Social & SundhedsSkolen, Herning Gullestrupvej 10 - 12 7400 Herning Tlf: 96 27 29 29 info@sosuherning.dk

Opgave Sosu førstehjælp



Navn:

OBS: Opgaven skal besvares individuelt

Se de videoklip, som præsenteres i opgaven, ved at klikke på de markerede cirkler, som er vist på personen.

Efter at have gennemset videoklippene, skal du arbejde med opgaverne herunder.

Marker med et x ud for det svar, som du mener er rigtigt.

Efter endt besvarelse, vil du få meddelt, hvilke svar, der er rigtige, og hvilke svar, der er ukorrekte. De ukorrekte svar skal du arbejde med igen og efterfølgende svare rigtigt på. Alle svar skal til sidst være rigtige, før du kan få godkendt din sosu4u opgave


Hvad gør du, hvis en person har fået næseblod?



Bed personen lægge sig ned, og bøj hovedet tilbage. Husk personen skal blive liggende, til blødningen er standset. Standser blødningen ikke, kan der tilbydes noget at drikke til den blødende.

Tilbyd den blødende et opvarmet klæde, serviet el.l., som presses hårdt mod næseryggen. Varme kan være med til at standse en blødning. Standser blødningen ikke, tilbydes en varmere serviet.

Personen må sidde op, holde sig i ro. Bøj hovedet mod brystet og klem om næsen under næsebenet i 10 min. Giv evt. isklump eller andet køligt til den blødende at sutte på eller koldt omslag om næsen.  Søg læge, hvis det ikke stopper efter 3 forsøg. 


Hvad gør du, hvis en person har fået hugormebid?



Hugormens gift er farlig for alle, som udsættes for et bid. Er biddet på foden, tilbydes et varmt fodbad. Det varme vand neutraliserer giften.

Hugormebid er normalt kun farlige for allergikere. Hold stedet i ro – afkøl hvis det er muligt – søg altid læge.

Hugormebid føles som et let svidende sår, som man efter få min. Upåvirket kan gå videre med på traveturen. Der er ingen grund til at søge læge


Hvad gør du, hvis en person har fået skader specielt i og på hovedet?



Læg hurtigt kolde omslag for at undgå hævelser. Vurder om skaden kræver lægebehandling. Hold personen i ro og overvåg mindst 24 timer. Hvis personen får voldsom hovedpine, kvalme og opkast, bliver omtåget eller ændre adfærd kontaktes lægen. 

Læg is på skaden på skaden for at undgå hævelser. Vurder om skaden kræver lægebehandling. Hvis personen får voldsom hovedpine, kvalme og opkast,  bliver omtåget eller ændrer adfærd kontaktes lægen.

Spørg til hvordan personen har det. Hvis personen har det godt, kræves ikke yderligere tiltag.


Hvad gør du, hvis en person har fået et flækket øjenbryn?



Sår ved øjnene skal altid behandles af en læge.

Man kan selv eller få andre til at lave en ”sommerfugl” (plaster) og sætte det på såret.

Man kan lægge et koldt omslag på, blodårerne vil trække sig sammen og blødningen vil standse.


Hvad gør du, hvis en person har fået en udslået tand?



Personen kan holde tanden i munde. Tilbyd noget koldt at drikke. Søg straks læge.

Personen kan holde tanden i munden. Søg straks tandlæge, hvis personen ikke kan holde tanden i munden kan man lægge den i et krus med vand med salt eller et glas mælk. Sæt aldrig mælketænder tilbage i munden, da det kan skade de nye tænder.

En udslået tand kan med forsigtighed placeres i gummen. Skyl munden med Hexokain og kontakt lægen hvis der opstår smerter.


Hvad gør du, hvis en person har fået hudafskrabninger?



Vask med vand og sæbe. Sørg for at alle fremmedlegemer er vasket ud for at undgå infektion. Ved børn kan det være klogt at søge læge på grund af stærke smerter under rensning. Sæt plaster eller forbinding på.

Skyl let med lunket vand. Undgå berøring af såret og kom jod på.

Undgå at berøre såret indtil det er størknet, kom derefter såret i sæbevand og søg læge.


Hvad gør du, hvis en person har fået insektstik/bistik?



Er normalt kun farlige ved allergi, stik i munden eller stik direkte i en blodåre. Disse personer skal straks bringes til læge. Bistik i munden er livsfarligt på grund af hævelse der kan stoppe for vejrtrækningen. Lad personen sutte på en isklump for at mindske hævelsen. Men hvis det er på huden man er stukket fjernes brodden. Brug en ren flamberet nål og vip brodden op. Brug aldrig pincet, da der bagerst på brodden sidder en giftblærer, der bliver tømt og gør hævelse og irritation større.

Er kun farlige ved stik i munden eller direkte stik i en blodåre hos personer med sjældne blodtyper. Bistik i munden kan være livsfarligt på grund af hævelse der kan stoppe for vejrtrækningen. Ved stik på huden fjernes brodden med pincet renset i sprit. Føles der irritation på huden, kan indtagelse af tranebær indtages, hvilket vil være med til at hæmme hævelsen og smerten. 

Er normalt kun farlige ved allergi, stik i munden eller direkte i en blodåre. Disse personer kan efter 12 timer rette henvendelse til egen læge, hvis ikke en bedring i tilstanden har indfundet sig. Såfremt der kun er smågener efter stikket, lader man brodden sidde, til den selv kommer ud efter bad og anden hygiejne.