forsøgsdyrenes værn

Verdensdagen for Forsøgsdyr d. 24. april

En dag, hvor dyrevenner verden over sætter fokus på forsøgsdyrene og dét, de udsættes for.
Forsøgsdyrenes Værn er initiativtager til og medstifter af Verdensdagen for Forsøgsdyr, hvilket skete på et møde i 1979 i København med vore internationale samarbejdspartnere.
Siden Forsøgsdyrenes Værns stiftelse i 1963 har vi utrætteligt gjort opmærksom på forsøgsdyrenes lidelser og der er sket fremskridt – men der er stadig lang vej at gå. Den bedste måde, hvorpå man kan komme bort fra forsøg på dyr er ved at sætte noget andet i stedet.
Forsøgsdyrenes Værn finansierer forskning, der kan erstatte dyreforsøg, og vi har en seriøs, proaktiv tilgang til udfasning af forsøgsdyr i medicinsk forskning – helt i tråd med EU – direktivet på området.
Med din hjælp kan vi fortsætte med at støtte pålidelig, moderne teknologi, som kan bane vejen for en human dyrefri forskning. Læs om støttede forskningsprojekter.

Fradragsberettigede bidrag modtages med stor tak på 1551-4 69 82 82 eller MobilePay 55 88 70.

Planer om stor farm med forsøgsaber

Charles River Laboratories, verdens største opdrætter og forhandler af forsøgsdyr, forsøger at etablere en stor farm i Brazoria, Texas, som skal huse aber, der skal bruges i forsøg. Befolkningen i Brazoria County har gjort det klart, at Charles River Laboratories ikke er velkommen. Anlægget skal huse 43.200 aber.

Læs mere »

Græshopper i forsøg

To tyske forskere fra City University of Applied Sciences Bremen har valgt at bruge de tyske skatteydernes penge på et lidelsesvoldende dyreforsøg: de byggede en skræddersyet centrifuge – en maskine, der kan udøve en kontinuerlig og målbar mekanisk kraft på, hvad der er inde i den. På centrifugen monterede de bure, hvor de i hver placerede en nylig klækket græshoppe (Locusta migratoria).

Læs mere »

Falske forskningsartikler

Falske forskningsartikler er en stigende tendens, viser undersøgelser. Neuropsykolog Bernhard Sabel fra det tyske Otto von Guericke University i Magdeburg har foretaget en omfattende gennemgang af omkring 5000 neurovidenskabelige artikler og er rystet over det, han har fundet.

Læs mere »

Stemning imod dyreforsøg

En meningsmåling, udført i november 2022 af det engelske firma Savanta ComRes, i 8 EU-lande (herunder Danmark), afslører offentlighedens bekymringer, når det gælder brugen af dyr i forskning, testning og uddannelse.
Undersøgelsen understreger behovet for at gøre mere for at fremskynde dyrefri forskning, og for en udfasning af forsøgsdyr. Se hvad afstemningen viste.

Læs mere »

Nye toner fra USA

Ny medicin behøver ikke længere testes på dyr for at modtage godkendelse fra US Food and Drug Administration (FDA)*, ifølge ny lovgivning underskrevet af præsident Joe Biden i slutningen af december 2022. Ændringen kan signalere et stort skifte væk fra dyreforsøg efter flere end 80 års regulering på lægemiddelområdet.

Læs mere »

Forsøgschimpansernes skæbne

En amerikansk domstol har netop afsagt dom i en langvarig sag om skæbnen for tidligere forsøgschimpanser. Den 13. december erklærede en domstol i Maryland, at det amerikanske U.S. National Institutes of Health (NIH) overtrådte loven ved ikke at flytte dyrene fra biomedicinske laboratorier til et chimpansereservat.

Læs mere »

Dyrefri dyrefoder

Mens det er blevet fastslået, at mennesker trives fint på en vegansk kost, så er det mindre kendt, at også hunde og katte kan trives på vegansk foder. To store undersøgelser offentliggjort i april og december 2022 viser, at hunde, som lever af vegansk kost, har færre sygdomme og overordnet set er sundere end de som ikke gør.

Læs mere »

Forsker fjerner abeunger fra deres mor efter fødslen

Primatologer og dyreværnsfolk fordømmer de abestudier, der finder sted i laboratoriet hos neuroforskeren Margaret Livingstone fra Harvard University. I forsøgene fjernes nyfødte aber fra deres mødre og i to tilfælde i 2016 blev ungernes øjenlåg syet sammen i et forsøg på at forstå, hvordan en abes hjerne opfatter ansigter. Nogle neurologer forsvarer forsøgene og siger, at de giver viden om menneskets syn.

Læs mere »

Kina’s manglende dyreværn

En undersøgelse af kinesiske universitetsstuderende holdning til og medfølelse med dyr er blevet gennemført for at afdække, hvordan de kommende fagfolk – det være sig dyrlæger, biovidenskabs- og landbrugsuddannede –  ser på forskellige kategorier af dyr.

Læs mere »

FDA udforsker dyrefri metoder

Den amerikanske Sundhedsstyrelse, FDA, bevæger sig væk fra dyreforsøg og overvejer en række dyrefri tilgange. Disse omfatter bl.a. organ-on-a-chip teknologi, cellekulturer og matematisk modellering.

Læs mere »