Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 13, 2024



Sommelierer på arbejde. Foto: Wikipedia/Eduardo Pavon.

Sommelier-hjernen på arbejdeDel på Facebook

Man kan i høj grad træne sig til at adskille forskellige duft- og smagsnuancer i en vin - og til at sætte ord på dem. Veluddannede sommelierer er et eksempel på, at en sådan træning lønner sig.

En ny undersøgelse udført af forskere fra Basque Center on Cognition, Brain and Language viser, at denne optrænede evne hos sommeliererne rent bogstaveligt afspejler sig i hjerneaktiviteten.
Til undersøgelsen brugte forskerne 28 voksne deltagere - 14 sommelierer og 14 almindelige vinforbrugere. Man sikrede sig naturligvis en ligevægt i de to grupper, når det gjaldt alder, køn, social baggrund m.m.
I to omgange blindsmagte deltagerne fire spanske vine, der spændte fra en yderst kompleks til en ret enkel uden de store smagsnuancer.

Smagning under MRI-skanning


Første smagning foregik, mens deltagerne fik foretaget en MRI-skanning af hjernen. Vinene blev ikke skænket i et glas, men blev tilført direkte ind i deltagernes munde i en mængde på 0,75 ml pr. vin. Det var jo ikke fredagsbar det her men alvor!
Den anden smagning var “ganske almindelig”, hvor vinen igen blev blindsmagt, og hvor deltagerne skulle sætte ord på det, de smagte. Målet med denne smagning var at se, om gruppen af sommelierer nu også var bedre til det end de almindelige vinforbrugere. Hvilket de ikke overraskende viste sig at være.
Men smagningen under hjerneskanningen var den mest interessante. Den viste nemlig, at sommeliererne og vinforbrugerne brugte forskellige områder i hjernen under arbejdet med at finde frem til, hvordan vinene duftede og smagte.
Hjerneaktiviteten hos sommeliererne befandt sig i de såkaldte temporale områder, som er knyttet til bearbejdning af smag og sprog. Dette tyder ifølge forskerne på, at sommelierne på grund af deres træning uden de store anstrengelser kan forbinde sanseoplevelser med ord.

Forskellige aktivitetsniveauer


Hos vindrikkerne var der størst aktivitet i de frontale områder af hjernen, hvilket - igen ifølge forskerne - tyder på noget større anstrengelser med at sætte ord på smagsoplevelserne.
Sommelierernes hjerner viste også forskellige aktivitetsniveauer, når de smagte vine med høj kompleksitet sammenlignet med dem med lav kompleksitet, hvilket er et tegn på deres evne til at skelne de mere indviklede smagssammensætninger.
Der var derimod ingen forskel i aktivitetsniveauet i vinforbrugernes hjerner ved smagningen af de forskellige vine. Man kan læse hele undersøgelsen ved at klikke her.


Gaëtan Fiard viser sit mesterværk frem foran Cité du Vin i Bordeaux. Det ligner da ret godt.

Spis vinmuseet i BordeauxDel på Facebook

Påskeæg behøver ikke at være æggeformet. Det er det ”æg”, som den franske konditor Gaëtan Fiard har kreeret til dette års påske, et eksempel på.

Fiard er ansat som chefkonditor i det 5-stjernede hotel InterContinental i Bordeaux, og hans æg, der er en chokolade-version af byens store vinmuseum, Cité du Vin, kan købes i to størrelser (300 og 400 gram) og i to forskellige udgaver.
I den ene udgave er den mørke chokolade tilføjet en mandelpraline fra Lot-et-Garonne, mens den anden er forsynet med en rødvinsglace lavet af Château Trianon Grand Cru fra Saint-Émilion.
Priserne starter ved 33 euro (cirka 245 kr.), og æggene kan købes mellem den 25. marts og 14. april i hotellet og i Cité du Vins butik. De kan også bestilles på hotellets hjemmeside til afhentning i perioden – hvis nu man lige skal en smut til Bordeaux...



Nyt Prosecco-niveauDel på Facebook

Den italienske mousserende vin prosecco er yderst populær verden over. På etiketterne står der ganske enkelt Prosecco DOC - navnet på appellationen.
Nu planlægger Proseccos vinråd ifølge Meininger’s International at indføre en Riserva-kategori, en lidt finere (og dyrere) udgave af vinen.
Den ny kategori vil tillade fremstilling af vin på nøjagtig de samme druer som til den almindelige Prosecco DOC. Fremstillingsmetoden bliver også den samme, nemlig Charmat, hvor anden-gæringen foregår i en lukket tryktank og ikke i flaske som ved champagne-metoden.

Mindst et års modning


Men her slutter parløbet også. For at producenten kan sætte et Riserva på etiketten, skal vinen modne i mindst et år mod kun 30 dage for almindelig prosecco (og 60 dage for den rosé udgave). Mindst halvdelen af tiden skal modningen foregå på bundfaldet i tryktanken, mens resten skal ske efter tapning på flaske. Både de knastørre og mindre tørre udgaver af vinen - samt den rosé udgave - vil blive omfattet af den nye kategori.
Der er flere prosecco-producenter, der allerede lever op til den fremtidige Riserva-kategori. Producenterne må dog vente lidt endnu med at sætte et Prosecco Riserva DOC på etiketten - der kan gå et års tid, før den nye kategori bliver indført.


Endnu en hospitals-auktionDel på Facebook

Den verdensberømte vinauktion i Hospices de Beaune (det gamle hospital i Beaune) er ikke den eneste franske ”hospitals-auktion”.
Ligeledes i Bourgogne afholdes hvert år auktionen Hospices de Nuits-Saint-Georges. Og ligesom til hospitalet i Beaune har folk i Nuits-Saint-Georges doneret vinmarker til deres hospital gennem flere hundrede år, og på samme måde som i Beaune er det fade med den nyeste årgang vin fra markerne, der kommer på auktion.
Det sidste hammerslag har netop lydt for udgave nr. 63. I alt blev der solgt 150 partier vine til en samlet sum på 2,28 millioner euro (cirka 17 mio. kr.), og hver en krone går til velgørenhed.

Nedgang i salget


Selv om det samlede hammerslag var flot, var det en nedgang på 36% fra sidste års historiske rekord på 3,6 mio. euro (cirka 27 mio. kr.).
Også den seneste Hospices de Beaune auktion i november 2023 havde en nedgang i salget på 21,8% i forhold til året før.
Ifølge auktionarius Hugues Cortot, som stod for Nuits-Saint-Georges auktionen, skyldes auktionernes reducerede salg en ”anspændt international kontekst”.


Vigna Michelangelo ligger på en bakke med udsigt over Firenze og Arno-floden.

Firenze får egen vinmark Del på Facebook

For flere hundrede år siden var det ganske almindeligt, at der var vinmarker inde i de italienske byer. Firenzes indbyggere havde fx flere små marker, der trivedes mellem gader og paladser.
De er alle forsvundet i dag, men nu er der på ny plantet en vinmark i byen. Vigna Michelangelo er den døbt til ære for den berømte italienske renæssancekunstner af samme navn. Og det er vinhuset Donne Fittipaldi i Bolgheri, der ejer jorden og har plantet de i alt 700 nye små vinplanter.
Vinhuset ejes af Maria Menarini Fittipaldi og hendes fire døtre, og ideen fik Maria, da hun på rejser oplevede, at flere byer havde en eller flere vinmarker.

Fem forskellige druer


Vi har ofte nævnt Vigne du Clos Montmartre i Paris. Men også Avignon, Milano, Barcelona, Thessaloniki, New York samt mange andre byer kan prale med en egen vinmark eller to. Disse by-vinmarker har i øvrigt deres egen forening, Urban Vineyards Association (UVA).
Vigna Michelangelo er tilplantet med flere forskellige gamle toskanske druer. Der er 300 vinstokke med Sangiovese, 150 med Canaiolo, 100 med Foglia Tonda, 50 med Colorino del Valdarno og 100 med Pugnitello (lille knytnæve) – en blå drue, hvis navn skyldes drueklasernes facon.

Kun 700 flasker vin


Samtlige vinstokke vil blive dyrket efter den traditionelle alberello-metode, hvor de opbindes og beskæres som buske eller små træer. Alberello betyder "lille træ”.
Der er tale om en lille vinmark, der knytter sig til Firenzes historie, og ikke om en kommerciel mark. Meningen er, at enhver er velkommen til at besøge den og se nærmere på de forskellige vinplanter og druer.
Men der vil blive lavet vin på druerne, og første årgang bliver 2028. Der bliver dog kun til et enkelt fad og i alt 700 flasker, som vil blive solgt på auktion. Indtægterne vil gå til et velgørende formål.


I 1974 var der stadig fire nonner tilbage på etiketten. Foto: Wikipedia/ The Little Museum of Dublin.

Den Blå Nonne bliver franskDel på Facebook

Hvidvinen Blue Nun - den blå nonne - var nærmest kult herhjemme i 1960’erne og 70’erne. Og den sødlige hvidvin, en såkaldt Liebfraumilch, lever i bedste velgående, selv om den ikke længere er nær så populær i Danmark.

Vinmærket er tysk, og første årgang kom på markedet i 1923. Det fremstilles af den store tyske producent Franz Wilhelm Langguth Erben. Men det er snart slut, da det franske vinfirma Grands Chais de France - der blandt andet fremstiller det populære vinmærke JP Chenet - ifølge Vitisphere har købt den tyske producent med virkning fra 30. april i år.
Købssummen er ikke offentliggjort, men Grands Chais de France har penge nok på kontoen. I 2022 havde firmaet, der ejer en lang række vinhuse rundt om i verden, en omsætning på 1,3 milliarder euro (cirka 10 mia. Kr.), hvoraf de 80% stammede fra eksport. Dermed er firmaet Frankrigs største vineksportør.

Gradvist færre nonner


Og hvordan var det så lige, at den Blå Nonne fik sit navn?
For små hundrede år siden hed vinen blot "Sichel Liebfraumilch", men i 1925 var den blevet så populær, at man besluttede sig for at lave en mere opsigtsvækkende etiket med seks nonner i brune kjoler mod en blå himmel.
Briterne begyndte at omtale vinen som "den med den blå etiket", og så omdøbte man vinen til "Blue Nun". Det var dog først i 1958, nonnerne skiftede tøj og selv blev blå.
I løbet af 70’erne og 80’erne blev der gradvist tyndet ud i flokken af nonner, og fra og med 1997 var der kun én tilbage. Til gengæld sendte hun forbrugerne et venligt smil, hvad hendes mere stramtandede søstre ikke gjorde. I dag har også den sidste nonne forladt etiketten - kun den blå farve har overlevet.


Deltagerne fra 2023-udgaven af Bulles Bio. På banneret står der på fransk: "For at stoppe brugen af herbicider i AOC Champagne".

OBS: Forkert dato! Del på Facebook

Solveig Tange har gjort os opmærksom på en fejl i VinAvisen uge 11. Vi nævnte i en tekst om økologiske champagner, at der hvert år i Reims bliver afholdt en udstilling, ”Bulles Bio”, hvor producenterne præsenterer deres øko-champagner. Det foregår d. 14. april og ikke, som vi skrev, i marts. Så man kan stadig nå at smutte til Champagnens hovedstad og smage på boblerne!
Solveig Tange, som man kan læse mere om i ugens Blå Bog længere nede på siden, bor selv i Champagne, hvor hun sammen med sin mand har grundlagt det lille champagnehus Champagne Tange-Gerard, hvis druer vil være certificeret økologiske fra og med i år.
Og hun har flere insider-oplysninger om årets udgave af ”Bulles Bio”. I alt deltager 61 økologiske vinbønder, hvoraf de 18 endnu ikke har øko-champagne, men i stedet for præsenterer deres ”vins clairs”, de stillevine, de laver champagnen af. Bulles Bio bliver i år afholdt i Le Manège.


Michael Honig, der ejer Honig Vineyard & Winery, med sine to "sniffer-hunde".

Hunde afslører mellusDel på Facebook

Hunde har som bekendt en fantastisk lugtesans - tænk bare på trøffel- og narkohunde. I uge 8 nævnte vi, at det chilenske bødkeri TN Coopers brugte hunde til at snuse sig frem til TCA, det stof, der forårsager denne møffede lugt og smag, som man kender fra proppede vine.
Men vores firbenede venner kan også bruges til at opsnuse diverse sygdomme i vinmarken.
Hos Bergin University of Canine Studies i Californien har man trænet hunde til at snuse sig frem til angreb af mellus på vinstokkene. De små lus er en stor plage, der forhindrer planten i at producere druer.

Kan lugte feromonerne


Det er ikke bare mellus som sådan, hundene er trænet i at opsnuse, men derimod de kønshormoner, feromoner, hunlusene udskiller.
Hundene er i stand til at finde frem til enkelte vinstokke, der er angrebet, hvorved kemisk sprøjtning ofte kan begrænses betydeligt. Når hunden har fundet frem til en angrebet plante, stopper den og gør. Et af de vinhuse, der har stor glæde af "sniffer-hundene", som de kaldes, er Honig Vineyard & Winery i Rutherford.
Ifølge WineEnthusiast har en forsker i vindyrkning og dyr ved University of Melbourne, Sonja Needs, trænet en tysk hyrdehund til at afsløre svampesygdommen Eutypa hos vinstokke.
Needs er også i gang med at undersøge, om hunde vil være i stand til at snuse sig frem til angreb fra den frygtede vinlus, Phylloxera vastatrix.

Forår om vinteren Del på Facebook

Vejret i Frankrig er mildt og meget lunt for årstiden. 18 til 20 grader ses både i Alsace, Bordeaux og Bourgogne. Og det er jo herligt, hvis man som dansker fra det kolde nord er på vej på ferie under franske himmelstrøg. Faktisk har det været lunt lige siden 15. december uden en eneste minusgrad.
Men netop det lune vejr bekymrer de franske vinproducenter. Vinteren har stort set været ikke-eksisterende, og gennemsnitstemperaturen er omkring 2 grader højere end normalt. Vinstokkene står derfor nu flere steder med fine nye blomsterknopper. I Bourgogne skete knopdannelse i mange vinmarker allerede i begyndelsen af marts - normalt får vinstokkene ikke knopper før en måned senere.

Dyre løsninger


At vinstokkene er så tidligt på færde er i sig selv ikke det store problem. Problemet er, at der stadig kan nå at komme hård nattefrost i april. Det er ifølge Decanter sket fem gange i løbet af de sidste 12 år og har hver gang reduceret høstmængden i større eller mindre grad. I 2021 mistede flere franske producenter stort set hele deres årgang til frostvejret.
Klimaændringerne får skylden for det lune vintervejr - og den katastrofe for vinproducenterne, det kan medføre, hvis frosten lægger sig som en kold dyne over vinmarkerne i løbet af april.
Vinhusene har mulighed for at vise frosten vintervejen ved at sætte fakler eller vifter ud i vinmarkerne, men begge dele er dyrt. Ofte vælger producenterne derfor kun disse løsninger i de marker, der leverer druer til deres flagskibs-vine.
Vinderen af DM i cocktails 2024, Kimberley Høegsberg.

DM i cocktailsDel på Facebook

Nordens største fødevaremesse, Foodexpo, løb af stablen i den forgangne uge i Herning. Og i den forbindelse blev der afholdt en række konkurrencer heriblandt Danmarksmesterskaberne i cocktails.

Der blev dystet i flere timer, før vinderen, Kimberly Høegsberg fra Y's Café & Cocktailbar i København, blev kåret som vinder for cocktailen "Almighty Lychee". Og det var rigtig godt gået, da hun har mindre end to års erfaring som bartender:
- Det er en stor ting at vinde Danmarks største cocktail-konkurrence, sagde Høegsberg. - Og jeg er lykkelig for at kunne skrive denne sejr på mit CV.
- Jeg havde virkelig ikke forventet at vinde, for de andre var enormt gode - det føles som en drøm, og jeg er så glad, at jeg bogstavelig talt græder af glæde!
Nedenfor bringer vi opskriften på vindercocktailen.

Kimberly Høegsbergs smukke vindercocktail.

Almighty LycheeDel på Facebook

4 cl Havana Hvid Rom

5 cl Yakult (en japansk sødet mælkedrik, der blandt andet kan fås i Føtex, Bilka og Nemlig.com)
4 cl Monin lychee sirup
2 cl citronsaft
1 cl piskefløde
Ryst ingredienserne sammen i en shaker, og hæld indholdet i et cocktailglas. Lav en fin lyserød sukkerkant på glasset af en 50/50 blanding af lychee sirup og granatæble sirup.

Port Ellen åbnede første gang i 1825. Nu er destilleriet genåbnet efter 40 års lukning og en restaurering, der omfatter en flot ny destillationshal.

Åbner efter 40 års lukningDel på Facebook

Det er sjældent, man hører om en virksomhed, der efter 40 års lukning igen slår dørene op! Men det er netop, hvad det skotske destilleri Port Ellen gjorde d. 19. marts i år.
Gamle flasker af whiskyen fra det legendariske destilleri er eftertragtede blandt samlere verden over, og fans af skotsk whisky fra Islay, hvor Port Ellen ligger, har garanteret set frem til åbningen.
Ejeren af destilleriet, Diageo, har brugt den nette sum af 185 millioner pund (cirka 1,6 mia. kr.) på restaureringen og opførelsen af en ny destillationshal, hvorfra der gennem nogle kolossale vinduespartier er udsigt over Islays kystlinje.

Forskellige kedler


Inde i hallen er der to sæt kobberkedler. Det første par, som destilleriet kalder for The Phoenix Stills, er kopier af de kedler, der blev brugt i det gamle Port Ellen. Disse kedler skal bruges til destillering af den røgede whisky, som destilleriet var berømmet for.
De to andre kedler, The Experimental Stills, skal – som navnet antyder – bruges til eksperimenter, så destilleriet også med tiden kan lancere whiskyer med nye og anderledes aromaer.
Inklusiv i det store beløb, Diageo har postet i destilleriet, er også et laboratorie, hvor man blandt andet skal analysere de whisky-forsøg, som Port Ellen vil kaste sig ud i.

Et par meget dyre whiskyer...


I anledning af genåbningen af destilleriet har man frigivet et sæt bestående af to gamle Port Ellen whiskyer med navnet Gemini. I 44 år har de ligget og fadmodnet, mens destilleriet har været lukket. Og de er modnet i hver sin fadtype, så resultatet er to meget forskellige whiskyer, der så nu er blevet tappet på flasker.
Der er kun fremstillet 274 sæt af Port Ellen Gemini, og prisen for et sæt er 45.000 pund (cirka 393.000 kr.).
En interessant artikel i Forbes beskriver detaljeret, hvilke to fade, der er brugt til de to Gemini-whiskyer, og hvordan fadene har sat deres præg på indholdet.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!

Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Brdr. D's Vinhandel er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Solveig Tange.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Solveig Tange (f. 1968) er historien om en kvinde fra Odense, der endte som vinproducent i Champagne.
Hun blev uddannet programmør og arbejdede som sådan fra 1989 til 1993 på internationale projekter i koncernen Philips.
I 1997 tog hun en uddannelse som journalist fra Journalisthøjskolen og fik job på DR syd og dernæst på TV 2 og Politiken inden for radio og web. Endnu en uddannelse kom til i 2017, nemlig som BA i fransk og kommunikation fra Århus Universitet.
Solveig Tange mødte franske Alain Gérard, og sammen fik de en søn og senere en datter. Og mens hun stadig var på barsel, tog den lille familie i 2003 til Champagne, hvor Alains mor havde en gård med blandt andet vinmarker.
De ankom midt i vinhøsten, og her - langt ude på landet i landsbyen Soulières - blev hun smittet med champagnebacillen. Hun involverede sig stadig mere i vinmarksarbejdet, og i 2006 tog hun diplom i at beskære vinstokke, den sværeste eksamen, hun nogensinde har taget - og en eksamen, hvor 60% dumpede det år.
I 2009 grundlagde Solveig Tange og hendes mand deres eget champagnemærke, Champagne Tange-Gérard.
Parret koncentrerer sig om at dyrke gode og sunde druer på deres i alt tre hektar marker, så de kan blande sig minimalt under vinifikationen. Derved repræsenterer champagnerne ifølge Solveig Tange deres årgang og oprindelse så sandfærdigt som muligt.
Siden 2006 har parret gradvist lagt om fra konventionel drift over certificeret bæredygtigt vinbrug til økologisk drift fra vinhoesten 2024.
Den årlige produktion er oppe på cirka 10.000 flasker, og med 30.000 vinstokke, der skal plejes og passes, er der nok at se til for Solveig Tange, hendes mand og en enkelt ansat tre dage om ugen.
Parret fremstiller egne enkeltmarkschampagner og en serie kooperativ-champagner sammen med andre vinmagere på et lille kooperativ i Vertus, som parret er medejere af.
De første kunder på dansk jord var familie, venner og tidligere kolleger, og deres omtaler og anbefalinger - blandt andet via sociale medier - har siden spredt kendskabet til Champagne Tange-Gérard. I dag forhandles champagnen herhjemme af Champagneselskabet.dk.
Adresse: Champagne Tange-Gerard, 9 rue du Château, 51130 Soulières, Frankrig, tlf.: (+33) (0) 6 76 13 76 54, e-mail: champagne-tange-gerard@orange.fr, www.tange-gerard.fr.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvad betyder Hochgewächs?Del på Facebook

Anne Poulsen fik for nylig en flaske tysk hvidvin, hvor der på etiketten stod Hochgewächs. Hvad betyder det? Spørger hun.
Hochgewächs er en underkategori af Qualitätswein bestimter Anbaugebiete (QbA). Altså “kvalitets-vin fra et af de tretten Anbaugebiete eller regioner, der findes i Tyskland. Hvor QbA-vinene kan være fremstillet på en hvilken som helst af de godkendte druesorter, så er Hochgewächs altid lavet udelukkende på Riesling.

Højere kvalitetskrav


Endnu et krav, der adskiller Hochgewächs fra andre QbA-vine er, at Riesling-druerne skal være ekstra modne og sukkerholdige. Man siger, at de skal have et 10 grader højere sukkerindhold ifølge den såkaldte Öchsle-skala end minimumskravet i den region, vinen stammer fra. Hochgewächs, der har eksisteret som kategori siden 1987, betyder da også direkte oversat ”høj vækst” - altså, at druerne har en høj modningsgrad.
Sidst men ikke mindst, så skal Riesling Hochgewächs opnå mindst tre kvalitetspoint ud af fem under de vinøse myndigheders årlige kvalitetssmagning. For almindelige QbA-vine ligger grænsen på kun 1,5 point.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

I februar var Kenneth Olsen, der ejer KK Wine, i Napa, Californien. Her tog han dette foto af Grace Vineyards Cornelius Grove, der ligger mellem Mayacamas Range og byen St. Helena.
-Terrasserne i baggrunden er nogen af de sidste i Napa, da dyrkning af marker på den måde i dag er underlagt en række restriktioner, skriver han.
Restriktionerne gælder vinmarker med en stigning på over 5 grader, og årsagen er faren for jordskred.
Vi bringer også det smukke foto som ugens store billede nedenfor.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-782
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


782 Der er forårsfornemmelser i vinmarken Cornelius Grove, der tilhører Grace Vineyards i Napa (foto © Grace Vineyards).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 10 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lagar de Costa, Albariño, Rías Baixas DO, Spanien, 2022, lav alkohol (13%)

150 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

En hvidvin, der kalder på alt godt fra havet. Den har duft af blade og friske grønne druer og en dejlig, fyldig og tør frugtsmag med citrus i den lange eftersmag. Drik ikke vinen alt for kold.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Q.S.S.Rare, Quinta de S. Sebastião, Vinho Regional Lisboa, Portugal, 2023, lav alkohol (12%)

64,95 kr., pris ved 6 flasker: 54 kr., AndrupVin.dk

En lys rosévin på druerne Syrah og Touriga Nacional. Vi har tidligere anmeldt både hvid- og rødvine fra serien Rare, og de har været rigtig dejlige. Det samme er denne rosé, der har en sart krydret duft med strejf af hindbær og en tør smag med en anelse fennikel. De 54 kr. ved 6 flasker er givet rigtig godt ud. Vinen er oplagt til stegt kylling og lette kødretter. En del af indtægerne fra salget af vinserien går til arbejdet med at bevare udryddelsestruede dyr. Hvis man skanner QR-koden på bagetiketten, kan man læse mere om projektet og se listen over dyrene.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Corbelli, Sangiovese, Italien, 2021, lav alkohol (12,5%)

80 kr., pris på tilbud indtil 28. april: 50 kr., Skjold Burne

En mild, venlig og ret enkel rødvin med frisk frugt og en fin syre. Smagen slutter lidt hurtigt, men til en omgang hverdagspasta er det en ok vin til en ok tilbudspris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Signature, Brotte, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

110 kr., pris på tilbud indtil 28. april: 80 kr., Skjold Burne

Denne rødvin er lavet på Syrah, Grenache, Carignan og Crenache Blanc, og det er en rigtig dejlig og bemærkelsesværdig let Rhône-vin. Duften er meget aromatisk - nærmest parfumeret på den gode måde - mens smagen er saftig og med en fin frugtsødme, der får modspil af en tør note og en anelse syre til slut. Nyd vinen let afkølet, som den er, eller til lette kød- og pastaretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Mar Garcia Crianza, Bodega Dehesa El Carrascal, Almansa DO, Spanien, 2020, høj alkohol (15,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

En dyb duft af violer, efterårsblade, modne brombær og toffee stiger op fra glasset. Smagen er intens, kompleks, fyldig og fløjlsblød. Der er tilpas tørhed og en fin syre til mad. Med andre ord en rødvin, der har det hele og lidt til - og trods det høje alkoholindhold er alkoholen fint integreret. Drik vinen til ovnstegt lam, modne cremede oste eller bare i form af et glas meditations-vin.

stjernestjernestjerne

Saurus Select, Familia Schroeder, Patagonia, Argentina, 2020, middel alkohol (14%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 139 kr., YouAndWine

En saftig og frugtrig rødvin på Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc med især modne solbær i duft og smag. Men også en lidt enkelt smagende vin til den forholdsvis høje pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sixth Sense, Michael David Winery, Syrah, Californien, USA, 2019, høj alkohol (15%)

169 kr., pris på tilbud indtil 28. april: 129 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

En rødvin, der bjergtager med sin intense bærfrugt i duft og smag. Solbær, modne mørke kirsebær og hyldebær kappes om førstepladsen, og eftersmagen er lang, blød, rund og tilpas tør. En vinder til fyldige kødretter eller modne, cremede oste. De 15% alkohol er fint integreret. Den sprælske etiket må også lige have et par ord med på vejen. Den viser en reol, der indeholder alle mulige ting og sager - der er nok at nærstudere!

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Sauger Vielles Vignes, Cheverny AOC, Frankrig, 2019, middel alkohol (14%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., YouAndWine

En varm rødvin med komplekse krydrede noter, syltede blommer og en fin syre. Smagen slutter rundt og blødt med strejf af mørke rosiner. Drik vinen til påskens lammesteg eller til tørre, nøddeagtige oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de la Charrière, Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

220 kr., pris på tilbud indtil 28. april: 175 kr., Skjold Burne

Allerede duften, der har komplekse noter af modne sommerbær og krydderurter, overbeviser om, at her er noget lækkert i glasset. Og smagen skuffer ikke - her suppleres saftighed af fylde, blød frugt, søde jordbær og strejf af blodappelsin i den lange og runde eftersmag. God Bourgogne-vin ligger i den dyre ende, så her er kræs til normalprisen ved 220 kr.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dos Santos White Reserva, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

135 kr., The Wine Company

Dette er en af de bedste hvide portvine, vi har smagt. Den har det hele - en smuk lys, gylden farve med et rosa skær, en indtagende duft af lyse rosiner og modne abrikoser og en lang, fyldig og lækker smag af tørret frugt, der ender med en lille tør note. Drik vinen, som den er, eller til mellemsøde kager og desserter.