Børnearbejde bag dansk chokolade

Den danske chokoladeproducent Toms køber kakao fra plantager, der bruger ulovligt børnearbejde. Hos Toms forsikrer man, at man gør meget for at komme problemet til livs.

Den danske chokoladegigant Toms køber kakaobønner fra afrikanske plantager, der benytter sig af børnearbejdere (arkivfoto). (Foto: © ISSOUF SANOGO, Scanpix)

Chokoladen i din Yankie-bar og Toms-skildpadde er med stor sandsynlighed resultatet af ulovligt børnearbejde.

Den danske chokoladegigant Toms køber nemlig kakaobønner fra afrikanske plantager, der benytter sig af børnearbejdere.

Seks ud af ti børn arbejder

Den ghanesiske avis Public Agenda har undersøgt en række af Ghanas kakaoplantager, som blandt andet leverer bønner til Toms.

Og ifølge avisens redaktør, Amos Safo, er der, trods flere års international fokus på problemet, stadig mange eksempler på, at børn tvinges til at udføre farligt arbejde på plantagerne.

- Bøndernes børn er stadig involveret i farlige aktiviteter. Ud af de børn, vi snakkede med, var 60 procent af dem involveret i en eller anden form for farligt arbejde. Så der skal stadig fokuseres på forbedringer, siger redaktøren Amos Safo til DR Penge.

Forsøger at komme børnearbejde til livs

For præcis et år side iværksatte Toms et storstilet projekt i samarbejde med ulandsorganisationen Ibis for at komme problemerne med børnearbejde til livs.

Målet med projektet var at skaffe skolepladser og lærere, så de ghanesiske børn kunne få en uddannelse frem for at arbejde i plantagerne.

Men da avisen Public Agenda for nyligt besøgte plantagerne, var der altså stadig adskillige eksempler på, at børn arbejdede med eksempelvis giftige kemikalier, farlige macheter eller alt for tunge varer.

Især drenge i alderen 10 til 15 år blev sat til det usunde job.

Ifølge artikel 32 i FN's børnekonvention må børn ikke udføre farligt arbejde.

Administrerende Direktør i Toms, Jesper Møller, der også er formand for Dansk Industri, kalder børnearbejde for en ”kedelig” tendens, men forsikrer, at virksomheden gør meget for at komme problemet til livs.

Blandt andet forsøger Toms sammen med Ibis at skaffe skolepladser og kvalificerede lærere, så forældrene sender deres børn i skole frem for ud i marken. Og man vil fremover økonomisk støtte de landsbyer, der holder sig fra børnearbejde, fortæller Jesper Møller til DR Penge.

Hos ulandsorganisationen Ibis roser generalsekretær Vagn Berthelsen Toms for at gøre en indsats mod børnearbejde.

- Det tager lang tid at komme børnearbejde til livs. Det vil være en lang og sej proces, siger Vagn Berthelsen.