Sådan tjekker du om din husleje er for høj

Bygningens alder, stand og beliggenhed afgør den pris, udlejere må tage for et lejemål. Her kan du læse, hvordan du tjekker, om du betaler for meget.

Mere end 100.000 lejere i Danmark betaler for meget i husleje ifølge Lejernes Landsorganisation, LLO.

Dr.dk har talt med cheføkonom i LLO, Jesper Larsen, som her giver gode råd til, hvordan du kan tjekke, om du betaler for meget i husleje, og hvad du skal gøre, hvis du har mistanke om, at du lægger for mange penge om måneden.

Første råd er, at du skal tjekke, om din bolig ligger i en privatejet udlejningsejendom, der er taget i brug før eller efter 1991.

Før eller efter 1991

Er ejendommen taget i brug efter 1991, er der reelt ikke noget loft for, hvor meget din udlejer må kræve i leje.

Lejligheder i ejendomme, taget i brug efter 1991, kan nemt koste 1.200 til 1.500 kroner pr. kvadratmeter om året, og det er meget svært at få ændret den aftalte leje i disse nyere ejendomme.

Er boligen til gengæld taget i brug før 1992, er der en grænse. Du kan dog ikke slå op i en folder eller klikke ind på en hjemmeside og få at vide, hvor grænsen for huslejen trækkes. Men her følger et par tommelfingerregler.

Størrelse og stand

Huslejeprisen bliver normalt regnet ud i kroner pr. kvadratmeter pr. år. Det betyder, at jo større lejligheden er, desto mere må udlejer kræve i husleje.

Derudover afhænger prisen af, hvor god lejlighedens stand er. Hvis der for eksempel er nyt køkken og bad og nye termovinduer, må udlejer tage mere i husleje.

Til gengæld betyder det ikke så meget, om lejligheden har en god udsigt, og om husets facade og tag er nyrenoveret.

Uanset hvor lejligheden ligger i landet, må udlejer som hovedregel ikke kræve mere end mellem 500 og 700 kroner pr. kvadratmeter pr. år, hvis lejligheden ikke er moderniseret med helt nyt eller nyere køkken og bad.

Er lejligheden derimod moderniseret, må udlejer kræve mellem 900 og 1.100 kroner pr. kvadratmeter pr. år i Aarhus og København, mens loftet er mellem 700 og 850 kroner i resten af landet.

Det kan du gøre

Hvis du har mistanke om, at du betaler for meget i leje, kan du gøre to ting. Du kan tage kontakt til LLO og få organisationen til at hjælpe med at vurdere, om du betaler for meget i leje. Det kræver, at du er medlem.

Hvis LLO vurderer, at der er en sag, vil organisationen bede huslejenævnet afgøre, om huslejen er for høj eller ej. Hver enkelt kommune har et huslejenævn.

Du kan også gå direkte til huslejenævnet selv. Nævnet kræver dog, at du har forsøgt at løse konflikten med din udlejer forinden. Det koster omkring 139 kroner at indbringe en sag for huslejenævnet.

Ifølge Jesper Larsen tager det typisk huslejenævnet et par måneder at afgøre, om du betaler for meget i leje.

Tag hurtigt affære

Hvis du som lejer får medhold i, at lejen er for høj, skal udlejer sætte lejen ned.

Har du sendt huslejen til huslejenævnet inden for det første år, du lejer lejemålet, vil nedsættelsen af huslejen virke med tilbagevirkende kraft. Udlejer skal altså betale dig penge tilbage.

Det gælder selvom, du har skrevet under på en højere leje i lejekontrakten.

- Man kan godt skrive under på en lejekontrakt og to dage efter gå i huslejenævnet og få sat lejen ned, siger Jesper Larsen.

Har du derimod boet i lejemålet mere end et år, før du får testet, om din husleje er fair, virker huslejenævnets afgørelse kun fremadrettet.

Læs mere om regler og husleje hos LLO og på borger.dk.