søndag den 18. november 2012

Afrikansk kaffe

Nogle gange er det bare nok med en rigtig god kop kaffe, især på en kold og blæsende dag. Denne kaffe er dog kold, men så kan man jo bare øge mængden af likør....
I Afrika bruger man rigtig meget den kondenserede mælk, som jo er sød med et lille strejf af karamel (og som I lige får en opskrift på også, da der højst sandsynligt er noget tilbage i dåsen)




Kaffe
Kondenseret mælk ca. 50 g
Chokoladelikør (jeg brugte den hvide) - ½ dl
Evt. isterninger

En kop god kaffe brygges og køles af.
Kondenseret mælk og likør shakes godt sammen og hældes i kaffen.
Server evt med isterninger.


Hvad kan man lige bruge resten af den kondenserede mælk til???

Hæld resten af indholdet ud i en gryde og varm det langsomt op. Det stivner undervejs og bliver til sej karamel. Jo længere opvarmning, jo sejere karamel. Server det til is eller spis det fra en tallerken som det er med en ske.

Amerikanske pandekager med ahornsirup





Det kan næsten ikke blive hyggeligere og enklere - det er selvfølgelig lettere bare at smide en kage i ovnen og lade den passe sig selv, men det er nu hyggeligt at stå og lave pandekager. Disse smager så godt, så de faktisk kan spises som de er - men ahornsirup er bestemt ikke dårligt hertil.

6 æg delt i blommer og hvider
50 g sukker
4 spsk vanillesukker af den hjemmelavede slags
250 g mel
1 tsk bagepulver
2½ dl mælk
100 g smør

Pisk blommer og sukker skummende. Sigt mel og bagepulver i og rør det godt sammen. Varm mælken op og smelt smørret heri. Bland det i dejen og rør den helt glat.
Pisk hviderne stive og bland dem i dejen. Bag pandekagerne lysebrune på en pande. Hæld ahornsirup over og server.

søndag den 28. oktober 2012

Hasselnøddeis med kaffecreme



Fik jeg valget mellem at spise is eller kage, så ville jeg vælge isen, men jeg synes det er langt sjovere at bage kage end lave is - der er bare for meget ventetid. Som regel er denne ventetid dog det hele værd. I går lørdag ventede vi længe på denne superlækre hasselnøddeis med frossen kaffecreme og det var bestemt ventetiden værd. Isen kan bruges som grundis og kan tilsættes alt muligt andet en hasselnødder - bær, marmelade, lakrids, chokolade eller noget helt andet:

Hasselnødderne købte jeg som flager i Netto.

Hasselnøddeis:

100 g sukker
1 dl vand
1 dåse kondenseret mælk
100 g fyld (hasselnøddeflager)
4 dl piskefløde

Varm sukker og vand op til sukkeret er opløst og kog det op.
Lad det simre i 3 minutter og køl det af.
Rør den kondenserede mælk i sammen med dit fyld.
Pisk fløden til skum (ikke hårdt) og bland den i.
Hæld det hele i en beholder og frys i 2 timer.
Pisk isen blød igen og frys den endnu 2 timer og gentag.

Kaffecreme:

4 spsk instant kaffe
2½ dl kaffefløde
1 dl ahornsirup
4 past. æggeblommer
2 tsk maizena
2 dl piskefløde

Varm kaffefløden op til kogepunktet og opløs kaffen heri og lad det trække i 4 minutter.
Pisk sirup, æg og maizena sammen og hæld kaffeblandingen langsomt i under stadig piskning.
Hæld blandingen tilbage i gryden og varm langsomt op under konstant omrøring til cremen bliver tyk.
Sæt cremen på køl.
Pisk fløden til skum og bland i kaffecremen.
Frys cremen.

Server.

Skal det være ekstra flot kan man fore en form med hasselnøddeisen og fylde op med kaffecremen og fryse det sammen.

mandag den 22. oktober 2012

Annikas æblekage (nu med marcipan)

Min mor har et par æbletræer med 1000vis af æbler, der bare hænger (eller er faldet ned) og venter på at blive til kager. I bogen "Syv slags kager - varieret på 500 måder" fra 1950 fandt jeg en opskrift, hvor den tidligere ejer af bogen lige havde skrevet "god" ud for.

Opskriften hedder Annikas æblekage og som altid blev den lige ændret en lille smule, så jeg samtidig kunne få brugt lidt rester - denne gang havde jeg en masse marcipan, som jeg brugte som fyld sammen med æblerne og kanel.






Bagetider og varme i bogen er: Ved god varme til kagen er færdig - jeg gav den omkring 200 grader i omkring ½ time.

4½ dl mel
3/4 dl sukker
1 tsk bagepulver
120 g smør
1 1/4 dl mælk

Fyld:
Æbler i skiver
200 g revet marcipan
1 spsk kanel

Bland de tørre ingredienser og smuldr smørret i. Tilsæt mælk og ælt dejen sammen. Stil dejen koldt en times tid.

Del dejen i 2 - rul den ene halvdel ud og læg den i en smurt form/fad. Læg fyldet ovenpå.

Rul den anden halvdel af dejen ud og skær den i strimler. Flet strimlerne til et gitter henover kagen. Bag kagen "ved god varme - til den er færdig".

Server kagen lun med is, flødeskum eller creme fraiche



søndag den 14. oktober 2012

Baklava - sådan ca....

Weekendens kage lå i den ultrasøde ende, men kagen er heller ikke beregnet til andet end små stykker. Som altid, så kan man planlægge en kage og når man så skal handle i "landdistriktets" eneste supermarked - Netto, så er det ikke altid, de lige har alle ingredienser - i går var det filodej, der ikke var i butikken, så de 10 lag knasende filodej blev erstattet af 3 lag butterdej, som faktisk passer rigtig godt til kagen.

Se opskrift under fotos:


 
 
Den originale opskrift findes i bogen Fairfood, hvor alle ingredienser er fairtrade - så her er min opskrift, brug de nødder du har lyst til:
 
"Baklava"
 
1 ark butterdej
125 g smør
300 g valnødder
120 g pinjekerner
2 spsk kanel
½ dl flydende akaciehonning

Honninglage:

2½ dl honning
saft fra 2 appelsiner
saft fra 1 citron
5 nelliker

Smelt smørret og pensl det ildfaste fad. Del buttedejen i 3 stykker og læg det ene stykke i bunden - træk forsigtigt i det, så det passer.

Pensl med smør. Bland nødder, kerner og kanel og drys halvdelen udover butterdejen dryp halvdelen af honningen udover. Læg et stykke butterdej over og gentag med resten af nøddeblandingen og honningen. Afslut med sidste ark butterdej.

Bag kagen i ca. 1 time ved 150 grader

Kog alle ingredienser til lagen sammen i 5 minutter og lad den stå og trække mens kagen bager. Si lagen og den udover den varme kage og lad kagen trække 1-2 timer.

God fornøjelse.

søndag den 7. oktober 2012

Aristokrater

Hmm, hvad skal man lige lave sådan en lørdag eftermiddag, hvor man egentlig har været ude og handle og det regner, så man vil gøre meget for at undgå at skulle ud, men det er bare ligesom man trænger til lidt sødt og jeg skriver med vilje LIDT, da vi her i familien håndterer sukker meget dårligt på hver vores måde - men en enkelt gang om ugen er det tilladt at spise nøjagtig, hvad lysten lige siger og disse her ARISTOKRATER er så nemme og mon ikke ingredienserne findes i ethvert køkken??

(opskriften findes i Den blå bagebog fra Tørsleffs Husmoder Service)

250 g hvedemel (jeg brugte speltmel)
1/8 bagepulver
185 g smør
75 g finthakkede mandler
1 æg
185 g sukker (her kan man evt. bruge stevia eller multisød)

Sigt mel og bagepulver sammen og hak det kolde smør i og derefter de hakkede mandler. Pisk æg og sukker til en luftig æggesnaps og saml dejen hermed.

Tril dejen til et par pølser ca. 3½ cm i diameter og læg dem koldt i min. ½ time. Skær pølserne i skiver og læg dem på plader med bagepapir. Jeg lavede den ene mine stænger firkantet bare for sjov. De holder formen ved bagning. Husk, du får MANGE småkager.

Bages ved 200 grader i ca. 10 minutter.



mandag den 1. oktober 2012

Lille Nørd/Crunchy Banana Cake

Min niece er fuldstændig "in love" med børneprogrammet Lille Nørd, så selvfølgelig skulle hun da have et sæt sengetøj TIL VOKSNE!! den eneste størrelse, man kan få det i og når man nu er igang kan man jo så ligeså godt bage en superlækker kage og forsøge sig ud i fondantverdenen med lidt dekorering.

Selve kagen hedder Crunchy Banana Cake og er i bogen "Byens Bedste Kager", men I får den lige her. Den bliver fuldstændig jævn i overfladen og kan overtrækkes uden problemer.

Crunchy Banana Cake:

100 g blødt smør
200 g brun farin
2 æg
3 modne bananer
150 g mel
½ tsk salt
1 tsk natron
1 tsk vanillepulver
½ dl kærnemælk
100 g müsli
100 g hakket chokolade

Rør smør og farin sammen og pisk æggene i et ad gangen. "Pluk" bananerne i stykker og bland dem i lidt ad gangen, mens du pisker. Sigt mel, natron, salt og vanille i dejen og rør rundt. Tilsæt til sidst kærnemælk, müsli og den hakkede chokolade.

Smør en springform (26 cm) og bag kagen ved 180 grader i ca. 45 minutter.

OG SÅ.... dekoreringen. Jeg har deltaget på 1 grundkursus og der dekoreret EN kage, så dette er mit første selvstændige forsøg udi fondantverdenen.

Kagen er smurt op med nutella og dækket med hvid fondant. Logoet er lavet i hånden efter printet skabelon.