Sidste opdateret d. april 5, 2021 af Tim Petersson

Jordvarme

Hvis du er en af de mange danskere, der har overvejet at skifte til jordvarme, så har du sandsynligvis mange spørgsmål, som forhåbentligt kan blive besvaret her.

Hvad er jordvarme

Med jordvarme udnytter du den solenergi, der ophobes i jorden og konverterer den til varme, der cirkuleres rundt i boligen. Jordvarme er en energivenlig erstatning for det gamle oliefyr. Jordvarme-anlæggets virkningsgrad er høj, da det producerer omkring 3 kWh for hver kWh el, jordvarme-anlægget forbruger.

 

Er du på jagt efter et godt tilbud på Jordvarme? Få 3 helt uforpligtende tilbud fra 3 professionelle håndværkere i dit lokal område.

Få 3 uforpligtende tilbud via 3byggetilbud.dk her

Et jordvarme anlæg kræver en smule strøm til at drive selve anlægget. På trods af dette, så regnes jordvarme som en vedvarende energikilde på grund af det store energiafkast – for hver kilowatt elektricitet du bruger, får du 3 kilowatt varme tilbage. Samtidig kan de bedste jordvarmeanlæg reducere din kuldioxidudledning med helt op til 75 % årligt, så hvis du vil være mere miljøvenlig, så er billig jordvarme et oplagt valg.

Hvordan virker jordvarme?

Jordvarmeillustration_300pxlI princippet er systemet bestående af to dele – en jordslange og en varmepumpe. Jordslangen bliver gravet ned i jorden og er fyldt med frostvæske, der langsomt bliver varmet op af de solstråler, der rammer jordens øverste lag.

Selve jordslangen bliver normalt gravet ned i omkring én meters dybe, hvilket sikrer, at jorden altid er mindst fire grader året rundt. Når frostvæsken er opvarmet bliver den først ind i huset, hvor den bliver omdannet til energi med en høj varmetemperatur. Det er denne proces, der kræver strøm.

Hvad koster det?

Det er individuelt fra hustand til hustand, hvor omfattende et anlæg, der er brug for. Derfor kan det også være svært at komme med et endeligt bud på en pris for et jordvarmeanlæg. Realistisk set skal du regne med, at der skal nedgraves omkring 200 til 300 meters jordslange i din have. Derfor er det også naturligt at de forskellige priser variere en smule alt efter hvor stort et anlæg, du skal investere i.

Generelt skal du dog regne med at skulle af med omkring 100.000 til 130.000 kroner for selve jordvarmeanlægget. Dette kan måske virke som en høj pris, men der skal ikke herske tvivl om, at det er en god investering. I de fleste tilfælde bliver et jordvarmeanlæg tjent ind indenfor de første ti år. Der er især økonomisk gevinst ved at skifte til jordvarme, hvis du bor i et hus, der enten bliver opvarmet med elvarme eller oliefyr. Alternativt er det også oplagt at anlægge, hvis du er ved at bygge et nyt hus, da det er utroligt nemt at tilpasse anlægget til behovet i det nye hus.

Er du på jagt efter et godt tilbud på et anlæg? Få 3 helt uforpligtende tilbud fra 3 professionelle håndværkere i dit lokal område.

Få 3 uforpligtende tilbud via 3byggetilbud.dk her

Der er desuden visse forhandlere, der giver specielle jordvarme tilbud, så jordvarmeanlægget kan fås billigere. Prisen på jordvarme kan derfor variere alt efter hvilken forhandler, som du snakker med.

Hvilke driftsomkostninger er der?

Jordvarmeanlæg har relativt lave driftsomkostninger. Som tidligere nævnt skal jordvarmeanlægget bruge elektricitet for at omdanne jordvarmen til højtemperatursenergi. Denne udgift vil naturligvis variere sammen med elpriserne, men i gennemsnit skal man nok regne med at bruge omkring 6000 kroner på strøm til jordvarmeanlægget om året. På grund af de svingende elpriser er det dog svært at give en helt nøjagtig pris på jordvarme.

Jordvarmeanlægget indeholder desuden også et filter, der som regel også skal skiftes årligt. På trods af disse to faktorer er jordvarmeanlægget dog oftest en god investering, der sikrer besparelser fra dag et. Faktisk kan de fleste familier se frem til en besparelse på varmeregningen på omkring 55 %.

Hvis du stadig føler dig i tvivl om hvorvidt et jordvarmeanlæg er det rigtige for dig, så kan du tage kontakt til en forhandler, der oftest gerne giver et uforpligtende tilbud.