Velkommen til
the Cookbook
(siden er uner opdatering...)
En kogebog kan være mange ting.
Indenfor AV, Elektronik, EDB, Lyd etc. er det typisk gode
anbefalinger, diagrammer og sammenkoblinger af div. komponenter.
Det er også tilfældet her - blot er alle ingredienserne til at putte i munden og fornøje ganen og ånden med.
Som spæd blev jeg placeret på køkkenbordet når min mor skulle lave mad - så vidste hun hvor jeg var...
De første mange år var jo bare kiggeri hvor jeg smagte på sovsen, slikkede dessertskålen o.s.v.
men senere blev det til egne eksperimenter, når mine forældre ikke var hjemme.
Det er aldrig blevet til store kulinariske retter, men mere et spørgsmål om" hvordan og hvor hurtigt
kunne jeg lave / efterligne x-ret, ikke mindst når der var småfolk i huset.
Karrieren fik imidlertid et alvorligt knæk, da jeg som 15-årig havde bagt en svedsketærte efter alle kunstens regler.
Mine forældre var sammen med min søster draget til Kastrup Lufthavn for at hente en af min søsters veninder
som vi begge havde kendt fra barns ben, og som jeg i mine pubertetsdrømme havde forelsket mig dybt i.
Hun skulle bare have verdens bedstes svedsketærte når hun ankom til vort hjem, dengang i Rungsted.
Alle nød tærten, ikke mindst min far, som i store vendinger roste vores lokale bager.
Jeg blev selvfølgelig først lidt rød om ørerne, men kort efter blå i ansigtet da han hårnakket påstod,
at denne fantastiske velsmagende tærte KUN kunne komme fra bageren...
Efter et par år med lav profil, flyttede jeg som 19-årig til Stockholm på et lejet værelse i en kælder.
Få måneder senere, sneg der sig "Babette-agtige" dufte op forbi mine værters spisestuevinduer.
og selvfølgelig blev de inviteret til flere danske måltider.
Min værtinde lærte mig også nogle gode svenske silde- og kartoffelretter.
Jeg blev hurtigt en velkendt kunde i "Østermalms-hallerne".
Her kom den unge danske tumpe og købte mørkt og mørnet kød
man ikke kunne sælge til de Stockholmske fruer,
At grøntsagerne havde et par visne blade gjorde ej heller noget.
Lørdag efter lørdag- altid kort før lukketid- vandrede jeg hjem med de bedste råvarer for en slik.
I lighed med OSS / FAQ siden bliver dette ikke et chat-forum, men hvor jeg løbende opdaterer
med nogle fif om enkel og hurtig mad / andre sager til ganen, mest møntet på
Jonathan, Sune, Rune o.a. skønne unge rødder.
Under emnerne HURTIG DÅSEMAD - er der fif til hvordan du kan gøre disse retter mere velsmagende
og nærende, og måske strække dem til en ekstra person eller to.
Under emnerne HURTIG PULVER / SUPPEMAD - er der fif som ovenstående
INDEN DU GÅR IGANG MED NOGLE AF NEDENSTÅENDE FORSLAG
HÅBER JEG DIT KØKKEN INDEHOLDER DE MEST BASALE ELEMENTER:
SALT / PEBER / BASILKUM / ESDRAGON/ CHILLI / CARRY / MARSALA/ SOYA / HP SAUCE etc./
VAND / MÆLK / KETCHUP/ PURE , FLØDE & ÆG EFTER BEHOV
SAMT BOULIONTERNINGER: FISKE- OKSE- SVIN- GRØNT. ETC.
Salt & Peber skal selvfølgelig være af de rene grove varer - enkelte retter kræver hele peberkorn
Forsyn iøvrigt dit køkken med andre spændende krydderier (Timian, Løvstikke, Dild etc).
Friskvarer som Persille og Purløg kan supplere de fleste retter.
Flere retter kræver en ovn, og når du steger, så gem skyen / afkoget til den gode sovs....
En Microovn er fint til opvarmning af færdigretter og gårsdagens frikadeller etc.
men glem alt om velsmagende madlavning. Optøning er ligeledes tidsspild...
En pakke frossen spinat er efter 5 min. gennemkogt på ydersiden, mens kernen endnu er dybfrossen.
Når du steger koteletter el. bøffer, så gør det ENTEN som hård tørstegnig hvis du er til det fedtfattige
ELLER med rigeligt olie/smør på panden ved medium temp. - kødet kan kun optage en vis mængde fedtstof.
Ved hele stegestykker ( Roastbeef / culotte etc.) anbefaler jeg et stegetermometer og lav temp
men der tager ofte lidt længere tid end du lige tror..
Når der nu bliver lagt ud med div. "JULEOPSKRIFTER" er det selvfølgelig fordi
siden er oprettet omkring juletid, år 2003.
Men husk: gløgg, rødkål o.a. sjov kan serveres hele året - prøv en god gløgg Skt. Hans aften.
Your friends will never forget You...
JULEGLØGG |
Fald IKKE for fristelsen kun at bruge noget færdigblandet - det smager værre end en postopkrævning. Den hurtige løsning hedder "Blomberg" koncentrat, blandet op med en god flaske "blød" rødvin ( Merlot etc.) Nej ikke noget billig sprøjt, for det kan smages hele vejen igennem. Glem alt om mandler og rosiner, hvis det er bare er "for sjov"! Eller ibland en færdig pose rosiner/mandelsplint fra start. |
JULEGLØGG - MUMS... |
KRÆVER OPSTART DAGEN FØR... |
JUKEGLØGG TIL DE VOKSNE... |
Jeg lærte mig opskriften i Sverige - så, omend modificeret, så værsgo: |
FLÆSKESTEG |
så jeg i en opskriftbog fra en mikroovn - go fornøjelse. |
JANSONS FRISTELSE |
En ægte svensker med velsmag og god energi - |
HURTIG DÅSEMAD: |
HANDLER SELVFØLGELIG IKKE OM HVORDAN MAN HURTIGT OPVARMER DÅSER... På den hurtige tur rundt i supermarkedet, vil du typisk finde et hav af færdigretter på dåse. Idag er de fleste ganske gode, men alt for dyre. Kig hellere i køledisken hvis du har hang til Skipperlabskovs eller Forloren Skildpadde, omend en pris på ca. 40 kr ikke er urealistisk,men her er ofte gode tilbud.. |
HURTIG DÅSEMAD I: |
ASPARGESSUPPE: 1 pose Knorr + 1 lille dåse aspargessnitter. |
HURTIG DÅSEMAD II: |
TOMATSUPPE: 1 pose Knorr + 1 terning fiskeboullion + 2-3 tomater. TOMATSUPPE II: På grønttorvet el. i supermarkedet kan du ofte købe 10 tomater for under 20 kr. Skyld dem, skær dem i både, og svits dem let på pande. |
HURTIG DÅSEMAD III: |
BERNAISE SAUCE: Her er jo kun een vej - i flg. reklamerne. |
HURTIG DÅSEMAD IV: |
BAKED BEANS: hvem elsker ikke denne engelske tradition på søndagsmorgenbordet??? Men, baked beans er mange ting - og her hænger pris og kvalitet desværre endnu engang ikke sammen. Blandt de bedste er NETTO´s. |
STRAMMERMAX |
En nærende tysker der vil noget, lavet på under 10 minutter. |
HURTIG DÅSEMAD V: |
ønsker følger.... |
HURTIG DÅSEMAD VI: |
ønsker følger... |
RÅSTBØFF... |
Stegekød UDEN fedtkant, kan med fordel koges inden det steges. |
CULOTTESTEG |
Store kødstykker bør steges nænsomt ved svag varme. Har du ikke 2-3 timer til dette eksperiment, så sæt stegen ind i meget varm ovn ( 250 grd) i 8-10 minutter |
kommer snart... | |
LEVERPOSTEJ |
nemmere end du tror.... |
kommer snart... | |
FRIKADELLER |
hvad slags.... |
kommer snart... | |
FISKEFRIKADELLER |
Køb en færdig fars, gerne blandet af 2 dele alm. fars og 1 del laxefars. Slå 1 dl. vand i og rør godt igennem i 1-2 minutter. Steg ved middelvarme i rigeligt fedtstof, 2 dele olivenolie til 1 dele smør. Køb friskrørt remoulade, og rør gerne en lille smule piskefløde i. (eller tag din tube, og tilsæt en sjat piskefløde) |
FISKERETTER |
flere slags.... |
kommer snart... |