Snyderi med guld i tandkroner

Det danske firma Oversea Labs i Silkeborg er blevet afsløret i at snyde med mængden af guld i tandkroner. Og der var rester af nikkel og bly i tandkronerne, afslører 21 SØNDAG.

Guldkroner i tænderne kan indeholde bly, nikkel og meget mindre guld end lovet. (© colourbox)

Mange af de danske tandkroner er på ingen måde deres vægt værd i guld.

DRs nyhedsmagasin 21 SØNDAG har afsløret det danske firma Oversea Labs i Silkeborg i at snyde med mængden af guld i tandkroner.

Oversea Labs leverer årligt tusindvis af tanderstatninger - kroner og broer - til danske tandlæger, der herefter sætter dem i patienternes munde.

Alt for lidt guld

21 SØNDAG bestilte - med hjælp fra en tandlæge - fem såkaldte højædelkroner hjem for at få dem undersøgt på det uafhængige laboratorium Force Technology.

Ifølge producenten, Oversea Labs, skulle kronerne indeholde 75 procent guld, men testen viste, at samtlige tænder langtfra indeholdt det lovede.

- Der var fra 27 til 54 procent guld i tænderne, så det må man jo sige er en væsentlig afvigelse fra specifikationen, siger afdelingsleder hos Force Technology, Ole Bundgaard.

Oversea Labs er en af de største aktører på det danske marked for tanderstatninger.

Skarp kritik

En væsentlig forklaring på firmaets succes er, at man fremstiller de fleste kunstige tænder i Kina, hvor lønningerne er lave.

Afsløringen af det manglende guld i tandkronerne møder skarp kritik fra overtandlæge Ulla Pallesen fra Tandlægeskolen ved Københavns Universitet.

- Jeg forstår måske lidt bedre, hvorfor disse kroner kan sælges så billigt. Hvis man snyder med guldet, kan man jo sagtens sælge det billigere. Det, at der er så meget mindre guld i, det betragter jeg som en meget alvorlig sag, siger overtandlæge Ulla Pallesen.

Rester af nikkel og bly

Udover det manglende guld fandt Force Technology også rester af nikkel og bly i tandkronerne.

Metaller, som slet ikke burde være der.

Må ikke ske

En af de tandlæger, der er blevet snydt, er Per Rædkjær fra Højbjerg Tandlægecenter i Århus. Han har i næsten ti år købt kroner hos Oversea Labs og dermed sat mange tænder fra firmaet i sine patienters munde.

Tænder, der muligvis slet ikke indeholder, hvad de lover.

- Jeg tænkte, det er bare løgn. Det må bare ikke ske. Simpelthen. Det gør selvfølgelig, at vi er nødt til at afbryde samarbejdet og finde andre leverandører. Det lader til, at man ikke kan stole på de specifikationer, vi får udleveret, siger Per Rædkjær.

Forkerte indlægssedler

Direktør ved Oversea Labs, Mia Eskengren, er overrasket over, at firmaets tænder indeholder mindre guld end lovet.

- Det er for mig meget alarmerende. Når jeg nu er blevet klar over denne rapport, så er det noget, jeg må tage til Kina og se på, siger hun.

Mia Eskengren fortæller også, at man simpelthen er kommet til at lægge forkerte indlægssedler i ved tænderne.

I stedet for 75 procents guldindhold, så skulle der have stået 51 procent. Men flere af tænderne levede ikke engang op til 51 procents guldindhold. En tand indeholdt således kun 27 procent guld, mens en anden kun indeholdt 41 procent guld.

Kendte ikke firmaet

Lægemiddelstyrelsen, der holder kontrol med producenter af medicinsk udstyr - som for eksempel Oversea Labs - kendte slet ikke til firmaets eksistens.

På trods af at Oversea Labs har leveret tusindvis af tænder til danske munde igennem årene, så har firmaet aldrig ladet sig registrere hos Lægemiddelstyrelsen.