Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 14. 2011



Nyheder i uge 14, 2011

Læs uge 13.......Læs uge 12.......Læs uge 11

..........
OBS:
VinAvisens redaktion holder ferielukket
fra på torsdag d. 7. til torsdag d. 14. april.
Men VinAvisen udkommer naturligvis også i næste uge.
..........







Vinmarker i Blaye i Bordeaux. Foto: Michael Clark Stuff.

Kæmper for at beholde vinslottene
Velhavende kinesiske forretningsfolk opkøber det ene fornemme vinslot i Bordeaux efter det andet. Selv den kinesiske regering har købt et slot, Château de Viaud, gennem det statsejede firma Cofco. Og man kan godt regne med, at flere vinslotte i fremtiden kommer på kinesiske hænder.
Man kunne forestille sig, at de traditionsbundne vinproducenter i Bordeaux så med en vis skepsis på denne kinesiske invasion.
Men sådan forholder det sig langtfra ifølge The Sydney Morning Herald, der har taget pulsen på holdningerne i det berømte franske vindistrikt.
I 2009 faldt eksporten af Bordeaux-vin til USA og Storbritannien med henholdsvis 23% og 25% som følge af den verdensomspændende økonomiske krise. Det, kombineret med en stigende konkurrence fra de oversøiske vinlande, er gået hårdt ud over vinslotsejernes pengepunge. Mange af dem kæmper en sej kamp for at kunne beholde slottene, der ofte har været i familiernes eje i flere hundrede år.

Kineserne redder Bordeaux
Samtidig er det dog svært at finde en slotsejer, der ikke vil sælge for den rigtige pris. Og den rigtige pris, det er netop, hvad kineserne kan give. Sådan lyder det fra ejeren af Château de Malle, Henri de Bournazel, som avisen har talt med.
Mange vinslotsejere i Bordeaux betragter nærmest kineserne som en slags redningsmænd for vindistriktet.
De kinesiske investorer poster mange penge i de gamle vinslotte, så de fortsat kan fremstille deres gode vine. Desuden regner man med, at investeringerne vil medføre en endnu større eksport af Bordeaux-vin til Kina. Sidste år steg eksporten til kineserne med hele 67%, hvorved det asiatiske land indtog pladsen som den største aftager af Bordeaux-vin - næst efter Frankrig - på verdensplan.

Isterninger i kostbar vin
Men der er dog også skeptikere blandt Bordeauxs vinproducenter. Nogle frygter, at de kinesiske investorer med deres ofte ringe viden om vin på længere sigt vil skade distriktets image.
Og selv om kineserne bliver stadig mere vidende om vin, så er der ifølge The Sydney Morning Herald et godt stykke vej igen.
I avisen fortælles der blandt andet om forretningsfolk, der drikker vin til 2000 euro (cirka 15.000) flasken af shot-glas eller iblandet isterninger.



Klager over svindelvin
Et af verdens mest populære vinmærker har været udsat for svindel. Det drejer sig ifølge Decanter om Jacob’s Creek, der ejes af det franske firma Pernod Ricard. Det australske vinmærke er med et salg på mere end 60 millioner flasker i 53 lande firmaets absolutte flagskib.
Svindelen blev opdaget ved, at Pernod Ricard modtog stadig flere klager fra kunder i London over kvaliteten af Chardonnay-vinen fra Jacob’s Creek.

Der mangler et ”A”
Nu har de britiske myndigheder finkæmmet nitten vinforretninger i det nordøstlige London og har foreløbig fundet 340 forfalskede flasker Jacob’s Creek Chardonnay. Men det er måske kun begyndelsen …
Svindelvinen er ikke engang australsk, men derimod kinesisk, idet flaskerne er importeret til Storbritannien fra Kina. De forfalskede flasker sælges til nøjagtig samme pris som de ægte, så der må være et eller to led i kæden, der tjener rigtig godt på svindelnummeret.
Umiddelbart virker de forfalskede flasker ikke mistænkelige. Dog mangler der et ”A” i ”Australia” nederst på bagetiketten . Men det er der jo ikke nogen, der ser i farten.









Den franske vinskribent Michel Bettane.

Rav i den i Bordeaux
I denne uge er der primeur-smagning i Bordeaux af den nye årgang 2010. Vinskribenter fra hele verden er valfartet til den store smagning for i slutningen af ugen at offentliggøre deres domme over den nye årgang.
Men en lille udvalgt skare af vinskribenter er allerede for et godt stykke tid siden blevet inviteret af vinslottene til at smage på vinene, der endnu ligger og modner i fadene.
Sådan har det være i årevis. Problemet er bare, at nogle af disse udvalgte skribenter offentliggør deres anmeldelser og point, før den store hovedsmagning.
Det er nu blevet for meget for den førende franske vinskribent Michel Bettane. I et åbent brev til Union des Grands Crus de Bordeaux (UGC) bekendtgør han, at det er sidste gang nogensinde, han kommer til primeur-smagningen, hvis ikke der sættes en stopper for disse alt for tidlige anmeldelser.

Latterlig praksis
Bettane kalder det for både latterligt og respektløst over for hovedsmagningen, at nogle få især amerikanske og franske vinskribenter får mulighed for at smage og publicere deres domme før alle andre.
Selv har han gennem de sidste tyve år – af loyalitet over for sine mange kolleger – ventet med at smage og anmelde vinene til den officielle smagning. Også selv om han naturligvis hører til den udvalgte skare.
Bettanes udmelding er selvfølgelig ikke så sjov for vinslottene. Hans anmeldelser er en rettesnor for mange vinglade franskmænd, og sammen med sin kollega Thierry Desseauve skriver han om vin i rigtig mange magasiner. Og Desseauve er solidarisk med Bettane og vil derfor heller ikke komme mere, hvis ikke tingenes tilstand ændres.

Vil tilfredsstille forbrugerne
Blandt de vinskribenter, der har vakt Bettanes harme, er den anerkendte amerikanske skribent James Suckling. På sin hjemmeside offentliggjorde han sine anmeldelser for Bordeaux årgang 2010 allerede en uge før startskuddet for den officielle primeur-smagning. Han lagde endog en videofilm ind, der viser hans personlige vinsmagning hos Château Rauzan-Ségla.
Suckling svarer igen med, at "forbrugerne har behov for hurtigst muligt at få at vide, hvor gode vinene er i en given Bordeaux-årgang. Det behov vil jeg gerne tilfredsstille, så godt jeg kan."

Ikke så stort et problem
Bettane mener, at Union des Grands Crus de Bordeaux (UGCB), hvis medlemmer er distriktets store vinslotte, bør gribe ind. Silvie Cazes, der er præsident for foreningen, mener dog ikke, at problemet er så udbredt. Desuden beder UGCB altid de vinskribenter, der smager på årgangen før alle andre, om ikke at offentliggøre smagenotaterne før den store smagning – noget, som de ifølge hende stort set alle overholder.
Dog erkender hun, at UGCB ikke har nogen juridisk ret over for hverken vinskribenterne eller vinslottene.








Peter Yealands under smagningen i Vedbæk havn.

En maverick fra New Zealand
Den newzealandske vinmager Peter Yealands siger selv, at han er en "maverick" – en rebel, ener, nonkonform, uortodoks, individualist – og det skal såmænd nok passe.
Han er i hvert fald en ildsjæl og idealist, der sammen med sin kone i løbet af kun ni år har skabt ikke kun New Zealands, men også Australiens største privatejede vingård med 1000 hektar marker og en årlig produktion af 6 millioner flasker.
Hans mantra er bæredygtighed, og selv siger han: – Du kan ikke nævne én eneste form for teknik til optimal bæredygtighed, uden at vi har taget den i brug – solenergi, kompost, regnvand, genbrug, gødning, mindre CO2, mere grøn – you name it!

1000 små medarbejdere
Et eksempel er Peter Yealands’ metode til at holde græsset nede mellem vinstokkene.
Skulle man køre med maskiner, skulle de ordne 4 km græsbaner og afgive en masse CO2. Derfor har Yealands anskaffet sig nogle får af miniature-arten Baby Doll, der er så små, at de næppe kan nå op til drueklaserne. Og dem sender han så ind mellem vinstokkene, hvor de fungerer som yderst effektive græsslåmaskiner.
– For to år siden havde vi ti får, siger han. – I dag har vi 1000, og om tre-fire år vil vi have 10.000. De formerer sig i den grad.
En anden genial metode er den måde, hvorpå Yealands anlægger nye vinmarker. Den fortæller vi om, når vi har modtaget billeder fra New Zealand.

Opfindsom hjemmeside
Peter Yealands påtog sig i en ret sen alder rollen som vingårdsejer, men han har trænet godt i tidligere roller som landbrugsøkonom og skovejer.
Hvad han nu i en moden alder har fået op at stå på sine marker ud til kysten i Marlborough, får man et glimrende indtryk af, hvis man besøger hans hjemmeside. Den hører til verdens mest opfindsomme og gennemarbejdede vin-hjemmesider med masser af information, små film og fine billeder.
Selv siger Peter Yealands, at man vil være en time om at studere hele hjemmesiden, og vi fik også ud af ham, at den har kostet ham 60.000 newzealandske dollars (240.000 kr.).
For nylig var Peter Yealands i Danmark på vej til Prowein i Düsseldorf, og under en smagning hos sin danske importør, Holte Vinlager, præsenterede han sine fortræffelige vine. Nedenfor er der velfortjente stjerner til dem.



Det kinesiske tegn for vin.

Flere "Chan" end "Smith"
De førende britiske vinhandlere har al god grund til at smile. Salget til de asiatiske lande går forrygende.
Ifølge en artikel af Decanter’s vinskribent Andrew Jefford har Farr Vintners i dag flere kunder, der hedder Chan end Smith. Og af de 155,8 millioner pund (cirka 1,3 mia. kr.), som den britiske vinforretning solgte vin for fra oktober 2009 til samme måned i 2010, udgjorde salget til Asien hele 57%.
Også hos det britiske vinfirma Bordeaux Index, der handler med fornemme Bordeaux-vine, melder man om en fordobling i salget hvert eneste år siden 2005. Igen skyldes det et stigende salg til Asien.

Afgifter i lange baner
Den helt store aftager af vinene er Hong Kong – hvilket ikke mindst skyldes, at myndighederne i 2008 afskaffede tolden på vin. Regionen er i løbet af få år forvandlet til et rent vin-mekka.
Salget af vin fra udlandet har helt andre betingelser i moderlandet Kina, hvor den oprindelige pris bliver bebyrdet med et hav af skatter og afgifter.
En flaske Château Lafite 2009, der i Frankrig beløber sig til 1337 euro (cirka 10.000 kr.) vil, når den kommer til Kina, således være løbet op i et beløb svarende til 14.600 kr. – plus forsendelsesgebyr.
Heldigvis findes der omkring en halv milliard millionærer – og vel også en hel del milliardærer – i Kina.

Vinene solgt på det sorte marked
Ud over afgifterne har de kinesiske myndigheder ret til at tage to flasker vin fra hver kasse vin, der krydser grænsen til Kina. Årsagen er, at indholdet i flaskerne skal tjekkes, før vinene sendes videre ud i landet.
Som Andrew Jefford skriver, så bliver disse mange konfiskerede flasker dog ofte videresolgt uåbnede på det sorte kinesiske marked.






20 postkort fra Veneto
VinAvisens Anker var i februar en tur rundt i den italienske region Veneto. Det kom der i alt 20 postkort ud af, og dem bringer vi i disse uger. De første fire bragte vi i sidste uge. Her kommer de næste tre.



.......
Den traditionelle Bellussi-opbinding forsvinder efterhånden, men Ca’di Rajo og andre vingårde forsøger at bevare den. Se også denne uges STORE billede.

5. postkort fra Veneto i Italien
En dramatisk opbinding
Ca’di Rajo i San Polo di Piave ejes af familien Cecchetto, og det er sønnen, Simone, der er vinmager for en række dejlige vine, ikke mindst nogle virkelig gode Prosecco’er.
Vinene smagte vi i den nærliggende restaurant Parco Gambrinus, der selv fremstiller vine samt en interessant likør, Elisir, lavet på 21 meget hemmelige ingredienser.
Gambrinus lejer også værelser ud for et rimeligt beløb – dér kunne vi godt tænke os at overnatte, næste gang vi er på de kanter.
Men før vi tog hen til Gambrinus, gik vi en tur i Ca’di Rajo’s vinmarker, hvor vinstokkene er bundet op på en dramatisk måde, som italienerne kalder Bellussi.
Jorden er fugtig der på egnen – grundvandet står kun 1 meter under overfladen – så druerne skal løftes højt til vejrs. De lange skud holdes derfor med en masse barduner ned fra en lang række pæle.



.......
Et hurtigt lille mellemmåltid: En panino (et lille brød) og et glas ombra de vino.

6. postkort fra Veneto i Italien
Et glas vin i skyggen
I den lille by Asola kom vi forbi en bar, som skiltede med, at man kunne få et glas ombra de vino. Denne "skyggevin" er en gammel specialitet i Veneto-regionen.
For mange år siden var der på Markuspladsen i Venedig nogle boder, som solgte den perlende Prosecco-vin – vinen, som de lokale kærligt omtaler som "engletis".
Vinhandlerne havde slået deres boder op i skyggen fra det høje klokketårn, kampanilen, og efterhånden som skyggen flyttede sig hen på eftermiddagen, flyttede de også deres boder, så de stadig var i skygge.
Vinen, de solgte, fik efterhånden navnet ombra de vino – skyggevin. Og sådan et glas vin i utide sælger man i dag mange andre steder i Veneto – ikke kun på Markuspladsens dyre restauranter.
Mere om Prosecco-vinen fortæller vi i en serie postkort fra en tidligere vinrejse.


Til_37/09





.......
Store italienske træfade, botti, som dem her i Villa Almè, kan rumme fra 1000 og op til 15.000 liter vin. Læs om Villa Almè i næste uge.

7. postkort fra Veneto i Italien
En fylde-op-vase af grønt glas
I flere af de vinerier, vi besøgte, er de store træfade, botti, kronet med en "vaso colmatore" – en fylde-op-vase af grønt glas med en smuk skulpturel form.
Vasen sættes i spunshullet øverst i fadet, og den er udformet, så CO2-gassen fra gæringen kan undslippe, mens luftens ilt ikke kan komme ned i fadet den anden vej. Altså en énvejs-ventil.
Vinen i fadet står op i vasen, og når det er tid til at fylde efter, løfter man det rørformede låg øverst og hælder vin i vasen.


Bordeaux uden Bordeaux-stil
I Bordeaux er der ifølge Decanter bekymring over Merlot-druens fremtidige skæbne.
Både sidste år og i 2009 blev druerne så sukkerholdige, at de havde et potentielt alkoholindhold på mere end 15%. Årsagen er ikke mindst den globale opvarmning og de deraf følgende klimatiske ændringer.
Med så højt et alkoholindhold risikerer man at miste Bordeaux-stilen i rødvinene, advarer førende ønologer og vinproducenter.
Merlot modner hurtigere end Bordeauxs andre blå druer, og det var netop derfor, man plantede den før i tiden. Men med de stigende temperaturer, går det hele lidt for stærkt.

Advarer mod for sent høst
Nogle vinproducenter i Bordeaux er ifølge vinkonsulenten Denis Dubourdieu ikke så bekymrede for Merlot-druens store sukkerkoncentration. Tværtimod stræber de netop efter en stor mængde sukker og aroma i druerne og dermed magtfulde, solmodne og alkoholrige rødvine. Det er vine, som falder i visse vinskribenters smag, men som samtidig også mister en del af sin Bordeaux-karakter.
Disse vinproducenter fjerner blade på vinstokkene, så druerne får ekstra megen sol, og høster ligeledes meget sent på året.
Dubourdieu har været vinkonsulent for en række vinslotte i Bordeaux i de sidste tredive år. Og som han siger, så brugte han de første tyve år på at råde producenterne til ikke at høste for tidligt. I de sidste ti år har han rådet dem til ikke at høste for sent.




.



< Hvidvins- og rødvinsflaskerne, som indeholder vinen Una, er designet af italieneren Aldo Cibic.


20 druer i hver flaske
I år er det 150 år siden, at Syd- og Norditalien blev forenet. Og det bliver fejret på talrige måder. Ifølge Decanter er der blandt andet blevet fremstillet en hvidvin og en rødvin, hver indeholdende små mængder af tyve forskellige vine på lige så mange forskellige italienske druer.
Vinene, der er forenet i flaskerne, stammer fra samtlige Italiens tyve regioner og symboliserer dermed foreningen. Til hvidvinen har Toscana fx leveret vin på druen Vernaccia di San Gimignano, fra Friuli er der kommet vin på Friulana-druen, mens Sardinien har budt på vin på Vermentino.
Alle hvidvinene er af årgang 2009, mens rødvinene er fra årgangene 2005 til 2009.
Til højre ses listen over de italienske regioner og de lokale druer, som har lagt most til hvid- og rødvinene.

De smager meget italiensk
Det er Associazione Enologi Enotecnici Italiani, der har taget initiativ til de to vine, som har fået navnet Una. I alt er der fremstillet 6800 flasker, hvoraf en del er i størrelserne Jeroboam (3 liter eller 4 normale flasker) og magnum.
Ingen af flaskerne kommer i handelen, men vil blive givet som gave til højtstående italienske embedsmænd. Rødvinen og hvidvinen vil blive præsenteret på den 45. udgave af vinmessen Vinitaly, der afholdes i Verona fra d. 7. til 11. april.
Flaskerne er designet af den italienske arkitekt Aldo Cibic, og de gives væk i fine æsker af asketræ – en træsort, der vokser overalt i Italien.
Et par italienske vinskribenter, der allerede har smagt vinene, har udtrykt, at de bestemt smager meget italiensk …
Man kan læse mere om Una-projektet ved at klikke her.

Mistanke om aprilsnar
Det lyder jo overvældende med alle de vine, der er forenet i de to flasker, og i første omgang fik vi her på VinAvisens redaktion en mistanke om, at det var Decanters legendariske årlige aprilsnar. Men den er god nok.
Nyheden er da heller ikke så epokegørende, som Decanters aprilsnar i 2010. Her forsøgte det britiske vinmagasin at bilde læserne ind, at Nordkoreas kommunistiske diktator, Kim Jong-il, havde købt samtlige flasker af Château Latours andenvin, Les Forts de Latour årgang 2009.
Decanter skyndte sig at dementere historien dagen efter – redaktionen er sikkert blevet kimet ned af Bordeaux-glade vinentusiaster.
De 40 røde og hvide druer
* Valle d’Aosta: Priè Blanc (hvid), Petit rouge (rød)
* Piemonte: Cortese (hvid), Barbera (rød)
* Liguria: Vermentino (hvid), Rossese di Dolceacqua (rød)
* Lombardiet: Trebbiano di Lugana (hvid), Croatina (rød)
* Veneto: Garganega (hvid), Raboso (rød)
* Trentino Alto Adige: Weissburgunder (hvid), Teroldego (rød)
* Friuli Venezia Giulia: Friulano (hvid), Refosco dal Peduncolo Rosso (rød)
* Emilia Romagna: Pignoletto (hvid), Sangiovese (rød)
* Toscana: Vernaccia di San Gimignano (hvid), Sangiovese (rød)
* Umbria: Grechetto (hvid), Sagrantino (rød)
* Latium: Malvasia (hvid), Cesanese di Affile (rød)
* Marche: Verdicchio (hvid), Lacrima (rød)
* Abruzzo: Trebbiano (hvid), Montepulciano (rød)
* Molise: Falanghina (hvid), Tintilia (rød)
* Puglia: Fiano (hvid), Negroamaro (rød)
* Campania: Fiano (hvid), Aglianico (rød)
* Basilicata: Greco (hvid), Aglianico del Vulture (rød)
* Calabria: Greco Bianco (hvid), Gaglioppo (rød)
* Sicilien: Grillo (hvid), Nero d’Avola (rød)
* Sardinien: Vermentino (hvid), Carignano (rød)


34/09





Frankrig kommer til København
For første gang på dansk jord afholder Sopexa (kommunikationsbureauet for franske landbrugsprodukter) udstillingen Franske Vindage.
Det foregår på Hotel Kong Frederik i København den 29. og 30. april. Og der bliver nok af forskellige vine at smage på – omkring 200 i alt – fra blandt andet Bordeaux, Bourgogne, Alsace, Rhône og Languedoc.
Derudover er der også smagsprøver på foie gras, tapanader, olivenolier, patéer og årgangssardiner.
Billetter til arrangementet koster 150 kr. og kan købes på Franske Vindage’s hjemmeside.
Den 29. april er der en særlig smagning for branchen mellem kl. 12.30 og 16.


Slut med primeur-smagninger
Hidtil har vinproducenterne i den fornemme Bourgogne-appellation Gevrey-Chambertin sendt fadprøver på deres nye vine til en række magasiner og aviser – kun et halvt år efter høsten. Redaktionerne har så arrangeret vinsmagninger, hvor vinene er blevet bedømt.
Men for nylig besluttede man hos det lokale vinråd i Gevrey-Chambertin at sætte et punktum for traditionen. Og det skete ifølge WineAlley.com efter en afstemning, hvor hele 82% af de fremmødte vinproducenter stemte for et stop.
Producenterne er nemlig meget imod at sende vinen til vinskribenterne, før den er tappet på flasker og parat til salg. Først da er den malolaktiske gæring, hvor den stærke og spidse æblesyre forvandles til den blidere mælkesyre, færdig. Det samme gælder fadmodningen. Med andre ord bør vinen smages, når den er fuldendt, mener producenterne - hvilket jo lyder megt fornuftigt.
I stedet vil man invitere vinanmeldere og vinbranchefolk til en smagning i november, når den nye årgang har ligget et år på fade.



Det var tredje gang, Bernard Magrez var i Danmark, og som tidligere var mange vinskribenter troppet op til smagningen.

Bernard Magrez på besøg
I torsdags var en af Bordeauxs store vinpersonligheder, Bernard Magrez, på besøg hos sin danske importør H.J. Hansen i Odense.
Ved et velbesøgt pressemøde lod han os blandt andet smage de prægtige vine fra sit Château Pape Clément, men den historie bringer vi nu først om et par uger.
Vi har i de seneste uger deltaget i flere smagninger, og da vi kun vil fortælle om én smagning i hver VinAvis, står reportagerne i kø.
Men … allerede i denne uge må vi berette om den vigtigste vin, som vi smagte i torsdags, nemlig den helt nye Le Bordeaux de Bernard Magrez 2009.
 
Denne vin er et kup
– Det skal ikke være nogen hemmelighed, sagde Bernard Magrez, – at Bordeaux er trængt på det danske marked. Engang havde vi en markedsandel på 50%; i dag er den kun på 7%. Mange danskere har vænnet sig af med at nyde god Bordeaux til fordel for oversøiske vine.
– Men på de store slotte i Bordeaux, blandt andet mit eget Château Pape Clément, kan vi noget særligt. Vi er vant til at lave kostbare vine, som verden står i kø efter, og alle vore erfaringer har vi nu lagt i en vin, som skal overbevise danskerne. En vin, som jeg står inde for, og som kun er fremstillet af druer fra mine ejendomme i Bordeaux.
Den fadlagrede vin på 75% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon og 5% Cabernet Franc er prissat til 99,95 kr. Men her kommer grunden til, at vi omtaler den hurtigst muligt:
Fra 1. maj og indtil 15. august koster den kun 49,95 kr., og den må derfor betragtes som et kup, når man går efter en vellavet og typisk Bordeaux.
Nedenfor i ugens smagenoter er der fem velfortjente stjerner til vinen – og stjernerne gælder også efter 15. august.





..................................




Destilleriet Bruichladdich blev opført i 1881. Nu har det fremstillet verdens første biodynamiske whisky.

Verdens første bio-whisky
Det anerkendte whisky-destilleri Bruichladdich på Islay har længe anvendt økologisk dyrket byg til sin whiskyfremstilling. Nu har destilleriet meddelt, at det har lavet en helt igennem biodynamisk whisky, hvor byggen er sået, dyrket og høstet ifølge en måne-relateret kalender.
Den nye Single Malt whisky skulle være verdens første biodynamiske whisky, og den har allerede fået det blå stempel af Demeter, organisationen for biodynamisk jordbrug.
Der vil dog gå en god rum tid, før whiskyen bliver sendt i handelen. Først skal den modne mindst syv år på fade, lyder det fra destilleriet.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Gauchezco Wines i Argentina.
    * Det Lille Vinhus er flyttet til nye lokaler på St. Kongensgade 72 i København.
    Der vil ikke være nogen fysisk butik. Lokalerne vil derimod blive brugt til vinsmagninger og afhentning af vin efter aftale. Senere på året er det tanken, at der skal være vinbar torsdag, fredag og lørdag aften.
    * Det Lille Vinhus er blevet eneforhandler af vinene fra Azienda Agricola Comelli i Colli Orientali del Friuli, Italien.
    * Slagelse VinKompagni har fået agenturet af vinene fra vinhusene Pascual Toso i Argentina, Rosedale Wines i Barossa i Australien, Domaine Ollier Taillefer i Faugeres i Frankrig, samt Vina El Principal i Chile.
    *Atomwine i Vejle er fusioneret med københavnske Norma Vinimport. Atomwine vil i fremtiden stå for al handel, mens Norma Vin bibeholdes som varemærke særligt målrettet det danske gastromarked, men nu suppleret af Atomwine’s vinudvalg. Rune Elkjær, stifteren af Norma Vinimport, vil fremover være ansvarlig for hotel- og restaurantsektoren, mens Tom L. Pedersen, der har stiftet Atomwine, fortsætter som direktør for det fusionerede selskab.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne i alfabetisk orden efter efternavn på fire sider: Fra A til G, fra H til K, fra L til R og fra S til Å. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Troels V. Østergaard (f.1939) og hans importfirma Godsets Vin handler kun med vine på økologisk dyrkede druer. Han er magister i geologi, men begyndte tidligt som forfatter og foredragsholder om økologi. Han har været redaktør af tidsskrifter om økologi og medlem af bestyrelsen for den internationale økologiske organisation (IFOAM) og af Det økologiske Jordbrugsråd og Økologisk Råd. I 1996 stod han for den første økologiske verdensudstilling på Holmen i København.
    En studietur i Tyskland bragte ham og hans hustru til Weingut Brüder Dr. Becker, hvor de faldt for de glimrende vine. De første år var importen kun til eget forbrug, men besværet med at hente vinen i Puttgarden, når man kun måtte have femten flasker med pr. person, gav stødet til firmaet Godsets Vin i 1988.
    Siden har mange rejser givet kontakt til flere økologiske vinavlere, og i dag omfatter sortimentet foruden de tyske hvidvine vin fra de vigtigste franske distrikter samt italiensk, spansk og portugisisk vin. Druerne til alle vinene er økologisk dyrkede i overensstemmelse med EU’s regler, og vinifikationen følger de økologiske foreningers forskrifter.
    Godsets Vin var landets første vinhandel med online bestilling, og firmaet drives fra det lille "gods" på 7 tønder land i Odsherred, som de mange kunder finder frem til via nettet.
    Adresse: Godsets Vin, Næsvangsvej 8, 4550 Asnæs, tlf. og fax: 59 65 13 93, e-mail: troels@godset.dk, www.godset.dk.





Klik her
.

...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130

...............................
    .....................
    114 På vingården Ca'di Rajo's marker i det italienske Veneto bindes vinstokkene op efter den gamle Bellussi-metode (foto © Ca'di Rajo)
    ...............
    ...............
<br>



.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 96 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Sanz Clásico, Rueda, Spanien, 2010
50 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Vellavet og frisk hvidvin med god frugtfylde og en lille krydret/parfumeret tone. Den femte stjerne får den for den menneskevenlige pris.


Altivo Vineyard Selection, Finca Eugenio Bustos, Torrontés, Mendoza, Argentina, 2010
69,50 kr., X Wine
En skøn hvidvin med en masse facetter i duft og smag - blandt andet krydderhonning, meloner, papaya, grønne druer og citrusfrugter. En behagelig tørhed og en fin syre gør denne vin yderst velegnet til fisk og skaldyr.


Colle dei Venti, Caldora, Pecorino, Terre di Chieti IGT, Italien, 2009
75 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Glimrende hvidvin på Pecorino-druen. Den har en fintkrydret smag, god, ren frugt og en lang eftersmag.


Weingut Jakob Jung, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2009
79,95 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Frisk hvidvin med et næsten "transparent" billede af Riesling-druen. God frugt med citrus og blomster. Flasken har skruelåg.


José Pariente, Verdejo, Rueda, Spanien, 2009
80 kr., pris ved 12 flasker, SpanskeVine
Fremragende hvidvin med en aromatisk duft og smag og blød, indtagende frugt. En vin, der lever op til Rueda-distriktets gode ry.


Yealands Estate, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2009
109 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager
En af de flotteste newzealandske Sauvignon-hvidvine, vi har smagt i nyeste tid. Den har en frisk, græsagtig duft og en lækker smag med en lille fedme, blød frugt og tilpas syre. Flasken har skruelåg.


Yealands Estate, Pinot Gris, Marlborough, New Zealand, 2009
109 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager
Blød og fyldig hvidvin - en vin, der vil være fortræffelig til mange lettere retter og ikke kun til fisk og skaldyr. Smager som en virkelig god Pinot Gris fra Alsace. Flasken har skruelåg.


Yealands Estate, Riesling, Marlborough, New Zealand, 2009
109 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager
Let og læskende hvidvin med blød frugt. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Rendola, Rosso di Montalcino, Italien, 2007
88,50 kr., Irma
En Rosso, men tæt på en Brunello. En hammergod rødvin med kraftig frugt og mange facetter.


Château Hauterive, Cru Bourgeois, Médoc, Frankrig, 2007
89 kr., på tilbud: 79 kr., Lago Import
En rigtig god Bordeaux-rødvin, typisk med sin gode frugt, tørhed og tilpasse syre.


Torrione, Petrolo, Toscana IGT, Italien, 2008
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Lækker Toscaner-rødvin med god frugt, fint krydderi og en sprælsk syre. En nydelse.


Le Bordeaux de Bernard Magrez, Bordeaux, Frankrig, 2009
99,95 kr., på tilbud fra 1. maj til 15. august: 49,95 kr., H.J.Hansen Vin
Glimrende Bordeaux-rødvin med en liflig duft og en dejlig blød smag med god frugtfylde og den karakteristiske lille Bordeaux-tørhed, der er så fin til mad. Til tilbudsprisen 50 kr. er vinen simpelt hen et kup. Også til den dobbelte normalpris fortjener vinen de fem stjerner.


Frem, Scagliola, Barbera d'Asti, Italien, 2008
105 kr., Jysk Vin
Fyldig, saftig og lækker rødvin med mange facetter. En flot Barbera.


La Combe Bazin, Domaine Prunier, Pinot Noir, Bourgogne Saint-Romain, Frankrig, 2005
114 kr., Franske Vinhus
Elegant rødvin med et klart og fint billede af den gode Pinot Noir-drue. Seks år gammel og stadig vital. Lækker!


Yealands Estate, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2009
129 kr., pris ved 6 flasker: 120, Holte Vinlager
En klassisk Pinot Noir - og en elegant Pinot. Hold kæft, hvor er den go', lød det fra smagepanelet. Flasken har skruelåg.


Rio Cassero, Brunello di Montalcino, Italien, 2004
249 kr., 124,50 kr. ved 12 flasker, Vinoble
Supervin - en dejlig rødvin, endnu med markante tanniner. En klassisk Brunello. Den kan godt drikkes nu, men lad den alligevel gerne ligge endnu et par år. Prisen ved 12 flasker er et kup.


Honora Vera, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2008
55 kr., Wine.dk
En krydret rødvin med noter af solbær i duften og med en utrolig aromatisk og koncentreret smag, der holder længe i munden. Vinen er fremstillet på økologiske Monastrell-druer.


Mc Phearson, Shiraz, South Eastern Astralia, Australien, 2010
59,95 kr., ViniPortugal
En udmærket rødvin med en aromatisk og blød frugtsmag. En vin, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.


Surya, Feudo Principi di Butera, Sicilien IGT, Italien, 2008
65 kr., Steiniche Wine
Saftig rødvin på druerne Nerlo d'Avola og Merlot - en rigtig god hverdags-vin.

Sød vin


Burmester, Colheita Port, Portugal, 1998
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød og lækker portvin med noter af rosiner, abrikoser, figner ... og til en attraktiv pris.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.