september 2010


I går lykkedes jeg så som far. Vi har en lille båd, som blev søsat. Fantastisk at sejle i Lammefjorden – den lille del der hedder Svinninge-Audebokanalen. Fyldt med fisk – karper, gedder, skaller og noget småt hundestejleagtigt. Langs bredderne gror som alle kan se bag Lucas og Bum masser af halvmeterhøjt frisk vild brøndkarse. Jeg tør dog ikke høste den og sælge den, da den sandsynligvis indeholder fastklæbede indkapslede larver af  en fladorm, Den Store Leverikte.

Spiser man brøndkarse med sådanne larver, opløses de små kapsler med larverne i maven, der borer sig igennem tarmvæggen til bughulen og videre ind i leveren, hvor de gnasker i vores lever og bliver store og fede fladorm på ca. 3 cm. Så er de klar til at kravle ud i galdegangene og lægge æg. Æggene kommer ud i og af tarmen – som I godt ved.

Nogle havner måske i kanalen, hvor de klækker og bliver til små larver, der på dette tidspunkt hurtigst muligt skal finde en Pytsnegl, der er det eneste dyr de kan leve i på dette tidspunkt. Gør de det, kan de udvikle sig videre til det larvestadie hvor de kan  – ja – ud af sneglen sætte sig fast på brøndkarsen, indkapsle sig og om igen. Det er ren økologi. Tænk på det næste gang I spiser…….. med frisk, vild brøndkarse.

Tallerkensmækkere

Tallerkensmækkere

Nu  pissser det ned igen. Fint nok, så  kan jeg  få opdateret hjemmeside og produktliste. Har valgt denne gang at fokusere på: Kartofler, løg og kål.

Kartofler
Vi fik lige reddet 20 tons Bintje, Marabel og lidt Roseval kartofler her på en søndag eftermiddag, hvor Lucas har været efter mig, fordi vi skal ud at ro med vores båd i kanalen. Det må blive næste weekend, det lover jeg, og vil gerne dokumentere det også. Lidt rest af far er der vel over mig?

20 tons kartofler er faktisk ikke ret meget, når jeg skal høre på mine naboer og kollegaer her på Lammefjorden, 60-70 er snarere standard, men de kører også John Deere. Til gengæld er jeg meget glad for  både mine 20 tons Bintje og Marabel, store, flotte og gode i bag og mos, ret lækkert efter det her specielle vejrår. Og rart fordi jeg i mange år har følt mig lidt underlegen, når jeg rundt i ”næsten” alle restauranters bokse kun ser store franske eller engelske bagekartofler, så jeg er klar til kamp, ellers er det bare ”fucking merde”. Aspargeskartofler, Æggeblomme, Ballerina, Hamlet, King Edward, Roseval, Vitelotte er jeg også meget tilfredse med. Derfor på trods af lidt bondebrok over skylbygerne glæde over Brogårds kartoffelsituation.

Løg
Hentede i april et ton sætteløg i rød og gul hos Boje Skytte (meget dygtig kollega og ven), lagde dem, gjorde vores bedste, valgte efter at have frilagt dem med maskine at lægge dem manuelt i små kasser i stedet for at knolde rundt med en masse dyrt maskineri og  blande løg, sten og ukrudt sammen for til sidst alligevel at stå og skille det hele mere eller mere manuelt og med en dårlig kvalitet. Så nu er der slowfoodløg (apropos slowfood er Bualoi og jeg og Claus Henriksen fra Dragsholm inviteret til at deltage i Terra del Madre Slowfood arrangementet i oktober, glæder os meget – ikke til Berlusconi (undskyld mig – men de største oplevelser jeg har haft i både Rom og  for den sags skyld Paris, det har da været de skønne romaer og deres musik i Metroer, tænk at leve sit liv i bremsestøv fra tog og give folk den musikglæde – af sted til Balkan  –  herhjemme har der været støvsuget fra før Dansk Folkeparti blev dannet). Nye løg sået,   står fint til Rasmus Kofoed og andre der vil det småt og godt. Hvor er der flot på toppen af Parken – tillykke med Geranium folkens.

Kål
Af alle elendigheder har kål af alle afskygninger rejst sig til det sublime. Vi plantede i maj, der gik 3 dage, og jeg så sværme af duer metodisk afblade alle de ny planter. Konkurrenceevnen i forhold til ukrudt blev så noget forrykket. Derfor har alle kålmarker været fuldstændigt overgroet af ukrudt.

Vi har slået og hugget og harvet og slået og sprøjtet  med mavepinebakterier til sommerfuglelarverne og nu er det fantastiske sket: Nu er der kål til hele Danmark – se produktlisten, det er mage- og endeløst. Håber osse for de andre kålavlere i Danmark, for alle har været hårdt ramt af de der duer. Skyd lortet – kunne man sige. Friheden rækker kun til ytringen, for skal der skydes, skal der ansøges i 3 kopier til Skov og Naturstyrelsen. Vi klarede en del med troldagtige fugleskræmsler med regnfrakker og florlet fiberdug der blafrer i vinden. Det virker. Og kræver ikke tilladelse.

Efterårsefterskrift
11.9. var Bualoi og jeg inviteret til middag. Kl. 18 åbnede vi døren til Noma hvor personalet stod samlet indenfor og tog imod os. Vi følte os så meget velkomne, at vi blev meget rørte og stolte. Og efter en lang aftens geniale bombardement af kærlighedserklæringer i mundfulde af omsorg, meget grønt, bløddyr, skaldyr, blomster, ufødt fugl, råt kød, rødder og frugt i små pakker eller som fugleklatter på strandsten. Skønt med sin elskede at kunne spise med fingre som hjemme. Fantastisk at føle den ro alt blev afleveret med, når jeg ved hvor meget hver enkelt detalje kræver af hårdt arbejde og hektisk timing.

Tak for det.

Se hele produktlisten for september og oktober 2010 herunder.

Bualoy på Noma med årets forret: Tørret kammusling

Bualoy på Noma med årets forret 2010: Tørret kammusling

Victor fra Nomas billede af sine gule agurker

Victor fra Nomas billede af sine gule agurker

Hund i dild og fennikel

Download produktlisten som wordfil

KARTOFFEL – spørg størrelse:

Hamlet
Æggeblomme
Asparges
Bintje
Ballerina
Marabel
Roseval
king edward
vitelotte

RØDDER

Selleri  ml og store m og u top
Gulerod kg. små, ml, st, finger m.top i orange,gul,hvid,lilla,karot
Rødbede kg  små, ml m.top i rund rød,gul,stribet,hvid , -lang rød og cheltenham
Havrerod små
Skorzonerrod små
Pastinak
Persillerod
Radiser i gul, hvid, rød, rød med hvid, lange
Ræddike rød lang – andre fra 1.10.
Kålrabi mini
Majroe fra 10. oktober
Jordskok (lidt små endnu)
Knoldgaltetand (lidt små endnu)

LØG

Røde kg små, ml, st, mini m.top
Hvide kg små, ml, st    , mini m. top
Hvidløg knold , top
Purløg/kinesisk purløg blad/knop/blomst
Porre, ml, st – lange
Porre, små  -lange, korte

SALAT

Romaine
Rød egeblad
radicchio, spørg størrelse

KÅL

Grønkål
Rød russisk grønkål
Rød grønkål
Sortkål
Spidskål – grøn / rød
Vinterhvidkål
Savojkål
Slut oktober: rosenkål i rød eller grøn, miniknudekål.

DIVERSE

AGURKER: Hvide
Squash i grøn og gul, courgettes fleurs, hanblomster
Græskar
TOMATER: Spørg evt grønne
MAJS: Mini/store sukkermajs
BLADSELLERI
CARDON
FENNIKEL m. rod

Chili

URTER

Fuglegræs
Pengeurt
agersennep
gul sennep
rosetkarse
Karse
græsk karse
vinterkarse
Rødknæ (vild syre)
rucola (storbladet eller vild)
tatsoi, tsoisim, salatsennep og andre fra først i oktober

GRØNNE FRØ

Persille
koriander
tallerkensmækker –spørg.

KRYDDERURTER

Basilikum rød, grøn, broget, magic mountain
Dild
Merian alm, gul
Mynte æble, alm, svejtsisk,eau de cologne, æble, marokkansk
Koriander (blad, blomst, frø)
Sar
Timian alm, citron, serphyllum
Salvie
Estragon (lidt)
Syre
Monarda
Citrongræs
Citronverbena
Broncefennikel
Tallerkensmækker grøn, rød, stribet, blomst/stængel

FRUGT – Spørg detaljer.

ÆBLE
PÆRE
HYLD

MOST

Æble i 5 ltr karton eller 0,75 ltr flaske

Alle produkter fra her, bortset fra kg. vare i gulerod (Gulerodsgruppen), rødbede, pastinak, persillerod (Boje Skytte), Lammefjorden og æbler/pærer fra Kjeld Petersen eller hans søn i Hørve.