Mojito (verdens bedste opskrift)

mojito-drink

Den klassiske mojito er kendt over hele verden, og specielt her i Danmark har den fået en gevaldig optur de seneste år. Det er en fantastisk cocktail specielt i sommermånederne, og det er heller ikke tilfældigt, at den kommer fra “de varme lande”.

Denne mojito er af Bartendermagasinets læsere blevet udnævnt til Årets Sommerdrink 4 år i træk (2009-12). Mojito var desuden også forfatteren Ernest Hemingways favoritdrink, og den fås i et utal af varianter.

Ingredienser

  • 6 cl lys rom
  • 4-6 limebåde
  • 1-2 tsk rørsukker
  • 4-6 mynteblade
  • Lidt danskvand

Fremgangsmåde

  1. Mynteblade, limebåde og sukker muddles i et collinsglas.
  2. Fyld glasset op med knust is, og tilsæt rom.
  3. Rør rundt og hæld lidt danskvand på toppen.
  4. Servér.
  5. Find flere mojito varianter her.

Den opskrift jeg kommer med her, er ikke 100% identisk med IBA’s officielle mojitoopskrift.

Videovejledningmojito_tilbud-kit

 

Hvilken rom skal du bruge?

Det korte svar er: en ordentlig rom. Det lidt længere svar er, at du skal bruge den rom, du foretrækker, og derfor vil jeg helt klart foreslå dig, at du prøver dig frem med forskellige romtyper. Gør dog dig selv den tjeneste, at holde dig væk fra de billigste, der ofte smager sprittet og skarpt.

Den klassiske mojito-opskrift blev, så vidt jeg har kunne researche mig frem til, lavet med en lys rom. Lyse romtyper er normalt mildere og mere afdæmpede i smagen end mørk rom, der til gengæld ofte er blødere og med mere komplekse smagsnoter.

Personligt foretrækker jeg en god, lagret rom med minimum 5 – gerne 7 eller derover – år på bagen. Havana Club 7 años eller en Mount Gay er glimrende rom-typer til en ordentlig mojito. Disse romme er lidt dyrere end Bacardi og andre billige diskotek-romme, men til gengæld får du en meget bedre smagsoplevelse.

Leg med din mojito!

Du skal ikke være bange for at prøve en masse ting af med din mojito. Den klassiske smagsvariant (den, du finder her ovenfor) er modnet med tiden, og serverer du den, rammer du ikke forkert.

Men der findes et hav af muligheder for at lege med mojito’en, og du skal ikke være bange for at prøve dem af, for at finde lige præcis din yndlingsmojito.

Prøv fx at:

  • skifte danskvand ud med champagne, lemonade eller forskellige frugt-sodavand.
  • skifte lime-skiverne ud med frisk frugt og bær (fx solbær eller hindbær), syltet ingefær eller skrællet lakridsrod.
  • skifte sukkeret ud med forskellige sirupper (Monin har et kæmpe udvalg)

Du vil selvfølgelig opleve, at ikke alle kombinationer er lige gode, men lad det ikke afholde dig fra at prøve noget nyt.

Vil du inspireres til, hvordan du kan variere dine egne mojito’s, kan du finde en lang spændende og lækre række mojito-opskrifter her.

Læg gerne din favorit mojitoopskrift som en kommentar, så andre også kan får glæde af den – Kun fantasien sætter grænser 🙂

23 Kommentarer

  1. Hvis ikke man kan finde på andet, kan man altid diskutere opskriften på Mojito til en fest. Der er som regel ligeså mange meninger som gæster! Jeg er enig i din, bortset fra at jeg bruger mørk rom.
    Mmmm…Mojito – får kraftig lyst til en nu 🙂

  2. Absolut – og det er jo det, der gør den så dejlig alsidig 🙂

    Var til fest igår, hvor bartenderen nægtede at lave den anderledes end den opskrift, han havde lært. Hvad er nu det for en holdning? Bare fordi DIN chef synes den opskrift er verdens bedste, betyder det jo ikke, at jeg gør… gjorde ikke et stort nummer ud af det – bestilte den alligevel 🙂

  3. Jeg laver den gerne sådan:
    Put lime, mynteblade, rørsukker og en lille smule flydende sukker. Mos det godt sammen. Put 4 cl. lys rom og knust is i. Shak det godt, hvorefter man hælder det over i et glas og topper med dansk vand eller sprite.

  4. Prøv også med:

    1 stort kaffeglas
    4 cl. lys rom
    Masser af mynteblade 5 – 8 stk.
    1 – 1½ limefrugt skåret i både
    1 tsk. rørsukker
    Fyld op med Champagne
    Isterninger

    Den er helt fantastisk 🙂

  5. Det er også lækkert (og ifølge min latinske mand typisk kubansk) at tilsætte nogle få dråber Angostura. Det gælder for øvrigt også for Cuba Libre. Prøv det!

    • Hej Ragnhild,

      jeg har aldrig hørt om, at man skal tilsætte Angustora i en mojito, men jeg er frisk på at give det en chance, næste gang jeg har mulighed for det 🙂

      Er der andre, der har erfaring med Angustora i mojitos?

  6. Jeg vil helt klart anbefale at muddle rørsukker og lime, for derefter at “bruce” myntebladene. At bruce er at puffe til bladene ligeså stille – med resultatet: ingen små stykker af mynteblade ligger og rodder rundt 🙂
    Et lille tip (nok mest til cocktail-baren: hvis man lige “nuldrer” myntebladene mellem fingrene inden man putter dem i glasset, så åbner porene sig i bladene = verdens bedste mojito!

  7. Jeg synes mange gange at bartendere kan komme for meget lime og mynte i.
    Min yndlings mojito:
    3/4 lime
    4-5 mynteblade (“nulres” før brug)
    Is
    Dette skal blændes godt, sammen med rørsukker.
    Hæld det derefter i et longglas, sammen med brun rom(Captain Morgan, eller hvilken som helst rom) og sprite eller danskvand.
    Meget fin farve, lækker smag og du får al limen og mynten i et lag øverst oppe i glasset.
    Stik et sugerør ned i og voila kunderne får ingen bladrester eller lign. op sammen med den himmelske drink.

  8. Wow – Captain Morgan, er den fadæse ikke snart overstået?
    Ginger Mojito – interessant, selvom jeg mest er til French Mojito, gerne med Moët :D. Og ja, en god nuldring af myntebladende giver et fantastik resultat. Og hvis man ikke er så meget til blade i munden og limeskiver i glasset er der ikke andet for, end shake’n’strain.

  9. Alt andet lige er en Captain Morgan vel bare en rimelig standard mørk rom. Jeg går ud fra at Regin ville have skrevet Morgan Spice hvis han mente en spiced rom. Eller hva?

  10. Undskyld, jeg spørger dumt.. men hvad betyder muddle? og hvordan undgår man bladene ligger og flyder som stykker?

    Glæder mig meget til at lave opskriften som velkomstdrinks til opvarmerne til min fest imorgen! (:

    – Rikke

  11. Hej Rikke,

    at “muddle” er det samme som at “mose”. Altså mose ingredienserne i glasset, typisk med en træ- eller plastik-moser/-muddler.

    I forhold til at undgå, at bladene går i stykker, kan du “trykke” eller “stampe” bladene, istedet for at mose dem rundt og smadre dem helt.

    Håber det hjælper dig 🙂

    • Hej Rasmus,

      jeg er ikke helt sikker på, at jeg personligt ville bruge en Ron Zacapa til at blande i en drink, da jeg synes det er synd for den gode rom 😉

      Men jeg forstår, hvor du vil hen ad!

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Alliance med fjenden | Bartendermagasinet
  2. På vej i byen | Eyeland

Leave a Reply