Besøg hos Hans Henrik Rasmussen - Nordsjælland - 8. marts 2005

Den allerførste besøgsartikel jeg lavede for HIGHfidelity tilbage i 1989 var hos min tidligere kollega Hans Henrik. Dengang var det Martin Logan højttalere samt Audio Note pre-amp og den sjældne Rappaport effektforstærker. Audio Note forstærkeren har han stadig. Rappaporten er der også, men den anvendes ikke p.t. 
På højttalersiden er der sket en hel del. Efter mange år med en selekteret topmodel fra Audio Note med sølvsvingspoler og hele "svineriet" står der nu full-range og horn på programmet. Nærmere betegnet en kombination af et  bagladet (bas) og frontladet (mellemtone- /diskant) horn.

Hans Henrik har arbejdet nogle år hos Audio Note i England og ikke underligt har han en forkærlighed for deres produkter. De tidligere Audio Note højttalerne var der kælet for i alle detaljer, men alligevel faldt han for lyden af den gode gamle Flat 8 fra Coral. "Jeg fik dem for blot 200,- kr. stk - var han ikke dum, ham der solgte dem til mig?" spørger han, efter at jeg noget forundret måtte konstatere, at de øverste oktaver gengives på een gang fantastisk detaljeret og meget behageligt.

Følsomheden på systemet kendes ikke, men jeg vil tro den ligger lidt over de 100 dB/1Watt. Til gengæld går det så heller ikke så langt ned. Output under 50-60 Hz var der ikke meget af.

Her ser vi hornet på bagsiden. Det er den venstre højttaler vi har fast i. På trods af en godstykkelse på 30 mm er der alligevel tilføjet en form for afstivning. Tidligere var der påklæbet blygummi, men det kom hurtigt af igen, da det gav en dump og meget død gengivelse.

Audio Note forforstærkeren som har fulgt Hans Henrik i mange år. Den er opbygget med FET's, men har en rørstrømforsyning og en nettrafo med sølvtråd! Nok noget af det ypperste der findes og bestemt heller ikke billig. Til højre skimtes AN7 trafoen som er en helt historie i sig selv.
Effekten - her 2 x 7 Watt kommer fra en Audio Note kit one. Når der lyttes CD går signalet direkte ind og reguleres via volumekontrollen på fronten. De fine kobberplader har Hans Henrik selv tilført, så det hele ser lidt pænere ud. Udgangsrørene er de ny "globe-shaped" fra JJ. Et fremragende rør, men der påtænkes at gå over til de ultimative Western Electric, når økonomien tillader det.

På trods af de "kun" 7 Watt oplevede jeg på intet tidspunkt noget der lignede effektmangel. På den anden side så ligger højttalernes følsomhed nok også pænt højt.

Bemærk placeringen på en tynd træplade og de tre tykke cykelslanger neden under. Dette giver en effektiv afkobling, som også benyttes under de øvrige apparater.

Link til Audio Note kits:
http://audionotekits.espyderweb.net/

Audio Note DAC'en var stået af, men det var Hans Henrik nu ikke så ked af, for den nyligt indkøbte DV 575A fra Pioneer spiller som en drøm. Fantastisk at man kan få så meget lydkvalitet til bare 2000,- kroner
Micky udøver sin magi på omgivelserne. Om det er derfor den flotte Audio Note step-up trafo lyder så godt, tror jeg næppe. Her er der på sædvanlig vis dømt sølvkabler hele vejen igennem og fuld flexibilitet mht. til valg af impedans og forstærkning. En af verdens bedste trafoer.

Til højre en anden Walt Disney figur - Fedmule svinger sig i sin trapez lige over trappen til 1. sal. Billedet siger ikke meget om størrelsen, men den er stor. Omkring 1 meters penge vil jeg tro, hvis han foldede sig ud.

 

Vinylskiverne spilles på en Rega 25 med Rega arm og en Audio Note Io limited pci-up. Til højre ses en nyinvestering - en separat udvendig strømforsyning til pladespilleren, som ifølge Hans Henrik gjorde det hele mere letflydende og "sort".

Bemærk at også pladespilleren flyder på luft. Her i form af en solid marmorflise der hviler på de obligatoriske cykelslanger.

Den fine Io pick-up fra Audio Note. klik på billedet for en forstørrelse.

 

Herunder:
De f...... kabler! Nu er der igen røget et kabel ned bag reolen. Sådan er det, når man også skal tage hensyn til kvinden i hjemmet. Så skal det hele se pænt ud. Andre har blot kablerne placeret mere fornuftigt, hvor man kan se dem og få fat i dem ;o)

Endelig .... der er tid til at lytte. Her er det netkabler vi lytter til og jo der var forskel. Beklager at Dan som sidder forrest har fået lidt rød øjne, men det var også sidst på aftenen.

Hans Henrik sidder bagest og virker meget koncentreret. Til højre kan man skimte en af Hans Henriks andre fritidsbeskæftigel- ser - maling. Faktisk nogle rigtig fine portrætter han havde malet.

Men hvordan lød det så?  Tja "vægtløshed" må være nøgleordet. Jeg var meget forbavset over den top som kom fra højttalerne. Henrik havde en diskant som sad på toppen der kunne sende lyd op mod loftet, men den droppede vi hurtigt. Coral enheden i sig selv har en meget fysisk korrekt top, som dog lige mangler den ultimative luftighed, man f.eks. finder i båndhøjttalere. Bunden i højttalerne er hurtig og kontant som man forventer det fra horn, men egentlig bas under 50 Hz er der ikke meget af. Mellemtoneområdet er helt klart systemet store force og så den sammenhæng der er i hele lydbilledet. Ingen delefiltre er lig med "ingen problemer". Der er også både dybde og bredde i lydbilldet, men den typiske hornfarvning er der også - ikke egentlige resonanser for de er dæmpet væk i den solide konstruktion, men en let farvning fra tragten. Efter at have lyttet en times tid kan man dog abstrahere fra dette fænomen og vlot nyde musikken. Selv om den lille Pioneer giver fantastisk meget for pengene, var det dog LP-lyden som bød på den bedste lyd. Ingen tvivl om at det er en rigtig god kombination. Alligevel meget tankevækkende at man kan anvende udstyr til mange 1000-ende kroner med 200 kroners fuldtone-enheder og slippe mere end godt fra det.