Velkommen til
the Cookbook

(siden er uner opdatering...)

En kogebog kan være mange ting.
Indenfor AV, Elektronik, EDB, Lyd etc. er det typisk gode
anbefalinger, diagrammer og sammenkoblinger af div. komponenter.
Det er også tilfældet her - blot er alle ingredienserne til at putte i munden og fornøje ganen og ånden med.

Som spæd blev jeg placeret på køkkenbordet når min mor skulle lave mad - så vidste hun hvor jeg var...
De første mange år var jo bare kiggeri hvor jeg smagte på sovsen, slikkede dessertskålen o.s.v.
men senere blev det til egne eksperimenter, når mine forældre ikke var hjemme.
Det er aldrig blevet til store kulinariske retter, men mere et spørgsmål om" hvordan og hvor hurtigt
kunne jeg lave / efterligne x-ret, ikke mindst når der var småfolk i huset.

Karrieren fik imidlertid et alvorligt knæk, da jeg som 15-årig havde bagt en svedsketærte efter alle kunstens regler.
Mine forældre var sammen med min søster draget til Kastrup Lufthavn for at hente en af min søsters veninder
som vi begge havde kendt fra barns ben, og som jeg i mine pubertetsdrømme havde forelsket mig dybt i.
Hun skulle bare have verdens bedstes svedsketærte når hun ankom til vort hjem, dengang i Rungsted.
Alle nød tærten, ikke mindst min far, som i store vendinger roste vores lokale bager.
Jeg blev selvfølgelig først lidt rød om ørerne, men kort efter blå i ansigtet da han hårnakket påstod,
at denne fantastiske velsmagende tærte KUN kunne komme fra bageren...

Efter et par år med lav profil, flyttede jeg som 19-årig til Stockholm på et lejet værelse i en kælder.
Få måneder senere, sneg der sig "Babette-agtige" dufte op forbi mine værters spisestuevinduer.
og selvfølgelig blev de inviteret til flere danske måltider.
Min værtinde lærte mig også nogle gode svenske silde- og kartoffelretter.

Jeg blev hurtigt en velkendt kunde i "Østermalms-hallerne".
Her kom den unge danske tumpe og købte mørkt og mørnet kød
man ikke kunne sælge til de Stockholmske fruer,
At grøntsagerne havde et par visne blade gjorde ej heller noget.
Lørdag efter lørdag- altid kort før lukketid- vandrede jeg hjem med de bedste råvarer for en slik.

I lighed med OSS / FAQ siden bliver dette ikke et chat-forum, men hvor jeg løbende opdaterer
med nogle fif om enkel og hurtig mad / andre sager til ganen, mest møntet på
Jonathan, Sune, Rune o.a. skønne unge rødder.

Under emnerne HURTIG DÅSEMAD - er der fif til hvordan du kan gøre disse retter mere velsmagende
og nærende, og måske strække dem til en ekstra person eller to.
Under emnerne HURTIG PULVER / SUPPEMAD - er der fif som ovenstående

INDEN DU GÅR IGANG MED NOGLE AF NEDENSTÅENDE FORSLAG
HÅBER JEG DIT KØKKEN INDEHOLDER DE MEST BASALE ELEMENTER:

SALT / PEBER / BASILKUM / ESDRAGON/ CHILLI / CARRY / MARSALA/ SOYA / HP SAUCE etc./
VAND / MÆLK / KETCHUP/ PURE , FLØDE & ÆG EFTER BEHOV
SAMT BOULIONTERNINGER: FISKE- OKSE- SVIN- GRØNT. ETC.
Salt & Peber skal selvfølgelig være af de rene grove varer - enkelte retter kræver hele peberkorn
Forsyn iøvrigt dit køkken med andre spændende krydderier (Timian, Løvstikke, Dild etc).
Friskvarer som Persille og Purløg kan supplere de fleste retter.

Flere retter kræver en ovn, og når du steger, så gem skyen / afkoget til den gode sovs....
En Microovn er fint til opvarmning af færdigretter og gårsdagens frikadeller etc.
men glem alt om velsmagende madlavning. Optøning er ligeledes tidsspild...
En pakke frossen spinat er efter 5 min. gennemkogt på ydersiden, mens kernen endnu er dybfrossen.

Når du steger koteletter el. bøffer, så gør det ENTEN som hård tørstegnig hvis du er til det fedtfattige
ELLER med rigeligt olie/smør på panden ved medium temp. - kødet kan kun optage en vis mængde fedtstof.
Ved hele stegestykker ( Roastbeef / culotte etc.) anbefaler jeg et stegetermometer og lav temp
men der tager ofte lidt længere tid end du lige tror..

Når der nu bliver lagt ud med div. "JULEOPSKRIFTER" er det selvfølgelig fordi
siden er oprettet omkring juletid, år 2003.
Men husk: gløgg, rødkål o.a. sjov kan serveres hele året - prøv en god gløgg Skt. Hans aften
.
Your friends will never forget You...

JULEGLØGG
HURTIG VERSION.

Fald IKKE for fristelsen kun at bruge noget færdigblandet - det smager værre end en postopkrævning. Den hurtige løsning hedder "Blomberg" koncentrat, blandet op med en god flaske "blød" rødvin ( Merlot etc.) Nej ikke noget billig sprøjt, for det kan smages hele vejen igennem. Glem alt om mandler og rosiner, hvis det er bare er "for sjov"! Eller ibland en færdig pose rosiner/mandelsplint fra start.
Gløgg bør ikke opvarmes til mere end max. 85 grd. - brug termometer...

JULEGLØGG - MUMS...

KRÆVER OPSTART DAGEN FØR...
Pr. liter færdig gløgg:
Læg 100 gr. rosiner + 2 dl. vodka + 50 gr. brun farin i blød dagen før (en skål).
Plus 1 tsk.fuld nelliker + 1 tsk. fuld peberkorn + 2 laubærblade, overhæld med 2 dl. kogende vand.(anden skål) Lad begge dele stå koldt.
På dagen - opvarmes 1 flaske (.75 l) god rødvin af blød Merlot type, uden det når kogepunktet( max. 80 grd.- brug digitalt termometer). Tilsæt skål 1 med rosiner, samt ekstrakten fra skål 2, d.v.s. hældt genem en sigte. Snit et par mandler findt og kom i blandingen. Smag til med en anelse chili.

JUKEGLØGG TIL DE VOKSNE...

Jeg lærte mig opskriften i Sverige - så, omend modificeret, så værsgo:
Pr. 3 liter (2-20 personer...):
Dagene før: 200 gr. rosiner + 100 gr. skårne svedsker + 100 gr. skårne mandler + 100 gr. mørk farin + 1 spk. fuld nelliker + 3 dl. ren akvavit/vodka (uden smag)
Blandingen trækker mindst 1 døgn - gerne flere. På dagen opvarmes 3 fl. rødvin (jeg foretrækker stadig en god, men blid vare) tilsat 3 dl. mørk portvin, samt 2 dl. cognac. Tilsæt 4-5 stykker sukker, el-. 1 spk.fuld alm. sukker. Drys med lidt fintkværnet peber / el. lidt chili.
Skal børnene deltage i denne smagsoplevelse, så tilsæ kogt vand i forholdet 1:2 til ungerne. Altså 1 del gløgg til 2 dele vand.

FLÆSKESTEG
PÅ 20 MINUTTER

så jeg i en opskriftbog fra en mikroovn - go fornøjelse.
Man kan også opvarme en grydesvamp, tilsat lidt salt og peber.
Flæskesteg kræver tid, mindst 3-4 timer, så derfor udeladt her.

JANSONS

FRISTELSE

En ægte svensker med velsmag og god energi -
er muligvis fra tyskland/danmark. fra 1600-tallet
(200 gr.kryddersild, løg, kartofler, 2 dl piskefløde, samt en klat smør, lidt rasp). 1/2 kg kartofler skrælles og snittes i 5mm skiver, 2 store løg skives på samme måde..En smørsmurt form drysses med rasp, hvorefter kartofler, så løg, så kryddersild bygges op i 2 lag, afsluttende med kartofler. Tryk det hele godt sammen. Piskefløden hældes over så den dækker, afslut med raspedrys. Lad simre i 180grd. ovn godt 1 time. Tøseversion uden kryddersild: brug let udvandede marinerede sild (som tøsen)
krydres let mellem kartoffellagene med salt og groft peber. Kan laves med kun eet lag sild i midten.

HURTIG DÅSEMAD:







HANDLER SELVFØLGELIG IKKE OM HVORDAN MAN HURTIGT OPVARMER DÅSER...

På den hurtige tur rundt i supermarkedet, vil du typisk finde et hav af færdigretter på dåse. Idag er de fleste ganske gode, men alt for dyre. Kig hellere i køledisken hvis du har hang til Skipperlabskovs eller Forloren Skildpadde, omend en pris på ca. 40 kr ikke er urealistisk,men her er ofte gode tilbud..
SOVSE kan købes på dåser og i poser. - se div. TIPS.
SUPPER: Specielt i vinterhalvåret er supper en dejlig spise.
Bedste fabrikat er nok KNORR. (har prøvet dem alle)

HURTIG DÅSEMAD I:

ASPARGESSUPPE: 1 pose Knorr + 1 lille dåse aspargessnitter.
Følg opskriften, men tilsæt kun 6 dl. vand, + resten af væden fra aspargesdåsen.
Når suppen har kogt 3-4 minutter, tilsættes 1-2 dl. mælk el. fløde, og asparges. Varm til kogepunkt - og sluk. Smag til med lidt salt. Juster konsistencen med vand.

HURTIG DÅSEMAD II:

TOMATSUPPE: 1 pose Knorr + 1 terning fiskeboullion + 2-3 tomater.
Følg opskriften, men tilsæt kun 5 dl. vand. Kog 3 dl. vand, og opløs fiskeboullionterningen heri. Skær 2-3 tomater i skiver, og svits dem på pande i 3-4 minutter med lidt smør. Tilsæt lidt peber og salt. Hæld fiskeboulllionen over tomatpanden, og lad det simre 3-4 minutter - kom blandingen i gryden med tomatsuppen. Juster konsistencen med vand.

TOMATSUPPE II: På grønttorvet el. i supermarkedet kan du ofte købe 10 tomater for under 20 kr. Skyld dem, skær dem i både, og svits dem let på pande.
Kog 1 ltr. vand med 1 grøn.terning + 1 fisketerning i 3-4 min. uden låg. Kom herefter tomaterene i gryden, og lad det simre uden låg 12-15 min.. Brug en blender i 10-15 sekunder til at mose det meste-ikke alt. Juster m. mælk/fløde. HUSK: en for tynd suppe el. sauce bør kun tyknes ved at koge mere ind, mens en for tyk sovs let kan tyndes med vand.

HURTIG DÅSEMAD III:

BERNAISE SAUCE: Her er jo kun een vej - i flg. reklamerne.
Jeg kan nu mange veje, og pulvervejen er nu ikke så ringe endda.
Igen: følg opskriften, (KNORR)men tilsæt 1-2 dl. mindre væde end angivet.
Lad saucen koge et par minutter (for at tage melsmagen) og tilsæt derefter
1 tsk. håndknust Estragon, 2 æggeblommer, 2 dl. vand + lidt salt.
Er du i "elskovshumør" - eller bare vil have noget lækkert, så tag følgende:
150gr.smør lunes og røres nænsomt sammen med 4 æggeblommer i en tykbundet gryde. Tilsæt 1 tsk. salt + 2 tsk. knust Esdragon + 1 tsk. eddike. Juster med salt/peber- piskefløde/vand.

HURTIG DÅSEMAD IV:

BAKED BEANS: hvem elsker ikke denne engelske tradition på søndagsmorgenbordet??? Men, baked beans er mange ting - og her hænger pris og kvalitet desværre endnu engang ikke sammen. Blandt de bedste er NETTO´s.
BAKED BEANS skal varmes forsigtigt, og absolut ikke i en mikroovn (som ellers er god til mange andre ting).
Smag til med lidt salt og peber, evt. pure og fløde (små mængder)
Til baked beans høre selvfølgelig både bacon, små pølser og spejlæg...

STRAMMERMAX

En nærende tysker der vil noget, lavet på under 10 minutter.
Rist en skive rugbrød el.franskbød let på den ene side. Smør et godt lag leverpostej på, og rist på den anden side. Spejl et æg el. 2 og monter oven på.

HURTIG DÅSEMAD V:

ønsker følger....

HURTIG DÅSEMAD VI:

ønsker følger...

RÅSTBØFF...
ELLER ROASTBEEF.

Stegekød UDEN fedtkant, kan med fordel koges inden det steges.
Roastbeef hører til slægten. Kogningen bør dog ske flere timer inden stegningen (gerne dagen før)
Kog den i letsaltet vand i 18-20 min. ( 1 kg steg )
Vend den flere gange på stor varm pande i 7-8 min. med rigeligt smør
Du kan også grydestege en frisk roastbeef på ca.1 kg i en gryde på knapt 30 min. I begge tilfælde - lad stegen hvile mindst 10 min. inden udskæring

CULOTTESTEG

Store kødstykker bør steges nænsomt ved svag varme. Har du ikke 2-3 timer til dette eksperiment, så sæt stegen ind i meget varm ovn ( 250 grd) i 8-10 minutter
Tag stegen ud, lad den hvile 15-20 min. mens ovnen køler ned til ca. 160 grd.
Steg i ca. 1 time. Her anbefaler jeg ligeledes et stegetermometer- der bør vise ca.70 gdr i kernen. IGEN - lad kødet hvile mimdst 5-6 min. inden udskæring.
Husk væde under stegningen.....

kommer snart...

LEVERPOSTEJ

nemmere end du tror....

kommer snart...

FRIKADELLER

hvad slags....

kommer snart...

FISKEFRIKADELLER

Køb en færdig fars, gerne blandet af 2 dele alm. fars og 1 del laxefars. Slå 1 dl. vand i og rør godt igennem i 1-2 minutter. Steg ved middelvarme i rigeligt fedtstof, 2 dele olivenolie til 1 dele smør. Køb friskrørt remoulade, og rør gerne en lille smule piskefløde i. (eller tag din tube, og tilsæt en sjat piskefløde)

FISKERETTER

flere slags....

kommer snart...