet om, hvad der får almindelige mennesker til at begå voldelige handlinger i en abstrakt sags tjeneste.

Kilde: http://voksne.forfatterweb.dk/vo/publish.php?linknavn=zknudsen07

Det er tydeligt, at forfatteren i sin disposition med stoffet har lagt op til at fremstillingen er filmisk - med spring i tid. Og man sidder hele tiden med en fornemmelse af, at dette kan da ikke være virkelighed - og dog. Så vi kan glæde os til filmatiseringen (filmatiseringerne?).

Det eneste der skuffer mig ved bøgerne er illustationsmaterialet. Nutidige fotografier af gerningsstederne, som ikke rigtig siger noget. Og så synes jeg - som bibliotekar - at kildelisten burde være trykt i bøgerne i stedet for blot at være publiceret på forfatterens hjemmeside.

Jeg har i min høresnegl hørt, at den unge dræbte politibetjent Jesper Egtved Hansen fra Slagelse en gang har været bogopsætter på biblioteket i Slagelse. Ak ja, og morderen, som er ...... er aldrig blevet dømt på grund af manglen på beviser.

onsdag den 9. januar 2008

Nu ringer den anden telefon! (lidt tv-zap)

Nu ringer den anden telefon En kendt telefonistinde på Lolland

Fotografi: Tv-billeder fra DR2 31. dec. 2007 kl. 01.55 og fra TV3 31. dec. 2007 kl. 02.17

tirsdag den 8. januar 2008

At en bog ikke bliver udlånt, er ikke bevis på, at den ikke bliver brugt

Biblioteksstyrelsen aner ikke, hvad der foregår

Citat fra debat på DR's hjemmeside om Hvordan bruger du biblioteket?:
Jeg er en flittig bruger af de lokale kommunebiblioteker, selvom jeg sjældent låner noget med hjem.

Der er nemlig stadig masser af oplysninger, man ikke kan finde på internettet, men som står i gamle bøger på biblioteket - og at en bog ikke bliver udlånt, er jo ikke bevis på, at den ikke bliver brugt.
Citat fra Dagens presseklip fra Kulturministeriet:

BØGER PÅ DEPOT

Kristeligt Dagblad 9. januar 2008
Leder: Udvikling af bibliotekernes service må ikke ske på bekostning af bøgerne.

DYRE DANSKE BIBLIOTEKER

Politiken 9. januar 2008
Danske biblioteker koster 675 kr. pr. indbygger mod kun 284 kr. i Norge, 385 kr. i Sverige og 451 kr. i Finland.

BIBLIOTEKET SKAL VÆRE LÆKKERT

Nordjyske Stiftstidende 8. januar 2008
Interview med den nye chef for Hovedbiblioteket i København, Pernille Schaltz.

søndag den 6. januar 2008

Hold ud - du som har set en stjerne!

I dag er det søndag den 6. januar Hellig 3 Konger

I følge traditionen kom de 3 vise mænd fra Babylon, det nuværende Bagdad. Efter lang tids rejse finder de Messias-barnet i Bethlehem.
Vi der lever i en storby har svært ved at finde stjernerne. Der må et strømsvigt til, for at vi kan se lyset fra himlen. Synd er det indre opgør med Gud. Det sker, når vi dyrker skabningen i stedet for skaberen.
Det handler ikke om at finde, men at blive fundet!

Søndag er hviledag. Bagerne er på vej til at holde fri om søndagen. Præsterne vil også have frisøndage. Så bibliotekerne kunne også holde lukket om søndagen. Det har de nu også, i vores område.

Forleden dag blev jeg lettere chokeret, da jeg tændte for min DAB-radio på DR P2 Plus, der bringer mange spændende programmer af kulturel art. Nogle er ganske vist genudsendelser af tidligere udsendelser på P1 og P2, men der er også oplæsninger af hele romaner i et stræk. Eller rettere var. For uden varsel har DR erstattet kanalen med en musikkanal (DR Coco), som sender computerafviklet hitmusik fra 90'erne til i dag. Musikken fejler sikkert ikke noget, men jeg har ikke fået den vare, jeg har købt og betalt. Den specielle børnekanal for de 7-12-årige DR Barracuda er også lukket kort før jul og er nu erstattet af en fantasiløs popkanal med grandprix-musik DR MGP. Og det er nærmest en kulturpolitisk skandale at snyde børnene.

I formiddags tændte jeg i rastløshed min lille lommeradio (med kortbølge og hele pivetøjet). Den har kun kostet 49 kr., så den er virkelig et fund til prisen. Jeg søgte på FM-skalaen og stoppede ved 89,0 MHz, som er Fyns-senderen for P1. Her startede lidt før kl. 10 en gudstjeneste fra Apostelkirken på Vesterbro i København. Det var ikke planlagt fra min side, men jeg var fastholdt den næste times tid. Kirken ligger i en baggård på Saxogade (en berømt gade i børne-tv-historien!). Det er en kirke, der søges meget af bydelens indvandrere, og i øvrigt også har fængselsindsatte blandt menigheden. (Jeg mindes en cd, der for få år tilbage blev udgivet med fangekoret ved Vridsløselille Statsfængsel). Nogle løsrevne (men markante) citater fra prædikenen er noteret i starten af denne dags indlæg. Lad de små børn komme til mig ... Så blev Agnes døbt i Apostelkirken, med glade barnestemmer i baggrunden. Og der blev opfordret til at yde et bidrag til den kristne menighed i Bagdad (i det krigsramte Irak). Konto nr. 21 23 89 70 98 14 63; det er første gang jeg har hørt et sådant nummer i radioen.

Stil nu ind på de danske stationer ... . Kl. 11 forsatte DR P1 med et virkeligt godt program. Det var en udsendelse i serien Radioklassikeren. Og indholdet var en redigeret udgave af "Vært for en aften", som i 1960'erne og 1970'erne holdt folk tryllebundet til radioen - i stedet for fjernsynet. I begyndelsen var det kendte folk, der var radioværter, men efterhånden fik også mindre kendte folk chancen for at redigere en radioudsendelse. (Der var også en bibliotekar imellem, jeg husker da frederiksbergske Morten Bagger). Det var før lokalradioerne gjorde radiomediet rigtig demokratisk. Udsendelsen fra 1978 var tilrettelagt af 3 ekspeditricer fra Daells Varehus (også kaldet Dalle Valle). I studiet havde de inviteret gæster. Den første gæst var journalisten og politikeren Lis Møller (udenrigsministerens mor). Hun blev bl.a. spurgt, om hendes mange sociale udsendelser om bl.a. enlige mødre og psykisk syge havde givet resultat. Ja svarede hun: "Nu er det acceptabelt, at familier beholder et åndsvagt barn hjemme". Ak ja, ordet åndsvag har i dag skiftet valør, så udtalelsen var ufrivilligt morsom. Den ligefremme måde de 3 damer fra stormagasinet udspurgte på, gav hele udsendelsen et meget nærværende og muntert præg. Og benovelsen over som 20-årig at have fået lov til at interviewe rejsekongen formand Simon Spies var et fint tidsbillede. Der var en fin samtale med 2 fædre om skilsmisse (den ene var forfatteren Knud Holst). Og en mystisk fortælling om nogle forsvundne trusser - og afslutningsvis en fin fin oplæsning af skuespiller Ulf Pilgaard af et værk af den kendte (og af folkebiblioteker ukendte) forfatter Barbara Cartland (der elsker lyserødt! - det var en til Trine).
Denne udsendelse kan jeg stærkt anbefale at downloade fra DR's hjemmeside - og flere af radioklassikerne er gode forslag til aflytning på Creative Zen V Plus MP3-afspilleren. (Se muligheden for podcast).

I morgen skal jeg i gang med at organisere mine bogmærker i del.icio.us og i FURL. Jeg er dog tyvstartet, da jeg har i fredags har skrevet en vejledning til del.icio.us.

I følge fortællingen Peters Jul (af Krohn) bliver juletræet smidt ud på Hellig 3 Kongers Dag. Her et billede af en kat i et juletræ:
kat og juletræspynt

Foto: Tv-billede fra Kanal 5

tirsdag den 1. januar 2008

Blev 2007 sprunget over?

Hendes Majestæt Dronningens nytårstale 2007

blev udsendt nytårsaften kl. 18.00 i tv og radio. Dronningen indledte sin tale således:

Nytårsaften er et af årets mærkeligste højdepunkter. I morgen er der jo atter en dag; solen vil stå op på det sene tidspunkt, som hører årstiden til, og vejret vil næppe blive anderledes, end hvad den seneste vejrmelding lover os. Alligevel ser vi frem til denne aften som noget særligt, enten vi samles i glade venners lag eller vi måske foretrækker at holde den i stille eftertanke. For denne aften er skelsættende; i morgen står vi pludseligt i et helt nyt år: år 2008; i aften vil vi sige farvel til år 2006.

I det trykte manuskript og i tekstningen på tv står der 2007, men dronningen sagde 2006! Du kan genhøre (gense) Dronningens nytårstale på DR Update.

Ja - 2008 er et skudår, som det bekendt er hvert 4. år. Dog overspringes år, som er delelig med 100, bortset fra år, som er delelig med 400. (År 1800 og 1900 var ikke skudår, men år 2000 var).

Ved kalenderreformer sker der overspringelser af dage, som da vi i Danmark sprang 11 dage over ved overgangen fra den julianske til den gregorianske tidsregning. I år 1700 havde februar kun 18 dage, da den 18. februar blev efterfulgt af den 1. marts.

Mens dronningen åbenbart i sin fortalelse har sprunget et år over, så har digteren Henrik Nordbrandt indført sit særlige år med 16 måneder:

Året har 16 måneder: November, december, januar, februar, marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober, november, november, november, november.

(fra digtsamlingen Håndens skælven i november, 1986).

Så efter vejret at dømme har vi stadig november!

2007 var biblioteksmæssigt året, hvor vi i Slagelse havde lukket det meste af januar (chipning, chipning og chipning) - og året hvor Slagelse Bibliotekerne blev rejst på grundlag af Slagelse Bibliotek (tidligere Slagelse Centralbibliotek), Korsør Bibliotek og Skælskør Bibliotek - og en bogbus fra Hashøj Kommune. Vi nåede ikke at få en fælles hjemmeside i 2007, men på mange andre områder blev der indledt et tæt samarbejde mellem tidligere 3 selvstændige biblioteker. Og trods nogle tekniske problemer har vi som personale vist stor samarbejdsvilje og fået dagligdagen til at fungere til glæde både for vores brugere og for os selv som personale.

Velkommen til år 2008, hvor februar har 29 dage og hvor 1. maj er hel fridag (Kristi Himmelfartsdag). Et sjældent år, hvor fastelavn, påske og pinse falder meget tidligt (den 3. februar, den 20.-24. marts og 11.-12. maj), og hvor årets Mayland-kalender først kan genbruges år 2160.