Læsetid: 2 min.

Skaarup: Jeg tror ikke på forskning

Eksperter fraråder hårdere straffe, men Peter Skaarup tror ikke på forskningsresultater og kræver fortsat stramninger
Indland
13. august 2008

Politikerne står i kø for at indføre hårdere straffe, efter at Vestre Landsret i fredags idømte den 16-årige overfaldsmand fra Aalborg fire års fængsel, en dom, der straks blev anket.

Men ifølge Jesper Ryberg, der er professor i etik og retsfilosofi, er politikerne hovedløse i deres fremfærd:

"Straf er altså en meget alvorlig sag, og jeg tror faktisk, at politikerne på det her område lader sig forføre af folkestemningen. Det er forkasteligt," siger Jesper Ryberg.

Også Flemming Balvig, der er professor i retssociologi, er skeptisk:

"Sagen er fuldstændig unik og kan ikke forebygges med hårdere straf. Det her burde handle om den sociale indsats, siger han og forstår ikke politikernes manglende anerkendelse af al den videnskab, der peger på, at straf i øvrigt ikke virker præventivt.

"Det er nok den del af samfundsvidenskaben, vi ved mest om. Der foreligger et omfattende materiale om straf, også internationalt," siger Flemming Balvig om den strafferetslige forskning, der viser, at der ikke er en klar sammenhæng mellem straf og kriminalitet.

Men retspolitisk ordfører fra Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, var en af de første til at kræve stramninger af strafferammen for unge, og han står fast på sine holdninger.

"Hvis nogen siger, at der ikke er nogen sammenhæng, så er jeg bare ikke enig," siger Peter Skaarup.

- Du tror ikke på den omfattende forskning?

"Nej, jeg tror ikke på den forskning. Konsekvens har altså en effekt, det tror jeg på."

Ingen beregninger

"Det svarer jo til, hvis man bygger en bro og afviser alle beregningerne om konstruktionen," siger Flemming Balvig om Skaarups manglende tiltro til videnskaben.

Men for politikernes vedkommende ligger der også andre hensyn end videnskab bag strafpolitikken, og sagen om den 16-årige Rasmus er ikke den eneste, der kan få dem til at kræve hårdere straffe, mener Jesper Ryberg.

"Det her med at være 'tough on crimes' er noget, vi også ser i USA og England. Når man er villig til at indføre hårdere straffe, virker man som en handlekraftig politiker,"siger Jesper Ryberg og konkluderer, at politikerne de sidste 10 år har straffet hårdere, uden at der nødvendigvis har været fornuftige argumenter for det.

Folkestemning

Flere tusinde danskere har meldt sig ind i en Facebook-gruppe, der kræver hårdere straf til den 16-årige Rasmus. Og folkestemningen betyder meget for Peter Skaarup:

"Vi skal reagere på det, befolkningen siger til os. Når vi kommer ud i forsamlingshusene og diskuterer politik, så lytter vi da til, hvad folk siger, det er da helt tosset andet."

Jesper Ryberg kalder folkestemningen sund, men mener ikke, den er kvalificeret:

"Alle mennesker synes, forbrydelser er forfærdelige. Politikerne skal så være dem, der kommer med de gode argumenter for at ændre i straffeloven," siger han.

Men Peter Skaarup kræver hurtig handling:

" Lige i denne sag behøver man ikke undersøge ret meget," siger han og efterlyser hurtig handling fra ministerens side.

Følg disse emner på mail
 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis