Board Games Studies Colloquium XIV

Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 11. May 2011

Jesper Lyng Jensen og Thomas Iversen driver i dag et konsulent firma der implementere ny viden om risiko, vel og mærke ny viden om risiko der er fundet ved videnskabelig grundforskning hvor et brætspil har været anvendt som analyseredskab.

Risky Business – et spil til forskning

Det er i forbindelse med anvendelse af brætspillet “Risky Business” til forskning at vi har fået kontakt til BGS. “Risky Business” er udviklet af Jesper Lyng Jensen og er et uddannelses spil for medicinal industrien, men da det er kalibreret nøjagtig som de faktiske forhold i denne meget risikofyldte industri har det været muligt også at sætte et videnskabeligt forsøg op og bruge resultaterne som grundlag for en videnskabelig artikel der for øjeblikket er i peer review i “Risk management, an international journal”.

Spilmekka med 20.000 spil

Den katolske skole i Brügge har et arkiv på 20.000 brætspil og de bruger dem aktivt i undervisningen. Spillene bliver gennemspillet af et sensor team der udfylder et spørgeskema og vurdere i hvilke fag og sammenhænge de enkelte spil egner sig, derefter bliver en håndfuld lærere undervist i spillene, der er samarbejde med 20 folkeskoler i Belgien og deres lærere bliver undervist af Brætspils arkivarerne på skolen.

Brætspilsarkivet ligger i forbindelse med skolens bibliotek og det er indrettet på en måde så man kan sidde og spille brætspil i det åbne arkiv, der er også et lukket arkiv for gamle og sjældne spil. Man har ikke lov til at tage spillene ud af arkivet, men spil til undervisning udlånes i klassesæt.

Der spilles alle slags spil med tal og geometri og forskellige handels ag strategi temaer, men også nye varianter af gamle spil som for eksempel Raindrop Chess som er en ny måde at spille skak på der dels er hurtigere men også introducere et tilfældigheds princip i spillet som udligner evt. kompetence forskelle, det bliver brugt i stor stil i Holland og mødte naturligvis stor modstand fra etablerede skak skoler, men efter introduktion er det blevet accepteret i visse skak kredse og er blevet meget populært i de skoler hvor det er introduceret… ifølge spil æsken er et gennemsnits spil på 12-13 minutter, hvilket gør det noget mere overkommeligt end et almindeligt parti skak.

Jagten på Mickey Mouses hale

Der var ca. 150 deltagere til colloquiumet og der var 37 oplæg på programmet. Indledningen stod Fred Horn for og han talte om hans jagt på at finde et spil hvoraf han i starten kun havde spillepladen bla med Mickey Mouse på med hale, dvs. det var før 1934, det var en historie der fik ham til at fremstå som brætspilsverdenens Indiana Jones. Andre oplæg handlede om alt fra arkæologiske fund af Spil i Sudan 7000 år før kristi fødsel, matematikere der talte om spilteori, antallet af brikker i skrabble i forhold til deres frekvens i normal tale og Jesper og Jeg der talte om videnskabelig grundforskning lavet i brætspillet ”Risky Busniness”. Alle emnerne var meget interessante og det var virkelig en øjenåbner!

Blandt deltagerne var der folk fra British museum og spiludviklere og andet godtfolk, bla næste års arrangør fra münchen der selv havde et privat arkiv med 50.000 spil… the bavarian archive

Torsdag aften var der spilleaften i arkivet. Der blev spillet prototyper på nye spil, gamle tibetanske spil og mindst 5 spil som Fred Horn havde lavet men aldrig fået udgivet.

Det er muligt at Brügge er på unescos liste over bevaringsværdige byer på grund af dens smukke arkitektur…, den er virkelig fantastisk, men mon det ikke også har noget med brætspilsarkivet at gøre?

Beskrivelse lød sådan på facebook

Da jeg prøvede at beskrive følelsen af at have deltaget i Colloquiumet på min facebook profil lød det sådan her: har svært ved at beskrive hvordan det var at være til Board Game Studies XIV Colloquium 2011, men det må være noget i retning den følelse man har når man har sine batmanunderbukser på mens man bevæbnet med sit helt eget lyssværd kæmper sig igennem Morias Miner mod horder af gungans med Indiana Jones ved sin side, kombineret med den følelse man havde da man havde set “tilbage til fremtiden” første gang…

Det var med andre ord helt fantastisk!

Links til Board Game Studies

www.boardgamestudies.info

www.pagat.com