Bliv smertefri

Kiropraktorer behandler mennesker i alle aldre.

Fysioterapeut eller kiropraktor

Fysioterapeuter og kiropraktorer dækker mange af de samme skavanker.

Om du skal vælge den ene eller den anden handler meget om smag og behag. Hvem tror du selv kan gøre den største forskel for dig?

 
Derudover kan man grundlæggende sige at:
  • Kiropraktorer behandler dine opståede skader
  • Fysioterapeuter gør dig i stand til at undgå skaderne
Dette er dog en meget grov generalisering, da fysioterapeuten også kan behandle og kiropraktoren også kan forebygge.
 
Derudover har du ret til tilskud til både fysioterapeut og kiropraktor. Men for at få tilskuddet hos fysioterapeuten, så skal du have en lægehenvisning. Dette er ikke nødvendigt hos kiropraktoren.
 
Læs mere i bunden af denne side om valg af kiropraktor.
Vi elsker kiropraktik

Viden om sundhed i Danmark

Kiropraktik

Valg af kiropraktor

Det er de færreste personer, der kommer igennem livet uden at have haft nogle skavanker enten i en mindre eller større størrelsesorden. Måske har du gået rundt med smerter i nogle dage eller sågar i flere måneder. Uanset hvad er det aldrig en rar situation ikke at vide, hvad der forårsager denne ubehag i kroppen. Smerter i kroppen kan være mange ting – lige fra hovedpine til diskosprolaps til knæskader – og smerte opleves forskelligt fra person til person. Det, der blot opleves som en lille gene for nogle, kan være ren pine for andre. Derudover kan det også være vanskeligt at forklare andre, hvordan smerten føles, og hvor præcist det gør ondt. Går du rundt med smerter, er det dog vigtigt, at du henvender dig til nogle, der kan hjælpe dig. En smerte i knæet kan nemlig være forårsaget af andre skader i kroppen, og omvendt kan en knæskade bevirke, at du pådrager dig andre skader, fordi du ikke får bugt med problemet rettidigt. Der findes flere behandlingsmuligheder og fagfolk, du kan opsøge. En mulighed er at besøge en kiropraktor. Men hvad er en kiropraktor, og hvad kan han eller hun hjælpe med? Dette og meget mere om kiropraktik kan du læse om herunder.

Hvad kan en kiropraktor, og hvad er kiropraktik?

En kiropraktor er en person, der er uddannet inden for det sundhedsfaglige område og hører under det danske sundhedsvæsen. Kiropraktik er en femårig universitetsuddannelse, og kiropraktoren bliver uddannet i at diagnosticere og opklare, hvad der er galt med patienten. Selve uddannelsen kan du læse mere om her. Derudover er kiropraktoren autoriseret af Styrelsen for Patientsikkerhed og hører under regionernes overenskomst. Kiropraktoren har viden inden for smertebehandling – eksempelvis smerter i knæ, ryg og skulder, men også hovedpine. Personer, der har nedsat bevægelse og funktion samt lider af smerter i kroppen kan endvidere også blive behandlet af en kiropraktor. Foruden selv at kunne smertebehandle og give patienter en diagnose vil en kiropraktorklinik typisk have et samarbejde med læger, fysioterapeuter, massører og andre former for behandlingssteder. Hvis du vil vide mere om kiropraktoren som fagperson, kan du besøge Dansk Kiropraktor Forenings hjemmeside.

Hvordan behandler en kiropraktor?

Når du bliver smertebehandlet af en kiropraktor, vil du opleve, at der anvendes forskellige metoder. Hovedsageligt anvendes forskellige håndgreb, der manipulerer og mobiliserer ledet. Det kan eksempelvis være i form af hurtige, små tryk og stræk af leddet. Derudover vil nogle kiropraktorer bruge laser- og/eller akupunkturnåle. Formålet herved er at løsne op i det eller de led, der forårsager smerten og herved få leddet og musklerne omkring til at fungere optimalt. Du vil formentligt få nogle træningsøvelser, som vil afhjælpe smerter og forebygge nye. Det betyder også, at kiropraktoren nøje forklarer dig, hvad der er årsagen til din smerte, og hvad du selv kan gøre for at forbedre situationen. Kiropraktoren kan tage røntgenbilleder og foretage ultralydsscanninger samt henvise dig til et hospital for yderligere undersøgelser, hvis det bliver aktuelt og nødvendigt. Med andre ord vil et behandlingsforløb hos en kiropraktor give dig fornemmelsen af, at dine låste led og spændte muskler bliver ’låst op’. Du vil få bevægeligheden tilbage, og du vil kunne dyrke dine fritidsaktiviteter eller blot klare hverdagens gøremål uden at fremprovokere smerten.

Er kiropraktik noget for dig?

Én enkelt behandling hos kiropraktoren vil sjældent være nok til at komme dine smerter til livs. Derfor vil du som oftest komme i et behandlingsforløb. Længden på forløbet vil afhænge af flere faktorer – herunder hvor du føler smerte, hvor længe du har haft smerter, og hvor hurtigt du oplever forbedringer. Første gang, du besøger din kiropraktor, vil behandlingen tage lidt længere tid end de efterfølgende. Grunden til det er, at du skal konsulteres, og I sammen skal igennem en uddybende samtale, hvor I kortlægger, hvad du har brug for, hvad der skal være i fokus, og hvordan din behandling skal foregå. Overordnet skal spørgsmålet om, hvordan kiropraktik er den rette behandlingsform for dig, besvares. Kiropraktoren er vant til at have med patienter at gøre, og du skal derfor ikke føle dig besværlig, hvis du ikke kan tydeligt kan sætte ord på, hvad din problemstilling er, og hvordan din smerte føles. En del af den kiropraktiske behandling er nemlig også at opklare, om eksempelvis smerter i knæet kan skyldes, at noget sidder fast i ryggen. Foruden behandling i klinikken vil du få vejledning i, hvad du selv kan gøre derhjemme for hurtigere at komme af med smerterne.

Sådan føles en kiropraktisk behandling

Som udgangspunkt er en kiropraktisk behandling ganske smertefri og behagelig. På grund af de forskellige behandlingsmetoder, som kiropraktoren anvender, vil du dog kunne opleve knæk og knæklyde og andre fornemmelser af, at ’noget sættes på plads’. Det er ganske ufarligt – husk på, at kiropraktoren er vant til at arbejde med mennesker og at udføre denne slags opgaver. Hvis du har prøvet at få massage, vil du muligvis bagefter have følt træthed og ømhed. Den samme følelse vil du kunne opleve i kroppen, efter at du har været ved en kiropraktor. Derfor kan det være en god idé at tage det roligt efter behandlingen, men en smule bevægelse vil din krop også nyde godt af. Bliver du træt og døsig, vil et lille hvil være godt. Derudover er det vigtigt, at du drikker rigeligt med vand efter behandlingen. Hvordan du skal forholde dig efter en behandling, afhænger også af, hvilken behandlingsform du har gennemgået, og hvor du er blevet behandlet. Din kiropraktor vil formentligt selv rådgive dig, og ellers bør du stille spørgsmål, hvis du er i tvivl om det mindste. Du kan også læse mere om, hvilke bivirkninger der kan forekomme ved at klikke her.

Kiropraktik til babyer og børn

Kiropraktik er ikke kun for voksne med skader og smerter. Kiropraktik er også en manuel behandlingsform, der kan være gavnlig for børn – og endda helt ned til spædbarnsalderen. Det kan eksempelvis være, hvis dit barn er faldet og klager over at have ondt, men det er udelukket, at der er tale om en forstuvning, et brud eller ømhed på grund af blå mærker. Dit spædbarn kan af naturlige årsager ikke forklare og sætte ord på, om det har ondt, og hvor det gør ondt. Derfor kan megen gråd være en indikator for, om barnet har smerter. En kiropraktor vil kunne identificere, om smerten og/eller gråden skyldes irriterede led eller muskler.

Kiropraktik og barnets motorik

En anden grund til, at kiropraktik kan være nyttigt for et barn, er i tilfældet af motoriske udfordringer. Snubler dit barn ofte over sine egne ben, har svært ved at holde balancen på cyklen eller løbe? Dette kan skyldes en uhensigtsmæssig kropsholdning, som påvirker balancen og dermed motorikken negativt. En kiropraktor vil muligvis kunne hjælpe med at rette op på dette igennem et intensivt forløb med efterfølgende kontrol.

Nænsom behandling af babyer og børn

Kiropraktik til børn er særligt nænsom, og der vil ikke være knæk, som er tilfældet ved voksenbehandlinger. Børn heler hurtigt, og derfor reagerer deres kroppe ligeledes hurtigt på kiropraktikbehandlingen. Det betyder, at børn ofte kan nøjes med udelukkende en førstebehandling eller to behandlinger. Nogle klinikker er særligt specialiserede inden for kiropraktik til babyer og børn, og det er derfor væsentligt at undersøge, hvad den enkelte klinik kan tilbyde dit barn.

Hvilken kiropraktor skal du vælge?

Hvis du overvejer, om kiropraktik mon er den rette behandlingsform for dig, kan du først og fremmest lave et skøn ud fra kiropraktorens fokusområder. Er de smerter og problemstillinger, kiropraktoren behandler, nogen, du kan nikke genkende til? Lyder behandlingsmetoderne som noget, du vil kunne have gavn af? Herefter kan du søge på nettet og se, om der er en kiropraktor tæt på dig eller i en nærliggende by. Det er væsentligt, at du kommer til at føle dig tilpas, således at du får det bedste ud af behandlingen. Derfor er det en god idé at klikke rundt på klinikkens hjemmeside og danne dig et indtryk af denne og kiropraktoren. Ser det indbydende og rart ud? Derudover vil du formentligt kunne finde en fane på hjemmesiden, hvor der står ’om’ eller lignende. Hvilke kompetencer og erfaringer har kiropraktoren? At finde den ’rigtige’ kiropraktor er derfor et spørgsmål om, hvad du personligt foretrækker. Dansk Kiropraktor Forening har hjulpet dig lidt på vej ift. at finde din kiropraktor.

Hvad koster kiropraktik?

Første gang, du møder op hos kiropraktoren, betaler du et honorar for den første konsultation. Prisen på dine næste behandlinger fastsættes ud fra, hvad behandlingen omfatter, og hvad dit behov er. På denne side kan du se alle de aktuelle priser hos danske kiropraktorer. Prislisten omfatter både på den første konsultation, de efterfølgende behandlinger og eventuelle tillægsydelser. Derudover kan du læse om, hvem der bestemmer priserne og fastsætter taksterne.

Hvilke regler er der i forbindelse med kiropraktik?

En kiropraktik udføres typisk i private klinikker, men kiropraktoren har stadig en overenskomst med det offentlige i form af regionerne, og overenskomsten er forbundet med det offentlige sygesikringssystem. Det betyder, at det offentlige betaler 20 til 40 procent af din behandling. Hvor stor en procentsats afhænger af, hvad du skal have behandlet. Derudover kan du, hvis du er medlem af Sygeforsikringen Danmark, få yderligere tilskud til din behandling. Da kiropraktik mest foretages i en privatklinik, er det ikke en forudsætning, at du har en henvisning fra din læge, og det er heller ikke nødvendigt med en henvisning fra lægen, før du kan få tilskuddet til behandlingen. I forlængelse af tilskudsgivningen skal du være særligt opmærksom på, at behandlingen af nogle gener og skader er underlagt en særlig ordning. Dette kan du læse mere om her.

Kan du få tilskud til kiropraktik? Og hvor meget kan du få?

Som tidligere nævnt hører kiropraktik under det offentliges behandlingstilbud, hvilket gør kiropraktik tilskudsberettiget. Omfanget af behandling(er) og prisen for konsultation(er) varierer fra person til person, hvilket medfører, at størrelsen på tilskuddet ligeledes er forskelligt fra tilfælde til tilfælde. Er din kiropraktor underlagt den aktuelle overenskomst for både forundersøgelser, konsultationer, træning, ultralyd og scanning, kan du få tilskud fra det offentlige. På denne side kan du se, hvad de gældende takster for tilskud til kiropraktik er.

Andre former for tilskud ved kiropraktiske behandlinger

Som medlem af Sygeforsikringen Danmark kan du få et yderligere tilskud til din behandling. Sygeforsikringens takster for behandling hos en kiropraktor, kan du se her. Er du ikke medlem af Sygeforsikringen Danmark, kan du klikke her og få flere informationer om foreningen. Besøger du denne side, kan du læse, hvilke fordele du får som medlem. Her kan du læse, hvordan du bliver medlem. Hvis der er tale om smerter relateret til en arbejdsskade, kan du sandsynligvis få dækket (nogle af) udgifterne til dine kiropraktorbehandlinger. Hvis der netop er tale om en arbejdsskadesag, skal du kontakte Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Foruden de allerede nævnte muligheder for at få dækket udgifter til kiropraktik kan din forsikring – alt efter type – betale udgifterne. Det kan eksempelvis være din egen ulykkes- eller fritidsforsikring eller din sundhedsforsikring. Er du i tvivl, er det vigtigt, at du kontakter dit forsikringsselskab.

Hvis du ikke selv har mulighed for at betale

Hvis du går rundt med smerter i kroppen, men ikke selv har mulighed for at betale for behandlinger hos en kiropraktor, skal du ikke give op og miste modet. Du kan nemlig søge hjælp hos din kommune. Kommunen kan grundet Loven om aktiv socialpolitik hjælpe i tilfælde af særlig sygebehandling. Dog er forudsætningen, at kiropraktikken bliver betragtet som en nødvendighed for dig og dit helbred. Kommunen foretager en såkaldt ’trangsvurdering’ med henblik på at afdække dine nødvendige indtægter og udgifter. Herudfra vurderer kommunen, om du selv kan betale for kiropraktorbehandlingen, eller om du kan få tilskud fra kommunen.

Dokumentation for kiropraktorbehandling

Selvom kiropraktik er en glimrende og anerkendt manuel behandlingsform, er det alligevel vigtigt, at du forholder dig til, at der ikke findes mirakelkure mod smerter. Det betyder, at der ikke er nogen garanti for, at behandlingen er 100 procent effektiv, og at alle patienter bliver kureret – men chancer for det er gode. Der findes et utal af forskningsresultater vedrørende kiropraktik som manuel behandling og behandlingsformens effekt. Hvis du har lyst til at fordybe dig, finder du på denne side en række links med artikler, der præsenterer dig for forskningen inden for kiropraktik.

Kiropraktor eller fysioterapeut?

Har du smerter, eller har du fået en skade, kan det være svært at finde ud af, hvilken type behandling der er mest gavnlig for dig. Et spørgsmål kan være, om du skal opsøge en kiropraktor eller en fysioterapeut. Og hvad er forskellen egentlig? Mange har den opfattelse, at kiropraktoren er den rigtige at besøge, hvis der er brug for at blive ’knækket på plads’, og fysioterapeuten er den rette, hvis behovet er massage. Så enkelt er det dog ikke, og både kiropraktoren og fysioterapeuten tager udgangspunkt i megen af den samme forskning og metodik. Kiropraktoren og fysioterapeuten har derfor mange faglige og praktiske overlap – blandt andet knækker og masserer begge behandlere. Det er svært helt præcist at adskille de to faggrupper fra hinanden. Skal der sættes ord på forskellen, kan en kiropraktor defineres som den, der hovedsageligt undersøger og behandler, mens fysioterapeuten primært forebygger og genoptræner. Kiropraktoren og fysioterapeuten kan være et glimrende supplement til hinanden, når du skal have udbedret dine skader og blive smerten kvit. Dog skal du være opmærksom på, at mens det ikke kræver en lægehenvisning at få tilskud hos en kiropraktor, er det et krav hos fysioterapeuten.

Kiropraktor eller osteopat?

Både kiropraktoren og osteopaten arbejder ud fra den overbevisning, at nervesystemet kan blive optimeret ved at arbejde med din rygsøjle. Formålet er at gøre blodgennemstrømningen bedre. Derudover vil de begge forsøge at fjerne smerter og ømhed. Forskellene på de to faggrupper er blandt andet, at kiropraktoren fokuserer på rygsøjlen, mens osteopaten har en mere holistisk tilgang og har kroppens struktur som fokuspunkt. Mens kiropraktoren bruger røntgen og scanning som undersøgelsesmetoder, undersøger osteopaten med sin egen fysik. Kiropraktoren behandler smerter i muskler og led, mens osteopaten samtidig tager hensyn til andre lidelser, du måtte have.

Kiropraktor eller massør?

Kiropraktoren – samt osteopaten og fysioterapeuten – har en uddannelse inden for det sundhedsfaglige område. Derimod er ’massør’ ikke en beskyttet titel, hvilket betyder, at alle og enhver i princippet kan kalde sig massør. Det betyder også, at det ikke er muligt at få tilskud til massage, som er tilfældet ved behandling hos en kiropraktor. Kiropraktoren er et oplagt valg, hvis du lider af smerter i leddene, mens en massør kan være en god løsning, hvis du blot trænger til at få løsnet spændinger i nakken, hvis du eksempelvis bruger megen tid foran skærmen eller har et stillesiddende job. En massør kan med andre ord lindre spændinger.