Sigurd Swane

Et arbejdsdokument
om kunstneren

Dette er hjemmesiden for biografien "Sigurd Swane - Ingen dag uden penselstrøg", skrevet af Lise Fogh.
Foruden en introduktion til biografien, indeholder hjemmesiden også tekster, som der ikke blev plads til i bogen. Siden er også et arbejdsredskab for Lises forskning om maleren Sigurd Swane.

Derudover er her detaljeret kildemateriale, links til museer og forskere og introduktion til Lise Fogh og hendes forskningsproces med at skrive bogen.
Målet er dele materialet med andre Swane-forskere og desuden at fungere som almindelig oplysning til personer med interesse for Sigurd Swane.

   

Biografien Omtale Hans liv Familie Udstillinger Publikationer foredrag Foredrag Se kunsten Mere information Om Kontakt

Biografien om Sigurd Swane

Lise Foghs biografi med titlen Sigurd Swane - Ingen dag uden penselstrøg er udkommet i oktober 2022 på Gyldendals Forlag.

Sigurd Swane (1879-1973) var en af de store danske malere i 1900-årene. Biografien om Sigurd Swanes liv viser mennesket bag kunstneren, og den placerer udviklingen af hans malerkunst i sin tid.

Appetitvækkere

Anmeldelser og omtale

Anmeldelse i Politiken

"Bogen om Sigurd Swane med undertitlen ’Ingen dag uden penselstrøg’ er en rig, detaljeret og uhyre gennemarbejdet biografi (...) Den vil dog især henvende sig til dem, der interesserer sig mere for mennesket Sigurd Swane end for maleren."
Af Peter Michael Hornung, 2023-02-14

Læs hele anmeldelsen.

Anmeldelse i Kristeligt Dagblad

"Uhyre omfattende og velresearchet biografi om Sigurd Swane dykker dybt i hans familieliv og kunstpolitiske engagement, men savner overblik og klar komposition. (...) Med imponerende grundighed og vederhæftighed har Lise Fogh arbejdet sig igennem det enorme materiale. (...) Biografien er en guldgrube af oplysninger (...)"
Af Henrik Wivel, 2022-12-19

Læs hele anmeldelsen.

Lektørudtalelse fra bibliotekerne

"(...) Bogens fortælling om den produktive Sigurd Swane og hans mageløse familie, som forfatteren selv er beslægtet med, er både saglig, spændende og personlig - uden på noget tidspunkt at blive privat. Det virker tværtimod som en klar styrke ved den vedkommende fortælling om kunstnerens liv og karriere, at Lise Fogh så tydeligt personligt motiverer sin skildring af malerens liv." Læs hele lektørudtalelsen.

Det siger læserne

”Jeg har nu læst din Swane-bog, hvor er den fremragende.”
Af Alice Faber, formand for Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner

”Der er mange nye ting for mig, ikke mindst et givende indblik i hans familiebaggrund og ungdom, som gør, at jeg tror, jeg forstår ham bedre nu. Og så er der jo en masse andre sager, Musen var noget af en overraskelse, men også om hele tyverisagen, som jeg mente at kende ret godt, er det lykkedes dig at få nye perspektiver og detaljer frem.”
Af Hanne Abildgaard, kunsthistoriker, tidl. museumsinspektør og forsknings- og formidlingschef på Arbejdermuseet

”Det er en mægtig bedrift, du har præsteret, og det er utrolig rart at have alle de millioner af oplysninger og data samlet et sted.
Det er en flot rune, du har ristet, over én af de betydeligste malere i Det Tyvende Århundrede - Sigurd Swane, hans liv og virke.”
Af Jesper Sejdner Knudsen, kunsthistoriker og tidl. museumsinspektør på Malergården og Odsherreds Kunstmuseum

”Jeg har nu med meget stor fornøjelse, og udbytte, læst din bog om Sigurd Swane. Et drabeligt arbejde, som må have taget dig en god stund. Imponerende. (...) Der er meget stof til eftertanke. (...) Sigurd som maler - og som livskunstner, og lidt akavet familiefar, du kommer fint omkring det, og det bliver på intet tidspunkt kedeligt. Jeg har også læst de kapitler, der ikke kom med bogen, men som jo udmærket kunne have været der.”
Af Morten Giersing, barnebarn af Harald Giersing

"Det er en underholdende og emneopdelt biografi om en anerkendt, dansk maler, Sigurd Swane, og om hans malende familie. (...) Kapitlet På rejse med staffeli og malerkasse er nok det sjoveste og mest positive af alle kapitlerne i bogen."
Af Anders Ellegaard, Historie-online.dk, 9. november 2022

Hvor kan den købes?

Bogen kan købes hos boghandlere, på Malergården og nogle kunstmuseer, fx Statens Museum for Kunst, Louisiana og Johannes Larsen Museet.
Den findes også som e-bog, fx på e-reolen.
Desuden findes den på folkebibliotekerne.

Supplement til biografien

Et par afsnit fandt ikke plads i den trykte bog. De kan imidlertid læses her:

Sigurd Swanes kunst

Baseret på Swanes breve, noter, dagbøger mm. samt på kunstkritikeres anmeldelser har Lise Fogh sammenstykket en beskrivelse af Swanes kunst. Hvad ændrede hans kunst, og hvad karakteriserer den.

Om Swanes kunst (pdf)

Sigurd Swane som digter

Swane udgav flere digtsamlinger. Og han skrev adskillige digte rundt om i sine noter og breve.
Baseret på disse kilder har Lise Fogh analyseret, hvorledes digtene spillede en rolle i hans liv. Hvor maleriet lod ham udtrykke det 'smukke', så brugte han digtene til at udtrykke sine følelser, også de svære og de mørke.

Om Swanes digte (pdf)

Video om bogen og de hemmelige breve


Videoen findes på YouTube. Den varer 46 min.

Efter udgivelse af Sigurd Swane - Ingen dag uden penselstrøg holdt forfatteren Lise Fogh et foredrag for Malergårdens Venner om bogen.
Hun gennemgår bogens mange temaer. Desuden fortæller hun om den hidtil ukendte muse i Swanes liv. En ungdomskærlighed, som motiverede ham til at male hele livet, og som han i sine sene år korresponderede tæt med.

Videoen er optaget den 10. december 2022 på Malergården af og gengivet med tilladelse af journalist Marwan George, KIP TV.

skovbillede

Et af Sigurd Swanes tidlige malerier fra 1910'erne. Købt af Johannes Larsen Museet i 2022 for 40.000 kr.

Interview med Lise Fogh

I februar 2023 blev Lise interviewet til avisen Nordvestnyt. Her fortæller hun om sin familierelation til Swane-familien og om sine kilder og processen med at skrive biografien.

Hent artiklen.

Foredrag

Jeg har pt disse tre foredrag klar. Hvis I er interesserede, så kontakt mig.

  • "Sigurd Swanes liv og kunst" om udviklingen i hans kunst gennem hans liv. Faser og afgørende begivenheder.
  • "Modernisme i Paris og kærlighed i Kerteminde" om Sigurd Swanes rejse til Paris i 1907 og hans venskab med fynbomalerne.

  • "I Swanernes hjulspor", der beskriver min rejse til de steder i Portugal, hvor familien Swane opholdt sig i 1950'erne.

 

 

Sigurd Swane - hans liv

Sigurd Swane (1879-1973) er en af de betydelige danske malere fra det 20. århundrede. Han var med til at bringe modernismen til Danmark. Sigurd Swane var en meget produktiv kunstner. Han malede både portrætter, landskaber og opstillinger, og han var medlem af datidens vigtige kunstnersammenslutninger, Den Frie og Grønningen.
Samtidig skrev han livet igennem digte, og han udgav syv digtsamlinger.

Sigurd Swane levede et langt liv – han blev næsten 94 år. Jeg har udarbejdet en liste over de vigtigste begivenheder i hans liv til gavn og glæde for alle interesserede.
Send gerne rettelser til mig, som jeg så vil dele her.
Hent
liste med Sigurd Swanes vigtigste årstal.

Læs mere om hans udvikling som kunstner i mit afsnit om hans kunst.

Familie

Alle syv familiemedlemmer var kunstnere, og de levede – mere eller mindre godt – af deres kunst. Især er det bemærkelsesværdigt, at det lykkedes for Christine Swane at ernære sig som kunstner i en tid, hvor kvindelige kunstnere havde svært ved at opnå anerkendelse.

Der findes en kort kortfilm fra 1945, hvor man ser Sigurd Swane og familien på Malergården. Den er produceret af Søren Bay og udgivet af Filmcentralen i serien Danmark på Film og kan hentes her.

Udstillinger - 1903-2016

Sigurd Swane var meget aktiv og flittig med at udstille – mindst én gang om året. Det var desuden nødvendigt for at sælge malerierne, som jo var familiens vigtigste indtægtskilde.Her kan du hente en liste over de mange udstillinger, han har deltaget i - både fællesudstillingerne, separatudstillingerne og de mange gange, hvor han udstillede sammen med sin familie.

Hent listen over Sigurd Swanes udstillinger.

Se kunsten

Malergården, Swane-familiens kunstnerhjemsmuseum

Kunstnerhjemmet Malergården er nu genåbnet, og det holder åbent helt til og med december. I vinteren 2021-2022 har Malergården gennemgået en omfattende renovering. Tag, facader og vinduer er bleve renoveret, ligesom indboet er sat i stand. Der er installeret varmepumper, så åbningstiden kan forlænges.

Malergården ligger i Odsherred. Adressen er:
Plejerupvej 10, Plejerup, 4571 Grevinge.

Malergården blev åbnet som museum i 2005. Datteren Gerda Swane testamenterede gården til Odsherreds Kunstmuseum, men nåede lige akkurat ikke at se museet åbnet, før hun døde i 2004.
Til gengæld blev sønnen Henrik Swane boende på Malergården indtil sin død i 2011.
I 2012 blev Malergården – sammen med Odsherred Kunstmuseum – lagt sammen med andre museer til Museum Vestsjælland. Se mere:

I 2016-17 var der en stor udstilling af Sigurd Swanes kunst,
udstillingen Sigurd Swane — Maleri. Den blev vist på de tre museer, der havde skabt udstilllingen, nemlig Odsherreds Kunstmuseum, Øregård Museum og Museet for Religiøs Kunst fra september 2016 til februar 2017.

I forbindelse med udstillingen er der indspillet en video om Sigurd Swane og udgivet et katalog.

Museer med Swanes malerier

Sigurd Swane var en meget produktiv maler, sommetider malede han tre billeder om dagen. Man mener, at hans samlede produktion er på over 5.000 billeder. Man kan finde hans malerier på mange danske kunstmuseer, fx:

Swanes billeder:

Desuden findes hans værker i mindre omfang på mange andre danske museer, jvf listen:

Hent listen over Sigurd Swanes malerier på danske museer.


To af Sigurd Swanes portrætter af Agnete Swane


Sigurd Swane malede mange landskabsmotiver. Maleriet th er "Jakobs drøm", et motiv han malede 11 gange.

Swanes publikationer

Foruden at male, skrev Sigurd Swane også digte og andre tekster. Her er en oversigt over de værker, han har fået udgivet:

Digtsamlinger

  • Skyer, 1912
  • Templet, 1918
  • Tiden, 1925
  • Sange i Ørkenen, 1926
  • Under skiftende Himmel, 1929
  • Mens Årene gik, 1942
  • Udenfor Vejen, 1945

Desuden har han oversat digtsamlingen Les fleurs du mal af Charles Baudelaire. Den udkom i 1921 med titlen Syndens Blomster. Den blev genudgivet i 1963.Læs mere i mit afsnit om hans digtning.

Bøger og artikler
Sigurd Swane var en aktiv debattør i dagens spørgsmål, fx kommenterede han tit bygge- og restaureringsprojekter i København. Af udgivelser kan nævnes følgende:

  • Skolesag og statsstyre, klassejævning og fred - et indlæg i dagens og fremtidens spørgsmaal, 1923
  • Kai Nielsens Kunst - En Omvurdering. Strejflys over Kritik og Museumsforhold, 1925
  • Lidt om kunst, Kolding, 1937
  • Niels Larsen Stevns - figurbilleder og kompositionsudkast, 1938
  • Maleren Kristian Kongsbøll, 1939
  • Jens Hansen-Aarslev - En Kunstnerskæbne, 1942
  • Kristian Kongsbøll 1880 – 1913, 1943
  • Rejseminder, Set og tænkt, 1946

Desuden har han skrevet sine erindringer, som imidlertid aldrig blev udgivet. De ligger i håndskrift på det Kongelige Bibliotek. Ligeså en række dagbøger og notater fra de studierejser han tog på i sine unge dage.

Litteratur om Sigurd Swane

Der er ikke skrevet en egentlig kunsthistorisk monografi om Sigurd Swane, men hans liv og kunst er behandlet i de kataloger, som er udgivet i forbindelse med større udstillinger, især efter hans død.

I forbindelse med Swane-udstillingen i 2016-17 er udgivet værket Sigurd Swane - Maleri, redigeret af Sidsel Maria Søndergaard, Lotte Nishanthi Winther og Britta Tøndborg. Det er udgivet af de tre museer, Øregaard Museum, Odsherreds Kunstmuseum og Museet for Religiøs Kunst.

Den allerførste tekst om Sigurd Swane udkom i 1932 i Tidsskriftet Vor Tids Kunst nr. 8 skrevet af Poul Uttenreitter.

Familien Swane er alligevel meget kendt, blandt andet takket være Gyda Uldall, som producerede to videoer, Swanernes Hus og 99 års fødselsdagen, som blev udsendt på DR i 1988 og 1992 og fik stor udbredelse.

I 2000 udgav hans datter Gerda Swane bogen: Swanerne på Malergården, som skildrer livet, som hun oplevede det på Malergården og på de mange rejser til Spanien og Portugal. Bogen udkom på forlaget Gyldendal.

I 2004 udgav Holbæk Amts Venstreblad (nu Medieselskabet Nordvestsjælland) en serie artikler om Henrik Swane, som bagefter udkom samlet i bogen Henriks Historie, skrevet af Lisbeth A. Rasmussen.

Desuden bliver Sigurd Swane omtalt i værker om samtidige kunstnere, fx Fritz Syberg, Johannes Larsen, Christine Swane og Harald Giersing.

Kilder på internettet om Swane

Her kan du finde oplysninger om Sigurd Swane, hans kunst, familie og Malergården:


Hanne og Henrik
 
Gerda og maleriet "Emigranterne"

Anekdoter og historier

Mange mennesker har mødt og kendt familien Swane. Odsherreds Kunstmuseum og Malergården får henvendelser fra folk, som fortæller en lille historie, de har oplevet med familien.
Malergården/Museum Vestsjælland inviterede derfor i 2018 til Malergårdens Huskeklub, hvor man kunne møde op og fortælle sine historier. Resultatet er foreløbigt en podcast med titlen Vi husker Swanerne på Malergården.

Odsherreds Kunstmuseum (og Museum for Vestsjælland) har produceret en interressant podcast om Sigurd og Christine Swane og deres liv som kunstnere, sammen og hver for sig. Den blev produceret i forbindelse med udstillingen Veje til det gode kunstnerliv i 2019. Det er en samtale mellem kunsthistorikerne Britta Tøndborg og Jesper Knudsen. Find podcasten: Veje til det gode Kunstnerliv - Christine og Sigurd Swane.

I 2020 er der kommet en ny spændende historie i serien Samtaler med Fortiden. Den hedder Malergårdens børn - Besat og befriet. Den handler især om de tre børn i familien Swane: Hanne, Henrik og Gerda med fokus på tiden under Besættelsen. Den er sammensat og fremført af Jesper Sejdner Knudsen, kunsthistoriker og museumsinspektør ved Museum Vestsjælland og Simon Vagn Jensen, teaterleder på Odsherred Teater. Den foreligger også som video. Find udsendelsen på YouTube.

I 2021 har Museum Vestsjælland igen udviklet en spændende historie med udgangspunkt i Malergården. Det er et foredrag og en film med titlen Fra Nobel til nazist - en digters fald. Det handler om Valdemar Rørdam, som boede på Malergården 1939-1946. Find en teaser her.

I 2022 har Museum Vestsjælland fået optaget en video med titlen Børnene på Malergården, hvor man især hører Henrik Swane fortælle om sin og sine søskendes opvækst på Malergården.

Forskning i Sigurd Swane

Der er flere forskere og kunsthistorikere, som har beskæftiget sig med Sigurd Swane og hans familie.Her er en liste over dem, som jeg har kendskab til:

  • Jesper Knudsen, tidl. Museumsinspektør, Odsherreds Kunstmuseum
  • Britta Tøndborg, Forskningschef, Museum Vestsjælland
  • Mikael Wivel, dr. phil., kunsthistoriker
  • Lennart Gottlieb, dr.phil., kunsthistoriker
  • Erland Porsmose, Museumsdirektør, Østfyns Museer
  • Mette Højsgaard, Fine Arts Consultant
  • Ulrike Brinkmann, freelance kunsthistoriker
  • Inge Lise Mogensen Bech, PhD-stipendiat, AU
  • Merete Mørup, cand.mag. i kunsthistorie
  • Lise Fogh, mag.art. i litteraturvidenskab

Hvis du kender andre, så send gerne navne til mig.

Om

Denne hjemmeside

Hjemmesiden er tænkt som et arbejdsredskab til deling af forskning om Sigurd Swane. Desuden til almen oplysning. Siden administreres af Lise Fogh. Hjemmesiden ligger på domænenavnet sigurdswane.dk, med genvej fra domænenavnet swane.dk.
Jeg tager med glæde imod ris, ros, rettelser og tilføjelser, som jeg så vil dele her.

Foto af Sigurd Swane med staffeli er taget af sønnen Henrik Swane i 1964. Gengivelserne af Swane-malerierne er hentet fra Malergårdens Facebook-side.

Publicerede resultater

I oktober 2022 udkom min biografi om Sigurd Swane fra Gyldendals forlag. Den har titlen: Sigurd Swane - Ingen dag uden penselstrøg.

Tidligere har jeg bidraget med uddrag og citater fra Sigurd Swanes breve og erindringer til det katalog i bogform, som blev udgivet i forbindelsen med Swane-udstillingen, som blev vist i 2016-17, først på Øregaard Museum, og sidst på Odsherrreds Kunstmuseum fra september 2016 til februar 2017.

Desuden har jeg skrevet en artikel om Sigurd Swanes ophold i Kerteminde 1910-11. Den udkom i Cartha 2015/16, årsskriftet udgivet af Østfyns Museer.

Denne hjemmeside er en 'levende publikation'.

Noget af kildematerialet


Nogle af Sigurd Swanes breve i mit arkiv


En rejsedagbog og et par af de 32 kapsler med dokumenter på Det Kongelige Bibliotek

Kontakt

Lise Fogh
Berggreensgade 50
DK-2100 København Ø
Mobil +45 5090 9214
lise[at]lisefogh.dk;
www.lisefogh.dk

Mine data på LinkedIn

Lise Fogh

Jeg er magister i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet. Min interesse for Sigurd Swane skyldes, at jeg er i familie med ham. Sigurd Swane var onkel til min mormor, men de opfattede sig som fætter og kusine, og min mor kom på Malergården som ung. Også jeg har besøgt familien dér masser af gange, dog mest efter Sigurd Swanes død.

For nogle år siden overtog jeg to m3 efterladte papirer fra familien - en blanding af breve, huskesedler, regninger, dagbøger etc. Det er dette materiale, som jeg nu gradvist har arbejdet mig delvist igennem og ordnet, så det også er tilgængeligt for andre interesserede, fx kunsthistorikere.