Skabelsen er en rap-symfoni

I Sønderjylland er man lige nu i gang med en eksperimenterende nyfortolkning af Haydns Skabelsen. Et ungt kor, nogle rappere, dj’s og dansere har slået sig sammen med et symfoniorkester i en rap-symfoni.

I Sønderborg er en broget flok musikere netop nu i gang med at forberede en helt ny udgave af den ellers nok så kendte Skabelsen af komponisten Haydn.

I denne udgave er der både dansere, rappere, kor og dj's og den hedder Skabelsen 2.0.

- Skabelsen 2.0 går ud på at nytænke Haydns Skabelsen, tænke nogle andre musikalske elementer ind end Haydn havde forestillet sig, fortæller orkesterchef, Claus Skjold Larsen.

Rapperne og den klassiske musik

De nye musikalske elementer består i Sønderjyske Gymnasiekor, dansere, dj's og en håndfuld unge rappere fra boligområderne i Sønderborg.

Og det var ikke ligefrem den klassiske musik, der fik de unge rappere til at deltage i det musikalske projekt.

- Jeg vidste ikke engang, hvad Haydns Skabelsen var for et stykke tid siden. Jeg. Så det kom som en overraskelse, griner en af de medvirkende rappere.

På trods af deres noget begrænsede viden om den klassiske musik og projektets indhold, valgte de unge fyre alligevel at dukke op, da der blev afholdt audition til projektet.

- Vi vidste egentlig ikke rigtig, hvad det gik ud på, på det tidspunkt. Men måske det kunne hjælpe en videre senere hen, siger en anden af drengene.

Musikalsk integration

Projektet er blevet til som et samarbejde mellem Sønderborg Kommune og projektet Sundhed og trivsel i boligområderne. Et integrationsprojekt er det da også blevet kaldt, men det er nu det musikalske, der er det vigtigste for orkesterchefen.

- Hele overliggeren på det her projekt er at skabe et kunstnerisk produkt, som har høj lødighedskvalitet og som er interessant for et bredt publikum, fortæller orkesterchef Claus Skjold Larsen.

Rapperne skal selv skrive deres tekster med udgangspunkt i skabelsesberetningen. Og til at hjælpe sig har de rapperen Per Vers. Han kalder projektet for et integrationsprojekt. Men ikke i den gængse forstand.

- Nogle af fyrene har forældre, der ikke er født her. Det er jeg sådan set fuldstændig ligeglad med. Jeg mener, at det er en integration mellem ung og gammel, mellem konform og græsrod og mellem forskellige kulturer, siger Per Vers.

Skabelsen som fællesskab

Per Vers mener også, at det bærende i projektet er det musikalske. For nok har musikerne meget forskellige musikalske og kulturelle baggrunde, men musikken har de til fælles.

Fælles er også de store kulturer og religioner om skabelsesberetningen fra 1. Mosebog. Netop derfor er den historie også oplagt til et musikalsk integrationsprojekt.

- Uanset hvilken kultur vi måtte være rundet af, eller hvor gamle vi er, så er vi nødt til at forholde os til, hvor vi kommer fra, mener orkesterchefen.

En af de unge rappere giver orkesterchefen ret i, at Skabelsen som et fælles grundlag, er et godt værk at mødes over.

- Man kan jo bare se på verden som en helhed - folk deler sig op i grupper: os mod dem. Så er det jo fedt, at der er noget, vi kan mødes på - gamle og unge, hiphoppere og klassisk musik-spillere, mener en af rapperne.

Skabelsen 2.0 får premiere den 8. marts i Alsion i Sønderborg. Derefter spilles der i Tønder og i Flensborg.