Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20, 2024



En meget stor flagermus med noget, der godt kunne ligne en grøn drue i kloen. Foto: Pixabay/Ambquinn.

De dejlige flagermus!Del på Facebook

Nogle gyser ved synet af en edderkop, mens andre synes, at flagermus er noget af det mest skræmmende. Hos stadig flere vinproducenter rundt om i verden er flagermusene dog mere end velkomne. De er nemlig storforbrugere af vinmøl, som indimellem hærger vinmarkerne og ernærer sig af såvel blomster som små nye druer.

For nogle år siden begyndte man flere steder at gå mere videnskabeligt til værks for at finde frem til, hvor stor betydning flagermus har i bekæmpelse af vinmøl. Det gælder fx i Australien, hvor University of New England har studeret flagermusenes færden hos vinhuset Fowles Wine i Victoria.

Et kilo insekter hver nat


Hos Fowles Wine havde man lagt mærke til, at den ene ende af en vinmarksparcel med Chardonnay-druer havde et udbredt angreb af vinmøl, mens den anden ende af parcellen, der lå tæt ved en flagermuskoloni, ikke var angrebet.
Universitetet opsatte teknisk udstyr for at undersøge flagermusenes natlige jagt. Man fandt frem til, at dyrene spiste det, der svarer til deres kropsvægt i insekter. Det vil sige, at en koloni på 100 flagermus, der hver vejer 10 gram, kan spise op til 1 kilo insekter hver eneste nat. Og vinmøl er så afgjort flagermusenes yndlingsføde - det har et andet flagermusstudie fra det franske Gironde vist efter undersøgelser af dyrenes afføring.

Stor besparelse


Forskerne fra University of New England vil nu i samarbejde med en national miljøforening og med støtte fra Wine Australia søsætte et storstilet flagermusprojekt. Man vil samarbejde med vinproducenter og drueavlere over alt i Australien med det mål at udvikle flagermus-vinmarks projekter, opsætte beboelseskasser til dyrene osv.
Opsætning af flagermuskasser har man allerede forsøgt sig med enkelte steder i Frankrig - blandt andet hos det store kooperativ Maison Sinnae i Rhône, der har 140 medlemmer med i alt 2307 hektar vinmarker. Her har man til dato spredt mere end 500 flagermuskasser ud langs vinmarkerne, og det har vist sig at være en stor succes.
De australske forskere har store forventninger til projektet, og de er overbeviste om, at flagermusene på længere sigt vil kunne spare den australske vinindustri for det, der svarer til cirka 230 mio. kr. årligt ved at reducere behovet for kemisk sprøjtning mod vinmøl. Det lyder jo ret optimistisk…


Foto: Pixabay/Shutterbug75

Lys forude Del på Facebook

Ifølge en ny rapport fra OIV (Office International de la Vigne et du Vin) faldt forbruget af vin globalt i 2023 med 2,6% til 221 millioner hektoliter (cirka 29 milliarder flasker) - det laveste niveau siden 1996. Det svarer til, at der sidste år blev åbnet 800 millioner færre flasker på verdensplan.
Ifølge det globale statistikbureau Statista går vinforbruget dog en lidt lysere fremtid i møde i 2024. Her forventes det, at der – når året er omme – vil være drukket 253 mio. hektoliter vin (cirka 33 mia. flasker) til en værdi af 323 mia. euro (cirka 2409 mia. kr.).

Vi vil drikke 16 mia. flasker rødvin


De cirka 25 mia. flasker vil blive skænket i glassene hjemme hos forbrugerne, hvilket er en stigning på 6,2%, mens de resterende 8 mia. flasker vil blive drukket i barer, restauranter, hoteller osv.
Cirka 16 mia. flasker vil indeholde rødvin, mens hvidvin og mousserende vin vil tegne sig for henholdsvis 10 mia. og 2,3 mia. flasker). Rosé og sød vin vil tilsammen have en markedsandel på cirka 10% af den totale mængde.


Da Cave Mont Blanc skulle åbne en flaske af sin første årgang mousserende vin, blev flasken sabreret - ikke med en sabel men med en ishakke! Foto: Cave Mont Blanc.

Druer i ekstreme højderDel på Facebook

I de dele af verden, hvor stigende temperaturer gør det stadig sværere at fremstille vin, søger et stigende antal vinproducenter op i højderne, når der skal anlægges nye vinmarker.
Andre producenter har i umindelige tider dyrket deres vinstokke højt til vejrs, fordi det er her de selv bor. Og de har således ikke nogen problemer med klimaændringerne.
Men hvor højt oppe bliver der egentlig dyrket druer?
Tibet topper med 3563 meters højde over havet i Cai Na Xiang i Lhasa, hvor lokale vinbønder dyrker druer til vin. Det er et par hundrede meter højere oppe end toppen af vulkanen Etna på Sicilien. Argentina følger efter med 3111 meters højde, mens Bolivia indtager en tredjeplads med 2850 meter.

Vinmarker på Mont Blanc


På Mont Blancs skråninger i 2173 meters højde - sådan knap halvvejs oppe ad bjerget - finder man Europas højest beliggende vinmarker, som tilhører vinhuset Cave Mont Blanc, der lancerede sin første årgang mousserende vin i 2009.
Det er ikke let at dyrke druer i så ekstreme højder, men der er visse fordele. Druerne udvikler et tykkere skind for at beskytte kernerne mod Solens stråler. Det medfører druer med en højere koncentration af tanniner samt af anthocyanin og polyfenoler, to stoffer, der findes i druernes skind og kerner, og som er med til at give farve - især anthocyanin - og aroma (polyfenolerne).


Fra Angélus' vinkælder, hvor årgang 2023 stadig ligger og fadmodner.

Angélus følger trop Del på Facebook

Som vi nævnte i sidste uge, har vinslottene i Bordeaux taget hul på prissætningen af deres nye årgang 2023.

Nu har endnu et af de prestigefyldte vinslotte, Château Angélus, løftet sløret for sin pris, og her følger man trop med de øvrige slotte med en reducering i forhold til prisen for årgang 2022. Angélus har sat sin pris til 260 euro (cirka 2000 kr.) flasken ex-négociant, hvilket er et fald på 25,7%.
Et betydeligt dyk i priserne er også nødvendigt over hele linjen - også selv om årgang 2023 generelt er blevet rost af anmelderne som en rigtig god årgang.
Hvis slottene fortsat lader priserne stige, som de har gjort det gennem snart mange år, vil det ifølge en artikel af Mitch Frank og Cassia Schifter i Wine Spectator give alvorligt bagslag.

Har ideen overlevet sig selv?


Allerede nu kan man ifølge artiklen stille spørgsmålstegn ved, om ideen bag den årlige en primeur-kampagne har overlevet sig selv.
Ideen er ganske enkel: Vinslottene sælger deres nye årgang om foråret som såkaldt en primeur vin - eller “futures” (fremtidige) - mens den stadig ligger og fadmodner. Bordeauxs négocianter og andre handlende køber vinen og sælger den videre til detailhandlere, restauranter og forbrugere. Fordelen for vinslottene er, at de hurtigt får en god sum penge i kassen til at dække omkostningerne ved produktionen af vinene.

2019 var en god investering


Disse en primeur-vine udgør kun en lille del af årgangen, og vinene sælges til lavere priser, end når de er færdigmodnet og tappet på flasker et par år senere. Det skulle således være en rigtig god investering at købe en primeur vine - hvilket artiklen dog også stiller spørgsmålstegn ved.
Når det fx gælder årgangene 2017, 2018, 2020, 2021 og 2022, er priserne på vinene fra de 500 førende slotte i Bordeaux ifølge Liv-ex alle lavere end den pris, de blev solgt til en primeur. Den eneste årgang, der har været værd at investere i, er årgang 2019, som i dag koster mere end som en primeur i sin tid.

Største vinproducent beslaglagtDel på Facebook

Rusland vil, som vi tidligere har nævnt, gerne være selvforsynende med vin. Og for at booste den hjemlige vinproduktion har landets regering indført høje afgifter på importeret vin. I 2023 fik afgifterne på vin fra “uvenlige lande”, som det hed sig, endnu et nyk opad. Senest har den russiske forening for drueavlere og vinproducenter foreslået en yderligere toldafgift på vine, som importeres fra Nato-lande.
Nu har den russiske regering beslaglagt landets største vinproducent, Ariant Group. Det sker efter, at ejeren, Yuri Antipov - en af Ruslands 200 rigeste forretningsmænd - er blevet anklaget for svindel.

Store ambitioner


Antipov grundlagde Ariant Group i 1995, og pengene til det store vinfirma havde han tjent på at producere metallegeringer til brug for militært udstyr.
Firmaet ejer hele 9157 hektar vinmarker ved Sortehavet i det sydlige Rusland og en planteskole, der leverer 67% af alle vinplanter til den nationale vinproduktion. Derudover havde Yuri Antipov planer om at bygge et kolossalt vincenter og et whiskydestilleri.
Ariant Group fremstiller 64,5 millioner flasker vin årligt og har en mindre eksport på 550.000 flasker til i alt 22 forskellige lande. Så det er et omfattende vinfirma, den russiske regering nu overtager - og vel også kan have gavn af at overtage…

Hurtig overstået retssag


Yuri Antipov er anklaget for i sin tid at have svindlet med købet af tre anlæg til fremstilling af metal. Han sidder bag tremmer, og selve retssagen ser ifølge Meininger’s Wine Business ud til at blive et hurtigt overstået kapitel.
Antipov fik tre dage til at læse anklageskriftet, der fylder 25 mapper, og har kun fået 3 minutter til sin forsvarstale i retssalen.


Okanagan Valley i British Columbia. Foto: Wines of British Columbia.

Nabohjælp! Del på Facebook

I 2023 blev den kommende druehøst i den canadiske provins British Columbia reduceret med 54% på grund af hård forårsfrost. Og så igen i år slog frosten til med helt ned til minus 30 grader, hvilket har medført, at hovedparten af den kommende årgang 2024 er gået tabt.
Men så er det jo godt, at man har gode naboer. Washington ligger på den anden side af grænsen, og her får man rigelige mængder druer i år. Statens vinproducentforening Washington Wine Growers har derfor tilbudt at sende druer ind over grænsen - og vi taler ikke om små mænger men flere tons.

En win-win situation


Det har selvfølgelig krævet nogle møder med landbrugsdepartementet i Washington for at få en tilladelse i hus. Drue-samarbejdet vil dog også hjælpe den amerikanske stat med at komme af med overskudsdruer, når det gælder en lang række druesorter.
De druer, som producenterne i Washington kan tilbyde deres kolleger i British Columbia, er blandt andet Chardonnay, Chenin Blanc, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc, Semillon og Riesling for de grønne drues vedkommende, og Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sangiovese og Zinfandel, når det gælder rødvinsdruerne.


På vinhusets hjemmeside kan man se en lille reklamefilm for "oplevelsesboksen".

Totalt mørke fra A til Z Del på Facebook

Siden 1852 har Radgonske Gorice fremstillet mousserende vin efter champagnemetoden i den slovenske region Gornja Radgona
Blandt vinhusets forskellige mousserende vine er der en, der laves på en helt speciel måde. Druerne til vinen er Chardonnay, og de høstes i totalt mørke en ”måne-fri” nat af høstfolk iført nattesynsbriller. Vinen fremstilles også i mørke, og anden gæringen finder sted i sorte, lystætte flasker i en kulsort kælder. Dernæst modnes vinen i mørke i tre år, før den frigives til salg. Vinens navn er ”Untouched by Light” (urørt af lys).

Vin udsat for lyssyge


Umiddelbart lyder det jo alt sammen lidt vanvittigt, men der er en mening med galskaben.
Vin kan blive ramt af såkaldt lyssyge, når den bliver udsat for skadelige stråler fra såvel kunstigt lys som sollys. Sker det, vil aminosyrerne i vinen omdannes til det meget ubehageligt lugtende stof dimethylsulfid, der får vinen til at lugte lidt i retning af kogt kål og våd hund. Værst er oplevelsen, når det gælder mousserende vin, da boblerne forøger den møffede aroma.
Det er denne videnskab, der har inspireret Radgonske Gorice til den mørke fremstillingsmetode.

Seriøs "blindsmagning"


Man kan købe en flaske af vinen direkte fra vinhusets hjemmeside – hvor man også kan læse mere om fremgangsmåden. Flasken koster 100 euro (cirka 746 kr.) – forsendelsen til Danmark er gratis - og den leveres i en sort lystæt forseglet foliepose.
Man kan også bestille en ”oplevelsesboks”, der indeholder alt til en unik oplevelse. Det vil sige en flaske Untouched by Light vin, en vinkøler, der bevarer den rette temperatur, fire sorte glas, som begrænser lysets påvirkning af vinen og fire sorte sovemasker, så man også kan smage vinen blindt – eller i totalt mørke – hvilket vinhuset anbefaler. På den måde skærper man de andre sanser, heriblandt lugte- og smagssansen. Boksen koster 170 euro (cirka 1268 kr.).


Når en vinstok er angrebet af ESCA, ses det tydeligt på løvet. Foto: Wikipedia/Bauer Karl.

ESCA og vinkvalitet Del på Facebook

Vi har tidligere fortalt om den frygtede svampesygdom ESCA, der angriber vinstokkens stamme og får den til at rådne for til sidst at medføre dens død.

ESCA trænger netop ind gennem åbne sår på vinstokken, og jo mindre sårene er, desto bedre kan man dæmme op for angrebet ved at fjerne det syge ved.
Inden ESCA gør helt kål på vinstokken, går der en del år, hvor den fortsat producerer druer. Det store spørgsmål er bare, om druerne bliver påvirket af, at vinstokken er syg.
Det er naturligvis noget, der bekymrer de vinproducenter, der har vinstokke, som er angrebet af svampesygdommen. Men et større forskningsprojekt, der løbende har budt på nye resultater, viser, at der faktisk ikke er nogen grund til bekymring.

12 vinslotte deltager


Forskere fra universitet i Bordeaux og vinskolen Bordeaux Sciences Agro har nemlig undersøgt sagen i samarbejde med 12 af distriktets vinslotte.
Vinslottene har alle vinmarkspartier, der er angrebet af ESCA, og dem har de stillet til rådighed for forskerne i en 10-årig periode.
Ved at følge otte af de sygdomsramte partier over fem år, har forskerne fundet frem til, at de syge vinstokke i perioden i gennemsnit producerede 35% færre druer end det samme antal raske vinstokke. Druerne fra de syge vinstokke modner også langsommere. Men det er, når det kommer til druernes kvalitet, at der er godt nyt.
Over to årgange har forskerne lavet små partier vin fra fem vinmarkspartier med angrebne vinstokke.

Resultater fra blindsmagning


Vinene blev blindsmagt af et smagepanel af vinspecialister henholdsvis et, to og seks år efter høsten af druerne. De blev smagt op mod kontrolvine fra samme årgange og på samme druesorter.
Generelt blev vinene fra de syge vinstokke bedømt til at være lysere og have en lidt kortere eftersmag, men helhedsindtrykket var, at ESCA ingen negativ indflydelse havde på vinenes kvalitet. Nogle af vinene indkasserede endog højere point end deres kontrolvine.
Forskerne udsatte også smagepanelet for vine, der var fremstillet på en blanding af druer fra syge og raske vinstokke, og her kunne deltagerne generelt ikke smage forskel på de to hold vine.

Del på Facebook

Foto: Wikipedia/Decatur Wine & Spirits.

Efter gin-boomet...Del på Facebook

Mellem 2015 og 2019 fandt der et sandt gin-boom sted i Storbritannien. Briterne var vilde med gin, og der blev skænket stribevis af gin & tonic og gin on the rocks i de britiske barer, der sørgede for at have fulde lagre af den eftertragtede spiritus.
Men så stilnede trenden af - og etablissementerne brændte inde med halvfulde flasker, der siden da har stået og samlet støv og er blevet lidt mindre spændende at få serveret.
Den britiske spiritusdistributør Paragon Brands har i den forbindelse bestilt en undersøgelse af barernes restlagre. Den viser, at flere barer har mindst 20 åbne flasker gin stående i baglokaler og kældre. Og de mange flasker medfører et gennemsnitligt tab i indtægt på 775 pund (cirka 6750 kr.) pr. etablissement. På landsplan summer det sig op til hele 4,6 mio. pund (cirka 40 mio. kr.) ifølge undersøgelsen.

Store byttedag


Nu har Paragon Brands derfor søsat The Big Gin Swap (det store gin-bytte), hvor firmaet tilbyder barer, der ligger inde med et lager af gamle, åbnede ginflasker, at de kan bytte dem til hele flasker gin. De åbnede flasker skal vel at mærke have en alkoholstyrke på mindst 40%.
For hver flaske, man bytter, kan man vælge mellem tre forskellige ginner i firmaets portefølje - en britisk, en fransk og en irsk.
Ifølge Paragon Brands gør man det, fordi man elsker gin og ikke ønsker, at nogen skal få en dårlig gin-oplevelse ved at få serveret en lidt flad udgave af spiritussen. Men selvfølgelig giver “bytteriet” også firmaet mulighed for at præsentere tre ginner fra sin portefølje for såvel barejerne som for kunderne.
Måske kan den megen gin fra de åbne flasker også genanvendes på en eller anden måde…


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Camille Olry-Roederer

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Camille Olry-Roederer (1892-1975) havde ikke rigtig held i kærlighed - men det havde hun, når det gjaldt forretninger, og det er højst sandsynligt hendes skyld, at det fornemme champagnehus Louis Roederer eksisterer den dag i dag.
Hun blev født Camille Milpied i den franske by Cholet. I 1916 giftede hun sig med en galleriejer, Marcel Moreau, og de nåede at få datteren Marcelle, inden han døde i 1918.
Camille slog sig ned i Paris, hvor hun tjente til dagen og vejen som model hos et mindre modehus - som hun endte med at blive medejer af.
Da hun i 1930 var på forretningsrejse mødte hun i toget mellem Paris og Reims Léon Olry-Roederer. Han var barnebarn af Louis Roederer og dermed tredje generation i direktørstolen i champagnehuset af samme navn.
De giftede sig i 1932, men også dette ægteskab blev kortvarigt - samme år døde Léon Olry-Roederer af en lungesygdom.
Camille overtog - til manges overraskelse - roret i Louis Roederer. Det var normalt mænd, der stod i spidsen for champagnehusene - og så var hun en outsider, som der blev set lidt skævt til i Champagne.
Desuden var champagnehuset på fallittens rand. I 1876 lå salget på 2,3 millioner flasker - i 1932 var det nede på sølle 264.000 flasker. Årsagerne var blandt andet anden verdenskrig, forbudstiden i USA, der var Louis Roederers næst største marked, og Depressionen.
Det første, Camille Olry-Roederer gjorde, var at fyre den daværende ledelse og ansætte en ny - hvilket medførte, at hun blev trukket i retten hele 40 gange i årene, der fulgte, af tidligere ansatte og arvinger. Og så gik hun i gang med at markedsføre sin champagne - og hun gjorde det blandt andet via sin egen luksuriøse og elegante livsførelse. Medierne elskede at dække hende, hvor end hun rejste hen. Man fortalte om hendes påklædning og juveler - og selvfølgelig hendes champagner. I USA blev hun omtalt som ”dronningen af champagne”. Louis Roederer blev champagnen, der blev forbundet med den ypperste luksus.
Økonomien vendte, og overskuddet brugte hun til at investere i nye vinmarker i Champagne og sikrede dermed Louis Roederers fremtidige succes som et stort og betydeligt champagnehus.
Hun indførte også flere moderniseringer i vineriet - blandt andet blev egetræsfadene i løbet af 1960’erne erstattet med beholdere af rustfrit stål.
Camille Olry-Roederer forblev bag roret i champagnehuset i 43 år, hvorefter hun overdrog det til sit barnebarn, Jean-Claude Rouzaud. I 1955 modtog hun Légion d'honneur (Æreslegionens medalje) for sin langvarige og ekstraordinære indsats i erhvervslivet.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Ugens gode spørgsmålDel på Facebook

Vivi Frederiksen studsede over noget i den seneste udgave af VinAvisen: - I forbindelse med en historie om en konkurrence for franske vine, skriver I, at den også omfatter Vin de Liqueur. Er det fransk for likør eller…?
Det burde vi selvfølgelig have forklaret – men så gør vi det nu. Vin de Liqueur, som også kaldes for Mistelle i Frankrig og Mistela i Spanien, har intet med likør at gøre. Det er en alkoholisk drik, der fremstilles ved at tilsætte spiritus til ugæret druesaft. Til traditionelle fortificerede (styrkede med spiritus) vine som fx sherry og portvin tilsættes spiritussen enten under eller efter gæringen, alt efter, om man ønsker en sød eller tør vin.
Vin de Liqueur er sød og fyldig og med et alkoholindhold på omkring 17%, hvilket er en anelse lettere end de mange traditionelt fortificerede vine. Eksempler på vinen er Ratafia de Champagne, Pineau de Charentes og Macvin du Jura.
Som regel anvendes der lokal spiritus til fortificeringen af druemosten – til Pineau de Charentes er det fx cognac.
Vin de Liqueur findes i både hvid, rosé og rød udgave afhængig af, hvilke druer mosten er lavet på.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

I Påsken var Christian Bøttger i Piemonte, hvor han tog billedet af den fine bænk:
- Det var koldt og ikke særlig solrigt, men der var lige en dag med godt vejr, hvor naturen og vinmarkernes stokke skinnede, skriver han.
- Rundt om i Piemonte kan man gå på skattejagt og se ”Panchina gigante” (store bænke), startet i 2010 af Chris Bangle, en amerikansk designer, som siden hen flyttede til Piemonte.
- Der er pt. 349 bænke, og 70 er undervejs. Kendetegnende for dem er, at de står de skønneste og smukkeste steder - og nogle skal man lidt ud at vandre for at finde.
- Bænken med hjertet står med udsigt over ridderbyen Monastero Bormida – og sørme om der ikke er et vinudsalg med smagning lige for foden af bakken i en af byens gamle charmerende stenbygninger (Sessanea).
- Den lyseblå bænk i solnedgangen er tæt på vores hus i nærheden af Canelli, slutter Christian Bøttger.
Bænke-projektet i Piemonte har sin egen hjemmeside. Klik ind under ”Gallery” og se de mange forskellige bænke. De er meget store, og man skal vist have en stige for at bestige dem…

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-789
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


789 Med udsigt til sneklædte bjergtinder dyrker Cave Mont Blanc vin i et lavt pergolasystem (foto © Cave Mont Blanc).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Krämer Straight, Sauvignon Blanc, Rheinhessen, Tyskland, 2023, lav alkohol (12%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

En god frisk hvidvin med kærlighedsfrugt i duft og smag, en fin fedme og en lille forfriskende prikken på tungen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Jakob Schneider Halbtrocken, Riesling, Nahe, Tyskland, 2023, lav alkohol (11,5%)

119 kr., 1 liters flaske. Pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Jysk Vin

Der er noget dejlig uhøjtideligt ved at sætte en 1-liters flaske som denne på bordet. Indholdet er en ligeledes uhøjtidelig og enkel hvidvin med grønne druer og en fin sødme. En ok all round vin til hverdagsmaden.

stjernestjernestjernestjerne

Château L'Oiseau, Entre-Deux-Mers, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

119 kr., set på tilbud til 79 kr. ved 6 flasker, Kjær & Sommerfeldt

Det er ikke så ofte, vi får en vin fra Entre-Deux-Mers - Bordeauxs hvidvins-område - til smagning. Det er en mild og imødekommende hvidvin, tør og med friske noter af citrus. En vin, der vil egne sig fint til retter med lyse fisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rusty's Run, Winmark Wines, Chardonnay, Hunter Valley, Australien, 2022, lav alkohol (12,5%)

136 kr., Illum

En hvidvin fra et vinhus, der udelukkende fremstiller vine på Chardonnay-druen. Og når man specialiserer sig, er der en god chance for, at man bliver rigtig god til det, man gør - og det er man hos Winmark. Det er en delikat vin i perfekt balance mellem frugtsødme, friskhed, saftighed og syre. I duften er der en anelse eg og vanilje efter kort tids fadmodning og i smagen modne grønne druer, hyldeblomster og strejf af honning. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kylie Minogue, Frankrig, 2023, lav alkohol (11%)

Til de 90 kr. er dette en rigtig dejlig og ukompliceret rosévin med en fin hindbær-duft og en frisk og tør smag af røde sommerbær. Det er en mild - og alkoholmild - vin, der er sagen afkølet til en lun sommerdag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Campagne Rosé, Pinot Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2023, lav alkohol (13%)

109 kr., set på tilbud til 59 kr. ved 6 flasker, Kjær & Sommerfeldt

Sarte noter af ribs møder næsen i denne helt lyse og liflige rosévin, mens smagen er delikat, tør uden at knase og med en fin bærsødme til slut. Nyd vinen, som den er, eller til lidt fyldige skaldyrsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maori Moana Blush, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2023, lav alkohol (12,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Dette er en såkaldt Blush-vin - egentlig en hvidvin med blot et strejf af rosa, som skyldes, at der er tilsat en anelse blå druer. Det er en absolut lækker vin med god fylde og noter af hindbær, modne ribs og vandmelon i duft og smag. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Why? I'm not like the others, Puglia IGT, Italien, 2021, høj alkohol (15%)

59 kr., pris på tilbud fra 16. til 22. maj: 49 kr., 365discount

En åben og imødekommende - og meget lækker - rødvin med modne bær, især brombær, og varme krydrede noter i både duft og smag. Eftersmagen er lang og afrundes med en fin frugtsødme. Drik vinen til stegt kylling, en god lammesteg eller det store ostebord.

stjernestjernestjerne

The French Boy, Merlot, Pays d'Oc, Frankrig, 2023, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En rødvin med Merlot-druens store blødhed. Det er en ok og meget saftig vin med god frugt - men også en meget enkel vin, hvor smagen slutter lidt hurtigt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Haselgrove Catkin, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2020, høj alkohol (14,7%)

Der er mørk bitter chokolade og strejf af chili i duften. Smagen er intens med en fin balance mellem frugtsødme, syre og krydrede noter, især sort peber og anis. En glimrende rødvin, der bør plaskes over i en karaffel et par timer før servering. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Terres Calcaires, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2022, høj alkohol (16%)

119 kr., pris på tilbud indtil 2. juni: 79 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

En rødvin med en lidt svag duft af modne brombær. Smagen er kraftig og med en del frugtsødme samt en anelse aromatisk peber. En ok vin, der dog ikke hænger helt godt sammen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Epicuro Z-elebrate 16%, Zinfandel, Puglia IGP, Italien, 2021, høj alkohol (16%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 17. til 23. maj: 69 kr. Sælges også i SuperBrugsen., Kvickly

En rødvin, der kalder på grillmad, når den tid kommer. Den dufter af tobak, vanilje, eg og chokolade og har en kraftig og fyldig smag med de krydrede noter helt i front. Alkoholprocenten er høj, men procenterne er fint integreret i vinen - så intet alkoholbid her. En vin, man kan varme sig på en kølig sommeraften. Men også en vin til kraftige blå oste. Er man ikke lige til et godt tanninbid til slut, bør man gemme vinen i endnu nogle år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Caj, Giribaldi, Barbera, Barbera d'Alba Superiore DOC, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

170 kr., pris på tilbud indtil 2. juni: 150 kr., Skjold Burne

En herlig rødvin med duft af syltede kirsebær og brombær og med en frisk, saftig og blød bærsmag med en fin syre til mad. Eftersmagen har afrundede tanniner. Drik vinen til en ekstra god pasta-ret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

1000 Stories, Zinfandel, Californien, USA, 2021, høj alkohol (14,5%)

199,95 kr., pris på tilbud fra 17. til 23. maj: 89 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne rødvin er modnet i fade, der førhen har indhold amerikansk whiskey. Kan man smage det? Ja, sagde nogle i smagepanelet, mens andre sagde nej. Men der var enighed om, at vinen er helt i top til de 200 kr. - så tilbudsprisen er meget fordelagtig. Her er koncentreret kirsebær, tobak, vanilje og varme krydderier i både duft og smag - samt en blød og rund eftersmag med en fin frugtsødme og integreret alkohol. Nyd vinen til en oksebøf, til en krydret grøntsagsgryde eller til cremede oste.

stjernestjernestjernestjerne

Moillard-Grivot, Pinot Noir, Bourgogne AOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

210 kr., pris på tilbud indtil 2. juni: 160 kr., Skjold Burne

En meget lys rødvin med duft af friske sommerbær og læder. Smagen er meget saftig og med milde noter af blåbær. En god Bourgogne-vin til ikke for kraftige kødretter eller let afkølet til grillet laks.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Roberto Sarotto Riserva, Barolo, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

219,95 kr., pris på tiblud fra 17. til 23. maj: 159 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin, der dufter af skovbund og violer med hint af kakao og mørke rosiner. Smagen er helt i top med varme krydrede noter, saft og kraft og en lang eftersmag, hvor tanninerne lader høre fra sig på den helt rigtig måde. En vin, der kan drikkes nu til kraftige kødretter eller til modne, cremede oste, eller gemmes i endnu nogle år.