Kaffe kan gøre dig endnu sundere
Har kaffe en positiv effekt på helbredet? Kan det øge forbrændingen? Og hvor meget kaffe må du egentlig drikke om dagen? Vi giver dig svar på alt, hvad der er værd at vide om den aromatiske drik her.
Har kaffe en positiv effekt på helbredet? Kan det øge forbrændingen? Og hvor meget kaffe må du egentlig drikke om dagen? Vi giver dig svar på alt, hvad der er værd at vide om den aromatiske drik her.
For mange af os er kaffe en fast del af vores dagligdag, som vi nyder. Og de fleste har nok også en fornemmelse af, hvad det er, man oplever, når man drikker kaffe.
Måske er du overbevist om, at kaffe gør, at du ikke kan sove, men er det rigtigt? Og kan det virkelig passe, at kaffe kan skærpe din koncentration og sænke din risiko for Alzheimers? Få svar på alt, du skal vide her.
Når forskningen interesserer sig så meget for kaffe, handler det om det aktive stof koffein. Det er et naturstof, der tilhører en kemisk gruppe kaldet plantealkaloider. Koffein virker både opkvikkende og stimulerende.
Når det primært er kaffe, der bliver forbundet med disse virkninger, skyldes det, at kaffeplanten har en høj koncentration. I kaffebønner er 1-1,5% koffein, så en kop stærk kaffe kan indeholde 100-200 mg koffein.
Indholdet af koffein er beregnet ud fra en kop, der kan indeholde 250 ml.
En kop kaffe er ikke bare en kop kaffe. Der findes mange forskellige måder at servere en kop kaffe på, og derfor er der en længere forklaring på, hvor meget koffein der er i en kop kaffe. Indholdet af koffein varierer nemlig afhængig af, hvilken slags kaffe du foretrækker.
Indholdet af koffein i energidrikke er langt mindre, end de fleste tror, for en almindelig kop kaffe vil typisk være en større koffeinbombe. Årsagen til, at energidrikke har fået et blakket omdømme, er både uvidenhed og det faktum, at målgruppen tæller børn og unge, der ikke er vant til at få koffein i større mængder og derfor kan reagere forholdsvis kraftigt.
Dette forstærkes af, at især mindre børn grundet deres lave kropsvægt får højere koncentrationer end en gennemsnitsvoksen. Det betyder dog ikke, at energidrikke kan anbefales. Ligesom andre sodavand er de typisk proppet med sukker, farvestoffer og anden kemi.
Det er primært koffeinen, der får skylden for de mindre heldige egenskaber ved kaffe. Der er ikke påvist skadelige langtidseffekter ved at indtage koffein, men som med så meget andet er det altid godt at holde sig til en moderat mængde.
Sundhedsmyndighederne anbefaler, at du bør holde dig til højst 300 mg koffein om dagen, hvis du vil være på den sikre side. De 300 mg svarer til tre kopper kaffe, syv kopper te eller to liter cola.
Anbefalingerne er især væsentlige at følge i forbindelse med graviditet. En undersøgelse med 59.000 deltagere fra Folkehelseinstituttet og Sahlgrenska akademin i Sverigehar blandet andet vist, at der er en sammenhæng mellem koffein og fødselsvægt og længden af graviditeten.
Kaffe kan være sundt og have flere helbredsmæssige fordele. Det indeholder nemlig vigtige antioxidanter og vitaminer. I en almindelig kop kan du både finde vitamin B1, B2 og B5 samt magnesium, som har en gavnlig effekt på kroppen.
Dog gælder det, som ved de fleste andre fødevarer og drikke, at kaffe bør indtages med moderation. Drikker du for meget af den aromatiske drik, kan det nemlig føre til uro, hjertebanken, forhøjet blodtryk og dårlig nattesøvn.
Kaffe bliver løbende undersøgt for dets virkninger, og det har faktisk vist sig, at dagligt indtag kan beskytte mod udviklingen af flere kroniske sygdomme. Læs mere nedenfor:
I forhold til kræft, ser det ud til, at en moderat mængde kaffe kan mindske risikoen for at få kræft i lever, mundhule, svælg, livmoder ende-og tyktarm.
En rapport udarbejdet af Vidensråd For Forebyggelse fra 2015 viser, at personer der drikker regelmæssig kaffe, sammenlignet med personer der sjældent eller aldrig drikker det, har en lavere risiko for at udvikle disse kræftformer.
Omvendt udtrykker rapporten også, at et meget højt forbrug af kaffe kan øge risikoen for blære- og lungekræft. Men undersøgelserne er usikre, fordi det er svært at udelukke, om rygning har en betydning for undersøgelserne.
Undersøgelser viser, at koffein i doser på 3-5 mg pr. kg kropsvægt kan sænke risikoen for Alzheimers.
Sammen med en nedsat risiko for type 2-diabetes er dette en af de mest veldokumenterede effekter af koffein. Vejer du 70 kilo, svarer det til 2-3 kopper kaffe.
Føler du dig opkvikket af en kop kaffe, kan det skyldes, at koffeinen styrker din koncentrationsevne.
Undersøgelser indikerer dog, at det ikke handler om, at koffeinen løfter din koncentrationsevne til nye højder, men derimod at den bringer koncentrationen op på det niveau, som den ville ligge på, hvis du var frisk og veludhvilet. Sammenholdt med at større koffeinindtag kan have en negativ indvirkning på nattesøvnen og fremme trætheden i dagtimerne, tegner det et billede af en negativ spiral.
Er en cappuccino din favorit? Eller måske espresso? Se her, hvor mange kalorier der gemmer sig i dem og de andre populære kaffedrikke.
Kaffe-variant | Antal kalorier pr. kop |
---|---|
Americano | 0 kalorier |
Caffe latte | 55,4 kalorier |
Cafe latte, skummemælk | 29,9 kalorier |
Cappuccino | 54,3 kalorier |
Filterkaffe | 0 kalorier |
Chai latte | 120 kalorier |
Cortado | 34,5 kalorier |
Espresso | 0 kalorier |
Islatte | 51,9 kalorier |
Kilde: Espressohouse | |
Kaffe kan også være et redskab, der kan gøre det nemmere at holde den slanke linje, når man ser på indholdet af koffein.
Der er forsket en del i koffeins påvirkning af kroppens forbrænding. Undersøgelser viser, at stoffet øger forbrændingen i timerne efter indtagelsen. Grundlæggende gælder, at jo mere koffein du indtager, jo større effekt. Når det er sagt, er det vigtigt at fastslå, at koffeinrige drikke ikke er en smart genvej til at smide nogle kilo. Effekten er nemlig lille, og kommer du mælk eller sukker i din kaffe/te, nulstiller du kalorieregnskabet.
Samtidig viser tidligere forsøg, at kaffedrikkere og andre personer, der er vant til at indtage større mængder koffein, får mindre og mindre forbrændingseffekt end de, der normalt indtager små mængder.
LÆS OGSÅ: Alt du bør vide om koffein
Der er ingen dokumentation for, at man kan blive afhængig af koffein. Til gengæld kan det være svært at komme igennem dagen, hvis man er fanget i den negative spiral, hvor dagens koffeinindtag lapper på den træthed, som forårsages af en dårlig nattesøvn. Mange mennesker vil desuden opleve abstinenser, hvis de stopper. Hyppigst i form af hovedpine og træthed.
En kop kaffe eller andet koffeinholdigt tæt på sengetid skaber problemer for mange.
Årsagen er, at koffein blokerer for såkaldte adenosinreceptorer i hjernen. Det er her, at signalstoffet adenosin normalt sætter sig for at fremme følelsen af træthed og motivere dig til at krybe til køjs.
Indtager du større mængder koffein, stryger koffeinen fra mave-tarm-systemet ud i blodet og herfra videre til hjernen. Koffeinen optager plads på receptorerne og bremser således adenosinens søvnfremmende effekt.
Det kan være godt i fx situationer, hvor du føler dig træt, men har brug for at være lysvågen, men har også den slagside, at du efter indtagelse af større mængder koffein kan få svært ved at falde i søvn.
Mens halvdelen af os ikke kan lukke et øje, hvis vi har drukket kaffe sidst på dagen, sover andre fortrinligt selv oven på to-tre espressoer.
Årsagen skal findes i vores gener, for nogle er mere disponerede for at reagere på koffeins søvnhæmmende egenskaber end andre. Undersøgelser tyder desuden på, at både alder og køn er faktorer, der spiller ind.
Ældre kvinder er den gruppe, der hyppigst melder om koffeinrelaterede søvnproblemer.
Den morgenkaffe, du sidder og drikker, har været på en lang rejse, før den er endt i din kop. Det meste kaffe kommer fra i Latinamerika, Afrika, Asien og Stillehavsområdet. Her er det vokset på kaffetræer, som gror såkaldte 'kaffebær', som høstes og behandles.
Der er forskellige behandlingsmetoder alt efter, hvor kaffen kommer fra, men for det meste vaskes bærene, hvorefter de grønne kaffebønner sorteres fra. Disse vaskes også, hvorefter de ristes, før de bliver til de sorte kaffebønner, du kender. Selve ristningen er med til at bringe de forskellige smagsnoter frem og er altafgørende for smagen af den kaffe, du drikker i sidste ende.
Hvad er en espresso?
En espresso består af et lille shot koncentreret kaffe. Espresso serveres ofte i små kopper og kan drikkes i et par mundfulde.
Hvad er en cappuccino?
En cappuccino består af en tredjedel espresso shot, en tredjedel varm mælk og en tredjedel mælkeskum. Mange forveksler ofte cappuccino og caffé latte, for hvad er forskellen mellem en cappucino og en caffé latte? Det hele kommer an på mælken.
Hvad er en caffé latte?
En caffé latte består af en tredjedel espresso shot ligesom cappucinoen, men herefter består den af to tredjedele varm mælk og kun en lille smule mækeskum på toppen.
Hvad er en americano?
En americano består af en tredjedel espresso shot og to tredjedele varmt vand. Den hedder "americano", fordi amerikanske soldater under 2. verdenskrig fortyndede den europæiske kaffe med vand, fordi de synes, den var for stærk – heraf navnet "americano".
Hvad er en mocha?
En mocha består af et espresso shot med varm mælk og en smule chokolade – enten sirup eller klassisk varm chokolade.
Hvad er en flat white?
En flat white består af et espresso shot og varm mælk – ingen skum.
Hvad er en Café au Lait
En café au lait, som direkte oversat betyder "kaffe med mælk", består af en kop, hvor halvdelen er kaffe, og halvdelen er mælk.
Hvad er en cortado?
En cortado består af en dobbelt espresso med varm mælk – ingen skum.
Det er børnelærdom for de fleste, at kaffe og te virker så vanddrivende, at de nærmest har den forkerte virkning i væskeregnskabet.
Men en undersøgelse fra University of Birmingham viser, at kaffe bidrager med samme væske-kvaliteter som vand, hvis man altså indtager moderate mængder. I undersøgelsen blev væskeniveauet undersøgt hos 50 mænd, der drak mellem tre og seks kopper dagligt – og det viste sig, at kaffe ikke havde nogen indflydelse på dehydrering,
Dermed ikke sagt, at koffein ikke kan have en vanddrivende effekt, men indtager du koffein dagligt, vænner kroppen sig til den vanddrivende effekt.
Kaffe kan godt blive for gammelt, men det er svært at fornemme, fordi det ikke mugner på samme måde som andre fødevarer. Det mister derimod smag, aroma og kvalitet, hvis det får lov at stå for længe.
Holdbarheden er bedre, hvis den opbevares i original-indpakningen eller en lufttæt beholder. Derudover opretholder kaffen også sin kvalitet bedre, hvis du sørger for at opbevare den mørkt, tørt og køligt.