mandag den 14. april 2008

Lær din broderimaskine at kende!

Hvis du har købt en ny maskine, der både kan sy og brodere, har du sikkert allerede været igennem mit første indlæg, der handler om at lære sin nye symaskine at kende og så har du allerede læst instruktionsbogen. Hvis ikke er det tid nu: Sæt dig godt til rette i husets bedste stol og læs instruktionsbogen. Selvom du allerede har læst instruktionsbogen tidligere, var det måske en god ide, at genopfriske den del, som handler om broderi. Du skal bare sætte dig godt til rette og læse, du behøver ikke at kunne huske det hele bagefter. -Der er ingen eksamen!

Før du kan brodere, skal du sikre dig, at du har de nødvendige ting til rådighed:

Nåle til maskinbroderi: Topstitch str. 80 eller 90 eller broderinåle str. 80 eller 90 ( dem med rød markering ) og Metallic str. 90, hvis du vil sy med metaltråd.

Broderitråd: Rayon eller polyestertråd til maskinbroderi nr. 40- gode mærker er Sulky/Güttermann, Madeira eller Superior Threads. Eventuelt metaltråd, hvis du vil forsøge dig med det.

Undertråd: Undertråd til broderi i hvid eller sort. Findes i de samme mærker som broderitråden og er i nr. 60 eller 70.

Stabilisering: Rivevlies er et godt sted at starte. God rivevlies fås f.eks. i mærket Sulky under navnet " Tear-Easy". Dette kan med fordel suppleres med en rive-stabilisering, der kan stryges fast på stoffet og fjernes igen efter broderiet er færdigt. Sulky har et godt bud, som hedder: "Totally Stable".

Stof til at brodere på: Der kan broderes på næsten hvilket som helst stof, men det er en god ide at starte med noget, der er let at håndtere, som f.eks. 100 % bomuld i en nogenlunde fast vævning. -Samme kvalitet som patchwork stoffer.

Og valgfrit: Strygestivelse. Den ganske almindelige slags, som fås i supermarkedet og findes på hylderne omkring vaskepulveret.

Du skal naturligvis også bruge en af de broderirammer, som blev leveret med din maskine, samt et strygejern, så stoffet er glat, når du putter det i rammen. Hvis du vil stive dit stof med strygestivelse, er det en god ide, at dække dit strygebræt med f.eks. et gammelt viskestykke.

Nu skal vi igang med alt det sjove!

Din broderimaskine blev helt sikkert leveret med nogle broderier: Enten er de allerede i maskinen eller også er de på en CD-Rom eller USB-stick. Hvis de er i maskinen, behøver du ikke tænke over så meget andet, end hvilket broderi du gerne vil starte med. Hvis broderierne ikke er i maskienen endnu, skal du slå op i instruktionsbogen og finde ud af, hvordan det broderi, du gerne vil starte med, kommer ind i maskinen. Dette er forskelligt fra maskine til maskine, men kræver generelt ikke så meget andet end at tænde for maskinen og forbinde den til enten USB-stick eller CD-Rom drev og så hente det ønskede broderi ind i maskinen.

Stoffet klargøres ved at stryge det. Eventuelt med strygestivelse, som er meget velegnet til 100% bomuld i patchwork kvalitet. Jeg stiver stoffet, så det har nogenlunde samme karakter som et almindeligt stykke papir. ( Husk at beskytte betrækket på dit strygbræt med det gamle viskestykke og læs vejledningen på flasken med strygstivelse). Hvis du bruger Totally Stable, skal det også stryges på stoffet. Her er det VIGTIGT at beskytte dit strygebræt, da der er en slags lim på stabiliseringen, som du aktiverer ved at varme den med strygejernet. Næste gang du stryger, er lim på din fine silkeskjorte eller din bedre halvdels smoking-skjorte afgjort IKKE et hit !

Størrelsen på stoffet: For at du kan spænde stoffet op i rammen med tilfredsstillende resultat, skal stoffet være større end broderirammen. Jeg sørger generelt for, at have et sted mellem 3 og 5 cm i "overskud" på alle sider. -Det samme gælder for stabilisering. Du skal huske at se på det broderi du har valg, hvilken størrelse ramme der kræves for at brodere det, så du får dit stof spændt op i den rigtige ramme.

Jeg gør følgende, når jeg broderer på 100% bomuld i patchwork-kvalitet:

Nederst ligger jeg en tynd rivevlies ( f.eks. "Tear Easy" ), dernæst mit stivede stykke stof med "Totally Stable" strøget på. Hele stakken placeres ovenpå den yderste ramme og den inderste ramme trykkes ned i den yderste ramme med stoffet i mellem.

Det kan være lidt svært, de første gange man prøver, men jeg lover, at det bliver lettere med øvelse! Et godt tip er, at lægge broderirammen flat på et bord og bruge begge hænder til at trykke inderrammen ned i yderrammen. Start i den ene side og hold ved den del, du har fået trykket ned i rammen, medens du bruger den anden hånd til at trykke den resterende del af inderrammen ned i yderrammen. Herefter strammer du skruen på rammen indtil du ikke kan mere pr. håndkraft. Skruen skal strammes, men du skal ikke bruge alt for mange kræfter. Hvis ikke stoffet ligger glat i rammen, skal du starte forfra. Hvis du giver dig til at trække i stoffet, trækker du det skævt og når du brodere ovenpå, vil dit stof altid være skævt! Selvom du skal have mere end 2 forsøg første gang, skal du ikke give op. -Du skal nok lære det!!

Broderiet er på maskinens skærm og du skal montere broderirammen på maskinen. Der er nogle beslag på broderienheden/broderiarmen, som rammen passer ind i og du skal sikre dig, at rammen sidder fast. Husk at trykfoden skal været hævet, når du skal have broderirammen ind under den: Nogle broderimaskiner kan hæve trykfoden ekstra meget, så der er god plads: Kig i din instruktionsbog, så du ved, hvad din maskine kan.

Tråd maskinen: Hvis ikke du allerede har gjort det, skal du spole broderiundertråd på en undertrådsspole og herefter tråde undertråden. I de fleste instruktionsbøger er der en god gennemgang af denne process med mange billeder. Hvilken broderitråd skal du brodere med ? Når du ved det, kan du vælge den rette nål.

Generelt er topstitch nr. 80 eller broderinål nr. 80 god til en nr. 40 tråd i alle de mærker, jeg har nævnt ovenfor. Bruger du metaltråd skal du vælge metalnål nr. 90 eller en topstitch nr. 90. Når man skal vælge størrelse på nålen er et godt tip, at der skal kunne være 3 stykker af tråden i nålens øje på een gang, uden at de tre tråde er svære at trække frem og tilbage i øjet.

Kig i din instruktionsbog og se, hvordan du skifter nålen. Tråd nu overtråden og kig i instruktionsbogen, hvis du er usikker.

Nu skal du brodere!

Start maskinen: Der er formentlig en start/stop knap foran på maskinen. Hvis du er usikker skal du kigge i instruktionsbogen. Når maskinen har syet en 6-10 sting stopper den enten selv, så du kan klippe overtrådens ende ellers skal du selv stoppe maskinen ved at trykke på start/stop knappen. Når du har klippet tråden, skal du trykke på start/stop knappen igen.

Sæt dig godt til rette og se maskinen brodere: Det er facinerende at se på og så giver det en god forståelse af, hvordan et broderi er bygget op.

Hvis du har valgt et broderi med mere end en farve, stopper maskinen når den er færdig med at brodere en farve og beder dig skifte til den næste farve. Du kan se på skærmen på broderimaskinen, hvilken farve maskinen skal i gang med at bruge: Det er vigtigt at få sat den rigtige farve på, så æblerne i broderiet f.eks. ikke bliver blå. -Med mindre du har bestemt, æblerne skal være blå: Der er jo kunstnerisk frihed!

Når du skifter overtråden, er det en god ide, at klippe tråden ved trådspolen og så trække tråd-enden ud gennem nålen. Derved trækker du ikke tråden "den forkerte" vej gemmen trådspændingen på maskinen og tråden virker som en slags "tandtråd", der renser trådspændingen lidt.

Når broderiet er færdigt, tager du rammen af maskinen: Husk at hæve trykfoden! Klip de små hoppesting i broderiet medens stoffet stadigt er stramt i rammen. Det er meget nemmere, end at klippe dem bagefter. Husk at klippe lange hoppesting på bagsiden også. Hvis du lader dem sidde på bagsiden, risikerer du, at de senere trækker lidt i broderiet. Stabiliseringen skal nu rives af rundt omkring broderiet. Sæt en finger på kanten af broderiet og brug den til at holde i mod med, så du ikke hiver alt for voldsomt i stingene. Stoffet tager du ud af rammen ved at løsne skruen lidt og så skubbe inderrammen ud af yderrammen.

Pres dit broderi fra bagsiden, så du ikke presser stingene flade med strygejernet.

NYD RESULTATET og gør klar til det næste broderi! Det er svært at stoppe, når man først er kommet igang :-)

Husk at nyde din maskine!

Brødbakkeserviet med broderi og hulsøm





Gratis sy-vejledning !




Et lille projekt, du kan sy på en aften: Hent PDF-filen med sy-vejledningen her, sørg for at du har materialerne du skal bruge, download broderiet gratis indtil 31. maj 2008 på http://www.quiltefant.dk/ og så er du klar til at sy denne brødbakkeserviet.


Hent syvejledning

Hent broderi

God fornøjelse!

Camilla Vinter Poulsen

fredag den 11. april 2008

Symaskine til børn

Vi er blevet spurgt om en symaskine til en pige på 8 år - både Toyota ECO15CG, Toyota FSS21 og Toyota JSB21 er så nemme at sy på, så det kan hun finde ud af - og alle tre maskiner kan sy, også over tykke jeans-sømme (du kan læse mere om Toyota symaskiner i indlæg "Toyota symaskiner").
Du spørger også om pigen kan komme til skade med maskinen. Ja, hvis hun sætter fingrene under nålen på symaskinen, så kommer hun til skade - det gælder alle symaskiner, så derfor er det vigtigt at I sikrer jer, at hun forstår, at man ikke sætter fingrene under nålen og træder på fodpedalen.
Da en pige på 8 år ikke er så høj som en voksen, skal I selvfølgelig også indtænke at maskinen skal stå et sted, hvor hun kan nå gulvet og fodpedalen.