Seneste nyt

  1. Iransk medie: Vi fører samtaler med USA

    Da Iran 13. april sendte over 300 droner og missiler mod Israel, holdt verden vejret. Ville angrebet eskalere krigen mellem Israel og Hamas til en regional krig i Mellemøsten?

    USA, EU og FN var hurtigt ude og opfordre til tilbageholdenhed fra alle parter, og nu skriver det iranske statsmedie IRNA, at USA og Iran har ført indirekte forhandlinger i Oman, og at forhandlingerne er "en igangværende proces".

    Det er den iranske FN-mission i New York, der bekræfter, at de to parter er i kontakt i forhold til at undgå en optrapning af konfliktniveauet.

    Den officielle iranske udmelding flugter med de oplysninger, det amerikanske medie Axios frembragte i går, hvor unavngivne amerikanske kilder oplyser, at amerikanske topembedsmænd var i Oman denne uge for at mødes med iranske embedsmænd.

    Læs meget mere om konflikten mellem Israel og Iran her og her.

  2. Lørdagens speedway-grandprix i sydtyske Landshut endte med dansk triumf efter et flot finaleheat.

  3. Overvågningsvideoen er så alvorlig, at radiovært Pelle Peter Jencel tror, at den kendte rapper og producers tid i showbiz er ovre.

  4. Formel 1-køreren Kevin Magnussen følte sig uheldig, efter han for fjerde gang i træk røg ud i første kvalifikationsrunde.

  5. Som klimaordfører for Dansk Folkeparti sagde Morten Messerschmidt selv ja til den i sin tid.

  6. UNRWA: 800.000 er flygtet fra Rafah i Gazastriben

    800.000 palæstinensere er flygtet fra byen Rafah i Gazastriben, der grænser op til Egypten.

    Det oplyser Philippe Lazzarini, som er leder af UNRWA, FN's Organisation for Palæstinensiske Flygtninge i Mellemøsten.

    - Igen er næsten halvdelen af Rafahs befolkning eller 800.000 mennesker på farten og tvunget til at flygte, efter at de israelske styrker begyndte deres militæroperation i området 6. maj, skriver han på X.

    Israel har opfordret indbyggerne i byen til at flytte til blandt andet Khan Younis, på grund af hvad militæret selv kalder "begrænsede militære operationer". Men nogle er stadig blevet tilbage, fordi "ingen steder er sikre i Gaza", siger 22-årige Mayar Kabaja i denne artikel.

  7. Israel har fundet lig af gidsel i Gazastriben

    Israels militær har fundet liget af en 53-årig israelsk mand i Gazastriben, som er blevet holdt som gidsel af Hamas siden angrebet den 7. oktober sidste år.

    Det skriver talsperson for Israels militær (IDF) Daniel Hagari på det sociale medie X.

    Manden blev ifølge IDF fundet sammen med tre andre afdøde gidsler i går og vil blive taget med til Israel.

    DR kan ikke bekræfte oplysningerne fra militæret.

    Israelere har den seneste tid afholdt store demonstrationer for at vise deres utilfredshed med premierminister Benjamin Netanyahu, fordi han ikke har formået at få de flere end 100 gidsler i Hamas' fangenskab hjem. Det kan du læse mere om her.

  8. Et stigende antal turister slider på Fanøs natur. Nyt projekt skal gøre dem klogere på, hvordan de passer på den.

  9. Det vil være et brud med USA's politik hidtil, hvis Ukraine får lov at bruge amerikanske våben i Rusland.

  10. Forhandlinger mellem Københavns Universitet og gruppen Studerende Mod Besættelsen blev i går afbrudt.

  11. Plejehjemsbeboer omkommet efter brand på værelset

    En 73-årig beboer på plejehjemmet Peder Lykke Centret på Amager har mistet livet, efter der udbrød brand på hans værelse.

    Københavns Politi er usikker på årsagen til branden, men man formoder, at det skyldes rygning i sengen, oplyser politikredsen til Ritzau.

    Alle andre beboere på plejehjemmet blev evakueret i forbindelse med branden, og ingen andre er kommet til skade.

  12. Frederiksberg Svømmehal genåbner efter årelang og milliondyr renovering

    Den 90 år gamle Frederiksberg Svømmehal, der har været lukket siden 2020 på grund af renovering, åbner igen den 17. juni.

    - Men både svømmehallens medarbejdere og håndværkerne arbejder intensivt på, at åbningen kan fremrykkes til en tidligere dato, skriver Frederiksberg Kommune i en pressemeddelelse.

    Renoveringen har kostet cirka 200 millioner kroner, som er 130 millioner over budget, og er desuden blevet forsinket mere end tre år. Kommunen begrunder det blandt andet med entreprenør-problemer.

    - Hånden på hjertet: det her forløb med svømmehallen har været noget af et mareridt, sagde kommunens borgmester, Michael Vindfeldt (S), sidste år.

  13. Nykøbing Falster Håndboldklub avancerer til DM-finalen efter at have slået Odense med ét mål i den afgørende semifinale.

  14. Statens Serum Institut vil undersøge årsager til spontane fødsler

    Statens Serum Institut genoptager forskning, der har været på pause i flere år, om, hvad der får gravide til at gå i fødsel.

    Forskerne har fået blodprøver fra 240 kvinder, som de har fået taget hver uge gennem deres graviditet fra cirka uge 12 samt under og lige efter fødslen.

    - Vores håb er, at når vi ved præcist, hvad der foregår, når en rask graviditet afsluttes til tiden, vil vi også være i stand til at forklare, hvorfor nogle kvinder går for tidligt i fødsel, mens andre går langt over tid og tit skal igangsættes, siger projektansvarlig og seniorforsker Heather Boyd.

  15. Mainz, som har Bo Henriksen som cheftræner, sikrede lørdag en ny sæson i Bundesligaen.

  16. Helt horribelt, man ikke har været i fuld gang allerede nu, lyder kritikken fra Konservatives politiske leder, Mona Juul.

  17. Georgiens præsident nedlægger veto mod omstridt 'russer-lov'

    Georgiens præsident, Salomé Zourabichvili, har nedlagt veto mod en omstridt lov, der kræver, at organisationer, der modtager mere end 20 procent af deres finansiering fra udlandet, skal registreres som "fremmede agenter".

    Det skriver nyhedsbureauet Reuters med henvisning til det russiske nyhedsbureau Tass.

    Tusindvis af georgiere har i ugevis gået på gaden i protest mod loven, som de frygter, er sat i verden for at svække landets uafhængige medier, skade Georgiens EU-status og rykke landet tættere på Rusland.

    Loven har fået kaldenavnet "den russiske lov" efter en sammenlignelig én, der blev indført i Rusland i 2012, som har været brugt til at lukke kritiske medier og NGO'er.

    Præsidenten havde på forhånd sagt, at hun ville nedlægge veto, inden loven blev stemt igennem parlamentet i tirsdags.

    Hendes veto kan dog tilsidesættes af med et simpelt flertal i parlamentet ved en ny afstemning.

  18. Polen investerer 17 milliarder i en forstærket grænse mod Rusland og Belarus

    Polen har en del af Natos østlige grænse til Rusland og Belarus, og de skal nu styrkes. Den polske regering har besluttet at afsætte det, der svarer til cirka 17,2 milliarder kroner til formålet.

    Det meddeler den polske premierminister, Donald Tusk, ifølge nyhedsbureauet AP.

    Projektet er blevet døbt "Skjold Øst" og indebærer blandt andet bygning af befæstninger ved grænserne. Tusk lægger vægt på, at det også skal hjælpe med beskyttelsen af resten af Europa og Nato.

    - Vi har påbegyndt dette arbejde for at gøre Polens grænse til en sikker grænse i fredstid og uigennemtrængelig for en fjende i krigstid, siger han.

  19. Nykøbing Falster Håndboldklub er klar til DM-finalen mod Team Esbjerg efter en overraskende sejr over Odense Håndbold.

  20. 22 arabiske stater har diskuteret situationen i Gaza. Efter mødet var de klar til at sende FN-soldater til området.

  21. Et generationsskifte og en kommende klima-afgift har fået landbrugsfamilien til at skifte kurs.

  22. Slovakisk premieriminister er nu i stabil tilstand efter attentatforsøg

    Den slovakiske premierminister, Robert Fico, der onsdag blev ramt af fire skud, er nu i stabil, men stadig alvorlig tilstand.

    Det meddeler Slovakiets sundhedsminister, Zuzana Dolinkova, ifølge nyhedsbureauet Reuters. Prognosen for Fico er "positiv", siger hun.

    - Gårsdagens operation, som tog to timer, bidrog til en positiv prognose for premierministerens helbredstilstand, lyder det fra minister Zuzana Dolinkova.

    I går lød det, at han fortsat var i kritisk tilstand.

    En 71-årig mand er sigtet for drabsforsøg i forbindelse med attentatet, der skete på åben gade i den slovakiske by Handlová onsdag. Angrebet formodes af myndighederne at være politisk motiveret. En slovakisk domstol har i dag afgjort, at manden skal forblive varetægtsfængslet.

  23. Lørdag mødes Odense Håndbold og Nykøbing Falster Håndboldklub i en tredje og afgørende semifinale om en plads i DM-finalen i kvindernes håndboldliga. Følg kampen her.

  24. Årets forårsvejr har givet færre storkepar i Danmark

    Ti ynglende storkepar sendte sidste år 16 flyveklare unger på vingerne fra reder i Danmark. Det når vi formentlig ikke op på i år, lyder vurderingen fra foreningen Storkene.dk ifølge Ritzau. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

    I år har syv storkepar fundet vej til Danmark, og de er flyttet ind i reder i Sønderjylland, på Djursland og Østsjælland.

    Det er færre end sidste år, hvor ti par landede i Danmark, skriver Ritzau, der har talt med Jesper Leegaard, der er bestyrelsesmedlem i foreningen Storkene.dk.

    Faldet i antallet af storke skal blandt andet ses i lyset af det våde forår, siger han.

    - Der var nærmest regn hver dag i april, da storkene skulle etablere sig. Det var slet ikke storkevejr.

    Den våde start på foråret er blevet afløst af tørt og solrigt vejr, og det giver gode forhold for storkene. Dog må det ikke blive for tørt, for det kan også have sine ulemper, siger Jesper Leegaard.

  25. På den amerikanske højrefløj ærgrer de sig formentlig over Taylor Swifts store indflydelse, mener ekspert.

  26. Mange kender ikke til EU-parlamentskandidaterne, og derfor er valgplakaterne vigtige, siger valgforsker.

  27. Lørdag møder Danmarks ishockeyherrer Schweiz i den næstsidste gruppekamp ved VM i Tjekkiet. Følg kampen i livebloggen herunder.

  28. Lørdag aften mødes Tyson Fury og Oleksandr Usyk i et af de mest imødesete boksebrag i det 21. århundrede.

  29. Flere end 50.000 har givet deres holdning til nye pengesedler

    Flere end 50.000 personer har givet deres holdninger til kende i forhold til, hvordan den næste serie af pengesedler i Danmark skal se ud.

    Det oplyser Nationalbanken til Ritzau.

    De mange mennesker har svaret på et spørgeskema fra Nationalbanken, der mandag offentliggjorde tre temaer og otte bedrifter og personerne bag disse som mulige motiver til fremtidens 'halvtrellere' og 'femhundredlapper' og pengesedlerne derimellem.

    Det er første gang, befolkningen bliver inddraget i processen med at vælge motiver til pengesedler i Danmark.

    Nationalbanken håber, at endnu flere end de 50.000 vil give deres holdninger til kende.

  30. Mand blev angrebet i eget hjem - 33-årig sigtet for drabsforsøg

    Lidt før klokken 04 i nat fik alamcentralen et opkald fra en 62-årig mand, som var blevet angrebet i sit hjem i Albertslund.

    Politiet har nu sigtet en 33-årig mand for overfaldet, og han er sigtet for forsøg på manddrab. Det skriver Ritzau, der har talt med vagtchef David Borchersen fra Københavns Vestegns Politi.

    - Umiddelbart var der kun de to personer involveret i episoden, siger vagtchefen.

    Den 62-årige mand blev ifølge nyhedsbureauet stukket adskillige gange på kroppen. Politiet kan ikke udelukke, at en kniv har været brugt.

    Den 33-årige bliver i eftermiddag fremstillet i grundlovsforhør.

    Politiet vil ifølge Ritzau ikke sige noget om relationen mellem den sigtede og den forurettede.

  31. To metro-linjer er lukket

    De københavnske metrolinjer M3 og M4 er lukket indtil i morgen, søndag, klokken 20.

    Årsagen er, at den kommende metroforlængelse til Sydhavn og Valby skal testes. Denne nye forbindelse skal efter planen kunne tages i brug fra den 22. juni.

    - Vi har forsøgt at planlægge lukningen, så den er til mindst mulig gene for vores passagerer. Og sidste år havde vi færrest passagerer pinsesøndag, siger Eva Lind, der er chef for kunder og drift i Metroselskabet.

    Udvidelsen af metrosystemet vil bidrage med fem nye stationer: Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads og København Syd.

    Der bliver i stedet indsat metrobusser.

  32. Mandag eskalerede protestlejren på KU med utryghedsskabende kampråb, siger dansk-israelsk ph.d-studerende.

  33. Der kommer flere og flere gadebaner i Formel 1. Danske Kevin Magnussen kan bedst lide de mere gammeldags, klasisske racerbaner.

  34. Peberspray, knojern og kokkekniv blev fundet til sidste skoledagsfejring

    Der var "generelt en lidt dårlig stemning" ved Munke Mose i Odense i går, da afgangselever fra 9. klasse fejrede sidste skoledag.

    Sådan lyder ordene fra Fyns Politi, der fik fat i nogle unge mennesker med farlige sager på sig. Det skriver Fyens Stiftstidende, der har talt med politiet.

    En 17-årig havde både peberspray og knojern med, og han var "både truende og voldelig i sin adfærd", siger vagtchef Peter Vestergaard til avisen.

    I forbindelse med festlighederne blev en person fundet med en kokkekniv på sig, og nogle stykker blev bortvist fra stedet.

    Langt størstedelen af de unge mennesker kunne dog opføre sig ordentligt, lyder det.

  35. Mindst 50 døde efter kraftig regn og oversvømmelser i Afghanistan

    Mindst 50 mennesker har mistet livet i det centrale Afghanistan efter kraftig regn og oversvømmelser.

    Det oplyser chefen for informationsafdelingen i Ghor-provinsen, Mawlawi Abdul Hai Zaem, ifølge Reuters.

    Der er ingen oplysninger om det samlede antal af sårede, siger han til nyhedsbureauet.

    De voldsomme regnskyl begyndte i går. Men det er ikke første gang på det seneste, at landet er ramt af oversvømmelser.

    For under en uge siden meddelte Afghanistans flygtningeministerium, som er styret af Taliban, at mindst 350 personer var døde af voldsomme oversvømmelser, som opstod efter voldsom regn i den nordlige del af landet.

  36. Ukrainske fanger kan få sløjfet resten af straffen, hvis de i stedet går ind i hæren.

  37. Beboere på Egholm skal have egen bro, så de slipper for færgen

    Beboerne på øen Egholm skal have deres egen bro ved siden af motorvejen, der om ti år skal krydse øen og Limfjorden.

    Aalborg Kommune vil overtage den arbejdsbro, som Vejdirektoratet bygger, når anlægsarbejdet går i gang.

    - Vi er i dialog med Vejdirektoratet om at gøre arbejdsbroen permanent, så der ikke længere er brug for en færge til Egholm, siger borgmester Lasse Frimand Jensen (S).

    - Vi vil inddrage borgerne på Egholm i processen, for de skal være med til at bestemme, hvordan de vil komme til og fra øen, siger han.

    Arbejdsbroen kommer til at gå mellem nordsiden af Egholm og bydelen Lindholm på fastlandet.

  38. Region Midtjylland vil låne elcykler ud til landsbyer for at få flere til at tage bussen

    Elcykler skal nu rette op på de besparelser, der har ramt den kollektive trafik på landet.

    Region Midtjylland har besluttet at starte et forsøg, hvor landsbyer kan låne en elcykel eller en el-ladcykel, som kan bruges som en deleordning til at køre til nærmeste stoppested eller erstatte bilen helt.

    - Jeg håber, der er lokalsamfund, der ser muligheder i det her og tager noget ansvar og sender en ansøgning af sted, siger Bent Graversen, formand for udvalg for Regional Udvikling i Region Midtjylland.

    De landsbyer, der i forsøgsperioden har brugt låne-elcyklerne meget, vil få tilbudt at beholde dem og selv fortsætte med deleordningen.

  39. Mens direktørfamilien kan se frem til en årlig skattelettelse på over 51.000 kroner, vil arbejderfamilien få under en tredjedel - 13.400 kroner - med LA-skatteplanen.

  40. Fifa-præsident Gianni Infantino har på en kongres annonceret nye initiativer mod racisme i fodbold.

  41. Klimaaktivister limede sig fast til landingsbanen og lukkede lufthavn i München

    Ifølge Reuters skete protesten i dag under en af de mest travle perioder i München Lufthavn. (Foto: © KARL-JOSEF HILDENBRAND, Karl-Josef Hildenbrand/picture-alliance/dpa/AP Images)

    Tidligt i morges havde klimaaktivister fra gruppen 'Last Generation' fundet vej til landingsbanen i lufthavnen i den tyske storby München, hvor de havde limet sig fast til jorden.

    Formålet var at blokere for flyene, hvilket lykkedes, da alle afgange blev aflyst af sikkerhedsmæssige årsager.

    Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Ifølge en talsperson for lufthavnen vil der fortsat være aflysninger op ad dagen, da der kun er en ud af to landingsbaner åbne på nuværende tidspunkt.

    På X skriver aktivisterne, at seks personer deltog i aktionen, og at de sad forskellige steder i lufthavnen.

  42. I byen Saarbrücken advares bilister og fodgængere mod at færdes på oversvømmede gader.

  43. De stiller ikke op - alligevel vil Støjberg og Løkke være på deres partiers EU-valgplakater

    I dag klokken 12 må partierne hænge valgplakater op til det kommende valg til Europa-Parlamentet.

    Og selvom du ikke kan sætte dit kryds ved Inger Støjberg og Lars Løkke Rasmussen, vil du møde dem på plakaterne fra Danmarksdemokraterne og Moderaterne.

    Begge partier stiller op med forholdsvis ukendte kandidater, og derfor giver det god mening, at bruge partilederne som blikfang.

    Ifølge Lasse Laustsen, lektor i statskundskab på Aarhus Universitet, viser forskning, at ukendte kandidater kan klare sig godt på valgdagen, hvis de umiddelbart - ud fra deres ansigt på valgplakaten - fremstår attraktive eller virker kompetente. Det skriver Ritzau.

    I Danmark er der valg til Europa-Parlamentet den 9. juni.

  44. Udledningen af kvælstof fra landbruget er hovedårsag til iltsvind.

  45. FN: 25 millioner i Sudan har desperat brug for hjælp

    Der mangler desperat finansiering til at hjælpe de værst ramte mennesker i Sudan, siger OCHA. Her ses en sudanesisk dreng, der er blevet fordrevet og nu bor i en flygtningelejr. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

    Det er næsten ikke til at forstå omfanget af den katastrofe, der udspiller sig i Sudan.

    25 millioner mennesker - eller godt halvdelen af Sudans befolkning - skønnes at have et desperat behov for humanitær hjælp. Det anslår FN.

    - Hungersnøden nærmer sig, sygdomme nærmer sig, kampene nærmer sig civile især i Darfur, siger Jens Lærke, der er talsmand for FN's koordineringskontor for humanitære anliggender, OCHA.

    Ni millioner sudanesere er blevet fordrevet fra deres hjem, herunder op mod fire millioner børn.

    FN har bedt om knap 19 milliarder kroner til at yde hjælp til de værst ramte mennesker i år, men ifølge Jens Lærke er den plan lige nu "katastrofalt underfinansieret", da kun 12 procent af beløbet er i hus.

    Det er kampe mellem landets militær og paramilitære styrker, der brød ud april 2023, der er hovedårsagen til katastrofen.

  46. USA's sikkerhedsrådgiver på vej til Israel

    Den amerikanske sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan rejser i weekenden til Mellemøsten.

    Første stop er Saudi-Arabien, hvor han skal mødes med premierministeren og kronprins Mohammed bin Salman. Formålet er at diskutere krigen i Gaza og varig fred og sikkerhed i hele regionen.

    Det siger talsmand for national sikkerhed i Det Hvide Hus, John Kirby, på et pressemøde.

    Søndag tager Jake Sullivan så til Israel. Her skal han mødes med premierminister Benjamin Netanyahu og endnu en gang diskutere Israels planer om en landoffensiv i Rafah og forsøge at puste liv i forhandlingerne om en våbenhvile i Gaza.

    - Vi ønsker virkelig at få gjort fremskridt, så vi kan få en seks ugers våbenhvile, der måske kan føre til noget mere varigt, siger John Kirby på et pressemøde i Det Hvide Hus.

    Du kan læse meget mere om krigen i Gaza på DR Nyheders temaside her.

  47. Kæmpebrand i Odesa efter russisk angreb

    En person meldes dræbt og otte andre såret efter russiske luftangreb på havnebyen Odesa i Ukraine. Det skriver Ukraines nationale politi på Facebook.

    Fem af de sårede er bragt til behandling på hospitalet, mens tre andre blev behandlet på stedet.

    Angrebet satte en stor brand i gang, der strækker sig over 8.000 kvadratmeter. Ifølge de ukrainske myndigheder arbejder 16 brandenheder med i alt 58 brandmænd på at slukke branden.

    Video fra AP viser brandslukningsarbejdet i Odesa:

    I Kharkiv har tre mennesker fredag mistet livet. Ukrainske soldater kæmper her for at standse russiske fremrykninger, der er blevet intensiveret de seneste uger.

    Flere andre regioner oplever også russiske angreb, herunder den østlige Donetsk-region, den nordlige Sumy-region og den sydlige Zaporizhzhia-region. Det skriver Reuters.

  48. Israelsk militær bomber mål på Vestbredden

    Opdateret klokken 00:50 med oplysning om målet for angrebet

    Et israelsk jagerfly har bombet mål i byen Jenin, der ligger på den besatte Vestbred.

    Ifølge de palæstinensiske sundhedsmyndigheder er mindst en person blevet dræbt i angrebet, mens flere er såret.

    Målet for bombeangrebet var ifølge det israelske luftvåben en eftersøgt terrorist, der planlagde yderligere angreb. Flygtningelejren i Jenin er af Israel tidligere blevet udpeget som et sted, der huser militante grupperinger.

    Flere hjem i en række andre byer på Vestbredden er fredag blevet ransaget af israelsk militær, skriver det palæstinensiske medie Wafa.

    Vestbredden har været genstand for stigende israelsk aktivitet og vold, særligt siden krigen i Gaza brød ud.

    Mens Gaza kontrolleres af Hamas, der står på EU- og USA's terrorliste, styres Vestbredden af det palæstinensiske politiske parti Fatah.

  49. Den ukrainske by Kharkiv har de seneste mange uger været under heftig beskydning, og russiske styrker har udvidet området for aktiv kamp i regionen.

  50. Turister dræbt ved angreb i Afghanistan

    Tre turister og en afghaner er blevet dræbt ved et angreb i Bamiyan-provinsen, som ligger midt i landet. Det oplyser landets indenrigsminister, skriver nyhedsbureauet Reuters. Derudover blev syv personer såret. Fire af dem var udlændinge.

    En repræsentant for det spanske udenrigsministerium siger til Reuters, at der er spaniere blandt de ramte turister.

    Barmiyan-provinsen huser blandt andet resterne af to gigantiske Buddha-statuer, som Taliban sprængte i luften i 2001.

    Det nuværende Taliban-styre har siden 2021 forsøgt at få turister til at besøge området, skriver Reuters.

Mere fra dr.dk