Tjek dine rettigheder og pligter: Må du blive hjemme og passe dine børn?

Når påskeferien er slut, og børnene ikke kan komme i skole på grund af lockouten, har forældre kun få muligheder for at passe deres børn. I hvert fald når det gælder juraen.

Hvad gør du for at få passet dine børn ved en lock-out? Her er gode råd fra jurister i HK og DJØF. (Foto: © Steffen Ortmann, Scanpix)

Hvordan er du stillet på jobbet, når lockouten i folkeskolerne træder i kraft 2. april, første hverdag efter påske?

Kan du bruge omsorgsdage til at passe Olivia og Sebastian, eller må du have dem med på jobbet? Spørgsmålene er mange, og juraen tung at tygge igennem.

Dr.dk har set på, hvad juristerne hos DJØF og HK skriver og siger om pligt og rettigheder for ansatte.

Tips fra HK

HK's hjemmeside siger faglig chef i HK/Privat, Jesper Schmidt Sørensen følgende:

- Du har som udgangspunkt ikke ret til at blive hjemme fra arbejde for at passe børnene, hvis deres skole lukker. Derfor er det en god idé hurtigst muligt at lave en aftale med chefen om, hvordan problemet kan løses.

- Du kan prøve at aftale, at du arbejder hjemme eller måske tager noget ferie. Hør kolleger uden skolebørn, om de vil bytte vagter. Det kan også være, at din chef vil give dig fri uden løn, eller at bedsteforældrene har mulighed for at passe i et stykke tid, siger Jesper Schmidt Sørensen.

- Det er en svær situation, så der skal tænkes kreativt. De fleste arbejdsgivere har forståelse for, at mange medarbejdere ikke har andre muligheder for at få børnene passet, siger Jesper Schmidt Sørensen.

Tag fri uden lønHos HK Handel uddyber sekretariatschef Per Lykke til DR Nyheder:

- Du kan altid bede om fri uden løn, hvis du ønsker det. Omvendt kan din arbejdsgiver ifølge Ferieloven ikke pålægge dig at tage hul på et nyt ferieår, for at du kan være sammen med dine børn under lærerkonflikten.

- Som ansat kan du altid forsøge at indgå en aftale med din nærmeste chef om fridage uden løn. Og dialog fremmer forståelse for situationen, siger han og tilføjer:

- Det er altid på den enkelte arbejdsplads, en aftale skal håndteres og laves.

DJØFs vejledningDJØF, fagforeningen for jurister og økonomer, oplyser på sin hjemmeside følgende om regler og muligheder i forhold til arbejdspladsen, når der er lockout på skoleområdet:

1) Som ansat har du ikke ret til at få fri med løn, fordi dine børn ikke kan komme i skole. Og du kan kun tage dine børn med på jobbet, hvis din arbejdsgiver er indforstået med det.

2) Hvis du har mulighed for at arbejde hjemme, er det selvfølgelig en oplagt løsning, hvis din arbejdsgiver er indforstået med det.

3) Du kan eventuelt aftale, at du kan tage dine børn med på arbejde.

4) Har du ret til omsorgsdage, kan du gøre brug af disse. For at afholde dem, skal det varsles tidligst muligt, og din arbejdsgiver skal have sagt god for, at du afholder omsorgsdage på de pågældende dage.

5) Du kan aftale, at du holder nogle feriedage.

6) Har du noget afspadsering opsparet, kan du spørge din arbejdsgiver, om du kan få lov til at afholde det i den periode, hvor dine børn ikke kan komme i skole.

Tag fat i din leder

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) betragter so udgangspunkt tiden under lockouten som en normal situation.

- Medarbejderne skal møde på arbejde som sædvanlig, og hvis medarbejderne har problemer med pasning, er det deres eget ansvar at finde en løsning på problemet, siger underdirektør i DA, Pernille Knudsen.

Hun siger dog, at de ansatte kan have held med at få særlige aftaler på plads med deres arbejdsgiver lokalt.

- Som ansat kan man prøve at høre sin arbejdsgiver, om man kan bruge ferie, omsorgsdage og andet, så man kan tilrettelægge sig ud af pasningsproblemet. Og nogle arbejdspladser tilbyder jo at passe børnene, eller at man kan tage børnene med, siger hun.