J.K. Automater.
Industrivej 22
7700 Thisted.




Torsdag d. 13 januar 2005 kørte jeg op til J.K. Automater i Thisted. Det ligger jo i området Thy. Forinden havde jeg lavet en aftale med Jens Kristian Jensen, som jo er grundlæggeren af J.K. Automater. Jeg var meget spændt på at se og opleve Jens Kristian og J.K. Automater. Igennem de 28 år som jeg har arbejdet hos Compu Game havde jeg jo hørt meget om dem og om Jens Kristian. Men jeg har aldrig tidligere haft mulighed for at se J.K. Automater og heller ikke snakket med "chefen" selv. Jeg havde hørt at Jens Kristian til tider kunne være en lidt "bestemt" herre. Men den dag jeg var på besøg, havde han glemt den lidt "bestemte" herre derhjemme. Jeg mødte en utrolig imødekommende, oplagt og meget hjertelig Jens Kristian. Hans fortæller-evne fejler så sandelig ikke noget, det er helt sikkert. Sikke en flot velkomst og modtagelse, og Jens Kristian gav mig en hel dag af sin tid. Jeg har også sagt til mine kolegaer, at forplejningen er der så sandelig ikke noget galt med i Thy.



Jens Kristian Jensen.

J.K. Automater blev grundlagt i 1960 af Jens Kristian Jensen og lå på det tidspunkt i Snedsted .

I starten var det dog kun i fritiden at Jens Kristian dyrkede det med automater. Jens Kristian far Ejner Jensen var flyttet til Snedsted omkring 1940 og havde cykelforretning her. Jens Kristian arbejdede så i hans fars forretning som cykelsmed. Da der så begyndte at komme gang i knallerter, delte man forretningen op i to dele. En til cykler, som Ejner Jensen tog sig af, for det med knallerter var for moderne for Ejner. Knallerterne fik Jens Kristian så lov til at tage sig af.

I sin fritid begyndte Jens Kristian at købe ældre tyske automater, fra en gammel dyrehave som på dette tidspunkt også havde automater. Disse automater opstillede han snart alle steder, i butikker, forretninger og i de gamle is-kiosker som dengang lå langs vejene. Disse automater havde en pris på 250 kr, så der gik ikke så lang tid inden de for tjent ind. Og Jens Kristian kunne så købe flere spilleautomater for det overskud det gav.

Efterhånden fandt andre også ud af at Jens Kristian ikke var helt "umuligt"til det med at reparere de gamle mekaniske spilleautomater.Så det blev til at han hver onsdag arbejdede for Slot Andersen Bedsted med at reparere hans automater.



En Jennings Star Chief.

Den første nye maskine Jens Kristian købte var en Jennings Star Chief i 1964. Den blev købt hos Poul Andersen( Andersen og Langfeldt).Den er skam stadig at finde hos JK, og er idag et klenodie om en svunden tid.

I 1969 overtog Jens Kristian knallertværkstedet fra sin far Ejner Jensen.



En ældre brochure fra J.K. med Super Star som blev lavet i sammenarbejde med M og S Esbjerg.

Omkring 1970 udvidede man aktiviteterne og begyndte at renovere og opbygge gamle Bally maskiner. Det mekaniske stod JK for, imedens han havde andre til at lave elektronikken til spilleautomaterne. Som Jens Kristian siger, vi har altid holdt os til at lave det`som vi har forstand på. Hvorfor lave elektronikken, når der er andre der har forstand på den slags. I starten havde man først en del sammenarbejde med M og S Automater i Esbjerg, her blev "Exsta Bonus" og "Superstar" til. Ide`erne til spillene og udformingen var efter Jens Kristian ide.



Ældre enŽarmet som er blevet til hos J.K. i sammenarbejde med andre firmaer.

Senere gik man over til at sammenarbejde med Compu Game. Her var det JK der byggede kabinetterne og Compu Game som lavede elektronikken til de mange enŽarmet der blev produceret. Det var maskiner som Roulet, Carneval, Old Train, Stockcar o.s.v. På et tidspunkt midt i produktionen af Stockcar fik Compu Game i store økonomiske problemmer. De var på dette tidspunkt ikke mere istand til at levere varer, for leverandører havde sagt stop.

Det resulterede i at DAE overtog "Stockcar" og udviklede deres egen styring til denne maskine. Så den findes altså både med Compu Game og DAE (Dansk Automat expert) elektronik. Derefter kørte J.K. videre med sammenarbejdet med DAE . I dette sammenarbejde blev der produceret en`armet som Tips Gambler, Vali Game, Golden River, Conwoy m.m.

Da flipperne fik deres store indtog i Danmark tog Jens Kristian ned til Egholm Automater i Esbjerg. Han omtaler Richardt Egholm med stor respekt for Richardt ærlighed. Richardt bestemte sådan set hvilke flippere han skulle købe. De stod og kikkede på dem, og Richardt sagde den og den skal du købte, de spiller. Men den og den skal du undgå, for det er penge ud af vinduet. Da der så begyndte at komme TV spil på markedet, byggede JK kabinetter i stor stil og importerede print ude fra .



En ældre brochure fra J.K.

Omkring 1980 hvor der var lidt afmatning på det danske marked, havde man et godt sammenarbejde med Cherry om at bygge automater om.



En ældre Cirkus Cirkus som kom fra Bally, er nok en`af de få som ikke er bygget om. En utrolig flot og velholdt maskine.

Lidt her og lidt der i virksomheden, kan man se enkelte ting fra gamle dage, og som fortæller at det er et firma med nogle år på bagen. En lille sjov automat-bil, som Jens Kristian egenligt købte efter sønnen Jens Ejner. Den blev købt engang i 60`erne hos Bell Matic. I dag står den stadig som ny, og er ikke engang helt samlet. Sønnen brugte den aldrig, selvom bilen sådan set ikke fejler noget. Den er utrolig flot og lavet i metal.





Lille metal automat udformet som en bil.

Veksel automaterne har altid været en` af hjørnestenene i J.K. produktion.Omkring 20 års erfaring har J.K. efterhånden i at fremstille forskellige veksel-automater. De har forstået at lave nogle meget solide kraftige metalkasser til deres vekselautomater. I deres nye sortiment er der også en vældig fin stor vekselautomat at finde som både kan veksle kontanter til sedler og sedler til kontanter.



En af de nye multi veksel-automater.

Det med at sprede aktiviteterne har Jens Kristian forstået. Han er nok ikke så sårbar over for pludselige skift. De gør endvidere en del i morskabsautomater, vippedyr, flippere,musikbokse samt ikke mindst polet-fremstilling.

Polet- fremstillingen er et helt kapitel for sig selv og faktisk rigtig spændende. En af de ting som Jens Kristian rigtig har "leget" med og kælet for. Han startede faktisk allerede med den gamle polet std m. rille. Dengang var det på hans egne designede maskiner. Men det var ikke så let og heller ikke uden problemer.

På et tidspunkt fik Jens Kristian mulighed for at købe nogle mønt-maskiner fra det gamle Mekka, da de lukkede. Maskinerne kom oprindelig fra det "Kongelige danske mønt". Senere har han også købt endnu større og mere moderne maskiner herfra. Metallet til fremstilling af poletterne får han fra Tyskland. Her har de nøje fortegnelser over de forskellige legeringer.



Metalbåndene som de får dem fra Tyskland.

Derefter bliver metalbåndene valset til store stykker, hvorefter en maskine sørger for at standse dem ud i en størrelse, alt efter standseværktøjet. Herefter kommer poletterne i en valsemaskine, hvor kanterne bliver valset, så de ikke ligner "tallerkner". Nu er poletterne klar til prægning, dette foregår med et speciel fremstillet stempel, og så med et tryk på 7 tons.





Nogle af J.K. fine maskiner til polet fremstilling.

Tilbage er nogle plader med huller i, de bliver så solgt til genbrug for 7 kr/kg.

Tit i travle perioder, står Jens Kristian i poletfremstillingen i de sene nattetimer. Han siger at han nyder at stå og slappe af med at fremstille poletter. Jeg forsøger med at fremdrage en 20 kr mønt, og spørger til om han ikke lige kan lave nogle af dem til mig. Hvortil Jens Kristian svarer med et lunt smil: At han har en "aftale" med "Kongelig Mønt". Han fremstiller ikke kontanter, og de fremstiller ikke poletter. Lige en overgang hvor det blev tilladt med kontanter i spilleautomaterne var der lidt tilbage gang i poletfremstillingen herhjemme. Men da fik han nogle rimmelige store ordre til nogle cas inoer i Rusland og andre steder i udlandet. Men nu er det vendt lidt igen, og der er igen ved at være gang i poletfremstillingen.



Restaffald fra poletfremstillingen.

JK`s største aktivitet er forsat udlejning af maskiner. Underholdnings automaterne har været et meget stort trækkraft i JK Automater. Omkring 2000 byggede de en ekstra hal til, kun til opbevaring af underholdnings automater.Her kan nævnes at de har opstilling i b.la. Københavns Tivoli. Men lige nu er mange af underholdningsautomaterne hjemme på vinteropbevaring.



Fra den store hal med underholdning.

JK har haft en stabil udvikling og idag producerer de selv deres egne kabinetter i egen design. De køber så elektronikken ved Compu Game, DAE og Gamagica. Folk kan så selv bestemme hvad spil de vil have i deres automat. Mange af disse automater bliver brugt i J.K. egen opstillerforretning. JK producerer også selv alle metaldele, de har købt mange dyre maskiner til dette formål. De kan så nøjes med at have metal pladder liggende, også lave tingene efterhånden som de får brug for dem. Malingen bliver klaret på den anden side at gaden.



Fra produktionen hos J.K.

I dag er der ca. 22 ansatte og blandt medarbejderne er at finde tre døtre og en søn, som har været med i 15-20 år. Gitte, Merette, Marlena og Jens Ejner. Dertil kommer yderligere to svigersønner som også arbejder der. Ja man kan hvis roligt sige at det er et familie foretagende. Generations-skiftet er godt igang, det begyndte man allerede at forberede sig på i 1970.

Det er ved at knibe lidt med parkeringpladser hos J.K., så jeg sagde til Jens Kristian at han da vist skulle have en større parkeringplads. Hertil svarede han med sin nordjyske humor: At det måske var en ide at sætte folk lønninger ned, så havde de jo ikke råd til bil, men måtte bruge offenlig transport middel. Min opfattelse af Jens Kristian er, at måske kan han til tider være en lidt "bestemt" herre, men lune har han bestemt. Og hjertet sidder det rigtige sted. Datteren hund lystede ham vældig fint da vi sad og spiste, hoppede den op ved siden af ham. Han sagde til den "ned", og med det samme lystede den. Men bagefter kom den igen, og ja så faldt der lige en lille godbid af.



J.K. på en udstillingsstand på DAB messe.

Sidst på eftermiddagen hvor jeg forlader J.K. Automater, får jeg en slut replik fra Jens Kristian, som nok gav en` lidt stof til eftertanke. Han mente at automatfolk var lidt "smalsporet", de kunne kun snakke om automater og snakkede kun med automatfolk. Hvis nu han istedet var blevet uddeler i den lokale brugs, havde han haft et bredede samtale form. For her ville han have snakket med mange forskeligge mennesker. Bankfolk, læger, sygeplejesker, pensionister, skoleelever o.s.v. På min vej hjem tænkte jeg lidt over det - jeg kan nikke lidt genkendende til det. Er det ikke også der jeg selv er på vej hen ?