Friskthakket kød, som ligger på "køl" ved 9,4 grader. Eller lune retter, der opbevares alt for koldt. Danske supermarkedskæder har for høje temperaturer i kølemontrene og for lave temperaturer i varmeskabene.
Det viser en stikprøve som DR's forbrugerprogram 'Kontant' har lavet.
Med skjult kamera tog 'Kontant' temperaturen på det friske kød og lune retter i seks supermarkeder på Amager i København: To Kvickly'er, en Dagli Brugsen og tre Føtex-butikker.
Føtex dumpede
I fire af de seks supermarkeder var der problemer, og derfor allierede Kontant sig med Fødevarestyrelsen for at tjekke supermarkederne ordentligt. Og her dumpede blandt andet en Føtex med et brag. Her blev det friskhakkede kød målt til at ligge ved 9,3 grader, hvor det højest må ligge ved fem grader.
- Holdbarheden bliver ringere, og så er der også en risiko for at visse sygdomsfremkaldende bakterier trives bedre, siger Bjørn Wirlander, Fødevarechef i Fødevareregion Øst.
Konsekvensen kan blandt andet være udvikling af sundhedsfarlige bakterier som salmonella og campolybaktor, som typisk giver diaré og maveonde.
Hakkekød ved 8,2 grader
Også to Kvickly'er på Amager havde problemer. Her fandt Fødevarekontrollen lune retter, der var alt for kolde. Og i en af Kvickly'erne lå det langtidsholdbare hakkekød ved 8,2 grader. Når det er langtidsholdbart skal det ifølge loven ligge på køl ved under to grader.
Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen fortæller til 'Kontant', at tilfældet med det alt for varme kød skyldes en iset udblæsningsdysse i kølemontren.
- Og i det andet tilfælde med varmeskabene er der sket det, at kunderne er kommet og åbnet, og det har kølet varerne ned, siger Jens Juul Nielsen.