torsdag den 30. juni 2011

Jeg er flyttet til ny adresse :)

Hej alle.

Jeg er flyttet til en ny internetadresse til www.anabells.dk 
Jeg håber i stadig vil følge med :)

Kh Anabell

søndag den 19. juni 2011

Nøddemælk


På verdensplan anslåes det at ca. 50 % er laktoseintolerante. At være laktoseintolerant betyder at man ikke kan tåle mælk, da man mangler de enzymer der skal til for at nedbryde mælk. I Danmark og generelt i Skandinavien er der ikke mange der er laktoseintolerante (ihvertfald ifølge min kærestes medicinske bog), fx hvis vi kigger på Sverige, der anslåes det at tallet ligger på kun 1 %. Bevæger vi os mere sydpå bliver tallet større. Fx Tyskland (allerede), anslåes tallet at være 15 %. I Thailand anslåes det at 98 % er laktoseintolerante. - Og hvordan kan det så være? De folkeslag hvis forfædre har drukket dyremælk, har simpelthen udviklet en evne til at fordøje dyremælk, en såkaldt genmutation.

Heldigvis, findes der alternativer til mælk, for et liv uden noget "mælkeagtigt" vil gøre madlavning irriterende besværligt!
Jeg bruger for det meste soyamælk, rismælk, hjemmelavet mandelmælk eller min hjemmelavede nøddemælk som jeg her vil dele med jer:

Du skal bruge:
1 håndfuld mandler
1 lille håndfuld paranødder (det er ca. 5 stk)
4 dl vand
knivspids salt
½ - 1 tsk honning

Alt skal bare blendes i ca. 5 min. Det blendede mælk hældes igennem en fin si/sigte, så skallerne og større dele sorteres fra. Så er der kun fin mælk tilbage. Se, sværere var det jo slet ikke :)



Sådan ser resterne ud når du har siet mælken fra. Dette ville være synd at smide ud. Derfor vil jeg senere vise jer hvordan man kan lave en sund dessert ud af dette :) 






Nu hvor vi er inde på emnet "mælk", kan jeg ikke lade vær med at tænke på de diskussioner der har været mange steder, omkring hvorvidt mælk er godt eller skidt for os mennesker. I har sikkert overhørt eller fulgt med i debatten igennem diverse medier.
Jeg vil overhovedet ikke prædike om hvorvidt dyremælk er godt eller skidt for os. Det må folk selv tage stilling til. Men nu er det jo en personlig hjemmeside det her... Så derfor vil jeg da gerne lufte min personlige holdning; Vi behøver ikke dyremælk, hvis vi ellers lever sundt og varieret!
Med det sagt, er jeg ikke negativ i forhold til mælk, jeg siger bare at man godt kan undlade det, men kun hvis man lever sundt og varieret..
Grunden til at vi i vesten anbefaler mælk som en del af en lødig kost, skyldes at mælk er en rigtig god calciumkilde. Hvis ikke man spiste masser grøntsager, korn, nødder osv, og samtidig ikke drak mælk ville man hurtigt komme til at mangle calcium. Derfor er det lettere at sige at man skal drikke mælk, da man så er dækket ind på calcium-fronten. Men spiser man en god og varieret kost med masser af grøntsager, frugt, nødder, korn, kød og bælgfrugter hver dag, vil man være dækket tilstrækkeligt. Det kan jeg personligt sige, da jeg ikke har drukket mælk i 3 år. Da jeg fik taget en blodprøve i vinters, havde jeg mere end rigeligt Calcium i blodet og også D-vitamin (på trods af at blodprøven blev taget i vinters). Så en kost uden mælk er ikke skadelig, men kun så længe man spiser ordenligt :)

Den lækreste lakselasagne



Forleden lavede kæresten og jeg denne super lækre lakselasagne. Der er SÅ meget smag i, så håber i tør give jer i kast med retten!



Det skal du bruge (2-3 personer):
- en pakke laks á 250 g
- 300-400 gram frossen spinat
- 1 rødløg
- 1 fed hvidløg
- 2 tomater
- min boghvedebechemelsovs
- fuldkornslasagneplader
- evt. lidt parmesanost

Det første du skal gøre, er at dampe spinaten i ca. 5 min (husk at hæld væden fra)
Derefter skærer du grøntsagerne og laksen ud i skiver.

Så mangler der egentlig kun bechemelsovsen:

1. smelt 2 spsk olivenolie/kokosolie eller smør
2. kom 4 spsk boghvedemel i ovenstående
3. kom 1 bouillon terning i med 2½-dl kogende vand. Kom vandet i stille og roligt mens du rører rundt. Det skal samle sig. Hæld mere vand i hvis den er for tyk.
4. til sidst skal den krydres med ca. 1 lille tsk muskatnødspulver og salt og peber (og evt. en lille knivspids kanel).

Så skal alt ovenstående ligges i lag i et ovnfast fad. Først spinat, dernæst løg og hvidløg, så laks, tomat, bechemel og lasagneplade, så spinat igen, løg og hvidløg, laks, tomat og tilsidst bechemelsovs. Evt. lidt ost på toppen :)

Ind i ovnen i ½ time på 200 grader :) Wupti, så er der fisk på en lækker måde.


Husk at få fisk mindst 2 gange om ugen (200-300 gram om ugen) :) - Fisk har et højt næringsindhold og er særlig rig på D-vitamin som mange af os danskere mangler. Desuden indeholder fisk, især fede fisk som laks, essentielle fedtsyrer. Essentielle betyder at de er livsvigtige. Faktisk kaldes de også "F-vitaminet", da de betragtes som værende lige så vigtige som andre vitaminer.   

torsdag den 16. juni 2011

Frisk grøn energi



Kan det virkelig være rigtigt at man kan lave en velsmagende juice med grøntsager? JA!!

Smag bare engang denne grønne sag her ..

Du skal bare bruge:
2 æbler
En stor håndfuld spinatblade
En stor skive citron


Sådan gør du:
Pres æblerne i juicepresseren, og kom saften op i blenderen sammen med spinaten (husk lige at pille stilkene af, de kan godt være bitre) og saften fra citronen. Blend til det bliver mørkegrønt..


Har prøvet at tage et billede af det, så i kan få en fornemmelse af det mængdemæssigt. Men vigtigst er det nu, at du smager den til så den bliver som du gerne vil have den.. Nogle gange bruger jeg 2 store håndfulde spinatblade, for faktisk smager det ikke rigtig af noget, så man kan jo lige så godt komme lidt ekstra af det grønne i ;)



Et godt tip er, at du også kan snige et stort stykke agurk med i juicen (pres med æblerne) eller komme en halv avocado i blenderen. Du kan også komme en håndfuld mynteblade/citronmelisseblade i blenderen. Eller Basilikumblade. Der er så meget du kan bruge, at det kun er fantasien der sætter grænser. Så eksperimenter med det du har :)

Da jeg skulle servere den for min far for første gang, kiggede han ret skeptisk på den og dertil på mig. "Skal jeg virkelig drikke det der grønne stads?".. Da han havde taget en slurk, havde han store øjne og så ud som om han havde fået den lækreste juice nogensinde. Han sagde at den smagte fantastisk :)