Westie.dk

Forside Westien Forum Nyttig viden Links Kontakt

Westien i Danmark:

Der skulle gå mange år, før westien blev rigtig populær i Danmark. Grunden er muligvis, at nogle af de første westier havde en tendens til at være sky som følge af påstås det for stærk indavl. Denne skyhed blev dog bortavlet, så racen var allerede ganske populær før 2.Verdenskrig. Herefter og op til 1960' erne blev der kun avlet meget få westier, og på udstillinger var de nærmest et særsyn. Svenskerne besøgte dog af og til de danske udstillinger med deres westier, så danskerne glemte ikke helt denne dejlige race. 

Først i starten af 1970-71 kom der virkelig »gang« i westierne, og i dag er det helt sikkert den næstpopulæreste terrier af alle. Alene i 1985 blev der registreret 330 hvalpe i Dansk Kennel Klub, og på ti år blev der registreret 1837 hvalpe i Danmark. For ti år siden var det sjældent, man overhovedet så en westie. Men i dag er den et dejligt islæt i dagligdagen. Den ser jo lige herlig ud, når den promenerer ned ad Strøget, og når den drøner af sted for fuld udblæsning i parken, og når den står stille og iagttager livet ud over søerne. Det er ikke tilfældigt, at den er populær. Et lille hjertesuk i denne forbindelse skal dog lyde. Netop fordi racen er så populær, fristes nogle mennesker til at producere hvalpe bare for at tjene penge. Derfor ønsker jeg at påpegeover for eventuelle fremtidige westie-ejere, at man før købet må have fuld tillid til den kennel, hvor hunden anskaffes. Har man købt en hundehvalp og fået den hjem, og senere finder ud af, at den i grunden ikke er særlig race-typisk, så er det stort set umuligt at gå tilbage med hunden og »klage«, som man kan gøre over en vare i et stormagasin. Har man først købt hunden og levet sammen med den, så holder man jo af den, selv om den måske ikke er den, man synes, den skulle have været. Derfor er det nødvendigt at være kritisk, før man anskaffer sig sin westie. Man bør købe en hvalp, hvis forældre man har set, og hvis væsen og udseende, man har bedømt. Hvis man er heldig, kan man måske få lov at vælge mellem et par hvalpe. 

Desværre får westien ikke så store kuld, mellem en og fire hvalpe pr. gang er normalt. Dernæst må man heller ikke glemme, at den seriøse del af opdrætterne laver hvalpe for at gøre racen endnu bedre, endnu smukkere, og derfor vil opdrætterne mange gange have udvalgt sig en af hvalpene til at fortsætte avlen og til at vise frem på udstillinger . Det bør man som privatperson forsøge at respektere, da det jo netop er en god opdrætters hensigt hele tiden at stræbe opad og fremad mod målet: At gøre sin race så god og så tæt til standarden som muligt. Dette er kun opnåeligt ved, at de allerbedste hvalpe hele tiden udvælges, kombineret med en stor viden om racen. Og så er der blot tilbage at håbe på en god portion lykke og held, for der er brug for det! 

Westien kort og godt:

Westien er en pragtfuld hund - altid glad (næsten), aldrig besværlig, tilpasser sig enhver familie og livsform uden problemer. Den elsker børn, og den er med sit kønne, frække udseende en fryd for sjæl og øje.

Køb af hund!

Har man besluttet at købe hund, må man også tænke modsat: »Er jeg god nok til at have hund?« Man bør vurdere, hvorvidt man er i stand til at opfylde visse krav. En hund, specielt en lille hvalp, må ikke være alene for længe ad gangen højst fire-fem timer. Dette tidsrum vil være acceptabelt, da især en lille hvalp har brug for megen søvn og hvile. Men der skal være nogen hjemme for at fodre og lufte hvalpen. Det er vigtigt, at hvalpen bliver fodret og luftet på klokkeslæt, da den så hurtigere bliver vænnet til en fast rutine. Endvidere skal man huske, at selv om en lille hvalp endelig ikke må overmotioneres, men kun tåler små, korte spadsereture, kan en udvokset hund klare at følge med på længere ture, gerne i timevis. Men mindre kan naturligvis også gøre det, hvis man har en have, hvor hunden selv kan motionere. Ligeledes skal man tænke på, hvad der skal ske med hunden, når familien skal på ferie. Nænner man da at sætte hunden i pension?. At have hund betyder arbejde og en indsats af ejeren og/eller familien hver dag hele hundens liv. Westier plejer heldigvis at blive gamle 12-15 år er ganske almindeligt, så det er nødvendigt at tænke lang tid frem.

Er man stadig fast besluttet, er der kun tilbage at glæde sig, jeg tror aldrig, man fortryder det valg.

Stambog

En stambog fra Dansk Kennel Klub er ejerens sikkerhed for, at hunden er raceren. Den giver samtidig ejeren mulighed for at udstille sin hund på DKKs udstillinger, specialklubudstillinger under DKK og udenlandske udstillinger under FCI, der er den internationale sammenslutning af kennelklubber. En hvalp vil kunne stambogsføres, hvis både dens far og mor har en DKK-stambog. Derfor er det vigtigt i forbindelse med køb af en westie at spørge efter DKK-stambogen, især fordi der i Danmark findes andre stambogsførende klubber. De er ikke anerkendt af hverken DKK eller FCI, og de er størrelsesmæssigt temmelig ubetydelige, ligesom de ikke fører en kontrol med opdrættet, som kan sammenlignes med DKKs.

Hvor køber man sin hvalp

Se opdrætterlisten på denne hjemmeside eller kontakt Dansk Kennel Klub på tlf. 56 18 81 55, og bed om at få en opdrættervejviser og eller en hvalpeliste. Er der ingen westiehvalpe på hvalpelisten, kan man eventuelt ringe til nogle opdrættere og spørge om lov til at se deres voksne hunde, samt forhøre, om der planlægges hvalpe, og om man kan komme i betragtning som hvalpekøber osv. Et godt råd til fremtidige hundeejere: Besøg flere forskellige opdrættere og vurder hundenes og især hvalpemødrenes temperament. Mødrenes adfærd er det allervigtigste, idet de præger deres hvalpe utroligt. Har man været omkring og set nogle forskellige kenneler, finder man også ud af, hvilket sted der tiltaler en mest. Der- efter kan man bestille en hvalp fra det miljø, man bedst kan lide. Når man har bestilt sin hvalp, kan man hos de fleste opdrættere få lov at komme og besøge den et par gange, indtil den har nået den forjættede alder af otte uger. Prisen for en westiehvalp ligger i dag mellem 10.000 og 14.000 kr.

Køn

Det er et temperamentsspørgsmål hos familien, om man vælger en han eller en tæve. Men er man i tvivl, bør man vælge en han, med mindre man har avl for øje. Hannerne er altid stabile i temperament. Det kan derimod ikke undgås, at tæver op til løbetid, under og efter løbetid, ændrer psyke og ikke er helt så ligevægtige som hannerne. Før man begiver sig af sted efter hvalpen, må man have visse ting parat. Det anbefales desuden at medbringe et håndklæde og en køkkenrulle i bilen, hvis der skulle ske uheld på vejen hjem. Hvalpen skal have en vandskål og en madskål stående parat i hjemmet, det bedst egnede er rustfrit stål eller keramikskåle, idet plastskåle kan blive grimme efter et stykke tid og er vanskelige at holde helt rene. Hvalpen skal have et fast spistested i huset og et fast sovested, eventuelt to sovesteder, hvoraf det ene anvendes om dagen og det andet om natten

Westiens udseende:

Westien har et kraftigt hoved med en stærk og markeret overgang mellem snude og pande. 

Den har små trekantede stritører, små sorte, frække øjne og en stor sort næse. Helhedsindtrykket af hovedet skal være rundt, og hovedet skal være vel anbragt på halsen, så det giver hunden et stolt udtryk og en god balance. 

Kroppen er kort og benene kraftige. Halen er ikke for lang, og den bæres lige op. Bagpartiet er kraftigt, og fronten er forholdsvis smal og lige. Pelsen er ren, hvid og dobbelt med kort, blød underuld og kraftig, grov overpels. 

Bevægelserne skal være kraftfulde og fri, så hunden ubesværet kan boltre sig i al slags terræn. Det er en stor fejl, hvis hunden har stive og stylteagtige bevægelser.

En del westier er dog ikke helt hvide. på ryggen kan der være en del cremefarvede hår blandt den hvide pels. Dette kan skyldes to ting. Det kan være et udviklingsspørgsmål. Nogle gange kan westien, især som ung, være ret farvet på ryggen, men dette plejer dog at forsvinde ved fornuftig trimning. En anden grund kan være den arvelige faktor. Da det var tilladt at parre cairn og westie sammen i England helt op til 1917, er dette formentlig fremkommet. Dette kan stadig dukke op nu og da, selv om det selvfølgelig ikke er ønskeligt.